En malaysisk inspektör vid platsen där planet störtade. MAXIM ZMEYEV / TT NYHETSBYRÅN
Nedskjutningen av MH17

Putin-medarbetare kopplas till MH17-utredningen

Högt uppsatta ryska befattningshavare har haft samtal med personer som står inför rätta för händelsen där MH17-planet sköts ner över Ukraina under 2014, skriver flera medier.

En av dessa är Vladislav Surkov, rådgivare till till Putin, vars regering har ifrågasatt utredningen.

Tidigare har internationella utredare slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad robot och i juni ställdes fyra personer, en ukrainare och tre ryssar inför rätta i Nederänderna.

– Banden mellan ryska tjänstemän och DPR-ledare verkar ha varit mycket närmare än vad man tidigare trott, säger Andy Kraag, chef för nederländska kriminalpolisen, i ett videouttalande, enligt TT.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer