Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Protokoll: Skingsley böjde sig för Ingves vilja

Riksbankens beslut att ändra räntebanan så att den indikerar en första räntehöjning i februari i stället för oktober eller december hade stöd från fyra av sex i direktion. Men ledamoten Cecilia Skingsley var tveksam, visar protokollet från det senaste mötet.

Skingsley sa på mötet att hon gärna skulle ha sett en oförändrad reporäntebana.

– Vid en samlad bedömning tycker jag inte att föreslagna justeringen av reporäntebanan är tillräckligt stor för att i dag motivera en reservation, sa hon enligt protokollet.

Tidigare

Toppnyheter

Joe Biden med svarta väljare. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Stödet bland svarta kan rädda Joe Biden

I nuläget går det inte särskilt bra för Joe Bidens primärvalskampanj, med en svag fjärdeplats i delstaten Iowa och en ännu sämre femteplats i New Hampshire. Men räkna inte bort honom än – Biden är nämligen mycket omtyckt av svarta väljare i USA, skriver Henry Olsen i The Washington Post.

Flera olika opinionsundersökningar gjorda efter primärvalet i New Hampshire visar att Joe Bidens stöd i fem olika delstater landar på mellan 36 och 41,5 procent bland svarta väljare. Denna demografi kan mycket väl hjälpa Joe Biden bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval, menar han.

Harry Enten på CNN menar å sin sida att Bernie Sanders än så länge sitter tryggt i förarsätet, med en klar ledning i de flesta nationella opinionsmätningarna. I nomineringsmötet i Nevada har han en chans på tre att vinna, medan de andra kandidaterna har en chans på fem, skriver han.

Biden däremot är den ende kandidaten som bara har en chans på tio att vinna i delstaten, enligt Enten.

Igår 20:45
Go Nakamura / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg tar sikte på Wall Street med skarpa förslag

Demokraternas presidentkandidat Mike Bloomberg tar sikte på Wall Street med nya skarpa förslag till regleringar, avslöjar New York Times.

Hit hör en skatt på finansiella transaktioner på 0,1 procent och en sammanslagning av bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Han vill även skapa en särskild grupp inom justitiedepartementet som ska bekämpa företagsbrott.

Ytterligare förslag är tuffare bankregler i linje med Volcker Rule och som tvingar utlånare att ha mer reserver mot förluster.

Igår 19:48
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Breda uppgångar i Asien: ”Hoppas på centralbankerna”

Det var mestadels muntra tongångar på Asiens börser under onsdagsmorgonen. Vid 05.20, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: +1,0 %
• Shanghai: +0,3 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +0,4 %
• Kospi: +0,1 %
Investerare kommer att följa utvecklingen när allt fler företag startar upp verksamheten i Kina igen, efter coronavirusets utbrott, skriver CNBC.

Det finns hopp om mer stimulanser i Kina för att stötta ekonomin i virusets fotspår, enligt Reuters.

– Investerares oro för hur viruset kommer att slå mot den globala efterfrågan kommer att kompenseras av förväntningar om att globala centralbanker ska komma till undsättning, säger CMC Markets chefsstrateg Michael McCarthy.

Det har också släppts färska makrosiffror i Japan som visar att exporten i januari föll med 2,6 procent jämfört med samma månad förra året.

2 tim
Coronaviruset har slagit mot Apples försäljning i Kina CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street hämtade upp fall – Tesla steg sju procent

Börserna i USA öppnade ner på tisdagen, veckans första handelsdag efter att måndagen var helgdag. Men vid stängning hade kurserna återhämtat sig, och tekniktunga Nasdaq vänt tillbaka just över nollan:


• S&P 500: −0,3 %
• Nasdaq: +-0 %
• Dow Jones: −0,6 %

Apples aktie föll med omkring 3 procent under förmiddagen efter måndagens varning om att det nya coronaviruset slår mot försäljningen. Framåt eftermiddagen hade den återhämtat sig något, och stängde 1,8 back. Apples besked sände vågor i bolagets leveransled över hela världen, rapporterar CNBC. I Asien föll AAC Technologies med över 3,6 procent, samtidigt som chiptillverkarna TSMC och Samsung även de föll. I Europa föll Dialog Semiconductor, AMS, Stmicro och ASML.

Att tungviktarna Amazon (+1) och Facebook (+1,7) stärkts bidrar till att lyfta indexen.

När det gäller enskilda aktier märks Walmart, som handlas upp 1,5 procent efter kvartalsrapporten, och Tesla som stärkts drygt 7 procent efter att Morgan Stanley lyft sitt bull-case, det mest optimistiska scenariot för aktien till 1 200 dollar (från 650 dollar). Riktkursen sätts dock till 500 dollar, från tidigare 360 dollar.

Igår 14:36
Läs mer om Dagens börs
Olof Palmes grav. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Palmeutredningen

Analyser: ”Efter 34 år blir det något slags avslut”

Chefsåklagare Krister Petersson var ett intressant val av ny Palmeåklagare för tre år sedan och med honom som styrman för utredningen har risken för nya irrfärder varit minimal. Det skriver Fredrik Sjöshult på Expressen.

Enligt honom pekar allt mot att förundersökningen läggs ned med motiveringen ”misstänkt avliden” – annars skulle personen varit gripen, anhållen och häktad, menar Sjöshult.

Han tror inte att en kedja av indicier skulle vara tillräckligt för åklagarens beslut, utan menar att det måste röra sig om nya starka bevis. Har vapnet hittats? Eller har nya DNA-tester med ny teknik lyckats hitta spår som missats förut?

Lena Mellin på Aftonbladet vet inte vad som händer efter chefsåklagare Krister Peterssons ”sensationella uttalande”, mer än att det till slut kommer att bli ett slags avslut.

”Efter 34 år kommer vi få åklagarens, väl styrkta får vi hoppas, berättelse om vad som hände. Det känns mycket bra”, skriver hon.

Igår 22:48
Olof Palme. TT
undefined

Förhör om Skandiamannen uppges ha hållits i januari

Under det senare året har det hållits nya förhör i utredningen om mordet på Olof Palme, och flera av dem har handlat om den så kallade Skandiamannen. Det rapporterar Expressen i samband med att Palmeåklagaren Krister Petersson i dag sagt att ett åtal kan väckas inom fem månader – annars läggs utredningen ner.

Tidningen uppger att man talat med ett nyckelvittne från den plats där Palme sköts. Vittnet säger att utredarna ställt frågor om Skandiamannen under det senaste året. Enligt Aftonbladet skulle Olof Palmes fru Lisbeth Palme ha hörts om Skandiamannen strax innan hon gick bort hösten 2018, men då blev förundersökningsledaren sjuk.

Tidningen skriver att man kontaktats av en person som förhördes om Skandiamannen senast i januari. Skandiamannen var en del av utredningen då han varit i närheten av mordplatsen samtidigt som paret Palme, men han avfördes tidigt från utredningen. Han avled 2000.

Igår 18:15
Olof Palmes minnesplats. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Utredningen om Palmemordet läggs ner – misstänkt person är avliden

Utredningen om mordet på Olof Palme kommer läggas ner, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tidningen skriver att misstankarna riktas mot en avliden person som inte är Christer Pettersson. Det ska handla om en man som förekommit i utredningen tidigare och som åklagaren tror är ansvarig för mordet.

Tidigare i dag meddelade åklagare Krister Petersson att ett åtal kan väckas inom fem månader, men att utredningen läggs ner om så inte sker. Han sa också att det finns ”högintressanta spår” i utredningen, men han ville inte säga om det lutade åt ett åtal eller att förundersökningen läggs ner.

Igår 19:03
Läs mer om Palmeutredningen
Martin Ådahl och Ulla Andersson.  TT
undefined

Ådahl till Andersson: Du borde läsa rutrapporten

En reform som gjort fler svarta jobb vita, eller en chans för höginkomsttagare att få en sidoinkomst? Det rådde helt klart delade meningar om vilka effekter rutavdraget har haft när C och V möttes i en debatt i Studio Ett i dag.

Vänsterpartiets Ulla Andersson menar att pengar som lagts på att städa privata hem i stället hade kunnat gå till att att städa sjukhus och skolor, något som hon menar skulle ge 10 000 jobb.

Centerns Martin Ådahl menade i sin tur att Andersson inte presenterar några lösningar på hur man ska bli kvitt svartarbete. Han uppmanade Andersson att läsa Riksrevisionens rapport och ifrågasatte att hon flera gånger återkom till att avdraget främst utnyttjas i välbärgade områden som Danderyd.

Igår 20:56
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Jodå – RUT-avdraget fungerar alldeles utmärkt

Trots att Riksrevisionens granskning av RUT-avdraget innehåller mycket glädjande delar kommer rutavdragets kritiker att använda rapporten för att hälla vatten på sin kvarn, skriver Katrineholms-Kuriren i en ledare.

Enligt granskningen har svartarbetet minskat och i de barnfamiljer som köper städning har inkomsterna ökat mer än i liknande hushåll (inte minst bland kvinnor).

Vidare, skriver ledarredaktionen, har de utrikes födda som verkar i RUT-branschen fått bättre inkomster och starkare ställning på arbetsmarknaden än jämförelsegruppen.

”Trots det kommer rutavdragets kritiker att använda rapporten för att hälla vatten på sin kvarn. Bland annat eftersom det beräknas kosta 4,6 miljarder kronor (2017), det är de med högre inkomster som använder det mest och en del som utför ruttjänster är arbetskraftsinvandrare”, skriver Katrineholms-Kuriren.

Igår 19:57
Läs mer om Framtiden för RUT och ROT

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer