Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningarna i Malmö

Radhus besköts i Malmö – utreds som mordförsök

Ett radhus i södra Malmö besköts under natten, skriver Sydsvenskan. Polis larmades till platsen strax efter klockan 01 och kulhål upptäcktes i en ytterdörr.

Ingen uppges ha skadats vid händelsen. Enligt polisens yttre befäl på plats utreds händelsen som försök till mord, skriver tidningen.

Toppnyheter

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det kontantlösa samhället

Regeringen vill lagstifta om bankers kontantservice

Stora banker, verksamma i Sverige, ska erbjuda kontantservice i ”betryggande utsträckning”. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss, enligt ett pressmeddelande.

”Det är viktigt att samhället värnar om tillgången till kontanter och kontanter som betalningsmedel. Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden. Förslaget innebär att de stora bankerna ges ett särskilt ansvar för att säkerställa kontantservice i hela landet”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

Finansinspektionen föreslås få möjlighet att ingripa med föreläggande om rättelse och sanktionsavgift om banken inte fullgör sina skyldigheter.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska butiker släpper inte taget om kontanterna

Farhågorna om ett kontantlöst samhälle är klart överdrivna. Det visar åtminstone en undersökning från Svensk Handel som kartlägger kontantanvändningen i svenska butiker.

Här framgår bland annat att i princip samtliga dagligvarubutiker, 98 procent, och åtta av tio butiker i sällanköpshandeln, 82 procent, accepterar kontant betalning.

Samtidigt tror bara 10 procent av dessa att de kommer ha fasat ut kontanter till 2024 medan ytterligare 12 procent tror att det kommer att ske någon gång efter 2025.

Anledningen till att butikerna står fast vid kontanter är främst kundernas preferenser.

"När stora delar av samhället i snabb takt har övergett kontanter står stora delar av handeln kvar. Handeln har blivit den sista utposten som hanterar sedlar och mynt. På de platser där kundernas efterfrågan är tillräckligt stor kommer handeln fortsätta att erbjuda kontanter", säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel, i ett pressdmeddelande.

11 jun
Läs mer om Det kontantlösa samhället
Sajid Javid.  ISABEL INFANTES / AFP
Maktstriden efter May

Javid bortröstad – tre kvar i premiärministerkampen

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid är ute ur matchen om vem som ska ta över Tories och efterträda Theresa May som premiärminister, rapporterar brittiska medier.

Efter den fjärde omröstningen återstår nu bara tre kandidater; storfavoriten Boris Johnson samt Michael Gove och Jeremy Hunt. Johnson leder fortsatt och stöds nu av mer än hälften av de konservativa parlamentsledamöterna, rapporterar Sky News.

Ledamöterna fortsätter med ytterligare en omröstning och på torsdagskvällen står det klart vilka två kandidater som slutstriden står mellan.

38 min
Boris Johnson. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Johnson har gått från uträknad till ostoppbar

Boris Johnson framstod som ostoppbar redan före omröstningarna om vem som skulle ta över efter Storbritanniens premiärminister Theresa May, skriver The Guardians Heather Stewart i en analys. Många parlamentsledamöter är dock oroade över att flera av Johnsons löften snabbt kommer att falla samman när hans kampanj väl är över och han blivit vald.

BBC:s Laura Kuenssberg skriver att Johnson i månader var uträknad, men att han nu, efter en ”egensinning berg-och-dalbana” definitivt är tillbaka. Vem han kommer att ställas emot är dock långt ifrån klart, menar hon. Mellan de tre övriga kandidaterna skiljer bara ett fåtal röster.

5 tim
Michael Gove, Jeremy Hunt och Sajid Javid.  TT.
undefined

Torystriden på sluttampen – två namn ska bli kvar

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson har tagit ledningen i alla omröstningar om vem som ska ta över efter premiärminister Theresa May – men vem han ställs mot är fortfarande i högsta grad oklart, rapporterar BBC.

På torsdagen kommer ännu en omröstning att hållas, där de fyra återstående Tory-kandidaterna ska bli tre. Klockan 14.00 svensk tid beräknas resultatet stå klart. Därefter röstar parlamentsledamöterna ytterligare en gång, möjligen till sent på kvällen, för att få fram de två toppnamn som slutstriden kommer att stå emellan.

De fyra namn som i nuläget återstår är Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove och Sajid Javid.

6 tim
Läs mer om Maktstriden efter May
Arkivbild, trafik/SMHI:s grafik: Blå markering innebär risk för stora regnmängder, lila markering risk för skogsbrand, gul markering är klass 1-varning för besvärligt väder. TT
Trafikläget

Trafikverket: Två miljoner bilar ute på vägarna i dag

Upp till två miljoner bilar är ute på vägarna i dag i hela landet. Det säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till SVT Nyheter.

– Det finns inga vägar som är dimensionerade för de volymerna.

En SMHI-varning för stora regnmängder har utfärdats i Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala, Stockholm, Östergötland och Kalmar, enligt Aftonbladet. Även åska förekommer och det finns risk för översvämningar och bränder.

Vid lunchtid drog ett skyfall in över Östergötland vilket har gett stora vattenflöden på vägbanorna.

Enligt SR:s trafikredaktion har det varit köer på flera sträckor. I Stockholm var det vid 15-tiden köer ner mot Södertälje. Omfattande köer har också rapporterats på E6:an norrgående från Göteborg och på vägarna mot Skanör/Falsterbo och Österlen.

17 min
Trafikverkets grafik över de trafikintensiva vägarna. TT/Trafikverket
undefined

Här är de trafikintensiva vägarna under midsommar

Trafikverket lyfter fram fyra trafikintensiva stråk på vägarna inför midsommarhelgen: E6 på västkusten från Strömstad ner till Båstad, E22 från Norrköping till Kalmar (och på Ölandsbron), E18 från Stockholm mot Norrtälje och E4 mot Uppsala, samt riksväg 40, 50 och 70 från Mälardalen till Siljansområdet i Dalarna.

Samtidigt varnar SMHI för åska och stora regnmängder på torsdagseftermiddagen i bland annat Gävleborg, Dalarna, Östergötland och Södermanland, vilket kan förvärra trafikläget ytterligare.

De mest intensiva dagarna på vägarna är torsdagen och söndagen och antalet döda och skadade ökar nästan alltid jämfört med övriga dagar på året, skriver DN.

5 tim
Midsommartrafik, illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Följ läget i trafiken: Köer, olyckor och vägarbeten

Midsommartrafiken är en intensiv trafikhelg och torsdagen är den värsta dagen. Flera sajter och medier publicerar prognoser över hur trafiken förväntas se ut i år.

Många lämnar Stockholm för firande på annat håll i landet och sajten Trafiken.nu publicerar grafik över hur köbildningen väntas se ut under eftermiddagen.

SR Trafikredaktionens reportrar har en chatt mellan klockan 12.00–20.00 i dag där det går att få svar på frågor om trafikläget.

På Trafikverkets sajt finns det uppdaterad grafik över allt från vägarbeten till olyckor och andra trafikstörningar.

5 tim
Läs mer om Trafikläget

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Lina Hurtig/Peter Gerhardsson Bildbyrån
Fotbolls-VM damer 2019

Fasta situationer USA:s styrka: ”Ett otroligt hot”

När USA mötte Chile, och vann med 3–0, gjorde amerikanskorna alla mål på fasta situationer. Därför har det svenska laget övat på att hantera det inför kvällens match, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Fasta situationer är kanske USA:s spetskvalitet och de har inte bara bra huvudspelare utan mod också, säger han enligt Sportexpressen.

Tre av fyra landslagsspelare som Radiosporten talat med tycker att Alex Morgan är det största hotet men Hedvig Lindahl lyfter fram Julie Ertz, just på grund av de fasta situationerna.

– Dels i deras uppbyggnadsspel så att hon inte får fördela bollar, men sen också på fasta situationer är hon ett otroligt hot som vi måste ha koll på, säger hon enligt Radiosporten.

3 tim
Dahlkvist förberedde sin straff när Hope Solo bytte sina handskar, 2016. Bildbyrån
undefined

Solo: Handskar förstördes för att psyka straffskytten

Under en uppmärksammad straffläggning 2016 mellan Sverige och USA bytte stjärnmålvakten Hope Solo plötsligt handskar, något som fördröjde Lisa Dahlqvists straff. Då hette det att handskarna var trasiga. Men i en intervju med Sportexpressen säger Solo nu att hon pressades av fotbollsledningen att förstöra handskarna för att framtvinga ett orosmoment.

– De ville att jag skulle psyka straffskytten. Därför förstörde de medvetet en av mina handskar före matchen, säger Solo som i dag ångrar att hon gick med på det.

Medgivandet väcker försiktiga reaktioner från svenskt håll. Pia Sundhage, dåvarande förbundskapten, säger att hon inte tror att USA:s förbundskapten Jill Ellis skulle vara inblandad i något sådant och Hanna Marklund, expert på TV4, säger att man ska komma ihåg att det finns en spricka mellan Hope och Ellis.

2 tim
Nilla Fischer och Linda Sembrant. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Så ser Sveriges USA-facit ut: ”De kommer ligga på”

Sex segrar, elva oavgjorda och 21 förluster. Så ser den svenska statistiken mot USA om man tittar på de 38 gånger som nationerna har mötts, enligt Radiosporten.

I VM-sammanhang har Sverige och USA ställts mot varandra fem gånger – samtliga i gruppspelet. Av dessa har Sverige vunnit en, spelat en oavgjort och förlorat tre.

– De kommer ligga på, Sverige kommer behöva försvara sig. Det kommer komma mycket inlägg från kanterna, det ser vi alltid när USA spelar, säger fotbollsexperten Richard Henriksson i Radiosportens fotbollspodd.

Han förespråkar att förbundskapten Peter Gerhardsson ställer upp med en startelva med tre mittbackar.

Matchen spelas klockan 21.00 på Stade Océane i Le Havre i kväll.

6 tim
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019