Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens välfärd

”Regeringen på farlig väg om välfärden”

Regeringens strategi att anställda fler inom välfärden, inte minst den krisande hälso- och sjukvården, är ett hot mot näringslivet och självaste välfärden. Det skriver Svenskt Näringslivs chefekonom respektive ansvarig för välfärdspolitik Bettina Kashefi och Anders Morin på SvD Debatt.

Förklaringen är att en sådan satsning i offentlig sektor skulle göras på bekostnad av den privata sektorn och dess bidrag till sysselsättningstillväxten. Det skulle i sin tur skapa en negativ spiral av höjda skatter, minskad konkurrenskraft, minskat skatteunderlag och försämrad välfärd, skriver debattförfattarna.

Därmed inte sagt att kommuner och landsting inte måste utveckla sina ansträngda verksamheter. Men det handlar inte om att slita allt hårdare på en redan trängd personal utan om att använda arbetsbesparande teknik som också minskar administrationen.

”En fortsatt utveckling av välfärden kan bara finansieras om näringslivet fortsätter att förbättra sin konkurrenskraft. Samtidigt med att det sker så behöver välfärdssektorn satsa på ny arbetsbesparande och kvalitetshöjande teknik, och göra det i samarbete med näringslivet”, avslutar Bettina Kashefi och Anders Morin.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer