Lunds Universitet
Den digitala utvecklingen

Professorn: En perfekt storm sliter isär Sverige

Professor Per Ödling vid Lunds Universitet förutsåg med hjälp av sina beräkningar Donald Trumps seger. Nu är frågan om hans nästa prognos slår in: Att SD får 24-26 procent i höst.

Han förespråkar att digitaliseringen ska komma fler till del. ”Med en jämnare digital utveckling i säg Storbritannien hade man inte fått Brexit”, säger han till fPlus.

Du och några forskarkollegor har förutsett ett antal världshändelser med hjälp av en beräkning som gjordes 2014. Kan du berätta mer om detta? 

– 2014 samlade vi den forskning som fanns och tryckte in den i en ekvation. Vi förutspådde bl.a. Bernie Sanders och Trump, inklusive att Trump skulle vinna, och såg också att Brexit var mycket sannolikare än man trodde då. Det går även att använda analysen baklänges om man vill. När det franska politiska engagemanget utraderades på ett år visade det vilken oväntat stark oro för framtiden som fransmännen känner. Vi förutspådde även att SD skulle få 24-26 procent i höstens val, det återstår att se om också detta slår in.

– I grunden för denna prognos ligger en summa av termer som beskriver oro som människor känner för arbetsmarknaden eller för livsstilsförändringar. Sedan tillkommer en multiplikativ faktor som fångar okunskap. Om man inte vet varför det som sker sker så har man en tendens att välja ett politiskt alternativ som svartmålar framtiden och därmed speglar ens oro. Om man tror att Sverige som land är slut, att vi är i kris, då blir det SD man väljer då det är de som står för svartmålningen här.

Hur skulle du säga att det går för Sverige, befinner vi oss i kris?

– Det går väldigt bra för Sverige, vi slår rekord efter rekord. Men det är inte den bild som de här krafterna försöker få fram. Ett krisbudskap är mycket lättare att sprida. Att det går bra för Sverige betyder inte att det i detta ögonblick går bra för varje enskild person i Sverige, men det går bra för Sverige som helhet och vi måste se till att alla får komma med på den resan.

–Man kan säga att vi har hamnat i en slags perfekt storm, sociala mediers genomslagskraft, vår psykologiska tendens att engageras mer av oroande nyheter, parat med utländska krafter som jobbar långsiktigt med att minska förtroendet för institutioner och samhället.

– Det finns många studier på hur samhället slits itu, det räcker med att besöka en av Sveriges största Facebook-grupper (Stå upp för Sverige) som samlar två procent av väljarna och har omkring 10 000 robotkonton och kanske ett tusental trollkonton för att se hur det står till. Den bild av hur det ligger till som sprids där syftar till att skapa maximal oro och skapa destruktiva beteenden.

I takt med att fejk-konton uppmärksammas mer och det finns en medvetenhet om detta borde fler vara bättre rustade nu att orientera sig i informationsdjungeln. Finns det några sådana ljusglimtar?

–Det finns inga ljusglimtar! Om du kollar igenom det flödet ser du det. De två procent av väljarna som är med i den Facebookgruppen exponerar säkert tio procent av väljarna för sin propaganda och det är bara en av många liknande digitala miljöer. Det är ganska svårt att vinna ett demokratiskt val med dessa förutsättningar.

–Om man tittar på Brexit och hur näringslivet knakar där nu, eller titta på Italien med sin version av SD och hur ränteläget ändrats och hur det kan påverka bostadslåneräntor, omvärlden förändras idag mycket snabbt. Det bästa man kan ha för näringslivet och bostadslånen är en tråkig regering, som ger stabilitet och förutsägbarhet. Och efter att det är på plats, reformer så att vi leder teknikutvecklingen. 

Utrymmet för det som du kallar ”två procent som påverkar tio procent” har möjliggjorts genom digitaliseringen. Vilken betydelse har digitaliseringen haft i ett större perspektiv för länder som Sverige och Storbritannien med flera?

–Det handlat om enorma värdeökningar, men främst för storstäderna. Stockholm leder digitaliseringen, inte Örnsköldsvik (Ödlings hemstad). Läget, det politiska läget, hade sett annorlunda ut om allt utanför storstäderna kunde ta ledningen i digitaliseringen.

–Det finns jättemycket teknik som vi vet kommer göra jättestor skillnad för livet utanför Berlin och London men som inte hunnit verka. Hade man hanterat detta bättre, och haft bland annat en jämnare digital utveckling i säg Storbritannien så hade man inte fått Brexit. Men vad gjorde till exempel finansbranschen i London, de som nu drabbas hårdast, för att förhindra det? Ingenting! Och nu får de betala för att de inte satsade på hela Storbritannien.  

Har Sverige förberett sig? 

– Inte tillräckligt. Titta bara på hur det ser ut när man går på ett café i Stockholm, då sitter det fullt med folk som jobbar med sina laptops. Men på ett kafé ute i landet sitter det pensionärer, jag och kommunalrådet! Inga laptops. Näringslivet i Stockholm har gått igenom en industriell revolution vilket det inte har på de flesta andra ställen. Vi har just nu två olika generationer av näringsliv i Sverige.

–Vården är ju en enormt viktig fråga, tänk om vården hade digitaliserats fullt ut, och man aldrig hade behövt åka tio mil för att få ett provsvar. Om avståndens betydelse upphör så skulle det göra enorm skillnad för livet utanför storstan. 

Innan vi avrundar, vilken är din senaste spaning av hur nätet mår?

–Det är inte så roligt att modellerna förutspår negativa saker och sedan får man rätt. Jag vill ha fel ett tag nu vad gäller framtiden. Det senaste vi har gjort är att titta på den så kallade hatstormen mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas “nyttiga idioter” för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige. Trist.

Toppnyheter

Shinjiro Koizumi. Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i New York

Japans miljöminister vill göra klimatkamp ”sexigt”

Kampen mot klimatförändringarna måste bli ”sexig” och ”rolig” för att locka unga människor. Det menar Japans nye miljöminister Shinjiro Koizumi, som är på plats i New York för att delta i FN:s klimattoppmöte, rapporterar Reuters.

Samtidigt som Japan planerar att bygga flera nya koldrivna kraftverk, hoppas miljöministern att landet ska kunna ha en mer framträdande roll i det globala klimatarbetet – i stil med när Kyoto-avtalet togs fram 1997.

18 min
Greta Thunberg på FN:s klimattoppmöte för barn i New York. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ointresserad av Trump – och redo att åka till Kina

Klimataktivisten Greta Thunberg har inget intresse av att träffa USA:s president Donald Trump, eftersom hon inte ser hur det skulle kunna hjälpa henne att sprida information om klimatförändringarna. Det säger hon i en intervju med DN.

Hon är även redo att ta sin klimatkamp vidare till andra sidan jorden om hon får en inbjudan till Kina. Samtidigt tycker hon att man redan nu kan påverka landets klimatpåverkan.

– Kina tillverkar många av de saker som vi köper – så ett sätt att påverka Kina är att sluta köpa onödiga saker därifrån, säger hon.

2 tim
Martin Lindqvist, SSAB.  TT
undefined

SSAB säljer in fossilfritt stål på FN:s toppmöte

Svenska ståljätten SSAB:s vd Martin Lindqvist talar på FN:s klimattoppmöte. Han ska berätta om det blågula profilprojektet Hybrit som vill visa att det går att ställa om tunga industrier.

– Jag är helt säker på att det här är rätt väg för oss att gå och för stålindustrin internationellt, säger Lindqvist till TT om det fossilfria svenska stålet han har tagit med sig till New York.

En testanläggning för Hybrit, som samägs av SSAB, LKAB och Vattenfall, håller på att byggas i Luleå. Enligt Martin Lindqvist är resultaten så goda att man nu vill snabba på byggandet av en fullskalig produktionsanläggning någonstans i norra Sverige.

– I slutet av 2025 skulle vi kunna göra de första leveranserna av fossilfritt stål. Bygger vi en fullskalig anläggning kan vi ställa om hela (stålverket i) Oxelösund, säger han.

Ståljätten SSAB är den enskilt största utsläpparen av koldioxid i Sverige.

5 tim
Läs mer om Klimatmötet i New York
Inrikesminister Mikael Damberg och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i Agendastudion. SVT
Den svenska kriminalpolitiken

”Snurrigt att M inte kunde ställa upp på uppgörelse”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar att M-ledaren Ulf Kristersson är redo att rösta för regeringens paket mot gängkriminaliteten. Men han förstår inte varför partiet hoppade av de blocköverskridande samtalen i går.

– Det är ju bra, men då blir det ju också lite snurrigt varför man inte kunde ställa upp på en uppgörelse, säger Damberg i SVT:s Agenda om Kristerssons besked.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att många av regeringens punkter är utredningar som riskerar att bli ”hyllvärmare”, och att partiet saknar en del punkter i regeringens paket.

– Det är fortfarande helt otillräckligt för att stoppa skjutningar och de sprängningar och den otrygghet som plågar Sverige, säger han i Agenda.

42 min
Ulf Kristersson/inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) TT
undefined

Kristersson: M kommer att rösta för regeringsförslag

Moderaterna kommer att rösta för regeringens förslag om gängvåldet som presenterades i går, skriver partiledaren Ulf Kristersson på Instagram.

Kristersson tillägger att det förutsätter att regeringen lägger fram dem som skarpa förslag. Han skriver också att förslagen inte är tillräckliga och nämner flera punkter som han saknar, bland annat visitationszoner och en fördubbling av straffen för gängkriminella.

”Regeringen är inte beredd att göra vad som krävs, men det är Moderaterna”, avslutar han.

3 tim
Johan Forssell och Morgan Johansson. Arkivbilder. TT
undefined

”De är överens om mycket – nu måste käbblet sluta”

Trots de hårda tongångarna i samtalen om gängkriminalitet är partierna överens om det mesta, skriver Aftonbladets Daniel Swedin i en ledartext.

Swedin efterlyser ett slut på käbblet mellan framför allt M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).

”Även om de säkert är ärliga med att de faktiskt vill lösa problemet så har diskussionen allt mer artat sig till att bli en tävling i vem som kan ta flest politiska poäng”, skriver han.

DI:s ledarskribent PM Nilsson skriver att det viktigaste vapnet mot brotten är att medborgarna återför förtroendet för politikerna och exemplifierar med den så kallade New York-modellen.

”New York-modellens kanske viktigaste framgångsfaktor var en total politisk fokusering på uppgiften att bekämpa brott samt att man hade en tydlig idé om hur det skulle gå till.”

6 tim
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Brotten mot företagen

”Brottsligheten blir som en skatt på företagande”

Varje år kostar brotten svenska företag 55 miljarder kronor – pengar som hade kunnat investeras i tillväxtfrämjande verksamhet, skriver Säkerhetsföretagens branschchef, Li Jansson, på Di Debatt.

Företag tvingas hantera växande kostnader för brott. Varje år förlorar handeln 8 miljarder kronor på stölder och snatterier är inte bara en förlust utan också en utebliven investering, menar Li Jansson. Företagens totala kostnader för brott, 55 miljarder kronor årligen, hade i stället kunnat investeras i forskning och utveckling.

”Att statens kärninstitutioner fungerar är avgörande för näringslivet och marknadsekonomin. Om de grundläggande förutsättningarna försämras drabbas företag och tillväxt. Kriminalitet kan då ses som en skatt på näringslivet vars yttersta pris betalas av medborgarna”, skriver Li Jansson i Di.

1 tim
undefined

Skräckväldet: Gängen tog över i butiken

Kriminella gäng har gjort arbetsmiljön på Willys i Märsta centrum ohållbar. Nu bär personalen säkerhetslarm och ingen lämnar butiken ensam efter ett sent arbetspass, skriver Di.

fPlus har flera gånger tidigare berättat om att företagare utsätts för brott av kriminella. Di skriver nu om Willys i Märsta centrum där personalen hotas av lokala ungdomsgäng och där handgemäng förekommer.

– De har slitit av oss passerkort och glasögon, tagit tag i skjortkragar. Någon har fått en smäll. Personalen i kassan har blivit kallade för både h-ordet och f-ordet. Det är en arbetsmiljö ingen ska vara med om, säger butikschefen Anna Nyberg till Di.

Willys har tagit tag i problemet genom bland annat uniformerade väktare som satt stopp för det värsta stöket.

Svensk Handel har i debatten fört fram att polisen gett upp och prioriterar brotten mot företagen för lågt.

– Det är särskilt livsmedelshandlarna som är drabbade. Det kan handla om små belopp i rena kronor men brottsupplevelsen kan vara väldigt allvarlig. Det nöter ned företagarna, säger säkerhetschefen Per Geijer till fPlus.

5 tim
Läs mer om Brotten mot företagen
Stena Impero låg fortfarande för ankar i iranskt vatten på söndagen.  Wana News Agency / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Fartyget är fast, förhandlingarna pågår

Det svenskägda tankerfartyget Stena Impero ska släppas inom kort. Det rapporterar den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars, skriver Reuters. På söndagskvällen svensk tid var fartyget dock fortfarande kvar under iransk kontroll, enligt ägarrederiet Stena Bulks talesperson Will Marks.

– Förhandlingarna pågår, och tills vi har en officiell bekräftelse och fartyget kan lätta ankar och segla ut från iranskt vatten kan vi inte säga någonting, säger han till Reuters.

Någon exakt tidpunkt för när fartyget ska släppas framgår inte. Men enligt Fars uppger iranska sjöfartsmyndigheter att Stena Impero ska ”släppas snart, och efter att 65 dagar har passerat, påbörja sin resa från hamnen i Bandar Abbas mot internationellt vatten”.

1 tim
Arkivbild, Stena Bulk visas på iransk tv. HO / IRIB
undefined

Iranska medier bekräftar uppgifter om svenskfartyg

Det svenskägda tankfartyget Stena Impero kommer att ”släppas snart”. Det uppger den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars enligt TT.

Tidigare i dag sa Stena Bulks vd Erik Hånell till SVT att man fått besked om att Iran beslutat att släppa fartyget, som seglar under brittisk flagg.

– Vi hoppas kunna komma iväg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott, sa Hanell då.

Fartyget har befunnit sig i hamnstaden Bandar Abbas sedan den 19 juli när Iran beslagtog det. Bakgrunden är spänningarna i Hormuzsundet och att Storbritannien tidigare tog ett iranskt skepp i beslag utanför Gibraltar, då man misstänkte att det fraktade olja till Syrien.

Idag 11:31
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mike Pompeo. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
Drönarattacken i Saudiarabien

Pompeo: USA vill undvika att dras in i krig med Iran

USA skickar ett amerikanskt krigsfartyg till Persiska viken och fler soldater till Saudiarabien, men utrikesminister Mike Pompeo säger att man vill undvika krig med Iran, rapporterar Reuters. Trupperna ska fungera ”avskräckande” – skulle detta dock inte fungera på Iran är Pompeo säker på att Trump kommer att agera.

– Det förstår nog också de iranska ledarna, säger han.

I veckan införde Donald Trump ytterligare sanktioner mot Iran. Han har även meddelat att USA vill invänta Saudiarabiens beslut på hur man tänker agera.

1 tim
Skiss över attackerna i Saudiarabien/huthirebell. TT
undefined

Huthirebellernas varning: Ny attack från Iran på gång

Huthirebellerna i Jemen har utfärdat en varning via utländska diplomater för att Iran förbereder en ny attack efter drönardåden mot oljeanläggningar i Saudiarabien förra helgen, uppger källor för Wall Street Journal.

Enligt källorna ska rebellerna ha slagit larm efter att gruppen pressats av Iran att ha en roll i planerna.

Tidningen skriver att det är oklart hur allvarligt hotet ska bedömas – huthirebellernas påståenden möts ofta med skepsis från västerländskt håll. Både Saudiarabien och USA ska dock ha nåtts av informationen och den saudiska säkerheten uppges ha skruvats upp som ett svar. Farhågorna rör särskilt en ny attack mot oljeindustrin eller ett angrepp mot civila flygplatser, däribland den i Riyad.

Huthirebellerna påstod sig ha utfört förra helgens dåd, men bedömare har dömt ut sanningshalten eftersom gruppen saknar kapacitet för en så sofistikerad attack. I stället har USA och Saudiarabien pekat ut Iran och hävdat att huthirebellerna försökt dölja spåren till Teheran.

Idag 11:40
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien