Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Räntan oförändrad – trots risker och oro

Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent och behåller sin prognos om att höja den om ungefär ett halvår. Detta trots att banken pekar på både risker och oro i vår omvärld.

– Våra prognoser är ganska oförändrade. Det kommer att gå bra för svensk ekonomi de kommande åren, även om ekonomin inte växer lika fort som de senaste åren. Därför är vår bedömning att sakta höja räntan i slutet av detta år eller början av nästa, säger riksbankschefen Stefan Ingves till TT.

Konjunkturen är stark, anser Riksbanken, och inflationen har legat nära målet i över två år. Ändå beslutar Riksbanken att hålla kvar reporäntan oförändrad.

Riksbanken pekar på att det finns en oro för att handelsrelationerna i världen kan komma att försämras ännu mer. Stefan Ingves nämner handelskonflikten mellan USA och Kina, komplikationer kring Storbritanniens planerade utträde ut ur EU och bekymmer med den italienska ekonomin med dåliga statsfinanser och svaga banker.

– Vi är medvetna om dessa risker. Men det är svårt att sätta siffror på dem, antingen inträffar risker eller så gör de det inte, säger Stefan Ingves.

Kronan stärktes gentemot bland annat dollarn och euron efter Riksbankens besked. Stefan Ingves vill inte dra några slutsatser av det.

– Många har synpunkter på detta med kronans värde. Vi får nog vänta några månader innan vi vet vart det tar vägen.

Riksbankens hela fokus ligger på att inflationen ska ligga kring 2 procent. Det är för att nå det målet som Riksbanken låter räntan ligga på minus 0,25 procent.

– Inflationsmålet kan man inte räkna fram genom att anlita ytterligare fem doktorer i nationalekonomi utan det är en bedömningsfråga. Två procent är lagom. Med en inflation på noll procent faller priserna ibland, säger Stefan Ingves.

Här talar Stefan Ingves om rädslan för deflation, något som både Riksbanken och många ekonomer talade om med bävan för några år sedan.

– Med fallande priser slutar man att konsumera och väntar med att handla till nästa dag, i väntan på att priserna ska falla lite till. Då får vi lågkonjunktur. Två procents inflation ger ett lagom respektavstånd från noll men är ändå inte för högt, säger Stefan Ingves.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är inte förvånad över onsdagens räntebesked. Redan i april tog Riksbanken ett stort steg mot en mjukare politik, säger han.

– Jag tror att Riksbanken köper sig tid som vi ser att andra centralbanker gör, man är osäker på hur världen kommer se ut om bara några månader, säger Robert Bergqvist.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, var även hon förberedd på att Riksbanken skulle lämna räntan oförändrad. Däremot trodde hon att Riksbanken skulle signalera lite större oro inför omvärldsutvecklingen än vad den gjorde.

– Riksbanken påtalar det, men jag hade förväntat mig en liten justering för att signalera att banken känner oro.

Toppnyheter

Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Oljefartyget Stena Impero. Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Sverige kan bjudas in att delta i sjöfartsstyrka

Svenska UD uppger att utrikesminister Margot Wallström inte blivit tillfrågad om att Sverige ska vara med i en gemensam sjöfartsstyrka i Hormuzsundet, rapporterar Sveriges Radio. Men Niklas Granholm, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att en förfrågan är på gång.

Till DN säger Margot Wallströms pressekreterare att ”man har en nära dialog med Storbritannien för att lösa konflikten” men att hon inte kan gå närmare på i vad som sägs. Flera europeiska länder, bland annat Danmark, Italien och Frankrike, uppges stödja en europeisk sjöfartsstyrka.

Igår 19:36
Stena Bulks fartyg beslagtas i Hormuzsundet/en svensk militär kamoflaugeuniform. TT
undefined

Ledare: Sverige bör skicka trupper till Hormuzsundet

Sverige bör hjälpa Storbritanniens nyvalda premiärminister Boris Johnson genom att skicka trupper till Hormuzsundet för att kyla ner situationen, skriver Expressen. Ledarsidan poängterar att länderna har haft ett försvarssamarbete sedan 1950-talet.

”I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad”, skriver tidningen.

Andra ledarskribenter fokuserar mer på Johnsons karaktär och hans kommande utmaningar. I grunden en intelligent och klarsynt person, skriver liberala BLT:s ledarskribent Karin Pihl, men frågar sig om det räcker för att ta landet ur EU utan att splittra partiet i två läger.

Robert Sundberg i socialdemokratiska Sydöstran håller med om att brexit blir en utmaning för Johnson. Samtidigt ser han flera likheter med USA:s president Donald Trump.

”Trump och Johnson har odlat folkliga framtoningar, trots att de gått elitskolor och rört sig i respektive lands överklass hela sina liv”, skriver Sundberg.

Igår 16:44
Läs mer om USA:s fejd med Iran