Miljöaktivister demonstrerar mot Förbifart Stockholm. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastruktursatsningar

”Rädda miljön – sätt stopp för Förbifart Stockholm”

Avbryt bygget av Förbifart Stockholm, skriver nio miljöorganisationer och debattörer på Expressen Debatt. Infrastrukturprojektet blir fyra år försenat och notan höjs kraftigt.

”Det är ett gyllene tillfälle att avbryta byggandet innan ytterligare miljarder tillåts förstöra vår natur och vårt klimat ännu mer”, skriver debattörerna, som dessutom kräver att planerna på motorvägarna Östlig förbindelse och Tvärförbindelse Södertörn överges omgående.

Pengarna borde i stället läggas på att bygga ut kollektivtrafiken, spårtrafiken och cykelvägar, menar de.

Om debattörerna

Beatrice Sundberg, Naturskyddsföreningen Stockholms län

Parul Sharma, Greenpeace Sverige

Lovisa Roos, Fältbiologerna

Mikael Sundström, Jordens Vänner Sverige

Roger Bydler, Klimatriksdagen

Perikles Nalbantis, Föräldravrålet

Anders Berndes, Klimataktion Stockholm

Gertrud Brorsson, Kollektivtrafikant Stockholm

Per Ribbing, Ingenjörer för miljön

Richard Murray, Förbundet Ekoparken

Jan Strömdahl, Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

Anders Tranberg, Stockholms Naturskyddsförening

Bo Nylén, Mälaröarnas naturskyddsförening

Ronny Fors, Nacka Naturskyddsförening

Birgitta Henriksson, Alternativ Stad

Stig Sjöstedt, Arbetsgruppen Rädda Grimstaskogen

Jan Åman, Nacka Miljövårdsråd

Claes Trygger, Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening

Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd

Bertil Ottoson, Lovö Hembygdsförening

Christian Berggren, Professor emeritus, industriell organisation, Linköpings Universitet 

Kimberly Nicholas, Associate Professor of Sustainability Science, Lunds Universitet

Staffan Laestadius, Professor emeritus, industriell utveckling, KTH

Pella Thiel, Debattör, en av WWF:s tre miljöhjältar 2019

Birger Schlaug, Debattör och författare

Johan Ehrenberg, ETC-företagen, författare

Läs mer (5 november)

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Oproportionerligt inflytande för Miljöpartiet”

Trots lågt väljarstöd får Miljöpartiet stort inflytande genom sin regeringsposition. Avsaknaden av respekt för att klimatpolitiken måste ta hänsyn till ekonomin och näringslivet har blivit partiets kännetecken, skriver Ellen Gustafsson på Di:s ledarsida.

En av frågorna som Miljöpartiet har oproportionerligt inflytande i är frågan om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. Trots avsaknaden av juridiska grunder för att stoppa utbyggnaden har Miljöpartiet gjort det möjligt att regeringen i princip detaljstyr i frågan.

”Anmärkningsvärt att Socialdemokraterna tillåter partiet utöva ett oproportionerligt inflytande över samhällsutvecklingen. Det är alltför många gånger som pragmatiska överväganden och viktiga värden faller offer för Miljöpartiets utpressning”, skriver Ellen Gustafsson.

24 jun
Läs mer om Klimatomställningen
Sanna Marin/Kvinna med munskydd. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Finland rekommenderar munskydd i kollektivtrafik

Finland inför en rekommendation för munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser där trängsel uppstår, meddelar statsminister Sanna Marin enligt Yle.

Enligt avdelningen för hälsosäkerhet rekommenderas munskydd i de distrikt där coronafall konstaterats under de senaste två veckorna.

Även i Danmark rekommenderas munskydd i vissa kommuner. Däremot rekommenderas det varken i Norge eller Sverige.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Lena Hallengren. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Hallengren: Ny delegation ska korta vårdköer i landet

Regeringen tillsätter en nationell delegation för kortare väntetid i vården, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Att människor ska få den vård man behöver när man behöver den är en grundbult i samhället, säger hon.

Redan före coronapandemin behövde Sverige få bukt med väntetiderna i vården och det behövs också nu, säger Hallengren. Delegationen ska bland annat utreda för- och nackdelar med en ny, utökad vårdgaranti. Den ska också samverka med regionerna för att ta fram regionala planer för kortare väntetider.

– Alldeles för många har fått vänta alldeles för länge. Så vill jag inte att vi ska ha det i Sverige.

2 tim
Sahlgrenska universitetssjukhuset/Illustrationsbild TT
undefined

Ilska mot semesterschema på Sahlgrenska: ”Folk grät”

En sammanhängande semester på tre veckor eller mindre. Så har det sett ut för vårdpersonalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset under pandemin, rapporterar SR P4 Göteborg.

Det korta semesterschemat har väckt starka reaktioner och facket har tagit emot rekordmånga anmälningar från sina medlemmar.

– Många blev ledsna, en del grät. Det är ju sommarsemestern man ser fram emot, att kunna få lite återhämtning, säger undersköterskan och fackliga ombudet Marianne Karlsson.

Anders goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, menar att beslutet om sommarsemestrarna beror på att personalläget varit pressat under pandemin.

Idag 05:57
Läs mer om Krisen i sjukvården
Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI mindre pessimistiska om svensk ekonomi – skruvar upp prognosen något

Konjunkturinstitutet spår nu en något mindre nattsvart utveckling för den svenska BNP:n än tidigare. I en uppdaterad prognos spås ett fall på 4,8 procent under 2020 att jämföra med 5,4 procent i den tidigare prognosen.

”Det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen”, skriver KI.

Prognosen för storleken på årets budgetunderskott är också mindre än i den förra prognosen. Årets minus i de offentliga finanserna spås nu bli 4,6 procent av BNP.

5 tim
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svenska strategin räddade 100 miljarder kronor”

Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.

Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.

Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt.

Igår 20:18
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

6 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Protester i Libanon efter explosionen. Privat / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Parlamentet ger armén utökad makt i Libanon

Libanons parlament har utlyst ett nödläge och godkänt att armén får utökad makt i landet. Det rapporterar nyhetsbyrån al-Jazira.

Parlamentet utlyste den 5 augusti ett undantagstillstånd till följd av explosionen i Beiruts hamn som har krävt minst 200 dödsoffer och runt 6 000 skadade.

Det nya beslutet innebär att armén har rätt att tygla yttrande- och mötesfriheten samt gå in i bostäder och gripa de som armén ser som ett säkerhetshot. Även alla rättegångar kommer att ske i militärens regi.

Människorättsorganisationer menar att beslutet riskerar att få militären att slå ner på de demonstrationer som har präglat landet sedan explosionen.

2 tim
Räddningsarbetare söker efter överlevande vid platsen för explosionen i Beirut Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert varnar: Farliga förråd finns inte bara i Beirut

Den dödliga explosionen i Beirut, som tros ha orsakats av att ett lager med tusentals ton ammoniumnitrat i hamnen exploderade, sätter ljuset på att det runt om i världen finns flera potentiellt explosiva lager. Inte minst gäller det ammunitionsförråd, rapporterar BBC.

I bland annat Guinea-Bissau, Libyen och Ukraina finns lager av gammal ammunition nära bebyggelse som hotar att explodera. Ett annat exempel är Filippinerna: På en ö i Manilabukten lagras amerikanska bomber, granater och andra sprängladdningar som är från andra världskrigets dagar.

– Om de exploderar skulle det definitivt påverka flygplatsen i närheten, säger Simon Conway vid brittiska Halo Trust till BBC.

Igår 18:33
Läs mer om Explosionen i Libanon
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Nytt LAS kan hejda massarbetslösheten under corona”

När LAS kom till för ett halvsekel sedan såg världen och Sverige helt annorlunda ut, skriver krönikören Carola Lemne. Det är dags för förändring och för LO-facken att inte bara se till sitt eget särintresse utan allmänintresset, skriver hon på Arbetsmarknadsnytt.

Hon skriver om hur synen på arbetsmarknaden har förändrats och hur den människosyn som la grunden för LAS på 70-talet är förlegad. Idag kräver vi att få bemötas individuellt. Det som ska vara avgörande är därför kompetensen.

”Om vi ska kunna lösa problemen med till exempel bristande integration på arbetsmarknaden måste de mindre företagen våga anställa. Och där är dagens LAS ett uppenbart hinder”, skriver Carola Lemne.

Nu står nästan en halv miljon utanför arbetsmarknaden. För att de ska kunna komma tillbaka är det kompetensen som kommer vara avgörande.

”I detta läge är det viktigare än någonsin att förenkla och modernisera LAS. Men facken verkar inte vara lika intresserade av att se till allmänintresset av att skapa förutsättningar för alla dem som inte har jobb”, skriver Carola Lemne på Arbetsmarknadsnytt.

2 tim
S REN ANDERSSON / S REN ANDERSSON
undefined

På tisdag inleds LAS-förhandlingarna

På tisdag sätter sig tre parter på arbetsmarknaden runt förhandlingsbordet för att diskutera arbetsrätt och omställning på den svenska arbetsmarknaden. Uppgiften är att träffa ett nytt avtal.

– Det ligger mycket i potten. Misslyckas vi att komma överens får den svenska modellen sig en rejäl törn. Den bygger på att vi levererar lösningar för arbetsmarknaden, men nu har vi fått besked om att politikernas tålamod börjar tryta. Den här typen av utredningar var otänkbara för bara tio år sedan, säger Mattias Dahl, vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv, till DN.

Martin Wästfelt, förhandlingschef för Sveriges största fackförbund Unionen, säger till DN att förbundet vill få in möjligheten till ständig kompetensutveckling.

– Det handlar om att folk ska hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändrar sig snabbt. Här känns det som att det finns god uppslutning, men det är klart - kompetensutveckling kostar, säger han.

Igår 19:50
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Höga arbetslösheten kan sänkas med flexibel arbetsrätt

En flexibel arbetsmarknad gynnar de arbetslösa, skriver Ellen Gustafsson i en DI-ledare. En avgörande faktor bakom arbetslösheten är trösklarna in på arbetsmarknaden, anser hon.

”I Sverige är dessa hutlöst höga. Till stor del handlar det om omfattande anställningstrygghet för de som väl fått in en fot på arbetsmarknaden. Uppressade löner och svårigheter att säga upp anställda som inte fungerar skapar en klyfta mellan de som har ett arbete och de som inte har det. Därför sätter de oroväckande siffrorna Las-förhandlingarna i nytt ljus”, skriver hon.

Igår 17:44
Läs mer om Diskussionen om LAS