Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetenskrisen

Rapport: Kompetensbristen kostar – Sverige tappar i välståndsligan

Sveriges produktivitetsutveckling är på bottennivå jämfört med EU-länder, hävdar forskare från Entreprenörskapsforum.

Det rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Tillväxten av BNP per capita under 2017 och enligt prognosen för 2018 är lägst bland EU-länderna, framgår av en policysammanfattning som gjorts av Johan Eklund, vd på Entreprenörskapsforum och Per Thulin, forskare vid KTH.

– Sverige har ett inkomsttapp på 250 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 25 000 kronor per invånare och år, sa Johan Eklund på ett seminarium där policysammanfattningen debatterades.

Huvudorsaken till Sveriges låga produktivitet är enligt rapportförfattarna kompetensbristen på arbetsmarknaden.

Toppnyheter

Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

"Sverige är illa ute som rättsstat"

Allt fler miljöaktivistiska tjänstemän har lett till en myndighetskultur med liten eller ingen förståelse för grundläggande spelregler i en rättsstatlig marknadsekonomi, skriver Claes Sjölin, jurist, i en debattext i Realtid.

Långa handläggningstider och komplicerade tillståndsprocesser är bara en del av vad som gör Sverige till en allt mindre attraktiv marknad för utländska företag, menar debattören. Processen kring Preem i Lysekil är ett exempel på Sveriges varför det krävs betydande lagändringar, så att alla har en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol så fort staten kränker en konventionsrättighet och att man i den domstolen tillförsäkras en rättvis rättegång.

”Hela rättsordningen bygger på förtroendet för den offentliga förvaltningen. Det är det enda vi har. Det kan rakt inte betraktas som en harmlös socialism att under lång tid urholka Europakonventionenens äganderättsskydd. De regler vi vuxit upp med och som fortfarande lärs ut på högskolor och universitet måste få gälla”, skriver Claes Sjölin.

1 jan
Läs mer om De krångliga miljötillstånden
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bidragssystemet

Fick halv miljon för sjukbluffen – nu åtalas hon

Kvinnan gick på 100 procent sjukbidrag i fem år på grund av nedsatt arbetsförmåga. Nu åtalas hon för grovt bidragsbrott vid Södertälje tingsrätt för att ha lurat till sig 564 000 kronor från kommunens socialtjänst. Kvinnan förnekar brott, skriver Hem & Hyra.

Fusket uppdagades efter att polisen följde upp på en anmälan från socialtjänsten om misstänkt bidragsfusk.

Bland de samlade bevisen finns en video på Facebook som visar kvinnan dansa och röra sig obehindrat. Vid ett tillfälle lyfter hon även upp ett barn i luften. Detta trots att hon i läkarintygen har hävdat att hon har dålig balans, ramlar ofta och knappt kan röra sig på kryckor. Under bidragsåren ska hon också ha tjänat pengar vid sidan av genom att jobba i sonens butik och deltidsarbeta i en kiosk.

Anna Flink, chef för försörjningsstöd på Södertälje kommun tycker att åtalet är ett kvitto på kommunens arbete att komma åt bidragsfuskare.

– Bidrag ska gå till dem som bäst behöver det så vi är nöjda med åtalet. Det är ett kvitto på att vi gör rätt, säger hon.

Södertälje har lagt stort fokus på misstänkt bidragsfusk de senaste åren. Det har lett till en mängd polisanmälningar och samtidigt haft en avskräckande effekt.

Bidragsfusk förekommer i hela landet. Men till skillnad från Södertälje är det få kommuner som granskar misstänkt fusk på det här sättet, anser Flink.

– Generellt så tycker jag att många kommuner är flata mot de som fuskar, konsekvensen är att pengarna inte går till rätt personer, säger hon.

12 min
Partiledaren Ulf Kristersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moderaterna vill återkalla alla samordningsnummer

Samtliga samordningsnummer bör återkallas. Det skriver Moderaterna på Facebook efter den senaste tidens rapportering om missbruket av numren.

”Det gör att människor kan ha flera identiteter samtidigt och begära ut mer bidrag än de har rätt till. Hur många skattekronor som felaktigt betalas ut med anledning av detta är det ingen som vet”, skriver partiet.

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

9 jan
Läs mer om Bidragssystemet
Girjas sameby vinner tvisten mot staten. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Reaktionen efter domen: ”Wow – vi fick rätt!”

”Wow vi fick rätt!” säger Matti Berg från Girjas till SVT om domen där samebyn får ensamrätt till jakt och fiske i samebyns område ovanför odlingsgränsen.

Detta kommer att påverka många samebyar, säger Eivind Torp, docent i juridik, till SVT. Före domen fanns en oro bland samer som inte tillhör en sameby att den kunde komma att påverka deras rätt till jakt och fiske, uppger han.

– Det utrymme som finns för jakt och fiske ska tillägnas den lokala jägarkåren, är Matti Bergs kommentar till oroliga jägare och fiskare.

2 min
Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande,och Peter Danowsky, Girjas advokat, lyssnar på pressträffen. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

HD: Samer har nyttjat mark sedan mitten av 1700-talet

Urminnes hävd – det är motiveringen till att Girjas sameby vinner mot staten i striden om markutnyttjande och jakt- och fiskerättigheter. Det säger Sten Andersson, domaren som har haft huvudansvaret för domen i HD, på en pressträff efter att domen fallit.

– Det handlar enkelt uttryckt om ett långvarigt nyttjande som inte har väckt några protester från omgivningen, säger han.

Bedömningen har komplicerats i och med att den historiska kunskapen om områdets användning har varit ofullständig. HD har därför kollat på liknande områden och gjort ”rimliga antaganden” om platsen i fråga.

– Utifrån detta har domstolen kommit till slutsatsen att samerna på det aktuella området i alla fall hade upparbetat en rätt till jakt och fiske i mitten av 1700-talet, säger Andersson.

Domstolen har varit enig i domen, fortsätter han. Striden mellan samebyn och staten har pågått sedan 2009.

35 min
Jubel efter att domen fallit. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Just nu: Samebyn får rätt mot staten efter över tio år

Samebyn Girjas får rätt mot staten i en vägledande dom i Högsta domstolen och får därmed ensamrätt över småviltsjakt och fiske i sitt fjällområde. Striden har pågått i över tio år.

”Högsta domstolen har nu kommit fram till att samebyn har ensamrätt på grund av urminnes hävd”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Frågan har handlat om det är staten eller samebyn som har rätt till småviltsjakt och fiske i Girjas sameby, rapporterar SR. Rättsprocessen beräknas ha kostat närmare 30 miljoner kronor. Staten ska stå för rättegångskostnaderna.

För fyra år sedan slog Gällivare tingsrätt fast att samebyn ensam har rätten till fiske och jakt. Hovrätten kom till en helt annan slutsats för två år sedan med en dom som sa att samebyn varken har ensamrätt eller upplåtelserätt till jakt och fiske i området.

1 tim
Läs mer om Samebyn mot staten
Militär på en stängd tågstation i Wuhan.  TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Wuhan-bor oroade för brist på mat när karantän inleds

Människor som hann lämna Wuhan innan karantänen vittnar om en stad av stängda butiker och tomma gator, rapporterar BBC News. Invånare uppmanas att inte lämna mångmiljonstaden och nu höjs oroade röster om matbrist.

– Det känns som världens undergång, säger en person enligt BBC News.

Samtliga plan och tåg från knutpunkten Wuhan är inställda, något som kommer precis innan den stora reshelgen inför att det kinesiska nyåret ska firas på lördag. Över 500 personer har smittats av coronaviruset och Wuhan har konstaterats vara utbrottets centrum.

15 min
Passagerare från Wuhan. PETER PARKS / AFP
undefined

En av sista flighterna från Wuhan: ”Alla bar masker”

Ett av de sista planen från kinesiska mångmiljonstaden Wuhan landade i Sydney, Australien, under torsdagen. Efter att myndigheter beslutat att staden ska sättas i karantän för att förhindra spridningen av coronaviruset möttes samtliga passagerare av specialutbildad hälsopersonal med information om sjukdomen.

– Alla bar redan masker, till och med personalen ombord, säger resenären Kevin Ouyang till AFP.

Coronaviruset, som WHO gett namnet 2019-nCoV, har hittills orsakat 17 personers död och gjort över 440 personer sjuka.

4 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slut på skyddsmasker efter skrämmande viruset

Efterfrågan på skyddsmasker har stigit kraftigt i världen sedan utbrottet av det nya coronaviruset. Asiatiska apotek och e-handelsjättar har sålt slut på sina lager, skriver CBS och svenska tillverkare upplever hur efterfrågan skjuter i höjden, rapporterar TT.

– Vi har sålt slut våra lager i Kina, det var cirka 200 000 masker. Vi har också fått flera stora order på förmiddagen i dag på 400 000 masker, säger Peter Carlsson, vd på ACE Protection, till TT.

Airinum, som är specialiserad på masker med modegrad, har också sett hur efterfrågan skjutit i höjden.

– Det har varit en extremt stor ökning under dom senaste dygnen. Mestadels från Kina där försäljningen online är över 10 gånger vad vi estimerat, säger Fredrik Kempe, marknadsdirektör.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Dagens börs

Bilia rusar på sur börs – Bonava rapportrasar

Stockholmsbörsen inleder torsdagens handelssession på minus. Efter en halvtimmes handel ligger indexen som följer:
• OMXS30: –0,4 %
• OMXSPI: –0,5 %
Det var små rörelser på Wall Street i går men under morgonen har Asiens ledande börser handlats ner brett till följd av ökad oro för coronaviruset i Kina.

Under morgonen har Bilia släppt en omvänd vinstvarning. Det preliminära resultatet i Q4 blir närmare 100 miljoner högre än samma period föregående år och även klart högre än marknadens förväntningar. Aktien rusar 9,6 procent.

Investmentbolaget Creades styrelse föreslår en extrautdelning till aktieägarna. Aktien stiger 7 procent.

Bonava rapporterar ett fallande resultat i fjärde kvartalet och även antalet sålda lägenheter minskade. B-aktien rasar 9,5 procent.

Mid cap-bolaget Eolus Vind lyfter vinsten rejält i första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Aktien är upp 8,3 procent.

Bland dagens aktierekar märks bland annat dubbla köprekommendationer för Investor och att Morgan Stanley dragit upp sin riktkurs för Swedish Match från 540 till 610 kronor. Snusjätten stiger 1,1 procent och toppar OMXS30-indexet.

Autoliv och Boliden går sämst bland OMXS30-bolagen och backar 1,3 respektive 1,9 procent.

1 tim
Illustrationsbild från tunnelbanestation i Hongkong.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda börsnedgångar i Asien – oro för lungviruset prisas in

Asiens större börser handlades ner brett på torsdagsmorgonen. Vid 05.15, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: –1,5 %
• Shenzhen: –1,7 %
• Hongkong: –1,7 %
• Kospi: –0,8 %
Investerarnas humör och riskvilja påverkas av att flera hundra personer i Kina insjuknat i coronaviruset, skriver CNBC.

Även Reuters och TT skriver att en ökad spridning av lungviruset får börserna att backa.

– Coronaviruset har skapat en viss försiktighet. Det finns ingen risk för en global pandemi just nu, men priserna på de finansiella marknaderna påverkas, säger Michael McCarthy, chefsstrateg på CMC Markets.

Viruset väntas påverka även flygresandet och det får i sin tur oljepriserna att backa något under morgonen, enligt Reuters. Vid 05.10-tiden är brentoljan ner 0,4 procent medan WTI-oljan handlas ner 0,3 procent.

5 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street runt nollan – Tesla sprängde 100-miljardersvall

New York-börserna följde upp gårdagens nedgångar med att stiga i öppningen, för att sedan falla tillbaka något och avsluta kring nollan. Vid stängning såg de ledande indexen ut enligt nedan:
• S&P 500: +/-0 %
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +/-0 %
Bland det som bidrog till den inledande optimismen fanns IBM, som rapporterade över förväntan och dessutom kom med oväntat positiv guidning för 2020.

Tesla fortsätter gasa på och stängde drygt 4 procent upp, på nära 570 dollar, efter att under dagen ha varit uppe över 590 dollar. Det innebär att elbilstillverkaren för första gången värderas till över 100 miljarder dollar, vilket är högre än alla världens biltillverkare utom Toyota.

Det sjunkande oljepriset slog mot energisektorn, Exxon Mobil föll 0,6 procent.

Hajpade Beyond Meat föll drygt 5 procent efter rapporter om att Burger King ska sänka priset på sin ”Impossible Whopper” på grund av svaga försäljningssiffror. Men som helhet är aktien fortfarande upp nästan 60 procent i år.

Rapportbolaget Netflix slutade till slut ner 3,6 procent. Detta trots att intäkter och vinst per aktie överträffade förväntningarna. Det som analytikerna oroar sig för här är hur konkurrensen från aktörer som Disney och Apple kommer att påverka den fortsatta tillväxten.

Boeing fortsätter att pressas, efter beskedet att det kommer att dröja åtminstone till sommaren innan 737 Max-planen flyger igen. Aktien stängde på minus 1,3 procent.

När rapportsäsongen nu kommit i gång så har än så länge 58 bolag på S&P 500-listan hunnit rapportera. 67,2 procent av dem har slagit analytikernas förväntningar, skriver Reuters med hänvisning till Refinitiv data.

Igår 16:25
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Bara ett av tio bombdåd ledde till åtal förra året

Förra året ledde knappt ett av tio sprängdåd till åtal, skriver TT. Att polisen i dagsläget har svårt att sätta dit förövarna innebär att våldet eskalerar och fortsätter ligga på en hög nivå, menar Sven Granath som är kriminolog på polisen i Stockholm.

– Skulle det vara en hög uppklarning skulle det här fenomenet definitivt minska ganska drastiskt, säger han.

För att få en bättre lägesbild och kunna klara upp fler fall ska Polisen, Säpo och Försvarsmakten nu samarbeta i ett nyinstiftat bombdatacentrum.

3 tim
Montage TT
undefined

Polis, Försvarsmakten och Säpo i bombsamarbete

Polisen, Säpo och Försvarsmakten ingår i ett nystartat bombdatacentrum som ska skapa en nationell lägesbild efter vågen av sprängningar, skriver TT. Förhoppningen är att samarbetet mellan myndigheterna kommer att leda till effektivare utredningar, och att sprängningar kan förebyggas.

Förra året ledde knappt ett av tio sprängdåd till åtal.

– Det ställer ju höga krav, det är en stor resurs som krävs för att säkra bevis. Men min uppfattning är att Polismyndigheten blir bättre på det här, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet, till nyhetsbyrån.

3 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Känd kriminell gripen för sprängdådet

Den man som på onsdagen greps misstänkt för sprängdådet mot en adress på Östermalm tidigare i månaden har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Det skriver Expressen som hänvisar till uppgifter till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD ska han ha varit villkorligt frigiven efter ett långt fängelsestraff.

Enligt tidningen har han fotograferats av polisens spanare när han har deltagit vid Bandidosfester. Han ska också vara kopplad till gängkonflikterna i Östberga och Bredäng i södra Stockholm. Förra året åtalades han för föreberedelse till mord, men friades senare. Han har dessförinnan dömts för mordförsök.

Igår 12:58
Läs mer om Sprängningarna i Sverige