?Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Regeringsbeskedet: 3:12-reglerna ändras redan i sommar

Många befarar att 3:12-reglerna kommer att skärpas. Men i ett första steg blir det en lättnad, meddelade finansminister Magdalena Andersson på torsdagen.

Att förenkla 3:12-reglerna har varit en av de viktigaste punkterna för företagen i Januariöverenskommelsen. Nu meddelar Magdalena Andersson att regeringen lägger fram ett förslag, skriver DI.

Tanken med förslaget är att företagare som lämnar över företaget till en anhörig ska möta samma skatteregler som vid överlåtelser till utomstående. Målet med reformen, som införs vid halvårsskiftet, är att förenkla ägarbyten.

– Det här underlättar för företag som vill generationsskifta och där man vill fortsätta driva företaget inom familjen. Det är något som är angeläget. Vi vet att våra familjeföretag är en ryggrad i svensk ekonomi och står för ett långsiktig ägande”, säger Magdalena Andersson till DI.

Risk för skärpningar

Samtidigt finns en rädsla inom näringslivet för att 3:12-reglerna kommer att försämras. Karl Wennberg, professor och forskare på Ratio, och Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi från Uppsala universitet och chefekonom på Timbro, har varnat för att en ny 3:12-skatt från Löfven-regeringen kan bli en mardröm för företagare.

Regelverket har utretts vid flera tillfällen och under förra mandatperioden hade Magdalena Andersson planer på att införa en rad försämringar. Centerpartiets Annie Lööf har å sin sida vid flertalet tillfällen framhållit vikten att sänka skatten för entreprenörer.

Karl Wennberg har berättat för fPlus att nya skärpningar kring 3:12-reglerna skulle skapa problem för små tillväxtföretag som vill anställa. Till exempel kan det bli speciallagstiftning kring hur många år det måste gå innan företaget kan ta in externa ägare och hur mycket som företaget kan sälja av bolaget.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

3 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer