Varfjell, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
Attackerna mot bönderna

Regeringen: Ny utredning för att skydda bönder mot aktivister

Allt fler bönder har blivit utsatta för hot och trakasserier från djurrättsaktivister.

Nu ska en utredning se över straffskalorna för olaga intrång och även om en gårdsplan på ett lantbruk kan likställas med en byggnad.

– Det här är en allvarlig brottslighet på det sättet att det kan vara ett fåtal individer som står för den, men de kan ställa till rätt stor skada, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Dels drabbas enskilda bönder och dels kan djurrättsaktivisternas brott mot lantbrukare innebära att återväxten inom näringen drabbas, framhåller Johansson.

– Unga människor kan tveka till att gå in i sektorn när man ser att det finns den här typen av trakasserier och hot förenat med det, säger han.

Demonstrationer vid kosläpp

Hot och trakasserier mot djurhållande bönder från djurrättsaktivister har ökat de två senaste åren, enligt en undersökning från Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Efter ett möte mellan justitieministern och LRF har en tjänsteman på justitiedepartementet fått i uppdrag att se över straffbestämmelserna för brottet olaga intrång.

– Inriktningen är att straffbestämmelserna dels skärpas och dels också utvidgas så att man helt enkelt kan lagföra vid fler situationer än i dag, säger Morgan Johansson.

Det är i linje med LRF:s krav om vad en utredning skulle se över. Intresseorganisationen anser att det är ett problem att olaga intrång endast omfattar intrång i byggnader. LRF vill att en gårdsplan på ett lantbruk ska ses som en hemfridszon och om någon obehörig uppehåller sig på platsen ska det betraktas som ett hemfridsbrott. Framför allt aktualiseras detta när djurrättsaktivister demonstrerar vid exempelvis kosläpp.

– Ladugård och produktionsplats ligger ofta väldigt nära bostaden, vilket gör att det blir ett intrång även i hemfriden, säger riksförbundsordförande Palle Borgström.

Bli tydligare

Samtidigt finns det andra värden att ta hänsyn till som exempelvis yttrande- och demonstrationsfrihet.

– Lantbrukare i hela landet ska kunna känna en trygghet och kunna bedriva sin näring på ett tryggt sätt, men å andra sidan finns det de grupper som är kritiska mot djurhållningen och till djurskyddet. Och det får man gärna vara, man har allt rätt att vara kritisk till det, men man har inte rätt att tillämpa våld eller trakassera. Det är precis de gränserna som måste bli tydligare och dras upp, säger Morgan Johansson.

I förlängningen är det ett demokratiproblem med militanta djurrättsaktivister, menar LRF.

– Det är klart att de får ha de här åsikterna, men när man med våld och hot påtvingar åsikterna på andra blir det ett problem för hela samhället, säger Palle Borgström.

Utredningen ska även se över straffskalorna för olaga intrång, men också vad som krävs för att ett sådant brott ska betraktas som grovt.

Kanske nästa sommar

– Det är otydligt när det rör sig om grovt brott och när det rör sig om brott av normalgraden. Man ska se över om man kan föra in sådana kvalifikationsgrunder, säger Morgan Johansson.

Planen är att utredningen ska gå ut på remiss i höst och att regeringen lägger fram en proposition till riksdagen nästa vår.

– I bästa fall kan det bli ett ikraftträdande 1 juli 2021, säger Morgan Johansson.

Toppnyheter

Bebis på ett BB.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bebis smittad i moderns mage – klarade sig bra

För första gången har läkare lyckats bevisa att ett spädbarn varit smittat av covid-19 vid födseln, rapporterar The Guardian.

Pojkens mamma drabbades av svår hosta och feber i slutet av mars och lades in på sjukhus. Hon var då i slutet av sin graviditet och konstaterades smittad av corona. Tre dagar senare visade fostret tecken på att inte må bra och fick förlösas med ett akut kejsarsnitt.

Bebisen började må dåligt efter några dagar, bland annat fick pojken muskelspasmer, men är nu helt återställd. Enligt läkarna verkar det inte vara någon större fara för spädbarn att födas med smittan. Det tycks även vara väldigt ovanligt att mödrar för över smittan till fostret.

2 tim
En man på frisersalong i Sevres utanför Paris. Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hälften av EU:s medborgare kritiska till EU-solidariteten

Över hälften av EU:s medborgare, 54 procent, är fortsatt missnöjda med solidariteten mellan EU-länderna under pandemin, enligt en undersökning från Kantar som beställts av Europaparlamentet.

Siffran innebär samtidigt en viss ljusning för synen på samarbetet då den var fem procentenheter högre i april.

De svarande har också fått ge sina synpunkter på EU:s framtida befogenheter att hantera kriser. 68 procent, nästan sju av tio, vill att EU ska spela en större roll i kampen mot kriser. Mer än hälften, 56 procent, anser att det betyder att EU måste få mer pengar att lägga på pandemins konsekvenser för folkhälsosektorn och ekonomin.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Blodprover som ska analyseras för covid-19–antikroppar. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstester

Region Stockholm kommer fortsatt att erbjuda kostnadsfria antikroppstester till alla invånare, skriver DN. Detta trots att avtalet med Werlabs nu har löpt ut.

Claes Ruth, som är ansvarig för provtagningen i regionen, menar att kapaciteten till och med kommer öka under den här veckan och nästa. Under tiden som Werlabs har utfört tester har regionen byggt upp en egen kapacitet. Dessutom har ett nytt samarbete inletts med de privata företagen Kry och Doktor.se.

Tester utförs på 80 ställen i regionen och bokningen görs genom 1177.

2 tim
PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antikroppar kan vara skäl för besök på äldreboenden

Antikroppar kan vara skäl att få göra inomhusbesök på äldreboenden, uppger Socialstyrelsen. Verksamheten ska säkerställa testresultatets tillförlitlighet.

– Det är viktigt att man har ett tillförlitligt test och att det inte är äldre än sex månader, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Hon betonar att det inte är ett klartecken för att alla med antikroppar fritt ska göra inomhusbesök på boenden, utan att dessa fortfarande ska vara motiverade. I första hand rekommenderar Socialstyrelsen att besök på äldreboenden görs utomhus.

Bedömningen om ett besök är möjligt behöver ta hänsyn till ”både den boendes behov av ett fysiskt besök och verksamhetens förmåga att genomföra det på ett säkert sätt”, skriver Socialstyrelsen.

Råden har uppdaterats för att i större utsträckning ta hänsyn till äldres behov av sociala kontakter.

4 tim
Konstverket Nimis. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turisterna strömmar till Nimis: ”Vi är oroliga”

Turisterna strömmar till Lars Vilks konstverk Nimis på naturreservatet Kullaberg i Skåne, enligt SVT Helsingborg. Förra veckan var det enligt länsstyrelsen över 5 000 bilar parkerade närmast konstverket, jämfört med 3 700 samma vecka i fjol.

– Vi är oroliga, säger Per-Inge Persson på Kullabergs naturvårdsförvaltning.

Anledningen till oron är att det svårt att hantera det stora antalet besökare. Förvaltningen varnar också för att det är väldigt brant och att det är svårt för barnfamiljer att ta sig ned till konstverket.

För att försöka underlätta situationen har naturvårdsförvaltningen tagit in extra parkeringsvakter under högsäsongen.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Resenärer vid Viking Line terminal på Stadsgården i Stockholm. Fartyget M/S Gabriella ses i bakgrunden. Arkivbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Viking Line får pausa sina amorteringar fram till nyår

Rederiet Viking Line har enats med sina finansiärer Finnvera och Finlands Exportkredit om en amorteringspaus från och med 1 juli fram till årsskiftet, enligt ett pressmeddelande. Därmed slipper bolaget amortera 14,9 miljoner euro, eller knappt 155 miljoner kronor, under perioden.

Amorteringarna förfaller i stället senast den 10 januari 2025, skriver Viking Line. Bolaget förbinder sig också att amortera de uppskjutna betalningarna innan det kan bli aktuellt med dividendutdelning.

1 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Scania trappar upp produktionen till hösten

Lastbilstillverkaren och en av Sveriges största arbetsgivare planerar att öka produktionen igen till hösten. Enligt uppgifter till Ekot beställs det fler lastbilar än väntat.

– Efterfrågan har ju varit lite större än vad man räknat med, säger IF Metalls klubbordförande i Oskarshamn, Mikael Johansson, till radion.

Den ökade produktionstakten innebär att Scania kan komma att återanställa personal som fått sluta i samband med coronakrisen, enligt IF Metall. Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, säger till Ekot att ingen vågade tro på scenariot att det skulle studsa tillbaka så snabbt.

Scanias pressavdelning vill inte kommentera uppgifterna om ökad produktion på grund av att bolaget släpper din delårsrapport om några veckor.

Idag 05:44
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer