Margot Wallström, Ola Mattsson och ett barn som leker i Kobanes ruiner. TT/Rädda barnen
IS-krigarnas barn

”Rätt riktning, Wallström – men ni är för långsamma”

Utrikesminister Margot Wallströms (S) öppning om att hämta hem barn till IS-svenskar i Syrien är en signal i rätt riktning, säger Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson till SvD.

Men det räcker inte, enligt Mattsson. Han menar att organisationen fortfarande väntar på ett officiellt förtydligande från Utrikesdepartementet. Han tycker också att det har tagit för lång tid för regeringen att välja väg i frågan.

– Vi vill understryka att det brådskar, och att regeringen reagerat alldeles för långsamt, säger han till tidningen.

Ett 80-tal barn till misstänkta svenska IS-terrorister beräknas befinna sig i syriska flyktingläger.

Tidigare

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer