Ferdinand Ostrop / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Rapport: Så blir samhället transporteffektivt

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har släppt en ny rapport för att nå klimatmålen om noll utsläpp från Sveriges transporter år 2045 och samtidigt förstärka Sveriges konkurrenskraft. För det krävs stora satsningar på biodrivmedel och elektrifiering i hela landet.

– En radikal politisk samordnad omställning måste till för att få ner utsläppen från transporterna säger Hans Folkesson, ordförande för arbetsgruppen Transportsystem inom projektet IVAs projekt Vägval för klimatet, i ett pressmeddelande.

För att nå klimatmålen krävs mer än laddstolpar i Stockholms innerstad, menar Karin Byman, energiexpert och projektledare på IVA. För att klara av den klimatpolitiska omställningen utan att konkurrenskraften försvagas presenterar IVA projektet ”Vägval för klimatet” med totalt fem delrapporter inom områdena: industri, transport, energi, jordbruk och samhälle.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

3 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

3 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer