Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Reinfeldt: Ta tillbaka kontrollen över allmän plats

Företagandet hotas allt mer av tilltagande kriminalitet, och mycket måste göras för att tryggheten kan öka på allmänna platser. En lösning på detta är så kallade affärs- och medborgarplatser (AMP), skriver Fredrik Reinfeldt, ordförande för Centrum för AMP, i en debattartikel i DI.

AMP inrättas av de intressenter som finns runt en plats – fastighetsägare, näringsidkare och närboende, och delar ansvaret med kommunen. Tillsammans finansierar man en budget för att platsen ska hållas ren och trygg. AMP ska framförallt fungera för att minska vardagsbrotten och öka känslan av ett gemensamt ansvar.

”Genom AMP tar vi tillbaka de offentliga utrymmena från element som orsakar otrygghet. Vi gör platserna tillgängliga för alla medborgare”, skriver Fredrik Reinfeldt.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer