TT
Företagsklimatet i Sverige

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

Vårgårda är den kommun som får högst betyg i årets företagarenkät om villkoren för det lokala företagandet. ”Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa”, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C)

Rekordet för en bygglovsansökan att bli godkänd i Vårgårda är en lunch, berättar Bengt Hilmersson stolt.

– Det är faktiskt sant. Våra näringsidkare är bortskämda med att vi har snabba handläggningstider. Men nu har vi liksom många andra kommuner svårt att hitta bygglovshandläggare, så i dag ligger vi på mellan tre och fem veckor i handläggningstid, säger Bengt Hilmersson.

Han berättar att det finns en kultur i kommunförvaltningen att saker går att lösa och att man har ett positivt bemötande.

– Det här är något som har funnits i många år. Vi måste naturligtvis ta hänsyn till lagar och regler som alla andra, men vi försöker göra vad vi kan för att möta näringslivet på halva vägen.

I Vårgårda har man valt att ha en ekonomisk förening, Center of innovation, med en anställd näringslivsutvecklare. Kommunen finansierar en heltidstjänst med två tredjedelar och näringslivet med den sista tredjedelen. I styrelsen sitter båda representanter från kommunen och näringslivet.

Viktigt förstå varandras spelregler

– Det är en väldig styrka att ha en fristående person som kan driva saker mot kommunen och samtidigt hjälpa företagare med frågor. Vi politiker måste ha en levande diskussion med näringslivet och det får vi bland annat via Center of innovation. Det är precis lika viktigt att näringslivet förstår kommunens spelregler som att vi förstår deras behov och den förståelsen får man bara genom att prata med varandra, säger Bengt Hilmersson.

Ett stort företag i kommunen är Veoneer, som tillverkar säkerhetsprodukter för bilar. De har precis byggt en produktionshall på 12 000 kvadratmeter i Vårgårda.

– Det är ett bra exempel på hur vi jobbar här i Vårgårda. De hade bråttom att komma igång och då gav vi bygglov i delar så att de skulle kunna börja bygga, säger Bengt Hilmersson.

Veoneer är en avknoppning av Autolov som funnits i Vårgårda sedan 1950-talet.

– Min uppfattning är att företagsklimatet är mycket bra i Vårgårda och vi som företag upplever att det finns ett stort intresse för att gemensamt med övriga näringslivet skapa goda förutsättningar för att starta produktion av nya tjänster och produkter. Vår strategi för att vara konkurrenskraftiga är att vi har fokus på nära samarbete med utvecklingsenheterna, hög kompetens på våra medarbetare och en hög automatiseringsgrad, säger Daniel Åhlström, vd på Veoneer Sweden. K

Kompetensförsörjningen en utmaning

Både han och Bengt Hilmersson pekar ut kompetensförsörjningen som en utmaning i framtiden.

– Här är det viktigt att Vårgårda är en attraktiv kommun att bosätta sig i med möjlighet att hitta bostad, bra möjlighet för skolgång och så vidare. Men det är också viktigt att det går att pendla på ett smidigt sätt till och från arbetsplatsen från närliggande orter som Alingsås, Borås och Göteborg. Positivt i Vårgårda är att kommunen informerar på ett bra sätt om pågående initiativ inom kompetensförsörjningsområdet och uppmuntrar till dialog med näringslivet, säger Daniel Åhlström på Veoneer.

En annan lokal företagare, Claes-Henrik Andersson som är vd på VIAB, beskriver att näringslivet i kommunen går för högtryck.

– Ett exempel på det är att kommunens satsning på att få fram industrimark. Den marken gick åt i ett svep, så det är bra drag i Vårgårda nu.

Finns det något område där kommunen behöver satsa framöver?
– En het fråga är skolans resultat. För att få hit arbetskraft är en välfungerande skola med bra resultat viktig. Jag hoppas att kommunen satsar på att åtgärda de brister som varit i skolan tidigare.

Karin Janson

Toppnyheter

Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot terrorn

Imamernas advokater: ”Är ingen rättssäker process”

Sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund pekas av Säpo ut som hot mot rikets säkerhet och har placerats i förvar. Fyra av de sex männens advokater är starkt kritiska till hur processen gått till och menar att den inte är rättssäker, skriver TT.

Problemet är enligt advokaterna att klienterna ställs inför vissa påståenden utan att få ta del av bevisning – vilket gör det svårt att bemöta anklagelserna.

– Det finns en bevisning som Säpo inte visar oss. Vi har sett en generell sammanställning där anklagelserna är väldigt allmänt hållna och väldigt luddiga, säger Joakim Johansson som företräder en imam från Västerås.

Igår 20:50
Dennis Töllborg. Bild från 2005. Anders Wejrot / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsexpert: ”Avviker från minimikrav på en rättsstat”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, är mycket kritisk till Säpos hantering av fallen med de sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund som satts i förvar, skriver TT.

– Det avviker från minimikraven på en rättsstat. Att du och jag inte får reda på det här – fair enough, det kan finnas anledningar att hålla det hemligt. Men ingen får dömas ohörd och då måste man få ta del av det material som ligger till grund för ett myndighetsbeslut, säger han.

Fyra av de sex männens advokater kritiserar processen för att inte vara rättssäker och menar att de inte fått ta del av bevis som finns mot deras klienter.

Men Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wenstedt håller inte med om kritiken. Han menar att Migrationsverket såväl som regeringen och Migrationsdomstolen har tillgång till de uppgifter som ligger till grund för en ansökan om utvisning.

– I vissa fall kan det finnas uppgifter där sekretessen är såpass omfattande att de måste hållas hemliga även för personen själv, säger han och tillägger att det handlar om uppgifter som kan röja källor eller avslöja hur Säpo arbetar.

Igår 20:52
Läs mer om Kampen mot terrorn

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild/Kerstin Heinemann 2004 och Linnéa Darell 2002. TT
Liberalernas framtid

L-politikerna lämnar efter avhoppet: Allvarlig delning

Partiveteranen och den tidigare riksdagsledamoten Linnéa Darell, 73, lämnar L:s partistyrelse efter Erik Ullenhags besked att han drar sig ur partiledarkampen, skriver TT.

Hon har tidigare tagit tydlig ställning för Ullenhags socialliberala linje. Darell hade inga planer på att kandidera till omval vid landsmötet, men väljer att kliva av nu eftersom hon anser att det finns andra som kan ”lirka ihop viljor” bättre.

73-åringen kan inte minnas att splittringen varit större än vad den är nu.

– Nej, inte sedan jag blev aktiv i partiet, sedan jag gick med som medlem 1983 och fick mina första uppdrag, säger hon till TT och fortsätter:

– Det som har funnits, vilket jag också sett på nära håll i vinter och nu än mer, är en väldigt allvarlig delning i politiska åsikter.

Även den tidigare riksdagsledamoten Kerstin Heinemann och Anna Maria Hellström Narti, liberal från Stockholm, lämnar partiet, skriver Aftonbladet.

Igår 17:37
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Sabuni har var femte väljares förtroende

Drygt var femte väljare, 22 procent, har ganska eller mycket högt förtroende för Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni, visar en ny opinionsmätning av Novus på uppdrag av SVT.

Samtidigt uppger tio procent att de har ganska eller mycket högt förtroende för Erik Ullenhag.

– Jämför vi med Jan Björklund låg hans förtroende på 15 procent i den senaste mätningen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Igår 16:23
Annie Lööf/Ulf Kristersson/Nyamko Sabuni. TT
undefined

Lööf: Jag ser fram emot konstruktivt samarbete

C-ledaren Annie Lööf gratulerar Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni efter att hennes sista motståndare, Erik Ullenhag, meddelat att han drar sig ur.

”Ser fram emot ett konstruktivt samarbete för liberala värderingar och frihetliga reformer som Sverige behöver!” twittrar hon.

M-ledaren Ulf Kristersson säger till Expressen att han inte vill lägga sig i andra partiers partiledarval.

– Nu konstaterar jag att det är Nyamko Sabuni kvar och jag tror att det kan bli väldigt bra, säger han.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) skriver på Twitter att Ullenhag var för snäll när han formulerade sina politiska ambitioner. ”Snällhet vinner inga segrar i dagens politiska klimat.”

Igår 15:11
Läs mer om Liberalernas framtid