Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Regeringen ökar pressen på parterna om LAS

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är tydlig i sitt besked till arbetsmarknadens parter: Lös LAS-frågan, annars blir det lagstiftning. ”Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning”, säger hon.

Sedan Januariavtalet kom till efter en stormig politisk höst har LAS seglat upp som en av de hetaste företagarfrågorna. I en av punkterna i överenskommelsen talas det om ett förändrat LAS och nyligen manifesterades den i ett direktiv till utredaren: Se till att utarbeta ett författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.

För första gången på många år finns det alltså ett ökat tryck på arbetsmarknadens parter att komma överens om LAS. Parterna har också inlett förhandlingar parallellt med den politiska processen.

Under ett seminarium i Almedalen klargjorde Ylva Johansson sin och Socialdemokraternas syn på förhandlingarna. Helst vill hon inte se lagstiftning, men kommer inte parterna överens tvekar hon inte att ta till hårdhandskarna.

– Det som står i Januariavtalet gäller. Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning, sa hon under seminariet.

Samtidigt är hon tydlig med att hon kommer att stoppa den planerade lagstiftningen ifall parterna lyckas.

– Personligen tror jag att det kan göras stora förändringar i LAS, men man måste samtidigt behålla maktbalansen mellan parterna. Och det genom förhandlingar. Inga är bättre lämpade än parterna att hitta lösningar, sa hon.

”Tyvärr har politikerna ofta en kunskapsnivå”

På frågan om politikerna eller arbetsmarknadens parter är mest lämpade att hantera dessa frågor svarade Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, under seminariet:

– Tyvärr har politikerna ofta en kunskapsnivå som är alldeles för låg.

Under seminariet gav också fack och arbetsgivare hintar om stötestenar och prioriteringar i förhandlingarna.

– Vi vill ha ett starkare anställningsskydd än vad vi har idag, sa Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Anders Weihe anser att det måste skapas ett ramverk som gör att arbetsgivarnas vilja att anställa ökar. Anställningar måste återigen bli attraktiva för att lösa ett personalbehov, menade han och syftade på att LAS gör att arbetsgivare ofta tvekar att tillsvidareanställa.

– Precis som Veli-Pekka vill vi att det ska bli tryggare på arbetsmarknaden, men tryggheten ska inte ligga i att man måste ha ett fast jobb, sa han.

”Det är det ambitiöst upplägg, det är klart”

Anders Weihe pekade också på alla de delar som ingår i förhandlingarna mellan parterna. Det är inte bara LAS som ska göras om. Han exemplifierade med att omställningssystem ska diskuteras liksom finansiering och andra lagar.

– Det är det ambitiöst upplägg, det är klart. Men det går att ordna det, sa han.

Frågan om ett framtida LAS är också en känslig just för att det kommer att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden. Forskaren Mats Glavå, docent på Göteborgs Universitet, menar att många av de förändringar som gjorts i LAS på senare åt – till exempel tvåundantaget för mindre företag – har gynnat arbetsgivarna.

Anders Weihe skrädde å sin sida inte orden när han beskrev fackets behov av makt.

– Fackets egna intressen kommer alltid på första plats, på andra plats och på tredje plats. Först kanske på fjärde plats kommer medlemmarna, sa han.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, oroas över att det lokala fackets inflytande kommer att minska.

– En av de största utmaningarna är att det handlar om så många organisationer och att man måste hitta en lösning som passar alla, sa han.

Blir det fler jobb?

Forskningen ger inga klara besked om ett förändrat LAS kommer att leda till fler jobb, men det råder inga tvivel om att det blir mer attraktivt att tillsvidareanställa för arbetsgivaren. Både Veli-Pekka Säikkälä samt Mats Glavå spår en renässans för denna anställningsform och fick medhåll från Anders Weihe.

– Det blir fler tillsvidareanställningar, det är uppenbart. Det blir lättare att behålla nyckelpersoner. Nationalekonomer brukar peka på att det blir en bättre allokering av arbetskraft. Det ger en positiv effekt på tillväxten, vilket kan leda till fler jobb, sa han.

Toppnyheter

Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Oljefartyget Stena Impero. Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Sverige kan bjudas in att delta i sjöfartsstyrka

Svenska UD uppger att utrikesminister Margot Wallström inte blivit tillfrågad om att Sverige ska vara med i en gemensam sjöfartsstyrka i Hormuzsundet, rapporterar Sveriges Radio. Men Niklas Granholm, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att en förfrågan är på gång.

Till DN säger Margot Wallströms pressekreterare att ”man har en nära dialog med Storbritannien för att lösa konflikten” men att hon inte kan gå närmare på i vad som sägs. Flera europeiska länder, bland annat Danmark, Italien och Frankrike, uppges stödja en europeisk sjöfartsstyrka.

Igår 19:36
Stena Bulks fartyg beslagtas i Hormuzsundet/en svensk militär kamoflaugeuniform. TT
undefined

Ledare: Sverige bör skicka trupper till Hormuzsundet

Sverige bör hjälpa Storbritanniens nyvalda premiärminister Boris Johnson genom att skicka trupper till Hormuzsundet för att kyla ner situationen, skriver Expressen. Ledarsidan poängterar att länderna har haft ett försvarssamarbete sedan 1950-talet.

”I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad”, skriver tidningen.

Andra ledarskribenter fokuserar mer på Johnsons karaktär och hans kommande utmaningar. I grunden en intelligent och klarsynt person, skriver liberala BLT:s ledarskribent Karin Pihl, men frågar sig om det räcker för att ta landet ur EU utan att splittra partiet i två läger.

Robert Sundberg i socialdemokratiska Sydöstran håller med om att brexit blir en utmaning för Johnson. Samtidigt ser han flera likheter med USA:s president Donald Trump.

”Trump och Johnson har odlat folkliga framtoningar, trots att de gått elitskolor och rört sig i respektive lands överklass hela sina liv”, skriver Sundberg.

Igår 16:44
Läs mer om USA:s fejd med Iran