Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Rapport: Tydligare statlig styrning kan korta vårdköer

Vården i Sverige är mindre effektiv och har färre vårdplatser än andra länder trots att man har ungefär lika många vårdanställa, skriver Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi i en ny rapport som DN rapporterar om.

Rehnberg menar att det behövs mer flexibla anställningsformer i Sverige för att kunna bemanna fler vårdplatser. Detta genom att läkare och sjuksköterskor från privata bolag ska kunna hoppa in på sjukhus vid behov. Fler allmänläkare och en tydligare statlig styrning skulle också kunna lösa problemet.

– Det handlar inte om att staten ska ta över driften av sjukhus, men statens ansvar för styrning och uppföljning borde öka, säger Clas Rehnberg i ett pressmeddelande.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Nyamko Sabuni. SVT
Diskussionen om LAS

Sabuni: Inte intresserade av vidare las-förhandlingar

Liberalerna tänker inte gå med på några nya förhandlingar när det gäller las-utredningens förslag. Det meddelade L-ledaren Nyamko Sabuni när hon gästade SVT:s Aktuellt på måndagen.

– Vi visste att det här skulle bli svårt för Socialdemokraterna, det är därför vi gjorde förhandlingsarbetet, det svåra arbetet, inom ramen för januariavtalet, sa Sabuni.

Enligt Sabuni är det nu upp till arbetsmarknadens parter att enas, annars ska utredningens förslag i sin nuvarande form bli lag, i linje med vad partierna enades om i januariavtalet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att hon vill att partierna förhandlar om förslagen på nytt eftersom hon inte anser att utredaren följt sina direktiv.

Igår 19:38
Las-utredaren Gudmund Toijer. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utredaren: Följde direktiven – balansen är uppnådd

Den omdiskuterade utredningen om ny arbetsrätt lever visst upp till de direktiv som regeringen ställt. Det säger utredaren Gudmund Toijer till Expressen. Utredningen har kritiserats av regeringen för att vara obalanserad till fördel för arbetsgivarsidan, i strid med direktiven.

– Jag har arbetat mig igenom direktiven punkt för punkt, det finns ju fyra huvudpunkter, och får väl ha den bedömningen att följer jag direktiven på alla fyra punkter så är balansen uppnådd, säger Toijer.

Han säger vidare att han ”inte vill gå i polemik med någon” och att han förstår att andra kan se på saken på ett annat sätt.

Igår 20:47
Stefan Löfven. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven kritisk: Inte lyckats upprätthålla balansen

Statsminister Stefan Löfven stämmer in i kritiken mot utredarens las-förslag, skriver Aftonbladet. Enligt statsministern har utredaren inte levt upp till de krav som ställdes när utredningen beställdes.

– Balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, säger han.

Tidigare i dag riktade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kritik mot förslaget, även hon är kritisk mot bristen på balans. Regeringens samarbetspartier C och L har dock sagt att de anser att utredningen ligger helt i linje med vad som har beställts.

Igår 18:32
Läs mer om Diskussionen om LAS
En kvinna grips i stadsdelen Soho i går. Wong Maye-E / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Utegångsförbud i New York – 8 000 poliser kommer nu att patrullera stadens gator

New York inför ett utegångsförbud mellan 23.00 och 05.00 lokal tid natten mot tisdagen. Enligt NBC New York kommer 8 000 poliser att patrullera gatorna för att säkerställa att lugnet bibehålls efter flera dagars protester. Det är dubbelt så många som natten före.

– Jag står bakom demonstranterna och deras budskap, men tyvärr är det människor som försöker störa och svartmåla det här ögonblicket, säger guvernören Andrew Cuomo i en radiointervju.

Protesterna mot polisvåld har spridit sig till New York och nästan 1 000 personer har hittills gripits. Flera andra stora amerikanska städer, som Chicago, Los Angeles och Philadelphia, har tidigare infört nattliga utegångsförbud.

Igår 20:29
George Floyds bror Terrence Floyd är rörd när han sörjer sin broders död. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Privat obduktionsrapport: Dog av trycket mot nacken

En ny privat obduktionsrapport visar att George Floyd dog till följd av polisens tryck mot nacken, rapporterar New York Times.

”De världsberömda medicinska experterna Michael Baden och Allecia Wilsson fann att Floyds död orsakades av strangulation på grund av en nack- och ryggkomprimering som ledde till brist på blodflöde till hjärnan”, skriver Floyds advokater.

Obduktionsundersökningen är beställd av Floyds familj men beskrivs som självständig. Slutsatsen går stick i stäv med den bedömning som gjordes av en rättsläkare strax efter det uppmärksammade dödsfallet.

Igår 19:46
Bild från protesterna i Austin i Texas. Lola Gomez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utegångsförbudet förlängs efter fortsatta oroligheter

Utegångsförbudet i Minneapolis, där protesterna mot polisvåldet i USA först tog fart, förlängs i ytterligare två dagar. Det meddelar Minnesotas guvernör Tim Walz, enligt amerikanska medier.

Förbudet kommer att gälla mellan 22.00 och 04.00.

– Den stora majoriteten följer detta, säger Walz enligt CNN.

Liknande förbud har införts i flera andra amerikanska städer. NBC News skriver att invånarna i huvudstaden Washington DC inte får gå ut efter 19.00 på måndags- och tisdagskvällen, att jämföra med 23.00 på söndagen.

Igår 17:29
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronavirustest. Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

”Dags att byta strategi – testa, spåra och isolera”

Det är dags för Sverige att gå över till en coronastrategi som värnar både hälsa och ekonomi, skriver bland andra epidemiologen Tove Fall och ekonomen Lars Calmfors på SvD:s debattsida. Den nya strategin bör bestå av omfattande testning, smittspårning och isolering för att bryta så många smittkedjor som möjligt, skriver de.

Även om en sådan strategi både skulle vara dyr och komplicerad är det värt insatsen, anser debattörerna.

”Från ett statsfinansiellt perspektiv är kostnaderna för testning och kontaktspårning växelpengar jämfört med kostnaderna för stödprogrammen till hushåll, näringsliv, kommuner och regioner”, skriver de.

Igår 20:11
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Många lärdomar finns att dra av krisen

Det finns många slutsatser att dra till följd av coronapandemin som kan vara viktiga inför kommande sjukdomsutbrott, skriver professor Erik Berglöf på DN Debatt.

Bland de slutsatser han tycker sig kunna dra är att försiktighetsprincipen bör appliceras, alltså att samhället bör välja den väg som innebär minst risk för liv och hälsa. Han skriver också att det har visat sig vara svårt att byta strategi när man valt en väg och att kunskapsutbytet har fungerat bättre forskare emellan än mellan forskare och beslutsfattare.

Han skriver vidare att det är viktigt att vi nu tar till oss av lärdomarna eftersom vi kommer att få leva med covid-19 även sedan ett vaccin är på plats.

Igår 19:48
Illustrationsbild. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk studie undersöker covids påverkan på gravida

En ny svensk studie ska undersöka hur gravida kvinnor och spädbarn påverkas av covid-19, skriver DN. I ett första skede ska 1 200 förlossningar analyseras.

– Det är en helt ny situation och sjukdom där vi inte känner till hur den påverkar graviditet, säger Verena Sengpiel, ordförande för Sahlgrenska akademin, där studien utförs.

Målet med studien är att kunna ge bättre råd kring hur gravida kvinnor med covid-19 ska behandlas och hur olika riktlinjer ska se ut.

Igår 18:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Göteborg officiellt i lågkonjunktur – med råge

Göteborg befinner sig nu officiellt i lågkonjunktur. Det fastslår Business Region Göteborg i en färsk rapport där konjunkturindikatorn landar på 60,9 – långt under nivån 99 som signalerar ett normalt läge, skriver flera medier.

– Det tidigare bottenvärdet från finanskrisen är därmed utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, enligt DN.

Han tillägger att regionen går mot klart sämre tider och att det kommer synas på arbetsmarknaden framöver.

Igår 19:02
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scania inför nedskärningar – 1 000 jobb hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Igår 08:08
Lisa Lorentzon. Pressbild, Scania
undefined

Facket om Scanias besked: Hoppas undvika varsel

Fackförbunden inom Scania hoppas kunna undvika varsel, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, till SVT Nyheter.

I dag meddelade lastbilstillverkaren att man planerar för personalminskningar och att 1 000 tjänstemannapositioner på huvudkontoret i Södertälje ses över.

– Nu handlar det om hur vi ska kunna ställa om utan att våra anställda påverkas. Men vi måste vara transparenta med att vi kanske inte kommer lyckas, säger Lorentzon.

Igår 10:17
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Vid en pressträff i dag meddelades att turistattraktionen Colosseum återigen ska öppnas. Domenico Stinellis / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Positiva siffror från Italien med två dagar till öppning

De 178 nya virusfallen som konstaterats under det senaste dygnet i Italien är den lägsta dagssiffran sedan 26 februari, skriver AFP. Dessutom är dödssiffran – 60 – förhållandevis låg.

Antalet nya fall har sjunkit under de senaste dagarna. Efter 516 fall på fredagen sjönk siffran till 416 på lördagen och 355 i går.

De glädjande siffrorna kommer lägligt. Efter flera lättnader under maj månad ska såväl de inre som de yttre gränserna öppnas på onsdag.

Igår 18:56
Kvinnor med munskydd ber om Guds hjälp att stoppa virusspridningen. Bilden är tagen utanför en moské i Irans huvudstad Teheran den 24 maj. Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Nio av tio följde våra virusregler – inte nu längre

Oron för en andra virusvåg i Iran tar fart efter att nästan 3 000 nya virusfall konstaterats under det senaste dygnet, skriver The Guardian. Det är den högsta dagssiffran sedan den 1 april.

Situationen är som värst i den sydvästra provinsen Khuzestan, men antalet fall ökar också på flera andra ställen. Landets hälsodepartement varnar medborgarna för att slappna av. Departementet menar att 90 procent av invånarna brukade följa reglerna om fysisk distansering, men att den siffran nu är nere på 40 procent.

Totalt har över 150 000 virusfall konstaterats i landet och 8 778 har dött.

Igår 17:44
Illustrationsbild. Mauro Scrobogna / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Italiens sår finns kvar även om kriget är över

Kriget är över på de italienska intensivvårdsavdelningarna, skriver SVT:s korrespondent Christoffer Wendick i en analys när antalet nya virusfall nu minskar. Samtidigt bär många italienare på djupa sår till följd av att deras älskade sorterades bort i de långa coronaköerna.

”Ilskan uttrycker att landet rört sig vidare från chocken, mot en tid där ansvar kommer utkrävas”, skriver Wendick.

I en analyserande text i Harvard Business Review blickar tre skribenter tillbaka på viruskrisens kulmen i Italien. Målet med texten, skriver trion, är att hjälpa politiker i USA och Europa att inte upprepa italienarnas misstag och därmed möta samma ”katastrof”.

Flera lärdomar går att dra, men texten kokar i slutändan ner till två huvudsakliga åtgärder: att samhället agerar snabbt och att samhället mobiliserar kraftfullt på ett sätt som är långt utöver det vanliga.

Igår 19:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Sveriges ödesval: Gå med i EMU eller lämna EU

Hårt sätts mot hårt när EU driver vidare förslaget om en stor räddningsfond för medlemsländerna, något som kan tvingas Sverige inför ett svårt val: Lämna EU eller gå med i euron. Det skriver Henrik Mittelman i en analys i Di.

EU:s förslagna räddningsfond innebär att hela 8 000 miljarder svenska kronor ska lånas upp för att sedan distribueras till behövande länder, antingen i form av lån eller rena bidrag. Men risken med räddningsaktionen är att den skapar en ny beskattningsnivå, en EU-skatt.

För de länderna hårt pressade länderna kommer läget bli bättre, men för skötsamma länder som Sverige ser framtiden mörkare ut. Räddningspaketet, skriver Mittelman, är början på något nytt och Sverige kommer tvingas välja väg.

Igår 18:53
Norges statsminister Erna Solberg. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges regering vill satsa miljarder på grönt krispaket

Norges regering väntas föreslå 3,6 miljarder norska kronor till hållbara satsningar inom näringslivet i spåren av coronakrisen, skriver NRK.

Det gröna omställningspaketet är en del av ett större stödpaket som regeringen meddelar senare under fredagen.

Den största delen av satsningen, 2 miljarder kronor, går till det statliga företaget Enova för att utveckla ny teknik inom industrin.

– Det är ett tungt paket som kommer att bidra till många gröna jobb och en omställning av den norska ekonomin, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn till NRK.

29 maj
Läs mer om Den globala konjunkturen