Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska ekonomin

Regeringen räknar med sämre tider

Regeringen spår sämre tider.

– Vi ser att tillväxten i Sverige nu saktar in och det är tydligt att den internationella konjunkturavmattningen påverkar den svenska ekonomin, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Kommunerna ska få mer, det finns en välfärdsreserv, lovar hon.

Sveriges BNP bedöms öka med 1,1 procent i år och 1,6 procent nästa år. Arbetslösheten spås öka från 6,8 procent i fjol till 7,0 procent i år och nästa år.

I höstas, i samband med budgetpropositionen, spådde regeringen en BNP-tillväxt på 1,4 procent i år och 1,8 procent nästa år. Arbetslösheten bedömdes öka från 6,3 procent i fjol, till 6,4 procent i år och nästa år.

Någon dramatisk inbromsning, som det talades om i höstas, blir det dock inte, enligt Andersson.

Uppenbart stora behov

Därmed finns medel för att satsa mer på kommunerna – det finns en välfärdsreserv, som hon uttrycker det.

– Det är uppenbart att behoven är större nu och framöver, säger Magdalena Andersson.

Men hon ger på pressträffen inte några nya besked om hur mycket pengar kommunerna kan få i extra tillskott och när de kan få besked. Hon hänvisar till den rödgröna regeringens diskussioner om frågan med stödpartierna C och L.

– En extra ändringsbudget som vi lägger i samband med vårpropositionen är något man vill avsluta så sent som möjligt. Men däremot ser jag en poäng med att kommunerna får besked lite tidigare, säger hon.

Hon är samtidigt kritisk mot oppositionens krav på en extra budget som framförts av oppositionen.

– Om man långsiktigt ska säkerställa att vi har goda möjligheter att säkra välfärdens finansiering är det också bra att ha ordning och reda i budgetprocessen, säger hon.

Inga stora sparpaket

Den svenska ekonomin pressas av att den internationella konjunkturen mattats av. Magdalena Andersson hänvisar till ökade handelshinder, som slår mot investeringar globalt, och tillägger att osäkerheten i prognosen är stor, men hon är ändå försiktigt optimistisk.

– Vi kan möta den här avmattningen utan stora sparpaket.

Regeringen räknar dock med ett mindre överskott i statens finanser än i höstas. Nu spås det offentliga sparandet landa på 0,1 procent av BNP i år och nästa år. I höstas bedömdes överskottet landa på 0,3 respektive 0,4 procent.

Bakgrunden är att skatteinkomsterna dämpas och konjunkturbetingade utgifter ökar, enligt Andersson.

– Det strukturella sparandet är en mindre förändring i år, säger hon.

Statsskulden har minskat under tillväxtåren.

– Vi har den lägsta statsskulden sedan 1977 och jämfört med andra EU-länder ligger vi väldigt lågt, säger hon.

Enligt Andersson är detta en välfärdsreserv, som öppnar för finanspolitiska stimulanser i sämre tider.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer