Professor: Så förvärras butikskrisen – här är enda sättet att överleva
Fyra konkurser per dag och det spås bli värre. Handeln genomgår en radikal omvandling – och tiden krymper för att hitta lösningar. ”Nu gäller det att anpassa sig eller dö”, säger forskaren Sven-Olov Daunfeldt i en längre intervju med fPlus.
När Teknikmagasinet nyligen begärdes i konkurs väcktes nya farhågor om butiksdöden i media. En vecka tidigare användes Cykelringen, Paradiset och Thernlunds som exempel. Och dessförinnan Best of Brands och Boomerang. Verkligheten blir än mer obekväm om vi tittar bortom tidningsrubrikerna. Enligt Svensk Handel begärdes i snitt tre handelsföretag i konkurs per dag under 2015. Nu är siffran uppe i fyra.
Det vi ser är inte en rad dåliga sammanträffanden, utan ett förebud om handelsbranschens mest radikala omvandling i modern historia, förklarar Sven-Olov Daunfeldt, forskare vid Handelns Forskningsinstitut.
– Handeln står inför sin största strukturomvandling på väldigt länge. Digitaliseringen och globaliseringen sätter stor press på de fysiska butikerna. Dessutom gör prisjämförelsesajter det stentufft för butiker att priskonkurrera, säger han.
”Blir värre innan det blir bättre”
Sven-Olov Daunfeldt befarar att den konkurstrend vi ser nu kommer att accelerera längre fram.
– Jag tror det blir värre innan det blir bättre. Vi ska komma ihåg att lönsamheten i detaljhandeln ofta är låg. Ändå har många företag klarat sig eftersom vi har haft en lång period av högkonjunktur. Men om vi går in i en lågkonjunktur kommer de butiker som har kämpat fram till nu inte klara av att kämpa mycket längre till, säger han.
Det blir inte bara ett problem för handeln. Om varslen skulle öka kan det få stora konsekvenser för hela ekonomin.
– Många individer riskerar att förlora sina jobb om lågkonjunkturen kommer samtidigt som vi befinner oss i den här strukturomvandlingen. Eftersom branschen anställer många unga riskerar det att leda till en stigande ungdomsarbetslöshet, säger Daunfeldt.
Här är företagen som dukar under
De första företagen som riskerar att duka under är butikshandlare som inte särskiljer sig från mängden. Näst på tur är de stora butikskedjorna som säljer liknande produkter som näthandlarna, men som på grund av höga lokal- och personalkostnader inte kan priskonkurrera, menar Daunfeldt.
Dessutom kan butikshandlare få det ännu mer kärvt om facken ställer hårdare lönekrav på arbetsgivarna under pågående avtalsrörelse.
– Jag skulle bli förvånad om man skulle kräva högre löner. Man borde snarare se över dagens ersättningsnivåer. Att få dubbelt betalt för att jobba på lördag och söndag är inte hållbart. Om man inte ser över det här snart kommer utvecklingen att gå ännu snabbare, varnar Daunfeldt.
Och nej, att satsa fullt ut på e-handel är inte heller lösningen. Även om näthandlare tar en allt större marknadsandel i detaljhandeln kommer det bli allt svårare för mindre aktörer att nå lönsamhet i den digitala världen.
– Jag tror att om vi tittar på de närmaste 15–20 åren så kommer e-handeln att domineras av stora aktörer som har tillräckligt stor infrastruktur och distribution att hantera de stora volymerna, till exempel Amazon, säger Daunfeldt.
Tror inte på butiksdöden
Men i en sådan här omvandling uppstår det också möjligheter. Om man är innovativ och vågar tänka nytt.
– Det pratas mycket om butiksdöden, men det tror jag inte dyft på. Men det går inte längre att priskonkurrera med e-handlare. Nu måste man hitta nya sätt att sticka ut, att skapa udda butiker som kan erbjuda helt andra upplevelser och tjänster som är mer relevanta för konsumenten. Apple Store är ett exempel på en butik som erbjuder mer än själva produkten, förklarar Daunfeldt.
”Går inte att stoppa utvecklingen”
En annan strategisk fördel vore om de fysiska butikerna siktade på andra målgrupper.
– En möjlighet för butikerna är att rikta in sig mot bortglömda kundgrupper, till exempel de seniora konsumenterna. Det finns en nidbild av att de äldre har låga inkomster och att de handlar på reor och använder rabattkuponger. Men i själva verket är det en köpstark grupp med höga inkomster och förmögenheter, säger Daunfeldt.
En sak är säker. De butiker som gör som alla andra kommer inte att lyckas. Och tidsfönstret för att hitta nya lösningar blir allt smalare.
– Det går inte att stoppa den här utvecklingen. Digitaliseringen och globaliseringen är här. Det finns inga gränser för var och när du kan handla. Nu gäller det att anpassa sig eller dö.