Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Rapport: 124 000 jobb hotade på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos att antalet sysselsatta minskar med mellan 40 000 och 124 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det konstaterar myndigheten i en ny rapport där effekterna av elbristen studerats.

De studerade regionerna är Östra Mellansverige (Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län), Skåne län samt Västra Götalands län.

–Näringslivets investeringar är nödvändiga för klimatomställning och samhällsutveckling. Tilltron till elsystemet är avgörande. För mig är det självklart att Sveriges regering, i en tid av pandemikris med behov av ökade investeringar och ökad sysselsättning, inte kan ignorera de varningssignaler som elsystemet skickar ut. Vi ska självklart inte förlora jobb på grund av elsystemet. Ett stabilt, fossilfritt och konkurrenskraftigt elsystem ska istället bidra till att det skapas många fler jobb, säger Lina Håkansdotter, chef avdelningen hållbarhet infrastruktur på Svenskt Näringsliv till fPlus.

I Skåne är bedömningen att antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 - 19 000.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att en framtida elkris skulle kunna slå mot ”den samlade kedjan inom den exportintensiva skogs- och träindustrin” i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Här visar rapporten på att mellan 5 000 och 1 700 arbeten inte skulle skapas i skogs- och träindustrin år 2040 som en följd av elbristen.

Toppnyheter

Bild från protest i Beirut förra veckan/Hassan Diab. TT
Protesterna i Libanon

Libanons regering avgår: ”I dag följer vi folkets vilja”

Hela Libanons regering avgår till följd av de omfattande protesterna i landet. Det bekräftar landets premiärminister Hassan Diab i ett tal till nationen.

I talet beskyllde Diab Libanons ”korrupta elit som styrt landet under de senaste 30 åren” för tisdagens explosion och landets problem. Regeringen väljer ändå att avgå för att ”följa folkets vilja”, tillade han.

– Jag tar ett steg tillbaka, så att jag kan stå sida vid sida med folket och kämpa för förändring.

Explosionen som krävde minst 160 liv har lett till stora demonstrationer under de senaste dagarna. Under söndagen och måndagen meddelade fyra ministrar att de avgår.

Libanon befann sig redan före förra veckans katastrof i en politisk kris. Den nuvarande regeringen tillsattes under det politiska kaos som utbröt under hösten 2019, då massprotester mot korruption och den ekonomiska krisen skakade den politiska eliten under flera månader.

1 tim
Protesterna blev våldsamma under helgen. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler ministeravhopp väntar: ”Ska ansluta mig till gatan”

Ytterligare tre libanesiska ministrar väntas avgå på måndagen efter att informationsministern och miljöministern avgick i går. En av dem som väntas lämna sitt uppdrag är vice premiärministern och försvarsministern Zeina Akar. Det rapporterar Ekot med hänvisning till källuppgifter i libanesiska medier.

Hittills har 10 av 128 parlamentariker lämnat sina uppdrag.

– Jag har bestämt mig för att lämna min plats i parlamentet och ansluta mig till demonstranterna på gatan, sa parlamentarikern Michel Mouad på en presskonferens i går.

Protesterna mot regeringen har intensifierats till följd av den massiva explosion i Beirut förra veckan, då minst 150 människor dog.

Idag 04:26
Läs mer om Protesterna i Libanon
Tedros Adhanom och Emmanuel Macron. Arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO efterlyser pengar – har bara fått in 10 procent

Världshälsoorganisationen WHO behöver stora summor pengar för att kunna bekämpa coronaviruset, sa chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus under en pressträff på måndagen.

Enligt Tedros har organisationen bara fått in drygt 10 procent av de medel som behövs. Bara för vaccinering krävs omkring 100 miljarder dollar.

– Det låter som mycket pengar, och det är det. Men det är lite om man jämför med de 10 000 miljarder dollar som G20-länderna har investerat i ekonomiska stimulanser, sa WHO-chefen.

28 min
Tedros Adhanom och WHO:s Maria Van Kerkhove. FABRICE COFFRINI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO hyllar Rwandas och Nya Zeelands virusarbete

Världshälsoorganisationen WHO uppmanade i dag till hopp och handlingskraft, trots att coronaläget i världen ser mörkt ut. Under de kommande dagarna väntas antalet bekräftade fall nå över 20 miljoner och dödstalet överstiga 750 000.

WHO-chefen Tedros Adhanom tog upp Nya Zeeland och Rwanda som exempel på länder som lyckats trycka ner smittan.

– Jag vet att många sörjer och att det här är en svår tid för vår värld. Men jag vill vara tydlig: Det finns hoppfulla tecken och det är aldrig för sent att vända utvecklingen, sa han enligt AFP.

2 tim
Passagerare på en buss i Århus i lördags. Ernst van Norde / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittfallen ökar i Danmark – fler inför munskyddskrav

Antalet coronafall i Danmark fortsätter att öka och ytterligare en kommun inför nu krav på munskydd i kollektivtrafiken. Det meddelar danska myndigheter på en pressträff.

Den senaste veckan har omkring 750 smittfall konstaterats, nästan hälften av dem i Århus som nyligen införde munskyddstvång i trafiken. Nu uppmanas även boende i Silkeborg att använda munskydd på köpcentrum, i kollektivtrafik och i större butiker.

– Vi har sett en ökning av fall i både Danmark och resten av världen de senaste veckorna. Det finns skäl att känna oro, säger hälsominister Magnus Heunicke, enligt Politiken.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
En anatomisk modell av en livmoder.  Pi Frisk / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

VG-regionen börjar kalla till cellprov efter uppehåll

Nästa vecka kommer Västra Götalandsregionen börja skicka ut kallelser till cellprov igen, skriver GT. Testerna har varit pausade under flera månader till följd av pandemin.

Susanne Samuelsson som är områdeschef för Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar säger i ett pressmeddelande att det är ett viktigt prov som räddar liv.

”För att man ska känna sig trygg när man besöker oss, har vi anpassat antalet kallade åt gången. Vi kallar färre personer samtidigt, så att man ska kunna hålla ordentligt avstånd i väntrummet”, skriver hon i pressmeddelandet.

21 min
Buss och spårvagn i Göteborg.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Obligatorisk sovmorgon för gymnasieelever i Göteborg

Göteborgs elever på de kommunala gymnasieskolorna i centrum och på Lindholmen får obligatorisk sovmorgon när skolorna öppnar nästa vecka, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi tror att senareläggningen av skolstarten lättar på trycket i kollektivtrafiken, säger utbildningsnämndens ordförande Pär Gustafsson (L).

Elever och lärare uppmanas i den mån det går att undvika kollektivtrafiken och årskurs två och tre kommer att ha en hel del undervisning på distans.

3 tim
Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Borgerligheten måste återupptäcka sin reformiver”

”Det är hög tid att hitta tillbaka den ideologiskt förankrade reformiver som under framgångsrika perioder utmärkt svensk borgerlighet”, skriver Catarina Kärkkäinen och Svend Dahl på Smedjan.

De menar att drömmen om den stora statens återkomst har fått ett utbrett fäste under coronapandemin.

”Krisen har blivit en förevändning för att rikta kritik mot såväl privata utförare inom vård och omsorg som apoteksavregleringen”, skriver Catarina Kärkkäinen och Svend Dahl.

Men ett starkt samhälle behöver inte vara synonymt med en stor stat. För att bevisa det krävs det att borgerligheten hittar tillbaka till ett politiskt reformarbete, präglat av idédiskussioner om statens roll och förmåga, menar debattörerna.

”I själva verket kan man på goda grunder argumentera för att en stark stat måste utmärkas av en förmåga att prioritera bland uppgifterna. Och att det starka samhället också är beroende av funktioner inom näringsliv och civilsamhälle som den stora staten tenderar att slå ut”, skriver Catarina Kärkkäinen och Svend Dahl.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Protester i Minsk och Ann Linde.  TT
Valet i Belarus

UD-möte med ambassadör: ”Vi pratade om våldet”

Tusentals har gripits i Belarus i samband med protesterna efter söndagens presidentval. Under måndagen blev landets ambassadör i Sverige kallad till möte på det svenska utrikesdepartementet, rapporterar TT.

– Vi pratade om att det våld som används mot oppositionella och motdemonstranter i samband med valet, något som är oacceptabelt i våra ögon, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Ministern vill inte gå in på några detaljer kring mötet men säger till TT att ambassadören inte var förvånad över den svenska kritiken. Just nu diskuterar Sverige tänkbara konsekvenser för Belarus på EU-nivå.

1 tim
Svetlana Tichanovskaja. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Lukasjenko har underskattat sin utmanare

Belarus president Aleksandr Lukasjenko trodde att utmanaren Svetlana Tichanovskaja skulle bli en lätt match. I stället tvingades han till det mest flagranta valfusket i Europas närhistoria och landets politiska landskap är förändrat för alltid, skriver The Guardians Shaun Walker i en analys.

Lukasjenko är svagare än han någonsin varit sedan han tog över som president 1994. De närmaste dagarna avgör hans framtid, och där kommer Ryssland att spela en avgörande roll.

”Om en försvagad Lukasjenko sitter kvar, kommer Ryssland se en möjlighet att öka inflytandet över den mindre grannen”, skriver Walker.

Aftonbladet Kulturs Inga-Lina Lindqvist tror att just Rysslands närhet till Belarus gör att demokratiarbetet försvåras.

”Ryssland behöver en lydig provins vid sin gräns, inte en jämbördig partner med egen vilja”, skriver hon.

SVT:s Bert Sundström skriver att protesterna i Belarus har en annan karaktär än tidigare. Vanligt folk ute på landet och medelklassen står också i frontlinjen mot Lukasjenko, påpekar han.

3 tim
Ann Linde/protester i Belarus under söndagen. TT
undefined

Linde varnar Lukasjenko efter våldsamheterna

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uttalar sig nu om gripandena och våldsamheterna efter gårdagens presidentval i Belarus.

3 000 människor greps under sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Ett tiotal personer skadades. Enligt Linde kommer UD under måndagen att framföra kritik till Belarus ambassadör i Sverige.

”Om (president) Lukasjenko vägrar att lyssna på sitt folk och fortsätter den inslagna vägen mot fortsatt våld kommer detta att få konsekvenser för Sveriges relation med den politiska ledningen i Belarus”, skriver Linde i ett uttalande till TT.

5 tim
Läs mer om Valet i Belarus
Illustrationsbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Småföretagaren: Löfven leker kurragömma

Småföretagaren Mats Eriksson som också driver En företagares vardag kräver i en debattartikel att regeringen hjälper företagen under coronakrisen även framgent. Han anser ”att det är anmärkningsvärt att regeringen, statsministern och hans ministrar verkar leka kurragömma för att undvika att ge besked till landets småföretagare kring vilka förutsättningar som kommer gälla”.

Han vill bland annat ha fortsatta stödinsatser från regeringen, att den sänkta arbetsgivaravgiften förlängs resten av året och att omställningsstödet omfattar även månaderna maj, juni och juli.

”Under sommaren har jag via En företagares vardag haft förmånen att träffa mängder med Småföretagare från Höganäs i söder till Pajala i norr. Det som är en gemensam nämnare är den djupa oro som råder över alla avbokningar och tomma kalendrar nu i höst”, skriver han.

2 tim
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer