TT
Den svenska konjunkturen

Professorn: Här är nästa bransch som drabbas av coronastoppet

Nu slår coronakrisen stenhårt mot småföretagen, men rädslan och osäkerheten kommer snart att slå ut fler branscher. Johan Eklund, vd på Entreprenörskapsforum, pekar ut nästa bransch som kommer att drabbas när företagen väljer att hålla igen. ”Det är osäkerhetens obarmhärtiga logik och nu går det rasande fort utför”, säger han till fPlus.

Coronakrisen har slagit till som en blixt från klar himmel. För bara två veckor sen planerade människor utlandsresor, gick på restaurang och konfererade.

Idag har branscher som bygger sin verksamhet på möten i princip fått näringsförbud på grund av restriktionerna som i sin tur är en följd av den stora osäkerhet som råder kring smittspridningen.

Den osäkerheten sprider sig nu som en löpeld bland företagen och kommer att slå mot bransch efter bransch i det ekosystem som företagen utgör.

Det kommer självklart att leda till att krisen förvärras, säger Johan Eklund vd och professor på Entreprenörskapsforum.

– Just nu ser vi hur de här restaurang och reseföretagen drabbas väldigt hårt. Nästa våg kommer sannolikt att slå mot konsulter, frilansare och giggare av olika slag. Under gånga dagarna har fler mycket oroliga småföretagare och entreprenörer hört av sig till Entreprenörskapsforum och situationen har gått från allvarlig till desperat med blixtrande fart. När företagen sätter sig ned och tittar framåt i den rådande osäkerheten så är risken överhängande att man då väljer att inte förnya kontrakt eller lägga ut nya uppdrag, säger Johan Eklund.

Han menar att den här "ringarna på vattnet" scenariot är den stora faran som kan kommer att slå till i bransch efter bransch om osäkerheten kvarstår. Det går också så snabbt nu att situationen har hunnit ändra sig från att denna intervjun avslutas, uppger Johan Eklund till fPlus när vi talar med honom. Han fortsätter: ”För några dagar sedan hade jag sagt att vi ännu inte har ett allmänt efterfrågebortfall, men där är vi nu”.

– Vi kommer tyvärr se fortsatta spridningseffekter i ekonomin, ta till exempel fastighetsbranschen. Om folk väljer att vänta med att sälja eller köpa bostad nu när börsen rasat med 30 procent så kommer fastighetsmäklarna drabbas. Eller bilhandlarna som säkert har orderböckerna i ordning för de närmsta veckorna men där det finns risk för att folk nu håller i pengarna. Vem köper en ny bli i nästa vecka? Vi sitter faktiskt och försöker att räkna och få en överblick över spridningseffekterna just nu, fortsätter Johan Eklund.

Svårbedömt läge

Det enda botemedlet för att få ekonomin på kurs igen är att skingra den stora osäkerheten. Frågan är hur lång tid det tar? För tidsaspekten gör alla skillnad för företagen.

– Kommer det här ta tre månader, sex månader eller ett år. Det vet vi inte. Det skapas också en löpande osäkerhet eftersom vi har ett stort antal symtomfria personer vilket resulterar i att vi hela tiden får ny information om hur vi bedömer läget.

– Det skapar i sin tur mer osäkerhet och skjuter upp tiden för när vi kan återgå till ett mer normalt liv igen. Ju längre tid det tar innebär också att fler företag kommer att gå under vilket ytterligare fördjupar krisen, fortsätter Johan Eklund.

Hänger också på hur andra länder agerar

Det finns också en global aspekt på hur djup och långtgående krisen blir beroende på vad som händer med handelsflöden och världsekonomin. Men även den präglas av osäkerhet.

– Det beror ju på hur andra länders regeringar agerar i Coronakrisen vilket i sin tur beror på hur de bedömer osäkerheten runt smittspridningen. Det globala perspektivet kan också slå både positivt och negativt mot Sverige. Både USA och Europa sjösätter stora stimulans- och krispaket vilka kommer positivt spilla över till Sverige.

– Det politiken nu måste göra är att försöka minska osäkerheten när helst det är möjligt. De krisåtgärder som regeringen och riksbank har vidtagit är bra, men frågan är om dessa är tillräckliga. Sedan är jag uppriktigt bekymrad över vad som händer om några månader.

– Trots det akuta läget är det nödvändigt att Sverige mycket snabb påbörjar reformer för att vi skall klara strukturomvandling och konkurrenskraft. Jag har länge varit av uppfattningen att Sverige behöver en ”Lindbeck-kommission” som tar fram reformer. Det behovet har inte minskat, tvärt om. Görs inte det finns det risk att Sverige tappar i välståndsligan efter att pandemin är över.

”För mycket krångel”

Dan Olofsson är Styrelseordförande i företaget Sigma AB som han också är grundare till och verkat som vd för. Han menar att den rådande osäkerheten inte bara handlar om Coronavirusets spridning och dess effekt på företagen. De hjälpåtgärder som regeringen presenterade är också en osäkerhetsfaktor eftersom de många gånger är så krångliga och oklara.

– Ta möjligheten till korttidspermitteringar till exempel. Det är bra tänkt men det tycks vara krångligt. Vi har själva försökt förstå hur vi ska kunna gå till väga men inte lyckats. Det måste bara vara enklare regler. Jag tror att det finns en risk för att när det är så krångligt finns det en risk att företagen inte tycker att det är värt det och väljer att säga upp personal istället.

”Obegripligt”

Dan Olofsson anser även att processen för att få anstånd med skatteinbetalningar är för krångliga och att de till viss del misstänkliggör företagen.

– De utbetalningarna måste behandlas och ske automatiskt. Som det ser ut nu ska alla ansökningar handläggas och det riskerar att ta väldigt lång tid eftersom det kommer att komma in 1000-tals ansökningar. Att staten sedan ska ta ut 6,6 procent i ränta är obegripligt. Detta måste de backa ifrån.

Dan Olofsson uppmanar även företag och konsumenter att fortsätta att arbeta och konsumera för att hålla hjulen igång.

– Vi måste både hålla i gång saker och ting samtidigt som vi begränsar smittorisken. Vi kan inte bara dra i bromsen. Hela samhället stannar ju med förödande konsekvenser för alla, menar Dan Olofsson.

Toppnyheter

Arkivbild, uppställda polisbilar på Mynttorget i Stockholm.  50080 / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Operation Rimfrost läggs ner – dödsskjutningarna har blivit fler under insatsen

Polisens Operation Rimfrost läggs ner den 15 juni. Insatsen startades för att få ner antalet skjutningar och sprängningar, men det målet har man inte uppnått, rapporterar SVT Nyheter.

Mellan juli och november 2019 skedde 142 skjutningar i Sverige. Under de fem följande månaderna när Operation Rimfrost pågick minskade siffran något till 135.

Under de fem månaderna före insatsen sköts 12 personer till döds. Under Operation Rimfrosts första fem månader ökade dock denna siffra till 25 dödsskjutningar.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson som är polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala.

Igår 19:54
Biträdande rikspolischef Mats Löfving.  SVT
undefined

Löfving: ”Har utvecklat vår taktik och sätt att leda”

Biträdande rikspolischef Mats Löfving gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om polisens Operation Rimfrost som avslutas i mitten på juni.

– Parallellt med insatsen har vi utvecklat vår taktik och vårt sätt att leda, vi kommer inte gå tillbaka till den gamla polisen, säger han i programmet.

Trots att antalet dödsskjutningar ökat under månaderna som Operation Rimfrost pågått menar Löfving att siffran ligger på ungefär samma nivå om man jämför över en längre tid.

Igår 20:46
Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjugotal poliser smittade – utredningar läggs på hög

Göteborgspolisens redan hårt ansatta avdelning för grova brott har nu fått ännu en motgång i coronaviruset. Ett tjugotal av sektionens poliser har insjuknat i covid-19, skriver GT.

– Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Mer specifikt är det ärenden utan frihetsberövande som läggs till väntelistan. Polisen har inte lyckats hitta källan till utbrottet.

25 maj
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash.  Nasa / IRF
Den nya rymdkapplöpningen

Professor imponerad av Space X-kapsel: Fantastisk

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 20:22
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Just nu: Raketen redo för dockning – bara meter kvar

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Igår 14:09
John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elon Musk: Första steget mot en civilisation på Mars

Space X-grundaren Elon Musk var mycket nöjd med den lyckade uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida i går kväll, skriver Business Insider.

– Det här är förhoppningsvis det första steget på en resa mot en civilisation på Mars, mot ett liv på flera planeter, en bas på Månen och att utvidga oss längre än Jorden.

Uppskjutningen skulle egentligen ha skett redan i onsdags, men då tvingades man ställa in i sista stund på grund av dåligt väder. Musk berättar att han då gick från ”100 procent adrenalin” till noll när försöket blåstes av.

Inför lördagens försök var känslorna helt andra, säger han.

– Det var som att gå till jobbet.

Astronauterna väntas docka ISS klockan 16.29, svensk tid.

Igår 09:43
Läs mer om Den nya rymdkapplöpningen
Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sjukvårdens oro: Antalet patienter ökar i Göteborg

Antalet patienter med covid-19 som har lagts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat under den gångna veckan, skriver GT.

På söndagen vårdades 155 personer med coronaviruset på sjukhuset varav 44 på intensivvårdsavdelningen. Förra lördagen var siffrorna 148 respektive 40.

Det ökade antalet patienter bekymrar chefläkaren Per Karlsson. Han menar att det finns en oro inom sjukvården för att människor slappnar av och inte håller lika hårt på social distansering.

– Vi måste få ihop sommaren. Och för att klara den är det viktigt att inte ha alltför många covid-fall, säger han till tidningen.

Igår 19:00
Gunnar Hökmark (M), socialminister Lena hallengren (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Kritiken mot regeringen: En vilsen krishantering

Oppositionen riktar hård kritik mot regeringens hantering av coronatesterna, skriver Expressen.

I interna mejl från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick statssekreterare inom regeringskansliet information om att det inte finns behov av att öka provtagningen för covid-19.

– Det råder otydlighet från såväl regeringen som de ansvariga myndigheterna och det visar att regeringen inte har kontroll över situationen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Även den moderate tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark är skeptisk och menar att regeringen är ”vilse i krishanteringen”.

Igår 19:33
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Spontanbesök görs för att stoppa permitteringsfusk

Från och med i morgon den 1 juni kommer Tillväxtverket att kunna göra oanmälda besök hos företag som ansökt om korttidspermittering, skriver DN. Syftet är att få bukt med fusket, exempelvis om man misstänker att företaget lämnat in felaktiga uppgifter och att personalen inte alls jobbar mindre.

– [Oanmälda besök] är ett av flera verktyg som vi har – men det är absolut en viktig del, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kontroll på Tillväxtverket, till tidningen.

Enligt statistik från Tillväxtverket har drygt 71 000 företag ansökt om korttidspermittering hittills och närmare 63 000 ansökningar har godkänts. Enligt DN har Tillväxtverket lämnat in omkring 400 tips till polisen om misstänkt permitteringsfusk.

Igår 18:41
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Poliser i Brooklyn i samband med protesterna i går. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Folkets egen armé har gjort folket till fienden

Organiserar sig antidemokratiska grupper för att påverka protesterna mot polisvåld i USA i en mer extrem riktning? I sina analyser landar CNN och Fox News i två olika slutsatser.

CNN:s Donie O’Sullivan menar att det visserligen kan förekomma yttre påverkansförsök, men att det är viktigt att ta ett steg tillbaka. Han påminner om att protesterna är äkta och att det är närmast omöjligt att skapa den djupa ilska som nu finns. Fox News skribent Jim Hanson håller däremot med Donald Trump om att vänsterextrema gruppen Antifa förvandlat flera protester till upplopp.

New York Times Mara Gay fokuserar på protesterna som inträffat i New York. Hon menar att polisen har använt oproportionerligt våld och att stadens polisstyrka måste reformeras.

”En armé som ska skydda amerikaner behandlade dem i stället som fienden”, skriver hon.

En nyhet under protesterna är attackerna på journalister som är på plats för att bevaka, skriver DN:s tidigare USA-korrespondent Sanna Torén Björling. Hon noterar att amerikanernas förtroende för medier har sjunkit över tid.

Igår 18:46
Människor demonstrerar i London i dag. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna sprider sig till Europa – tusentals ute på gatorna i London och Berlin

Demonstrationerna mot polisvåldet i USA har spridit sig ut i världen och människor har i helgen fyllt gatorna i Toronto, Berlin och London. Det skriver Variety.

”Rättvisa för George Floyd” och ”Ingen plats för rasism” stod det på två av plakaten som folkmassorna höll upp i centrala London. Demonstranterna höll bland annat till utanför den amerikanska ambassaden. BBC konstaterar att flera av de tusentals demonstranterna bröt mot virusrestriktionerna.

I helgen fylldes också Berlins gator med tusentals demonstranter, bland annat utanför USA:s ambassad. George Floyd dog nyligen i samband med ett våldsamt polisingripande i Minneapolis.

Igår 15:38
En bank brinner efter protester mot polisvåld i Kalifornien. Gregory Bull / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA terrorstämplar Antifa efter våldsamma protester

USA terrorstämplar den vänsterextrema rörelsen Antifa, meddelar Donald Trump på Twitter. Presidenten anklagar grupperingen för att vara en drivande kraft bakom protesterna som har dragit över landet i veckan.

AP konstaterar att många politiker och tjänstemän anklagar utomstående aktörer för att söka sig till protesterna. Vänsterextremister, högerextrema nationalister och till och med drogkarteller har pekats ut. Men, fortsätter nyhetsbyrån, få bevis har hittills presenterats och det kaos som har uppstått har gjort det svårt att avgöra exakt vilka grupperingar som har deltagit.

I en separat tweet på söndagskvällen berömmer Trump också nationalgardets insats i Minnesota.

”De gjorde ett jättebra jobb och borde användas i andra delstater innan det är för sent!” skriver Trump.

Igår 16:47
Läs mer om Trumps Amerika