Arkivbild.  HENRIK MONTGOMERY
Inrikes

Rapport: Allvarliga brister hos Arbetsförmedlingen

Människor riskerar att gå utan jobb onödigt länge på grund av ”allvarliga brister” i hur Arbetsförmedlingen hanterar arbetssökande. Det framgår i en ny rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), skriver TT.

Den allvarligaste kritiken riktar sig mot myndighetens bedömning av vad som är lämpligt arbete för en enskild arbetssökande.

Myndigheten får också kritik för att inte underrätta a-kassorna om att stänga av personer som varit arbetslösa länge men inte utökat de geografiska eller yrkesmässiga områden man söker jobb inom.

– Det fungerar inte. Vi ser nästan inga sådana fall, säger IAF:s generaldirektör Peter Ekborg.

IAF har granskat över 700 ärenden och i 80 procent av fallen har bedömningarna från Arbetsförmedlingen om vad som är lämpligt arbete inte varit välgrundade.

Toppnyheter

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Bolund: Ansvarslöst med aktieutdelning i detta läge

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) gav ett tydligt besked till företag som tar emot stöd från statskassan för permittering av personal i Ekots lördagsintervju: Stoppa aktieutdelningen.

– Det skulle vara direkt ansvarslöst. Om företagen inte skulle lyssna får vi se om vi kan ändra regelverken.

Han poängterar även att det statliga stödet är avsett för företag i kris.

– Om man kan göra utdelningar i miljardklassen då kanske man inte är i en utsatt ekonomisk situation.

Bolund menar också att det finns resurser i statskassan för att både stötta ekonomin i den akuta krisen och för att genomföra nödvändiga satsningar framgent, framförallt tack vare den låga statsskulden.

– Sverige ligger på i storleksordningen 30 procent i statsskuld och det finns i vår omvärld som ligger på betydligt högre nivåer, 120 procent och däröver. Där vill vi inte hamna men vi har marginaler, säger han.

2 tim
Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

41 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild: En övergiven strand i Miami.  CHANDAN KHANNA / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

En av fyra i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb

23 procent av de tillfrågade i en undersökning som Reuters/Ipsos gjort i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb på grund av coronaviruset. Svarsalternativet inbegriper permitteringar, rena avsked och att arbetsgivaren tvingats stänga ner verksamheten.

Många ekonomer tror att arbetslösheten i USA, som länge legat på en historiskt låg nivå, inom kort kommer att överstiga de 10 procent som landet upplevde under finanskrisen. Vissa bedömare, såsom Fed-chefen James Bullard, befarar att siffran kan rusa till 30 procent.

2 tim
Angela Merkel. Fabian Strauch / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland förlänger de tuffa reglerna och tackar folket

Tyskland förlänger alla sina hårda restriktioner fram till den 20 april, rapporterar Deutsche Welle. Under veckan stängdes de flesta skolor, universitet, affärer och restauranger och kontakt mellan fler än två personer stoppades för att hindra virusspridningen.

Det har lett till att tyskarna verkligen har förändrat sitt beteende, sa förbundskansler Angela Merkel i sin podcast i dag, enligt Reuters.

– Jag vill helt enkelt säga: Tack, tack från djupet av mitt hjärta, säger Merkel i podden.

Enligt Deutsche Welle tar det för närvarande tre till fem dagar för antalet smittade att dubblas. Hittills har 53 000 konstaterats smittade och 395 personer har dött.

3 tim
Isoleringsavdelningen på Ullevåls sjukhus i Oslo. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre vårdas på sjukhus i Norge – ”Är intressant”

För första gången sedan coronaviruset fick fäste i Norge minskar antalet smittade patienter som vårdas på sjukhus från ett dygn till ett annat, rapporterar NRK.

Under lördagen låg 291 personer inlagda på sjukhus jämfört med 303 under fredagen.

– Det är intressant, antalet inlagda är viktigare än antalet smittade, säger Espen Rostrup Nakstad vid norska Helsediretoratet.

Han är dock tydlig med att det ännu inte går att dra några slutsatser.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Richard Parks skidade ensam över Antarktis. / ASSOCIATED PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN
Corona - tips och råd

Brittiske äventyraren om isoleringen: En ödets nyck

Den brittiske äventyraren och tidigare elitspelaren i rugby Richard Parks slog världsrekord när han åkte skidor nära 370 mil i total ensamhet över Antarktis. Nu sitter han, precis som alla andra britter, mer eller mindre helt isolerad med sin familj i sitt hem till följd av coronaviruset.

I en intervju med The Guardian jämför han de två olika formerna av isolering.

– Under varje expedition har jag önskat att jag kunde dela det med min familj. Det är en ödets nyck att jag gör exakt det nu, säger Parks.

Läs hela intervjun via länken nedan.

2 tim
Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
undefined

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

5 tim
Bilder från gruvan och räddningsarbetet. TT
undefined

Räddade gruvarbetarnas tips: Så klarar du isolering

De gruvarbetare som satt fast under jord i över två månader efter ett gruvras i Chile 2010 ger nu sina bästa råd för att stå ut med att sitta isolerad.

Mario Sepúlveda, en av de räddade männen, tipsar i en intervju med AFP om att organisera sitt hem och hålla fast vid sina rutiner så långt det går.

Även överlevare efter en svår flygkrasch i Anderna 1972 har tillfrågats. De tvingades äta sina döda medpassagerare för att hålla sig vid liv i 25 minusgrader i väntan på räddning. En av dem, Carlos Paez, säger att det bara är att göra inget alls:

– Ni har alla bekvämligheter, tv, internet, mat. Så inget att klaga på.

Idag 08:58
Läs mer om Corona - tips och råd

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer