Mostphotos
Turismens betydelse

Rekord för svenska skidanläggningar

En snörik vinter resulterade i den bästa säsongen någonsin för den svenska skidbranschen. Försäljningen av skipass landade på 1,7 miljarder, vilket är en ökning med 16 procent, skriver Besöksliv.
– Vi tittar tillbaka på en fantastisk säsong då vi också firade 40-årsjubileum. Skidåkningen har en fortsatt stark ställning i Sverige, vilket är glädjande. Den snörika vintern gjorde att de tätortsnära anläggningarna också kunde välkomna många nya skidåkare, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, i ett pressmeddelande.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Turismens betydelse

Toppnyheter

Släckningsarbete med helikopter över branden i Ljusdal. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarbränderna

Få av försvarets helikoptrar deltar i släckningsarbetet

Endast två av Försvarsmaktens totalt tio helikoptrar som kan användas för brandbekämpning har satts in i släckningsarbetet vid de många skogsbränder som rasar just nu, rapporterar Dagens Nyheter.
Anledningen är att försvaret inte har som uppgift att bekämpa bränder och att det saknas mycket folk under sommaren. Det säger Mikael Abrahamsson, kommunikatör vid Försvarsmakten:
– Vi får inte kalla in personal för det här. De är på semester.
Abrahamsson hänvisar till en lag som säger att försvaret inte får beredskapssätta personal.

Igår 19:33
Släckningsarbete i Ljusdal. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarbränderna

Just nu: Hel by evakueras – bränder hotar från tre håll

Alla invånare i Kårböle i Ljusdals kommun uppmanas att lämna sina hem, rapporterar flera medier. Evakueringen kommer att pågå hela natten med start klockan 21 på onsdagskvällen, enligt P4 Gävleborg.
– Vi har en brandspridning från tre olika håll som hotar byn, säger skadeplatschef Hans Nornholm, till P4.
Mellan klockan 21.00 och 03.00 kommer det att avgå bussar från kyrkan i byn som de boende kan åka med.

Igår 18:22
Brand i Ljusdals kommun / Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C). TT.
Sommarbränderna

Alliansen kräver extrainsatt utskottsmöte: ”Är krisläge”

Partierna i Alliansen är missnöjda med hur regeringen hanterar de rådande skogsbränderna och kräver nu därför att försvarsutskottet håller ett extrainsatt möte om läget. Det rapporterar TT.
– Det är krisläge i Sverige, det är väldigt oroande. Jag har inte upplevt särskilt många besked från regeringen, då är det på plats att försvarsutskottet sammanträder, säger Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström till nyhetsbyrån.
Kristdemokraterna vill även kalla till en debatt i riksdagen och menar att det kan vara så att de värsta bränderna ligger framför oss.

Igår 18:42
Läs mer om Sommarbränderna
Sarah Huckabee Sanders. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Rysskontakterna

Vita huset: Trumps ”nej” var inget svar om rysspåverkan

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders pressades på onsdagskvällen kring om Donald Trump tror att Rysslands påverkansförsök riktade mot USA fortfarande pågår. Presidenten svarade på onsdagen ”nej” när reportrar ställde frågan till honom, vilket går emot den amerikanska underrättelsetjänstens bedömning.
Enligt Huckabee Sanders syftade Trumps ”nej” inte på frågan om rysk påverkan. Det framgår inte vad han i stället skulle ha avsett att kommentera. Huckabee Sanders sa att hotet mot USA:s valsystem fortfarande existerar och att man vidtar åtgärder för att skydda det.
Det är andra gången på två dagar som ett förtydligande kring vad Trump menat med ett utspel tvingas fram.

Igår 21:18
Donald Trump. NICHOLAS KAMM / AFP
Rysskontakterna

Går på nytt emot USA:s bedömning: Tror inte att Ryssland försöker påverka

USA:s president Donald Trump tror inte att Rysslands påverkansförsök mot USA är pågående.
– Nej, sa Trump och skakade på huvudet när han fick frågan av reportrar i dag.
Uttalandet motsäger den amerikanska säkerhetstjänstens bedömning om att de ryska försöken att påverka inte var begränsade till presidentvalet 2016 – utan nu riktar in sig mot höstens mellanårsval till kongressen. Den nationelle underrättelsechefen Dan Coats sa förra veckan att ”varningslamporna blinkar rött”.
Trump har de senaste dagarna försökt minska skadorna av uttalandet han gjorde under en pressträff med Vladimir Putin i måndags, skriver Reuters. Där tonade han ner den egna säkerhetstjänstens slutsatser och fäste stor vikt vid Putins nekande.

Igår 17:30
Anna Chapman och Maria Butina. TT
Rysskontakterna

Poserade med konservativa – jämförs med kändisspion

Ryskan Maria Butina har på sociala medier setts posera på bilder ihop med republikanska profiler som senatorn Rick Santorum och NRA-toppen Wayne LaPierre. AFP skriver att hon på senare år tycks ha dykt upp varhelst konservativa makthavare samlats. Redan 2015 ska FBI ansett att hon utgjort ett hot om spionage.
Butina greps i helgen och misstänks ha försökt infiltrera den mäktiga vapenlobbyn NRA och det republikanska partiet. Enligt åklagare ska hon vid minst ett tillfälle ha använt sig av sex i utbyte mot en position i en ”specifik intresseorganisation”.
Butina kopplas till Alexandr Torshin vid Rysslands centralbank, som tidigare varit politiker. I ett meddelande till Butina ska han förra året ha skrivit att hon ”överträffar” den ryska spionen Anna Chapman som greps i New York 2010 och sedermera blev en kändis hemma i Ryssland.

Igår 17:09
Läs mer om Rysskontakterna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Collage föreställande en lång rad robotansikten. Från utställning om 500 år av teknologiska framsteg, Science Museum in London, 2017. Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
AI-utvecklingen

Forskare och företag: Ska inte bygga mördarrobotar

Hundratals företag och tusentals forskare och framstående ingenjörer lovar i ett gemensamt uttalande att aldrig bygga dödliga autonoma vapen, skriver Gizmondo. Enligt dem utgör sådana vapen ett ”tydligt och närvarande hot mot medborgare i alla världens länder”.
Undertecknarna av löftet skriver att artificiell intelligens spelar en allt större roll i militära system och att det därför är nödvändigt att diskutera var gränserna går för hur tekniken ska få användas.
Bland institutioner som ställt sig bakom uppropet finns bland annat Googles främsta AI-forskningsteam Deepmind, det svenska AI-sällskapet SAIS, University College of London. Även ledande AI-forskare som Demis Hassabis, Stuart Russell, Yoshua Bengio och Anca Dragan har skrivit under.

Igår 20:42
Max Tegmark, arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
AI-utvecklingen

Svenske superforskaren: AI bör hanteras som biovapen

Den framstående svenske fysikprofessorn Max Tegmark, verksam vid MIT, är en av tusentals profiler inom AI-fältet som undertecknat ett löfte om att inte bidra till utvecklingen av dödliga autonoma vapen.
I ett uttalande säger Tegmark att uppropet visar att AI-expertisen är beredd att gå från ord till handling, skriver The Verge.
Enligt Tegmark tar uppropet ställning där politiken brister, i och med att man sätter en hård gräns vid användning av AI för militära ändamål.
– Vapen som autonomt tar beslut om att döda människor är lika avskyvärda och destabiliserande som biologiska vapen och bör hanteras på samma sätt, säger Tegmark.

Igår 20:56
Läs mer om AI-utvecklingen
Foto: Rita Kapitulski
Valet 2018

”Gårdsförsäljning viktig jobbmotor på landsbygden”

Centerpartiet vill tillsammans med Alliansen titta på möjligheten för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker som liknar Finlands modell. Det skriver Eskil Erlandsson (C), landsbygdspolitisk talesperson och Kristina Yngwe (C) miljöpolitisk talesperson, på SvD Debatt.
De hävdar att en kombination av Systembolagets monopol och gårdsförsäljning skulle ge småföretagare möjlighet att skapa en levande landsbygd, öka sysselsättningen och stärka Sverige som mat- och dryckesnation.

Igår 20:18
Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018

Mätning: V och SD kan bli valets stora vinnare

Väljarna dras mot partierna på ytterkanterna, visar nya siffror från Yougov som tagits fram på uppdrag av Metro.
Nu ser Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ut att bli partierna som ökar mest i valet i september, enligt mätningen.
– Resultaten i denna mätning och i andra antyder att de två ytterpartierna V och SD kan komma att tillsammans nå klart över 30 procent i valet, säger Sören Holmberg som är professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till tidningen.

Igår 21:04
Catherine Åberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018

”Vilket parti företräder företagen?”

Under året valrörelse har inget parti gett något tydligt besked om och hur de ska förbättra villkoren för företagen, skriver Henrik Jönsson, entreprenör och samhällsdebattör på DI Debatt.
På ena sidan vill Socialdemokraterna öka skattetrycket medan V ger sig på välfärdsföretagen. Och efter Almedalsveckan är det inte längre lika tydligt om allianspartierna är företagens givna företrädare, menar han.
Under evenemanget ägnade sig M huvudsakligen åt trygghetsfrågor medan C fokuserade på integration och migration och L var upptagen med att påpeka andra partiers tillkortakommanden.
Så länge Sverige åtnjuter ett av världens högsta skattetryck, kommer företagens värdeskapande att minska vilket kan leda till fortsatta omflyttningar och minskad entreprenörsvilja runtom i landet, enligt Jönsson.

Igår 19:39
Läs mer om Valet 2018
En kvinna håller sitt barn, i bakgrunden paramilitärer i området Monimbo. MARVIN RECINOS / AFP
Krisen i Nicaragua

”Flyende jagas av polis och paramilitär med hundar”

Styrkor lojala med Nicaraguas president Daniel Ortega tog kontroll över den oppositionella staden Masaya i dag – efter långa strider som väckt internationell kritik och fördömanden.
AFP skriver att beväpnade paramilitärer kört genom stadens centrum med tutande fordon. Ortegas partiflagga hissades på ett stort torg.
Alvaro Leiva, chef för Nicaraguas förbund för mänskliga rättigheter, säger att omkring 200 människor flytt från Masaya och ”jagas av polis och paramilitärer som använder hundar för att spåra dem”.
Samtidigt skriver Reuters att oppositionen förnekar nederlag och att företrädare uppger att man planerar demonstrationer.

Igår 20:15
Systern till en man som dödades av polisen i Masaya sörjer vid hans begravning. Cristobal Venegas / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Nicaragua

Ärkebiskop: Ortega måste stoppa massakern

Regeringstrogna styrkor i Nicaragua attackerade i går en förort till staden Masaya som kontrollerats av de regimkritiska demonstranterna. Det uppger företrädare för en katolsk kyrka i staden.
Ärkebiskopen Silvio Baez skriver på Twitter att kulorna ”når fram till kyrkan Maria Magdalena” där präster tagit skydd.
”President Daniel Ortega måste stoppa massakern!”, vädjar Baez.
Konflikten har pågått i tre månader och nära 300 personer har dödats. Protesterna handlade inledningsvis om en reform av landets pensionssystem som sedan skrotades men har växt till att kräva Ortegas avgång.

Igår 05:36
Poliser på patrull efter sammandrabbningar i Nicaragua under tisdagen. OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Nicaragua

Nicaraguas styre: Vi har slagit ned ”kuppen”

Nicaraguas regering har lyckats med att slå ner ”kuppen”, säger ministern Paul Oquist, en av president Daniel Ortegas närmaste män, till AFP.
– Försöken att utföra en statskupp i Nicaragua har misslyckats, säger han.
Omkring 280 personer har dödats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och poliser sedan protesterna inleddes i april. Under helgen dödades enligt FN tolv personer när regeringsstyrkor skulle tömma demonstranternas barrikader i flera olika städer.
FN har uttryckt oro över det dödliga våldet och försvinnanden i samband med protesterna och EU erbjöd under ett möte i Bryssel i tisdags att hjälpa till för att nå en ”fredlig lösning”.

Igår 04:25
Läs mer om Krisen i Nicaragua