Kompetenskrisen

Rapport: Här är det lättast att få tag i personal

Lättast att få tag i arbetskraft har företagen i Norrland och i de norra delarna av Mellansverige, visar en rapport från Stockholms handelskammare.

I rapporten ”Kompetenskrisen hotar företagen!” slår Stockholms handelskammare redan i titeln fast slutsatsen. Det konstateras i att kompetensbristen har övergått i en allvarlig kompetenskris, där läget är värst i Stockholm.

– Orsaken är att företagen i Stockholm i hög grad är utsatta för en stark internationell konkurrens och är i stort behov av spetskompetens. Om inget görs kommer svenska företag att tappa i konkurrenskraft, för på den internationella marknaden vinner den bästa tjänsten, säger Stefan Westerberg, seniorekonom vid Stockholms handelskammare, till fPlus.

Enligt Stefan Westerberg råder det kompetensbrist i hela landet och läget har förvärrats i alla delar av Sverige de senaste fyra åren. Bristen på arbetskraft är som störst inom it-sektorn, kommunikationstjänster och finans.

I Övre Norrland, Mellersta Norrland och Norra Mellansverige är det lättare att få tag på arbetskraft. Här är den så kallade vakansgraden 0,6 mer än hälften så stor som i Stockholm, visar rapporten. Vakansgrad visar just brist på arbetskraft. Ju högre vakansgrad desto högre brist på arbetskraft.

Men även om det ser ljusare ut i dessa regioner (se faktarutan) så är det inte bra.

– Man kan sammanfatta läget med att det är det är brist på arbetskraft i hela landet men att situationen i Stockholm är akut. Stockholm svarar för 40 procent av alla vakanser i Sverige, säger han.

Handelskammaren uppger att vakanserna motsvarar ett produktionsbortfall på 18 miljarder kronor i Stockholm och 34 miljarder i riket.

– Det är stora belopp det handlar om, säger Stefan Westerberg.

Efterlyser reformer

Handelskammaren understryker i rapporten att långtidsarbetslösheten är ett allvarligt problem som måste lösas. I Stockholm är antalet personer som varit arbetslösa i över 12 månader 27 000 personer, vilket är tre gånger fler än före finanskrisen 2009.

Organisationen efterlyser nu smarta, genomtänkta politiska reformer och ställer sig bland annat bakom den planerade reformeringen av Arbetsförmedlingen.

– Vi anser att matchningen inte fungerat och där måste Arbetsförmedlingen ta på sig en stor del av ansvaret. Vi har räknat ut att om matchningen fungerat så hade arbetslösheten varit 2 procentenheter lägre. Det är viktigt att utbildningarna anpassas till näringslivets behov och önskemål, säger Stefan Westerberg.

Stockholms handelskammare är också starkt kritisk mot kompetensutvisningarna i ett skede där landet behöver hjälp av arbetskraftsinvandring.

– Kompetensutvisningarna handlar om ett nationellt självskadebeteende och är mycket dåligt både för individerna och våra företag. Det är hög tid att göra något åt problemet, säger Stefan Westerberg.

Kompetensbristen region för region

Stockholms Handelskammare har gått igenom vakansgraden, procent av antalet anställda, för Sveriges regioner det tredje kvartalet 2018. Lättast att hitta arbetskraft har företagen i Övre Norrland och svårast är det i Stockholm.

1) Övre Norrland - 0,6 (0,5 snitt senaste 12 åren)

2) Mellersta Norrland - 0,8 (0,6)

3) Norra Mellansverige - 0,6 (0,5)

4) Västsverige - 0,9 (0,6)

5) Sydsverige - 1,3 (0,7)

6) Småland med Öland och Gotland - 1,2 (0,6)

7) Östra Mellansverige 1,0 (0,7)

8) Stockholm 1,4 (1,0)

Källa: SCB

Toppnyheter

Män i vita t-shirts samlades vid en tågstation.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

45 till sjukhus – triader misstänks för överfall

Dussintals demonstranter i Hongkong ska ha förts till sjukhus i går efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem, rapporterar AFP.

Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. Bland annat ska filmer på Facebook visa hur demonstranterna flydde från männen som var beväpnade med batonger och järnrör. 45 personer fick föras till sjukhus och minst en är allvarligt skadad.

Polisen anklagas nu för att ha tagit för lång tid på sig innan man ingrep mot den blodiga attacken, rapporterar The Guardian.

2 tim
Polis skjuter tårgas och gummikulor mot demonstranterna.  Lo Kwanho / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig reaktion från Kina efter gårdagens protester

Tusentals demonstranter samlades utanför Kinas representationsbyggnad i Hongkong och kastade ägg och sprejade graffiti under gårdagens protester. Nu svarar chefen för det vandaliserade kontoret Wang Zhimin att handlingarna har ”skadat det kinesiska folkets känslor allvarligt, inklusive sju miljoner landsmän i Hongkong”.

Den kinesiska tidningen People’s Daily skriver att demonstranternas handlingar inte kan tolereras och även den statliga nyhetsbyrån Nya Kina skriver i en ledare ett fördömande.

”När den majestätiska nationella symbolen för folkrepubliken Kina skändades med svart färg orsakade det olidlig smärta och vrede. Dessa illegala handlingar är oacceptabla för hela Kinas befolkning, inklusive de i Hongkong”, skriver Nya Kina.

2 tim
Demonstranterna står öga mot öga med kravallpolisen i Hongkong under dagens protester. Bobby Yip / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Tårgas och gummikulor för att skingra demonstranter

Polisen i Hongkong använder tårgas och gummikulor för att skingra demonstranterna som har gett sig ut på gatorna, skriver AFP.

Ett stort antal kravallpoliser iklädda masker och sköldar rörde sig mot demonstranterna som flydde i flera olika riktningar. Demonstranterna hade tidigare kastat ägg och sprejat graffiti på parlamentsbyggnaden.

Protesterna har pågått i flera veckor och handlar om Fastlandskinas relation med Hongkong. Det började som en protest mot en ny lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till det kinesiska fastlandet.

Igår 14:47
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Dagens börs

Börsen runt nollan – MTG rasar på rapport

Stockholmsbörsens ledande index handlas inledningsvis runt nollan. Vid 09.25 ser det ut som följer:
• OMXSPI: +/−0 procent
• OMXS30: +/−0 procent
Efter förra veckans rapportflod inleds handelsveckan i ett betydligt lugnare tempo, där endast MTG har släppt sina kvartalssiffror under morgonen. Mediekoncernen redovisar en minskad förlust men sänker samtidigt sin försäljningsprognos för helåret. Aktien rasar över 9 procent.

På nyhetsfronten meddelade Kina i dag att tullar ska införas införas på utvalda stålprodukter som importeras från Europa. Stålkoncernen SSAB handlas ner knappt 1 procent.

Gruvjätten Boliden stiger 1,5 procent och toppar storbolagsindexet efter en köprekommendation från Nordea Markets.

Boule Diagnostics vd Fredrik Dalborg har bestämt sig för att lämna företaget för uppdrag i ett annat svenskt medicinteknikbolag. Aktien faller cirka 5 procent.

Mjukvarubolaget Imint har tecknat ett licensavtal med ett kinesiskt smartphoneföretag där eventuella intäkter baseras på antalet levererade enheter. Aktien klättrar 5 procent.

26 min
STAR öppnar. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning på premiären för Kinas Nasdaq-utmanare

På måndagen öppnade Star – Kinas motsvarighet till Nasdaq i New York med fokus på techaktier. Initialt är det 25 techbolag som är listade, men efter tio handelsdagar kommer de att vara 30, skriver TT.

Nu kan stora kinesiska företag, som Alibaba och Baidu, registrera sig på den inhemska börsen i stället för på Wall Street.

Star går mot strömmen på introduktionsdagen, när övriga index i Kina faller är det rusning till tech-aktierna.

3 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer