Riksbankens direktion. Arkivbilder. TT / SvD
Räntan och inflationen

Räntans framtid delar Riksbanken i två läger

Att Riksbanken har delats upp i två läger om räntehöjningarna börjar bli allt tydligare. Den ena sidan betonar försiktighet och att den första räntehöjningen kan dröja. Den andra vill sätta igång med att höja räntan inom kort. Det visar protokollet från Riksbankens senaste möte.

Försiktighetssidan anförs av riksbankschefen Stefan Ingves som menar att det är för tidigt att ändra kurs. Ingves får stöd av Kerstin af Jochnick som vid det senaste mötet sa att den första räntehöjningen kan ske senare än Riksbankens prognos som i dagsläget är december. Enligt ledamoten Per Jansson kan den dröja till en bit in på nästa år.

Ledamoten Henry Ohlsson har vid flera möten reserverat sig och önskat att räntan höjs genast. Vid det senaste mötet bytte Martin Flodén fot och menade nu att räntan bör höjas i oktober. Cecilia Skingsley backar inte för en snar räntehöjning – det är sannolikt att hon stödjer en sådan vid något av mötena i oktober eller december, sa hon enligt protokollet.

Om det blir 3–3 och oavgjort i Riksbankens omröstningar har ordföranden Stefan Ingves utslagsröst.

Inflationen i juni

Toppnyheter

CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Henrekson: Krävs minst 100 miljarder i månaden för att klara krisen

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, Institutet för näringslivsforskning, är kritisk mot att facken inte gör mer för att rädda jobben. Han kräver i en debattartikel i SvD att regeringen går in med nya stödåtgärder för att rädda företagen och uppmanar facken att driva på.

”Bedömningen är att detta kräver insatser på minst 100 miljarder kronor per månad i form av att staten helt tar över kostnaden för permitterade medarbetare men också att staten täcker stora delar av de helt eller delvis nedstängda företagens kostnader i linje med vad företaget skulle erhållit från en gängse avbrottsförsäkring om denna gällt vid pandemier”, skriver han.

Han anser att alternativet är massarbetslöshet.

”Att Sverige kommer ut ur coronakrisen med ett så intakt och konkurrenskraftigt näringsliv som möjligt är ett allmänintresse som måste försvaras av samtliga parter som utgör den svenska arbetsmarknadsmodellen”, skriver han.

2 tim
Lars Jonung.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomiprofessor: Sveriges modell är en förebild

De omfattande nedstängningarna runt om i Europa och världen oroar ekonomiprofessorn Lars Jonung, som ledde EU-kommissionens ekonomiska analyser kring en eventuell sars-epidemi.

Till P4 Malmöhus säger han att nedstängningar kostar både ekonomiskt och i hälsotermer, och att Sverige är en förebild som bland annat hållit dagis och grundskolor öppna.

– Jag tror att när vi ser på den svenska modellen om några år så kommer vi att framstå som kloka, eftertänksamma och duktiga, säger Jonung.

Igår 19:32
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tillsammans med Mario Centeno. THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Ännu inget krispaket för EU – trots 16 timmars mangling

EU-ländernas finansministrar har inte lyckats enas om ett krispaket för unionens ekonomier efter utdragna förhandlingar i natt. På Twitter skriver eurogruppens ordförande Mario Centeno att förhandlingar ska återupptas på torsdagen.

”Efter 16 timmars överläggningar kom vi nära en överenskommelse men vi är inte där än”, skriver han.

Tre olika stödpaket ligger på förhandlingsbordet, rapporterar TT. Totalt handlar det om nära 6 000 miljarder svenska kronor i vad Centeno kallat ”det största och mest ambitiösa paket som någonsin förberetts av eurogruppen”.

4 min
Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tesla sänker lönen för alla bolagets anställda

Tesla kommer att sänka samtligas anställdas löner och även permittera vissa delar av personalen, skriver CNBC.

Det är timanställda som permitteras fram till den 4 maj, enligt nyhetsbyrån. Enligt ett mejl som Elon Musks bolag skickat ut till personalen väntas produktionen av elbilar då att återupptas.

Bloomberg skriver att lönerna sänks med 10–30 procent beroende på vad den anställda jobbar med.

Att Tesla stängt ner produktionen är en följd av myndigheters beslut för att förhindra spridningen av coronaviruset.

3 tim
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tar en paus från det utdragna videomötet.  THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nattmangling i EU om krisstöd för ekonomin

Trots timmar av förhandlingar hade EU:s finansministrar natten till onsdag fortfarande inte nått en uppgörelse om hur EU:s krisstöd till unionens ekonomi ska se ut, rapporterar TT.

Ministrarna ska enas om stöd till nationer, till företag och tillhushållen och totalt diskuteras åtgärder som omfattar nästan 6 000 miljarder svenska kronor.

Dels föreslås att länder ska få pengar ur en krisfond, dels ska företag kunna få lån och för hushållen vill man möjliggöra för EU att hjälpa stater att täcka upp löner när arbetsgivarna drar ned på arbetstid.

Länder i Sydeuropa vill dessutom se särskilda euroobligationer så att alla länder kan låna på samma villkor, men det motsätter sig bland andra Nederländerna.

Finansministrarna väntas hålla en presskonferens om sin plan imorgon klockan 10.00.

Igår 22:21
Läs mer om Den globala konjunkturen
Folkmassa på Drottninggatan.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

9 av 10 smittade kan vara utan synliga symptom

Upp till nio av tio smittade kanske inte har särskilt mycket symptom alls, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju i P1-Morgon. Spridningen sker i samhället utan att den syns, enligt Tegnell.

Några exakta siffror kring spridningen finns dock inte eftersom det inte har gjorts några riktade studier i frågan.

– Men det är ju på gång, så snart kanske vi vet.

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de slumpvisa undersökningarna kommer att utökas och att 4 000 personer kommer att erbjudas självtester.

26 min
Donald Trump/Anders Tegnell TT
undefined

Tegnell svarar Trump efter kängan: Fungerar bra här

Alla länder lider under coronapandemin – men Sverige är inte hårdare drabbat än USA, svarar stadsepidemiolog Anders Tegnell efter USA:s president Donald Trumps känga mot den svenska strategin.

– Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra, säger Tegnell till SVT.

Under natten till onsdagen kritiserade den amerikanske presidenten den svenska linjen och sa att ”Sverige utstår stort lidande.”

36 min
SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Åkesson: Låt personal inom äldrevården ha munskydd

Sverigedemokraterna vill att personalen inom äldreomsorgen ska bära munskydd för att skydda äldre från smittspridningen av coronaviruset.

Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson och partiets hälso- och sjukvårdspolitiske talesperson, Per Ramhorn, i en debattartikel i Aftonbladet.

”All personal inom omsorgen som just nu tvekar och som är rädd för att gå till jobbet måste få en fullständig och total uppbackning”, skriver de i debattartikeln.

13 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så gör ekonomerna med sina bolån

Fast eller rörlig ränta? Amortera mer eller inte? Det är några frågor som SvD Näringsliv har ställt till fem ekonomer angående deras sparande och bolån.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, berättar att hon delar upp bolånet i tre delar, två delar med fasta bindningstider på två respektive tre år, och del en rörlig ränta.

Även Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, satsar på fast ränta. I hans fall med en bindningstid på fem år för halva bolånet. Därutöver ser han amorteringen som ett alternativ till att spara i fonder.

Liknande struktur har Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker.

– När det var möjligt att binda räntan på 1,9 procent på fem års tid för ungefär ett år sedan valde jag att gå från rörligt med halva beloppet, säger han till tidningen.

Däremot har Ikano banks familjeekonom Sharon Lavie och Nordnets sparekonom Frida Bratt satsat på rörlig ränta utifrån de låga globala ränteläget.

23 mar
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ta kontroll över privatekonomin i coronatider

Visshet ökar känslan av trygghet. Därför bör hushåll så fort som möjligt sätta sig ned och bocka av svaren på en rad frågor för att få stenkoll på ekonomin, skriver Svenska Dagbladet.

– Gör en genomgång av din privatekonomi totalt sett. Ställ alla utgifter mot väggen och fråga dig själv – är det här något som är nödvändigt eller bara lite trevligt? Nu är det kanske inte läge att dra på sig de allra glammigaste spenderarbyxorna och klicka hem saker man inte behöver på nätet bara för att man är uttråkad hemma, säger Länsförsäkringars Emma Persson till Svd.

Enligt henne bör varje hushåll hålla koll på följande frågor:

Är du medlem i en a-kassa?

Hur mycket får du om du blir arbetslös och räcker detta för att försörja dig och din familj?

Har du eller behöver du skaffa en inkomstförsäkring?

Har du en buffert på sparkonto med insättningsgaranti att använda om det behövs?

24 mar
Läs mer om Privatekonomi
Boris Johnson den 25 mars/Dominic Raab den 6 april. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Johnson kvar i intensivvård – oro för maktvakuum

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tillbringat ännu en natt i intensivvård efter att ha smittats av coronaviruset. En talesperson för Downing Street säger till BBC att Johnson hålls kvar för övervakning. Tillståndet beskrivs som stabilt och Johnson ska vara vid gott mod.

Samtidigt ökar pressen på Johnsons vikarie, utrikesminister Dominic Raab, som temporärt styr landet. Downing Street har meddelat att Raabs befogenheter är ytterst begränsade och flera parlamentsledamöter och tidigare politiker som brittiska medier har pratat med uttrycker oro för ett ”maktvakuum”.

1 tim
Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svart siffra i USA – nästan 2 000 döda senaste dygnet

Under det senaste dygnet har 1 939 personer i USA dött i covid-19, enligt statistik från Johns Hopkins-universitetet. Det är landets hittills högsta dygnssiffra, skriver nyhetsbyrån AFP.

Totalt har 12 722 personer i USA dött efter att ha insjuknat i covid-19. Det betyder att landet är ett av världens värst drabbade och nu närmar sig Spanien, med 13 798 dödsfall, och Italien, med 17 127 dödsfall.

Vid en presskonferens i natt försvarade Donald Trump USA:s strategi i kampen mot coronaviruset och sa att landet genom sina restriktioner räddat hundratusentals liv.

3 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump till angrepp mot svenska linjen: ”Sverige utstår allvarligt lidande”

Donald Trump gick i natt till angrepp mot Sveriges strategi i kampen mot coronaviruset. På en pressträff i Vita huset fick han en fråga om social distansering och svarade:

– Om du ser dig omkring i världen har nästan alla som inte praktiserade det stängt igen. Storbritannien var ett exempel. Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande, det vet du va? sa Trump.

Trump tog sedan upp diskussionen om flockimmunitet, som han menar att Sverige praktiserar, och sa att det är ”ett sätt att göra det”, men poängterade ännu en gång att Sverige lider svårt.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Asienbörserna backar: ”Var försiktig – ett lättnadsrally”

Det var en mixad utveckling på Asiens ledande börser under onsdagsmorgonen. Vid 05.15, svensk tid, låg majoriteten av indexen på minus:
• Nikkei: +0,5 %
• Shanghai: –0,4 %
• Shenzhen: –0,4 %
• Hang Seng: –1,0 %
• Kospi: –0,4 %
Börsutvecklingen kommer parallellt med att de asiatiska länderna försöker hantera coronavirusets utbrott, skriver CNBC.

De mestadels negativa rörelserna kommer också efter två rejäla plusdagar i rad, noterar Reuters.

JP Morgans analytiker skriver i ett marknadsbrev att det ”finns anledning att vara försiktig” eftersom veckans uppgångar ser ut som ett lättnadsrally inför att rapporterna för första kvartalet ”ska avslöja djupet i virusets påverkan”. Rapporterna börjar dra i gång på allvar nästa vecka, skriver Reuters.

”Medan kurvan av hur många som smittas av viruset plattas till kommer de ekonomiska effekterna av viruset ligga kvar i flera år”, säger Bank of Australias ekonom Joseph Capurso i en kommentar.

3 tim
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volatil handel i USA – ledande index stänger ner

Börserna på Wall Street svängde kraftigt i tisdagens handel. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent men de sista timmarna föll indexen tillbaka och vid stängning stod de som följer:
• S&P 500: -0,2 procent
• Nasdaq: -0,3 procent
• Dow Jones: -0,1 procent

Bland vinnaraktier märktes kryssningsrederiet Carnival som lyfte 11 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean steg också – med 10 respektive 13 procent.

Återigen är det spridningen av coronaviruset som sprider både hopp och oro bland investerare, vilket skapade volatil handel. Dödstalen i Spanien backade för fjärde dagen i rad och i Italien rapporterades det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch. I Frankrike passerade antalet döda 10 000, rapporterade AFP.

Igår 13:35
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer