Karl-Petter Thorwaldsson i bakgrunden under ett första maj-tåg. Arkivbild. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Reformerad arbetsrätt svårast att smälta för S

Centerpartiets och Liberalernas krav på liberalare arbetsrätt är det som Socialdemokraterna har svårast att gå med på. Det säger ledande socialdemokrater till Ekot.

– Det tycker jag är ett väldigt dåligt förslag. Det finns inget problem i Sverige att arbetstagaren skulle vara inflexibel, och inte vilja medverka till omställning som det gör i många länder, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

En bedömare som Ekot talat med säger att S inte kommer att kunna gå med på kraven på en uppluckrad arbetsrätt. Thorwaldsson hoppas få C och L att kunna ändra sig i den frågan.

– De lyssnar väl förhoppningsvis på ett bra argument, säger han till Ekot.

Toppnyheter

Premiärminister Theresa May. Tim Ireland/AP/TT
Brexit - förhandlingarna

Källa: May vill skjuta brexit – men inte för länge

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer be EU om att få skjuta fram utträdesdagen ur unionen. Men bara för en kort tid. Det rapporterar BBC News på onsdagen.

– Det finns argument för att ge parlamentet lite mer tid för att enas om en väg framåt, men människorna i det här landet har väntat i snart tre år nu, säger en källa på Downing street till BBC.

Nu är det bara nio dagar kvar till att Storbritannien måste lämna EU och chefsförhandlare Michel Barnier har sagt att unionen inte kommer godkänna att senarelägga utträdet utan en ”konkret plan”.

18 min
Christopher Furlong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Källa: EU:s toppar kommer att ge May ett ultimatum

EU kommer att ge Theresa May ett ultimatum i samband med toppmötet på torsdag, skriver Bloomberg med hänvisning till en högt uppsatt tjänsteman inom EU. Hon kommer att få till mitten av april på sig att besluta om brexit ska skjutas upp med tre månader eller till någon gång nästa år.

De båda alternativen utgår från det stundande valet till EU-parlamentet. För om Storbritannien inte deltar i valet och inte får ett utträdesförslag godkänt till 1 juli kommer man att tvingas ut ur unionen, skriver nyhetsbyrån.

Igår 23:47
Jessica Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

May ska be om mer tid – 29 mars är inte längre möjligt

Theresa May kommer att skriva till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk innan veckans toppmöte, som börjar på torsdag, och begära en uppskjutning av brexit. En talesperson för brittiska regeringen säger att det inte längre är möjligt att lämna EU som planerat den 29 mars, skriver Bloomberg på Twitter.

Om britterna ber om mer tid måste man också presentera ett tydligt skäl till detta, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens. Knäckfrågorna kommer då att vara om ett senareläggande kommer att öka sannolikheten för att få igenom ett avtal eller om Storbritannien vill ha mer tid för att ändra på förslaget, skriver The Guardian.

– En förlängning förlänger osäkerheten. Osäkerhet medför kostnader för företag och andra. Det innebär också politiska kostnader för EU, sa han.

May anser samtidigt att Storbritannien har hamnat i ett krisläge i frågan om brexit sedan parlamentets talman John Bercow under måndagen meddelat att han kommer stoppa ytterligare omröstningar om regeringens förslag till utträdesavtal.

Igår 16:31
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
TT
Problemen med Boeing-planen

EU stoppar olycksmodellen – får inte flyga i Europa

Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, EASA, stoppar alla flygplan av modellerna Boeing 737 Max 8 och 9 från att flyga i Europa. Det framgår av ett pressmeddelande på tisdagskvällen. EASA uppger att det är en ”försiktighetsåtgärd”.

Beskedet kommer efter att flera länder och flygbolag beslutat att låta sina Boeing 737 Max 8-plan stå kvar på marken som en konsekvens av söndagens olycka i Etiopien då ett plan av just den modellen kraschade strax efter start. Bara hos Norwegian påverkar flygstoppet tusentals passagerare de närmaste dagarna, enligt NRK.

Enligt EASA är det för tidigt att dra några slutsatser om orsaken till olyckan som kostade 157 människor livet.

Boeings aktie föll på Wall Street och stängde på minus 6 procent på tisdagen.

12 mar
Piloter. TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Analys: Rätt stoppa 737:an men får inte bli ett bakslag

Att belägga en flygplansmodell med flygförbud är ovanligt, skriver John Gapper i Financial Times. Senast det hände var för sex år sedan och gällde även då en modell från Boeing.

Gapper argumenterar för att de senaste olyckorna inte får leda till ett bakslag för datorstyrda flygplan. I valet mellan ett plan som kontrolleras enbart av piloter och ett som har mjukvara som kan ta över kommandot om den känner av ett fel, skulle han fortfarande välja det senare.

CNN rapporterar att kostnaden för att stranda samtliga flygplan kan komma att landa på mellan 10 och 50 miljarder kronor. SVT jämför detta med de drygt 50 miljarder kronor som Donald Trump krävde till finansiering av en gränsmur mot Mexiko, ett krav som han följde upp med en nedstängning av delar av den amerikanska administrationen.

Wall Street Journal skriver att nedstängningen påverkade luftfartsverket som under flera veckor lade ned allt arbete kring 737 Max.

14 mar
Arkivbild. En Boeing 737 Max 8.  Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Problemen med Boeing-planen

Fokus på olycksutredningar för Boeing – ny vice vd

Boeing står inför sin största kris på flera år efter två flygkrascher med den olycksdrabbade flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 där fler än 300 personer omkommit. Det rapporterar TT.

Flygplanstillverkaren tar nu in en ny vice vd som ska ansvara för teknik. Dessutom ska en annan högt uppsatt person inom bolaget helt fokusera på utredningarna av olycksflygplanen.

Flera länder i Europa och även Kanada uppger att det kan bli aktuellt att sätta upp egna krav för att garantera att flygplanen är säkra. Det skulle försvåra Boeings möjligheter att sälja flygplan, enligt TT.

2 tim
Läs mer om Problemen med Boeing-planen
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Pappa och son första att begravas – kom från krigets Syrien för ett år sedan

I dag hölls de första begravningarna efter moskéattackerna i nyzeeländska Christchurch, rapporterar AP.

Två av offren som begravdes är 44-åriga Khalid Mustafa och hans 15-åriga son Hamza. Familjen kom till Nya Zeeland för ett år sedan efter att ha flytt från krigets Syrien.

Khalid Mustafas fru Salwa Mustafa säger till Radio New Zealand att familjen fått höra att Nya Zeeland var det tryggaste landet i världen att leva i.

– Det var det inte, säger hon.

Hundratals sörjande samlades på onsdagen för att ta farväl av dem.

– Det finns inga ord för hur fruktansvärt det här är. En familj kom hit för att komma i säkerhet och de borde ha fått vara trygga här, säger premiärminister Jacinda Ardern, som besökte Christchurch för andra gången sedan massakern.

Även Khalids andra son, 13-åriga Zaed skadades i dådet och kom till begravningen i rullstol, enligt AFP.

2 tim
TT
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Ledig pilot räddade planet – dagen före dödsolyckan

Planet som störtade i Indonesien i oktober förra året var med om en identisk incident dagen före olyckan – men räddades då av en pilot som var ur tjänst men av en händelse reste med planet, rapporterar Bloomberg.

Dagen efter manövrerades Lion Air-planet av en helt ny besättning, som inte kunde slå av det felaktiga flygsystemet, varpå planet störtade och de 189 personerna ombord dog.

Enlig källor bad piloten som var ur tjänst, men som ändå befann sig i cockpit, piloterna att strypa motorn och därmed tvinga ned nosen. Den tidigare okända detaljen kring olyckan ger fler ledtrådar till hur en del 737 Max-piloter har lyckats undvika katastrofer och andra inte.

Samtidigt skriver Reuters att ljudupptagningar från cockpit avslöjar hur piloterna satt och bläddrade i en handbok för att förstå hur de skulle kunna räta upp planet igen.

Samma modell var inblandad i olyckan i Etiopien.

2 tim
Al Noor-moskén. EDGAR SU / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Polisen övertygad: Vi stoppade en tredje attack

Den misstänkte terroristen bakom moskéattackerna i Christchurch var troligen på väg att utföra ytterligare en skjutning när han stoppades av polisen. Det säger polischefen Mike Bush enligt CNN.

Bush tror ”absolut” att en tredje attack stoppades.

– Liv räddades, säger han utan att nämna några ytterligare detaljer för att inte ”traumatisera fler”.

Begravningarna efter terrorattacken i nyzeeländska Christchurch har börjat. 50 personer, varav de flesta flyktingar, dog när två moskéer attackerades under fredagsbönen förra veckan. Det yngsta offret var en treårig pojke vars föräldrar flytt till Nya Zeeland från Somalia.

3 tim
Läs mer om Moskéattackerna i Nya Zeeland
Ulf Kristersson.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

Fidesz kan uteslutas ur EPP – M och KD driver på

Den europeiska partigruppen EPP ska i dag avgöra om man ska utesluta det ungerska partiet Fidesz ur gruppen i EU-parlamentet.

Totalt tretton partier, bland dem de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, har ställt sig bakom ett krav på att partiet ska lämna EPP.

M-ledadren Ulf Kristersson kommenterade nyligen en invandrings- och EU-kritisk affischkampanj från Fidesz där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker syns tillsammans med den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, sa M-ledaren då.

EPP-delegaterna möts för omröstning under eftermiddagen.

1 tim
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

SD-toppen: Ren mobbning mot Ungerns Viktor Orbán

Polen och Ungern har fått orättvis kritik. Det säger Peter Lundgren, SD:s toppnamn i EU-valet, i en intervju med Dagens Nyheter. Båda länderna har kritiserats för inskränkningar i rättsstaten och EU har inlett en granskning.

Lundgren anser att Europas politiker attackerar länderna för att de säger nej till invandring och tar behandlingen av Ungerns premiärminister Viktor Orbán som exempel.

– Det är rena mobbningsplutonen man ställer upp, där man öser ovett och otidigheter över Orbán, säger Lundgren till DN.

Lundgren tror inte att SD kommer att ingå i stor EU-kritisk grupp i parlamentet, eftersom partiet inte vill bli förknippat med partier som samarbetar med Ryssland.

Igår 18:35
Läs mer om Orbáns Ungern
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Svag inflation ger fortsatt låga boräntor

Svaga inflationssiffror får Riksbanken att dra ner på räntehöjningstakten, spår bolåneföretaget SBAB i en ny prognos, enligt TT.

"Vi tror att Riksbanken kommer att höja reporäntan i långsammare takt än Riksbankens egna prognos. Vår bedömning är att det bara är 30 procents sannolikhet för att Riksbanken höjer reporäntan i år", säger chefsekonomen Robert Boije, enligt ett pressmeddelande.

När det gäller boräntorna spår SBAB att snitträntan för lån med tre månaders bindningstid kommer att stiga från nuvarande nivå på 1,6 procent till 2,7 procent i januari 2023. Prognosen för femårsräntan är en uppgång från 1,8 till 3,3 procent under samma period.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Bankerna där bundet är billigare än rörligt

Binda eller inte binda bolånen är en ständigt aktuell fråga. Något färre valde rörlig ränta i februari, jämfört med månaden innan, enligt en kartläggning av Privata affärer.

Bankernas räntor för bundna lån är nu i många fall lägre än för tremånadersräntan. Exemplen är flera, vilket framgår av kartläggningen.

Hos SEB ligger tremånadersräntan på 2,25 procent medan exempelvis treåringen ligger på 1,95 procent. Hos Danske är listräntan för tremånaderslån 1,8 procent och 1,59 för tvååringen. På Länsförsäkringar ligger den korta räntan på 2,23 procent medan ettårsräntan ligger på 2,19 procent.

– Ränteskillnaden mellan att binda ett lån på tre år jämfört med att ha tremånaders rörlig ränta är negativ idag. Bolåneräntor med längre löptider är dessutom nere på historiskt låga nivåer, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i bankens senaste bolånerapport, rapporterar Privata affärer.

Att de bundna räntorna ligger så lågt gör det lockande för många att binda lånen. Inte minst då de rörliga räntorna redan ligger på en låg nivå.

Men det finns fortfarande saker att tänka på. Till fördelar kan skrivas att du får koll på dina ränteutgifter under bindningstiden, men till nackdelarna att du riskerar att få betala ränteskillnadsersättning om du flyttar.

Igår 14:47
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer