Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Regeringen ökar pressen på parterna om LAS

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är tydlig i sitt besked till arbetsmarknadens parter: Lös LAS-frågan, annars blir det lagstiftning. ”Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning”, säger hon.

Sedan Januariavtalet kom till efter en stormig politisk höst har LAS seglat upp som en av de hetaste företagarfrågorna. I en av punkterna i överenskommelsen talas det om ett förändrat LAS och nyligen manifesterades den i ett direktiv till utredaren: Se till att utarbeta ett författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.

För första gången på många år finns det alltså ett ökat tryck på arbetsmarknadens parter att komma överens om LAS. Parterna har också inlett förhandlingar parallellt med den politiska processen.

Under ett seminarium i Almedalen klargjorde Ylva Johansson sin och Socialdemokraternas syn på förhandlingarna. Helst vill hon inte se lagstiftning, men kommer inte parterna överens tvekar hon inte att ta till hårdhandskarna.

– Det som står i Januariavtalet gäller. Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning, sa hon under seminariet.

Samtidigt är hon tydlig med att hon kommer att stoppa den planerade lagstiftningen ifall parterna lyckas.

– Personligen tror jag att det kan göras stora förändringar i LAS, men man måste samtidigt behålla maktbalansen mellan parterna. Och det genom förhandlingar. Inga är bättre lämpade än parterna att hitta lösningar, sa hon.

”Tyvärr har politikerna ofta en kunskapsnivå”

På frågan om politikerna eller arbetsmarknadens parter är mest lämpade att hantera dessa frågor svarade Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, under seminariet:

– Tyvärr har politikerna ofta en kunskapsnivå som är alldeles för låg.

Under seminariet gav också fack och arbetsgivare hintar om stötestenar och prioriteringar i förhandlingarna.

– Vi vill ha ett starkare anställningsskydd än vad vi har idag, sa Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Anders Weihe anser att det måste skapas ett ramverk som gör att arbetsgivarnas vilja att anställa ökar. Anställningar måste återigen bli attraktiva för att lösa ett personalbehov, menade han och syftade på att LAS gör att arbetsgivare ofta tvekar att tillsvidareanställa.

– Precis som Veli-Pekka vill vi att det ska bli tryggare på arbetsmarknaden, men tryggheten ska inte ligga i att man måste ha ett fast jobb, sa han.

”Det är det ambitiöst upplägg, det är klart”

Anders Weihe pekade också på alla de delar som ingår i förhandlingarna mellan parterna. Det är inte bara LAS som ska göras om. Han exemplifierade med att omställningssystem ska diskuteras liksom finansiering och andra lagar.

– Det är det ambitiöst upplägg, det är klart. Men det går att ordna det, sa han.

Frågan om ett framtida LAS är också en känslig just för att det kommer att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden. Forskaren Mats Glavå, docent på Göteborgs Universitet, menar att många av de förändringar som gjorts i LAS på senare åt – till exempel tvåundantaget för mindre företag – har gynnat arbetsgivarna.

Anders Weihe skrädde å sin sida inte orden när han beskrev fackets behov av makt.

– Fackets egna intressen kommer alltid på första plats, på andra plats och på tredje plats. Först kanske på fjärde plats kommer medlemmarna, sa han.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, oroas över att det lokala fackets inflytande kommer att minska.

– En av de största utmaningarna är att det handlar om så många organisationer och att man måste hitta en lösning som passar alla, sa han.

Blir det fler jobb?

Forskningen ger inga klara besked om ett förändrat LAS kommer att leda till fler jobb, men det råder inga tvivel om att det blir mer attraktivt att tillsvidareanställa för arbetsgivaren. Både Veli-Pekka Säikkälä samt Mats Glavå spår en renässans för denna anställningsform och fick medhåll från Anders Weihe.

– Det blir fler tillsvidareanställningar, det är uppenbart. Det blir lättare att behålla nyckelpersoner. Nationalekonomer brukar peka på att det blir en bättre allokering av arbetskraft. Det ger en positiv effekt på tillväxten, vilket kan leda till fler jobb, sa han.

Toppnyheter

Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

5 tim
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

Idag 11:29
Björn Eriksson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots larmen: Är än så länge gott om platser i Stockholm

Trots varningar om att intensivvårdsplatserna i Stockholm skulle kunna ta slut i helgen finns det än så länge gott om platser i regionen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Aftonbladet.

I ett tidigare internt nyhetsbrev beskrevs läget som kritiskt när det gäller intensivvårdavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det kanske var rätt där och då för den avdelningen, men vi har tagit i ordentligt så vi har fått lite marginal, säger Eriksson.

Han beskriver läget som ”så nära normalt det kan vara”, och säger att det just nu inte finns någon risk för att intensivvården ska behöva avslutas för vissa patienter.

Även i Region Östergötland, som hör till de hårdast drabbade, är läget just nu under kontroll. Det skriver SVT Nyheter Öst.

Idag 15:20
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Ny analys: Tiotusentals företag riskerar konkurs

Det finns idag cirka 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen har gjort hittills. Det skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på DN Debatt.

Svenskt Näringslivs ekonomer har analyserat effekterna av coronakrisen för samtliga företag med en årsomsättning över 500 000 kronor. Ett av scenarierna är att ett av tre företag står stilla fram till hösten. Bara genom konkurser skulle det leda till en ökad arbetslöshet i storleksordningen 300 000 – 350 000 personer.

Jan-Olof Jacke pekar ut ett antal åtgärder som regeringen måste genomföra, bland annat ett förstärkt system för korttidspermittering och en räddningsersättning vid intäktsfall. ”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt” skriver han i debattartikeln.

Igår 19:32
Illustrationsbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska bokhandlare vill ha stöd på 200 miljoner kronor

Försäljningen av böcker hos fysiska bokhandlare störtdyker i coronapandemins spår. Förra veckan låg försäljningen på 42 procent lägre jämfört med samma vecka förra året – och nu vill man ett krisstöd på 200 miljoner kronor, skriver TT.

– Försvinner en bokhandel kommer den antagligen inte tillbaka, säger Maria Hamrefors, ordförande hos Svenska Bokhandlareföreningen som tillsammans med Förläggareföreningen haft ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP).

Hon tror också att försäljningstappet i bokhandeln i längden även kommer drabba förlagen och författarna.

Idag 14:29
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Idag 07:15
Läs mer om Den svenska konjunkturen