Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Industriavtalets framtid

Rapport: Industriavtalet är fortsatt bäst

Det är industrin som sedan år 1997 sätter märket. Och så borde det fortsätta att vara, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv.

Att den konkurrensutsatta industrin sätter märket har kritiserats förut. Bland annat menar vissa kritiker att en sådan norm skapar orättvisor mellan löntagargrupper och att den sätter tak och golv för löneutvecklingen. Andra säger att industrin inte har samma betydelse som förut och att andra branscher borde sätta märket.

Cecilia Hermansson, ekonomie doktor och forskare på KTH, som på Svenskt Näringslivs uppdrag har skrivit en rapport om Industriavtalet, anser att den nuvarande modellen fungerar bra.

– Sverige är en del av den globala marknaden och den konkurrensutsatta sektorn, främst industrin, är en snabb temperaturmätare på marknadsutvecklingen, säger hon till Svenskt Näringslivs redaktion och tillägger:

– Vi kan mycket väl ha fler verksamheter som samverkar när märket sätts, men det måste vara konkurrensutsatta branscher. Att byta ut industrin som normsättare vore en negativ utveckling.

Johan Ingelskog, enhetschef på avtalsenheten på Kommunal, tycker också att det rådande systemet är bra.

– Industriavtalet har tjänat oss väl och är en viktig del i Sveriges ekonomi. Det är också fortsatt industrin som ska sätta normen, säger han till Svenskt Näringslivs redaktion.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer