Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Professorn: Snart väntas konkursvåg även för näthandlarna

E-handeln växer explosionsartat under coronakrisen. Men inte ens näthandlarna går säkra från en potentiell konkursvåg, varnar experter. ”Alla kommer inte att klara sig”, säger handelsforskaren Sven-Olof Daunfeldt.

De nya kraven på social distans har fullständigt kullkastat traditionella branscher som besöksnäringen och evenemangsbranschen. Däremot har e-handeln kommit ut som en klar segrare, inte minst vad gäller intresset för livsmedel och apoteksvaror. I Sverige är den senaste vågen av näthandel så kraftig att en fjärdedel av näthandlarna nu räknar med att de kommer att handla online permanent även efter krisen, enligt en studie från konsultbyrån PWC:s strategidel Strategy&.

– Butikerna står inför en stor förändring. Även om 75 procent av konsumenterna fortfarande kommer att handla i butik kommer de att handla på ett annorlunda sätt än vad de gör i dag. Tidigare var onlinehandel ett komplement till fysiska butiker, nu börjar fysiska butiker bli ett komplement till onlinehandeln, säger Johan Sjöström Bayer, partner på PWC:S Strategy& och medförfattare till rapporten.

Det är många som tävlar inom samma marknad och om samma konsumenter, så marginalerna blir inte jättestora.

Men bara för att man är e-handlare har man inte nödvändigtvis sitt på det torra. I takt med att allt fler bolag försöker tränga sig genom samma dörr riskerar allt fler aktörer att bli uppköpta i en konsolideringsvåg - eller att slås ut helt.

– Det är många som tävlar inom samma marknad och om samma konsumenter, så marginalerna blir inte jättestora. Det gör att fler bolag antingen blir uppköpta av större bolag eller tvingas till konkurser och rekonstruktioner, detta är något som påskyndas ytterligare av coronakrisen, säger Johan Sjöström Bayer.

Inte ens när coronakrisen är över kommer vissa e-handlare inte kunna sitta lugnt i båten. Konjunkturen kommer inte vara lika stark och dessutom kommer behoven att förändras. Därför måste vissa e-handelsaktörer helt enkelt ta höjd för att de inte kommer att kunna återgå till sina normala omsättningsnivåer, menar Johan Sjöström Bayer.

Konsumenternas plånböcker kommer att vara tilltufsade en tid framöver vilket kommer påverka hela konsumtionen.

– Konsumenternas plånböcker kommer att vara tilltufsade en tid framöver vilket kommer påverka hela konsumtionen. Då är det sannolikt de e-handelsaktörer som säljer sällanköpsvaror som kommer att drabbas mest, säger han.

Johan Sjöström Bayer. PWC

Sven Olof Daunfeldt, forskare vid Handelns Forskningsinstitut, tycker att PWC:s rapport bidrar till att nyansera en sedan länge entydig bild av e-handelns framgångspotential. Han tycker det är viktigt att skilja på framgångarna i e-handel i stort och utvecklingen för enskilda e-handelsbolag.

– När vi pratar om att det går bra i e-handeln pratar man oftast om en omsättningsökning. På det sättet är det en jättesuccé. Men det betyder inte nödvändigtvis att det leder till tillväxt och lönsamhet, säger han.

Det råder inget dock tvivel om att e-handelns relevans har ökat på grund av coronakrisen, vilket rapporten belyser, menar Sven-Olof Daunfeldt.

– Vi ser sedan tidigare en övergång till e-handeln men utvecklingen har sannolikt påskyndats av coronans effekter på konsumtionen. Nuförtiden föredrar fler att beställa hem produkter snarare än att trängas i butikerna. Vi ser också att grupper som var mer så att säga teknologifientliga, till exempel äldre i större utsträckning börjat handla online, säger han.

Alla kommer inte att klara sig. Konkurrensen är stenhård. Dels eftersom det finns aktörer både från Sverige och från utlandet dels eftersom prisjämförelsesajter bidrar till att pressa priserna vilket gör det svårare att få stora marginaler.

Han tror som Johan Sjöström Bayer, att om fler aktörer ska in på onlinemarknaden får de kallt räkna med att de inte kommer att tjäna stora pengar.

– Alla kommer inte att klara sig. Konkurrensen är stenhård. Dels eftersom det finns aktörer både från Sverige och från utlandet dels eftersom prisjämförelsesajter bidrar till att pressa priserna vilket gör det svårare att få stora marginaler. Det är bra för konsumenten att e-handeln växer, men inte för alla e-handlare, säger han.

De företag som har särskilt lång startsträcka är de som övergår från tidigare fysisk till digital handel eller som har en kombination av båda, menar Johan Sjöström Bayer. Situationen blir desto svårare när nya köpare kommer in i bilden.

– För de här bolagen som fortfarande jobbar med att bygga ett e-handelslager, kostar det initialt väldigt mycket att lära känna en ny konsument och deras köpvanor. Om du till exempel tittar på ett livsmedelsföretag så kanske man har lärt sig konsumtionsmönstret hos unga köpare. Men när deras föräldrar nu börjar köpa online kommer mönstret att se helt annorlunda ut och varukorgen kanske inte alls blir lika lönsam. Dessutom måste man tänka om kring de fysiska butikerna så att de bättre kompletterar de digitala, säger han.

För att överleva krävs det också att e-handlare inte bara skapar en unik produkt men också hittar lösningar för återkommande kunder, menar han.

– De som klarar sig bäst är de som bygger upp kännedom om kunden och skapar lojalitet.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Expertförslag: Obligatorisk förskola och studentpremie

Den som klarar gymnasiet och högskolan snabbare bör få en premie. Och förskolan bör bli obligatorisk från fyra års ålder. Det föreslår den så kallade Omstartskommissionen, enligt SR Ekot.

Omstartskommissionen är en expertgrupp som Stockholms Handelskammare tillsatt för att ta fram förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft efter coronakrisen. Ytterligare ett förslag är att förskolan ska innehålla mer färdighetsträning.

– Satsa några timmar per dag med mera strukturerad utbildning och kunskapsuppbyggnad i naturligtvis framför allt språk för alla barn, säger Susanne Ackum, ansvarig för utbildningsfrågor i Omstartskommissionen, till Ekot.

2 tim
En frisör som klipper sin stamkund.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De flesta konkurser sker under återhämtningen”

Det krävs ändringar i utformningen av stöden till företag i kris till följd av pandemin. Det skriver bank- och industrimannen Olof Sjöström på SvD Debatt.

”De flesta konkurserna sker under återhämtningen. Då ökar omsättningen och nya krediter behövs för att finansiera ökning av lager och kundfordringar”, skriver han.

Sjöström ger flera förslag på hur de utlovade miljarderna från regeringen ska nå företagen. Bland annat tycker han att hyresstöd är viktigt eftersom hyran ofta är en stor kostnad för mindre företag.

Igår 18:51
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Premiärminister Jacinda Ardern har hyllats för sitt sätt att leda landet genom pandemin. Mark Baker / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

100 dagar utan inhemska coronafall i Nya Zeeland

Nya Zeeland har inte haft ett enda fall av inhemsk virusspridning på 100 dagar, skriver AFP.

Det finns fortfarande 23 aktiva coronafall i landet, men det rör sig om smittade personer som upptäckts i samband med att de kommit in i landet. De hålls nu isolerade på särskilda anläggningar.

– Att nå 100 dagar utan samhällsspridning är en viktig milstolpe, men som vi alla vet har vi inte råd att vara självbelåtna, säger Ashley Bloomfield, chef för landets hälsomyndighet.

4 tim
Aktivister i skyddsdräkter gräver symboliska gravar på Copacabana i Rio de Janeiro. Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sorgedagar för Brasiliens över 100 000 virusdöda

Antalet virusdödsfall i Brasilien passerade i går 100 000, meddelar landets hälsodepartement enligt flera medier.

För att hedra de döda har den brasilianska senatens talman Davi Alcolumbre utlyst fyra sorgedagar i kongressen.

Brasilien närmar sig 480 dödsfall per en miljon invånare, vilket är i nivå med USA (omkring 490), men lägre än till exempel Belgien (över 860), Storbritannien (omkring 700) och Sverige (nära 580), visar siffror från Johns Hopkins-universitetet enligt TT.

4 tim
USA:s president Donald Trump.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump ger order om ekonomiska lättnader

USA:s president Donald Trump har skrivit under flera presidentdekret för att erbjuda ekonomiska lättnader till amerikaner under coronakrisen. Det meddelade han på en presskonferens på lördagen, efter att demokrater och republikaner i kongressen misslyckats med att nå en uppgörelse om ett nytt stimulanspaket.

Bland annat innebär beslutet att miljoner amerikaner som i slutet av förra månaden blev av med sina bidrag på 600 dollar i veckan, nu kommer att få 400 dollar i veckan i arbetslöshetsersättning, skriver Washington Post.

Dessutom ska personer som tjänar mindre än 100 000 dollar per år få rätt att skjuta upp sina skattebetalningar från 1 augusti till slutet av december.

Igår 21:08
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt