SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Recensioner: Vad Trump tänker förblir en gåta

Från hela världen ramlar nu recensioner in om boken på allas läppar: ”Fire and Fury”. Författaren Michael Wolffs verk både roar och väcker kritik.

The Independents Andrew Griffin skriver att det mest fascinerande med boken är att den egentligen inte handlar om Trump, utan snarare om hans numera sparkade chefsrådgivare Steve Bannon och ständiga intriger inom Vita huset. Vad Trump egentligen tänker får man inte riktigt svar på, menar han. ”Boken har ett enormt tomrum, vad som försiggår i Trumps huvud”, skriver Griffin.

The New Yorkers Masha Gessen tycker att boken är slarvigt skriven. Den blandar fakta med humor på ett sätt som bara kommer minska trovärdigheten för seriös journalistik, menar hon.

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt beskriver boken som ”300 sidor skvaller och sensation”. Hon tillägger: ”Samtidigt ger den en unik inblick. Den är lättläst och fascinerande, men också dåligt redigerad och det är synd att den så ofta saknar referenser när det blir alltför otroligt.”

The Telegraphs recensent Mick Brown skriver att författaren må ha anklagats för att vara sensationslysten och inte särskilt trovärdig, men ”kanske påminner han dig om någon”, skriver Brown som tillägger att boken trots allt kanske målar en rättvis bild av dess huvudperson.

Toppnyheter

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya H&M-vd:n om den första kaotiska tiden

Helena Helmersson tog över rodret vid H&M alldeles innan coronakrisen slog till på allvar i Sverige. Och även om det är en mardrömsstart så är hon fast besluten att vidta nödvändiga åtgärder för att klara företaget genom krisen, skriver Expressen.

– Vi kan visa på att vårt förändringsarbete verkligen gett resultat med lägre prisnedsättningar, lägre varulager och högre försäljning. Det är väldigt skönt att ha i ryggen när vi går in i sådan osäkerhet. Vi är nu i en allvarlig situation som vi måste handskas med där det är viktigt att snabbt ta till åtgärder för att komma ut på ett bra sätt, säger till Expressen.

Och trots rådande omständigheter, skriver DN, presenterar H&M ändå en förhållandevis stark rapport från det första kvartalet som får aktien att rusa på börsen.

– Vi står på en bra grund för att gå in i en så osäker period, säger Helena Helmersson till DN.

H&M har också svängt om delar av produktionen för att vara behjälpliga i krisen.

Klädjätten har i ett första skede producerat 100.000 skyddsmasker i sina fabriker i Kina, skriver DN.

Igår 16:51
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lucas: Dessa sex lärdomar kan dras ur tidigare kriser

Under trettio års tid har DN:s ekonomijournalist Dan Lucas sett flera kriser komma och gå. I en krönika berättar han om vilka viktiga lärdomar han har dragit av dem.

Den första lärdomen, menar han är att kriser till sist inte handlar om aktiekurser, utan människors hälsa och liv. Det krossar drömmar och slår människors livsverk i kras.

”Den andra lärdomen är alltså att en kris i sin inledning allt för ofta underskattas”, skriver han.

Ytterligare en lärdom är att en ekonomisk kris inte med nödvändighet behöver betyda att ett samhälle i grunden förändras.

”När 90-talskrisen var som djupast var det lätt att tro att Sverige skulle vara ett annat land när krisen väl var över”, skriver han.

Men han menar att det efter den krisen skapades andra jobb och ledde till att Sverige är en välmående välfärdsstat med marknadsekonomi och demokrati, som innan krisen.

Igår 17:20
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Rekordras i hushållens boprisförväntningar: ”Räkna med rejäl sättning”

SEB:s boprisindikator rasade till –20 i april från 47 i mars, den största nedgången någonsin.

42 procent av hushållen tror nu på sjunkande priser det kommande året, jämfört med 8 procent föregående månad. 22 procent tror på stigande priser medan 27 procent tror på oförändrade priser.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Han varnar för att hushållens förväntningar kan bli självuppfyllande och att vi nu får räkna med en rejäl sättning på bostadsmarknaden.

1 tim
Skandias vd Johanna Cerwall.  TT
undefined

Expert: Börsraset påverkar – bomarknaden förlamas

Coronavirusets främsta effekt på bostadsmarknaden än så länge är att det uppstått en avvaktande hållning mellan köpare och säljare, uppger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i senaste Ekonomiekot Extra.

– Svenska folket sparar mycket i aktier eller fonder. När det påverkar deras privatekonomi mattar det av bostadsmarknaden, säger han och lägger till att en ökad arbetslöshet dock skulle påverka bostadspriserna i ännu större mening.

Skandias vd Johanna Cerwall menar att det det är oklart hur viruset slår mot bopriserna på lång sikt.

– På väldigt kort sikt kan vi snarast se att bostadsmarknaden riskerar att bli förlamad, säger hon till SvD.

21 mar
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Bopriserna kommer ändå att falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd och en prisnedgång ligger i korten, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

2 apr
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Bedömare: Finns inga skäl att köpa kläder just nu

Även om Sverige inte är totalt nedstängt är gatorna väldigt tomma och effekten för klädbutikerna blir nästan desamma, säger Emma Hernell, vice vd för HUI Research, till TT.

Det finns inte heller någon anledning att köpa nya kläder eller skor ”när du ändå ska sitta i karantän”, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.

På onsdag släpps Stilindex från Svensk handel där mars månads försäljning av kläder och skor redovisas.

– En kvalificerad gissning är väl en nedgång på 50 procent där vi ser en mindre nedgång i början av månaden och rena lavinraset för den andra delen, säger Sandström till TT.

22 min
Lindex vd Susanne Ehhnbåge  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lindex finska ägare ansöker om rekonstruktion

Lindex-ägaren Stockmann ansöker om företagsrekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

Koncernens onlineförsäljning har ökat de senaste veckorna men coronaviruset har ändå en ”väsentlig inverkan” på kassaflödet.

Stockman ser sin verksamhet som livsduglig och det är därför de har valt att ansöka om rekonstruktion.

– Vår tydliga synpunkt är att Stockmann-koncernen innehar förutsättningar för lönsam affärsverksamhet i och med de inledda åtgärderna, säger ordföranden Lauri Ratia.

Lindex vd Susanne Ehhnbåge framhåller att de inte berörs av moderbolagets ansökan, men säger att coronaviruset har ”påverkat retailbranschen markant”.

15 min
Läs mer om Handeln i siffror
Illustrationsbilder.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Mängder av skyddsmaterial stoppas: ”Inte desperat”

Svenska myndigheter nobbar flera miljoner skyddsmasker, förkläden, visir och handskar från Kina – trots upprepade larm om brist på utrustning, rapporterar SVT.

Materialet, som en privatperson lyckats ordna fram, är redan packat och redo att levereras i nästa vecka, men stoppas. Anledningen är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklass.

Johanna Sandwall på Socialstyrelsen får frågan om det inte är bättre med skyddsmasker än inga alls och svarar att hon inte fått informationen att läget skulle vara så desperat ännu.

Hjärtläkaren Peter Giesecke håller inte med.

– Vi tvingas improvisera hela tiden och behoven är enorma.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Svensk självförsörjning brister: ”Inte ens morötter”

Sverige har i praktiken ingen självförsörjning alls av livsmedel, rapporterar TT.

Den enda typen av mat Sverige är självförsörjande på i dagsläget är socker, morötter och spannmål, men även det är positivt räknat.

– Vi kan inte ens producera morötter utan exempelvis drivmedel, säger Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet.

Frågan om Sveriges krisberedskap har aktualiserats av coronapandemin och många har riktat kritik mot att Sveriges beredskapslager monterats ner.

34 min
Karin Tegmark Wisell.  SVT/TT
undefined

Folkhälsomyndigheten: Vill öka till 100 000 coronatester i veckan

Folkhälsomyndigheten vill kunna öka testkapaciteten för coronaviruset till upp till 100 000 tester i veckan. Det säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda. I dag tas mellan 12 000 och 13 000 tester i veckan.

Hon vill inte nämna några prognoser för hur många svenskar som kan tänkas dö under virusutbrottet, men säger att man inte har nått upp till toppen på kurvan.

Angående att smittan tagit sig in på många äldreboenden säger hon att det är en konsekvens av det som är gjort några veckor tidigare. Det är också en del i att kurvan i Sverige ser annorlunda ut än i våra nordiska grannländer, enligt Tegmark Wisell.

Igår 19:49
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Boris Johnson/ St Thomas’ Hospital i London. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Källor: Boris Johnson fick syrgas på sjukhuset

Downing Street är fortsatt förtegen om covid-19-sjuke premiärministern Boris Johnsons tillstånd. Enligt uppgifter till The Times fördes han till St Thomas’ Hospital inte långt från regeringskvarteren Westminster i London och har fått syrgasbehandling.

Enligt medicinska experter AFP talat med har läkarna troligtvis undersökt Johnsons lung- och hjärtkapacitet.

– Läkarna kommer att hålla koll på viktiga signaler som syremättnad, säger Rupert Beale vid Francis Crick Institute.

2 tim
Coronaviruset i ett elekronmikroskop/ sjuksköterska hjälper sin kollega med skyddsutrustning TT
undefined

Viruset kan leva på mask i en vecka – dör lätt av sprit

Coronaviruset dör snabbt på hushållspapper men kan leva mellan fyra och sju dagar på vissa ytor, så som rostfritt stål och plast. Detta enligt en ny studie från Hong Kong University som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften The Lancet.

Forskarna testade hur länge viruset var smittsamt på olika ytor i olika miljöer och temperaturer. Studien visade bland annat att viruset kunde leva på utsidan av en kirurgisk mask i sju dagar.

– Det är precis därför det är viktigt att inte röra vid maskens utsida, säger virologen Malik Peiris till South China Morning Post.

Peiris poängterar att viruset ”lätt dödas” av desinfekteringsmedel och av att tvätta händerna med tvål och vatten.

18 min
Biståndsminister Peter Eriksson och en korridor i en kasern där migrantarbetare arbetar i Doha.  TT
undefined

Tufft för fattiga länder när migranter förlorar jobben

Många migrantarbetare runt om i världen har blivit arbetslösa till följd av coronakrisen och tvingats återvända hem. Detta leder till att många utvecklingsländer förlorar omfattande inkomster, rapporterar Sveriges Radio.

De hemsända pengarna kan summeras till mångmiljardbelopp och försvinner inte i korruption. De går mestadels till utgifter som mat, skolavgifter och vård.

– Det är en stor del av fattiga människor på landsbygden och i städerna, som nu inte längre får de pengarna utifrån som har gjort att de klarar livhanken, säger biståndsminister Peter Eriksson.

På onsdag hålls ett extra möte mellan EU:s biståndsministrar där coronakrisens effekter på fattiga länder ska diskuteras.

27 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Rejäla börsuppgångar väntas: ”En strimma hopp”

Stockholmsbörsen väntas inleda veckan med rejäla uppgångar. Förhandeln på IG Markets indikerar att OMXS30 ska stiga med över 3 procent i öppningen.

Under morgonen har Asienbörserna handlats upp och även Frankfurtbörsen ser ut avancera cirka 3 procent i öppningen. Både Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten.

Texten uppdateras.

23 min
ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsuppgångar i Asien: ”Ljus i slutet av tunneln”

Det var muntra tongångar på Asiens ledande börser på måndagen. Vid 05.25, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: +2,4 %
• Hang Seng: +0,9 %
• Kospi: +2,2 %
Börserna handlas upp när investerare noterat en minskad ökning av dödsfall och antalet smittade i coronaviruset, skriver Reuters. Även Bloomberg rapporterar att börsuppgångarna kommer efter ökningen av dödsfall bromsat in.

Det är tydligt att virusutbrottet och åtgärder för att stimulera ekonomin är centrala frågor för marknaden, säger Michael McCarthy, chefsstrateg på CMC Markets till Reuters.

”Det finns ett ljus i slutet av tunneln men det är fortfarande en lång tunnel”, skriver Erik Nielsen, chefsekonom vid Unicredit, i en kommentar enligt Bloomberg.

Samtidigt som indexen stiger faller oljepriserna klart under måndagsmorgonen efter att Opec ställt in sitt planerade möte, skriver CNBC. Vid 05.25-tiden är brentoljan ner 4,7 procent medan WTI-oljan faller 5,7 procent.

3 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer