Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Regeringen ökar pressen på parterna om LAS

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är tydlig i sitt besked till arbetsmarknadens parter: Lös LAS-frågan, annars blir det lagstiftning. ”Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning”, säger hon.

Sedan Januariavtalet kom till efter en stormig politisk höst har LAS seglat upp som en av de hetaste företagarfrågorna. I en av punkterna i överenskommelsen talas det om ett förändrat LAS och nyligen manifesterades den i ett direktiv till utredaren: Se till att utarbeta ett författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.

För första gången på många år finns det alltså ett ökat tryck på arbetsmarknadens parter att komma överens om LAS. Parterna har också inlett förhandlingar parallellt med den politiska processen.

Under ett seminarium i Almedalen klargjorde Ylva Johansson sin och Socialdemokraternas syn på förhandlingarna. Helst vill hon inte se lagstiftning, men kommer inte parterna överens tvekar hon inte att ta till hårdhandskarna.

– Det som står i Januariavtalet gäller. Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning, sa hon under seminariet.

Samtidigt är hon tydlig med att hon kommer att stoppa den planerade lagstiftningen ifall parterna lyckas.

– Personligen tror jag att det kan göras stora förändringar i LAS, men man måste samtidigt behålla maktbalansen mellan parterna. Och det genom förhandlingar. Inga är bättre lämpade än parterna att hitta lösningar, sa hon.

”Tyvärr har politikerna ofta en kunskapsnivå”

På frågan om politikerna eller arbetsmarknadens parter är mest lämpade att hantera dessa frågor svarade Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, under seminariet:

– Tyvärr har politikerna ofta en kunskapsnivå som är alldeles för låg.

Under seminariet gav också fack och arbetsgivare hintar om stötestenar och prioriteringar i förhandlingarna.

– Vi vill ha ett starkare anställningsskydd än vad vi har idag, sa Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Anders Weihe anser att det måste skapas ett ramverk som gör att arbetsgivarnas vilja att anställa ökar. Anställningar måste återigen bli attraktiva för att lösa ett personalbehov, menade han och syftade på att LAS gör att arbetsgivare ofta tvekar att tillsvidareanställa.

– Precis som Veli-Pekka vill vi att det ska bli tryggare på arbetsmarknaden, men tryggheten ska inte ligga i att man måste ha ett fast jobb, sa han.

”Det är det ambitiöst upplägg, det är klart”

Anders Weihe pekade också på alla de delar som ingår i förhandlingarna mellan parterna. Det är inte bara LAS som ska göras om. Han exemplifierade med att omställningssystem ska diskuteras liksom finansiering och andra lagar.

– Det är det ambitiöst upplägg, det är klart. Men det går att ordna det, sa han.

Frågan om ett framtida LAS är också en känslig just för att det kommer att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden. Forskaren Mats Glavå, docent på Göteborgs Universitet, menar att många av de förändringar som gjorts i LAS på senare åt – till exempel tvåundantaget för mindre företag – har gynnat arbetsgivarna.

Anders Weihe skrädde å sin sida inte orden när han beskrev fackets behov av makt.

– Fackets egna intressen kommer alltid på första plats, på andra plats och på tredje plats. Först kanske på fjärde plats kommer medlemmarna, sa han.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, oroas över att det lokala fackets inflytande kommer att minska.

– En av de största utmaningarna är att det handlar om så många organisationer och att man måste hitta en lösning som passar alla, sa han.

Blir det fler jobb?

Forskningen ger inga klara besked om ett förändrat LAS kommer att leda till fler jobb, men det råder inga tvivel om att det blir mer attraktivt att tillsvidareanställa för arbetsgivaren. Både Veli-Pekka Säikkälä samt Mats Glavå spår en renässans för denna anställningsform och fick medhåll från Anders Weihe.

– Det blir fler tillsvidareanställningar, det är uppenbart. Det blir lättare att behålla nyckelpersoner. Nationalekonomer brukar peka på att det blir en bättre allokering av arbetskraft. Det ger en positiv effekt på tillväxten, vilket kan leda till fler jobb, sa han.

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Kriget i Syrien

Erdogan har gett tillbaka vädjande brevet till Trump

Turkiets president Erdogan säger att han personligen gett tillbaka det brev som Donald Trump skrev med anledning av den turkiska offensiven i Syrien. Brevet ska ha återlämnats under besöket i Vita huset under onsdagen, uppger Erdogan under en pressträff.

I brevet uppmanade den amerikanska presidenten sin turkiska motsvarighet att gå försiktigt fram i Syrien och överväga eldupphör.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutade Trump sitt brev till Erdogan.

Igår 22:22
Emine Erdogan och Recep Tayyip Erdogan i Vita huset. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps möte med Erdogan: Vi förstår varandras länder

USA:s president Donald Trump träffar nu sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan i Vita huset.

– Vi har varit vänner länge, nästan från dag ett. Vi förstår varandras länder, vi förstår var vi kommer från, säger Donald Trump till den turkiske presidenten i Ovala rummet.

Strax efter lunchtid, lokal tid, tog Donald Trump och Melania Trump emot Erdogan och hans hustru Emine Erdogan. Turkiska presidenten har tidigare hotat med att ställa in besöket efter konflikter i frågan om Turkiets offensiv i Syrien och USA:s erkännande av folkmordet på armenier.

Igår 18:41
Läs mer om Kriget i Syrien
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

Igår 14:52
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

Igår 22:09
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”EU:s sociala pelare är ett riktigt stolpskott”

När riksdagen höll EU-debatten i samband med medlemskapets 25-årsjubileum, borde politikerna ha lagt mer tid på att diskutera frågan om EU:s sociala pelare – en plan som åter är på tapeten när EU-kommissionens nya chef Ursula von der Leyen nu förespråkar europeiska minimilöner, skriver DN:s ledarredaktion.

Den här formen av EU-federalism riskerar att inskränka på den svenska arbetsmarknadsmodellen, byggd på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. En modell som gett landet stabilitet, få strejker och hygglig löneutveckling, heter det.

Samtidigt försöker statsminister Stefan Löfven sitta på båda stolar mellan EU och Sverige. Å ena sidan stod han värd för det sociala toppmötet i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017, trots att Sverige borde sagt nej. Å andra upprepade han flera gånger i debatten att den svenska modellen är bäst i världen.

Igår 19:51
Lena Micko. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern efter SCB-mötet: Misstag får inte upprepas

Misstagen i Statistiska centralbyråns statistikinsamling får inte upprepas. Det var civilminister Lena Mickos (S) budskap när hon träffade SCB:s generaldirektör Joakim Stymne i dag.

”Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande enligt TT.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet oegentligheter hos konsultbolaget Evry, vars felaktiga rådata låg bakom felen i arbetslösthetssiffrorna.

Igår 16:21
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Säkerhetsstyrkor och Morales-supportrar på La Paz gator. HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Bolivia

Vålsamheter i La Paz – på nya presidentens första dag

Oroligheter har brutit ut i La Paz mellan grupper som sympatiserar med tidigare bolivianske presidenten Evo Morales respektive övergångspresidenten Jeanine Áñez, rapporterar AFP.

Under onsdagen inträffade skedde sammandrabbningar bara tre kvarter från presidentpalatset där Áñez utsåg en ny militärchef och säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas mot demonstranter. Enligt AFP har minst en person dött i sammandrabbningarna med polisen.

Igår 20:45
Evo Morales, Bolivias tidigare president. EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Evo Morales: Beredd att återvända om folket vill

Bolivias expresident Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko, säger att han är redo att återvända till sitt hemland.

– Om folket ber mig är jag redo att återvända för att mäkla fred, säger Evo Morales under en presskonferens i Mexico City, rapporterar AFP.

Morales uppmanar också till ”nationell dialog” för att lösa krisen. Oppositionsledaren Jeanine Áñez har utropat sig till övergångspresident efter det maktvaakum som uppstod efter Morales avgång.

Igår 17:37
Militär i Bolivia och Nicolás Maduro. TT
undefined

Uppmaningen till militären: Återge makten till Morales

Venezuelas president Nicolás Maduro uppmanar Bolivias armé att återställa makten till den avgående presidenten Evo Morales, rapporterar AFP. Han menar att situationen i landet riskerar att leda till ett inbördeskrig.

– Enligt konstitutionen och folkets röster heter er ledare Evo Morales och ni måste återge honom makten, säger Maduro.

Morales landade i Mexiko på tisdagen där han beviljats asyl. Enligt Maduro har de båda talat med varandra över telefon.

Igår 04:27
Läs mer om Valet i Bolivia

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer