TT
Butiksdöden

Professor: Så förvärras butikskrisen – här är enda sättet att överleva

Fyra konkurser per dag och det spås bli värre. Handeln genomgår en radikal omvandling – och tiden krymper för att hitta lösningar. ”Nu gäller det att anpassa sig eller dö”, säger forskaren Sven-Olov Daunfeldt i en längre intervju med fPlus.

När Teknikmagasinet nyligen begärdes i konkurs väcktes nya farhågor om butiksdöden i media. En vecka tidigare användes Cykelringen, Paradiset och Thernlunds som exempel. Och dessförinnan Best of Brands och Boomerang. Verkligheten blir än mer obekväm om vi tittar bortom tidningsrubrikerna. Enligt Svensk Handel begärdes i snitt tre handelsföretag i konkurs per dag under 2015. Nu är siffran uppe i fyra.

Det vi ser är inte en rad dåliga sammanträffanden, utan ett förebud om handelsbranschens mest radikala omvandling i modern historia, förklarar Sven-Olov Daunfeldt, forskare vid Handelns Forskningsinstitut.

– Handeln står inför sin största strukturomvandling på väldigt länge. Digitaliseringen och globaliseringen sätter stor press på de fysiska butikerna. Dessutom gör prisjämförelsesajter det stentufft för butiker att priskonkurrera, säger han.

”Blir värre innan det blir bättre”

Sven-Olov Daunfeldt befarar att den konkurstrend vi ser nu kommer att accelerera längre fram.

– Jag tror det blir värre innan det blir bättre. Vi ska komma ihåg att lönsamheten i detaljhandeln ofta är låg. Ändå har många företag klarat sig eftersom vi har haft en lång period av högkonjunktur. Men om vi går in i en lågkonjunktur kommer de butiker som har kämpat fram till nu inte klara av att kämpa mycket längre till, säger han.

Det blir inte bara ett problem för handeln. Om varslen skulle öka kan det få stora konsekvenser för hela ekonomin.

– Många individer riskerar att förlora sina jobb om lågkonjunkturen kommer samtidigt som vi befinner oss i den här strukturomvandlingen. Eftersom branschen anställer många unga riskerar det att leda till en stigande ungdomsarbetslöshet, säger Daunfeldt.

Här är företagen som dukar under

De första företagen som riskerar att duka under är butikshandlare som inte särskiljer sig från mängden. Näst på tur är de stora butikskedjorna som säljer liknande produkter som näthandlarna, men som på grund av höga lokal- och personalkostnader inte kan priskonkurrera, menar Daunfeldt.

Dessutom kan butikshandlare få det ännu mer kärvt om facken ställer hårdare lönekrav på arbetsgivarna under pågående avtalsrörelse.

– Jag skulle bli förvånad om man skulle kräva högre löner. Man borde snarare se över dagens ersättningsnivåer. Att få dubbelt betalt för att jobba på lördag och söndag är inte hållbart. Om man inte ser över det här snart kommer utvecklingen att gå ännu snabbare, varnar Daunfeldt.

Och nej, att satsa fullt ut på e-handel är inte heller lösningen. Även om näthandlare tar en allt större marknadsandel i detaljhandeln kommer det bli allt svårare för mindre aktörer att nå lönsamhet i den digitala världen.

– Jag tror att om vi tittar på de närmaste 15–20 åren så kommer e-handeln att domineras av stora aktörer som har tillräckligt stor infrastruktur och distribution att hantera de stora volymerna, till exempel Amazon, säger Daunfeldt.

Tror inte på butiksdöden

Men i en sådan här omvandling uppstår det också möjligheter. Om man är innovativ och vågar tänka nytt.

– Det pratas mycket om butiksdöden, men det tror jag inte dyft på. Men det går inte längre att priskonkurrera med e-handlare. Nu måste man hitta nya sätt att sticka ut, att skapa udda butiker som kan erbjuda helt andra upplevelser och tjänster som är mer relevanta för konsumenten. Apple Store är ett exempel på en butik som erbjuder mer än själva produkten, förklarar Daunfeldt.

”Går inte att stoppa utvecklingen”

En annan strategisk fördel vore om de fysiska butikerna siktade på andra målgrupper.

– En möjlighet för butikerna är att rikta in sig mot bortglömda kundgrupper, till exempel de seniora konsumenterna. Det finns en nidbild av att de äldre har låga inkomster och att de handlar på reor och använder rabattkuponger. Men i själva verket är det en köpstark grupp med höga inkomster och förmögenheter, säger Daunfeldt.

En sak är säker. De butiker som gör som alla andra kommer inte att lyckas. Och tidsfönstret för att hitta nya lösningar blir allt smalare.

– Det går inte att stoppa den här utvecklingen. Digitaliseringen och globaliseringen är här. Det finns inga gränser för var och när du kan handla. Nu gäller det att anpassa sig eller dö.

Toppnyheter

Kungsträdgården i Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor: Halva Sverige kommer vara smittat i april

April kommer att bli den månad då flest svenskar smittas av coronaviruset. Det bedömer Tom Britton, professor i matematisk statistik, som arbetar med att göra modeller över hur smittsamma sjukdomar sprider sig i befolkningen.

Till TT säger han att över hälften av Sveriges befolkning kommer att bli smittade innan april är över.

– Därefter kommer smittspridningen inte att upphöra, men den kommer att gå något långsammare så att cirka två tredjedelar kommer att vara smittade i slutet av maj månad, säger han.

Han tillägger att det är en rimlighetsbedömning och att han ”inte skulle pantsätta sitt hus” på prognosen.

1 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första fallen i Sverige smittade sina närstående

De första personerna i Sverige som smittades av coronaviruset spred smittan främst vidare till familjemedlemmar. Det visar en analys av smittspårningsarbetet i tre av landets regioner, enligt SR Ekot.

400 smittspårningar har gjorts i Västra Götaland, Stockholm och Östergötland. I nästan samtliga fall spreds smittan via så kallade nära hushållskontakter. Det finns nästan inga konstaterade fall när smittan spreds till arbetskamrater, nära bekanta och via korta möten.

Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd varnar för att dra generella slutsatser och säger att det troligen skedde en smittspridning även utanför familjer.

– Därför är det viktigt att inte tränga ihop sig, vare sig det är i hemmet eller någon annanstans, säger han.

1 tim
Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inget krislägesavtal trots längre pass i vården

Trots att många vårdanställda i Stockholm schemaläggs på tolvtimmarspass och arbetar 60 timmar i veckan har Region Stockholm inte aktiverat det krislägesavtal som skulle göra att de får högre ersättning, rapporterar SR Ekot.

– Det är oerhört provocerande. De kallar läget som vi har i Stockholm för en storm, och att de är helt beroende av oss vårdpersonal för att klara av stormen, säger narkossköterskan Hannah Pettersson till Ekot.

Krislägesavtalet tecknades förra veckan och innebär att arbetstiden ökar och att den anställda får 220 procent av lönen per timme. Men enligt ledningen för Region Stockholm måste alla möjligheter inom det ordinarie avtalet uttömmas innan det nya avtalet aktiveras.

12 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Donald Trump och Mike Pence på en pressträff i natt. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trumps varning till USA: Har två väldigt smärtsamma veckor framför oss

USA:s president Donald Trump varnade i natt amerikanerna för att coronakrisen kommer att förvärras, skriver Bloomberg.

I går kväll gick USA om Kina i antalet bekräftade dödsfall i covid-19 och när Trump senare framträdde på en pressträff var det med en allvarligare ton än vanligt. Strax före hans framträdande hade Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, varnat för att dödssiffran i landet kan landa på mellan 100 000 och 240 000.

– Det här kommer att bli två väldigt smärtsamma veckor, sa Trump men tillade att USA kommer att vinna kriget mot viruset.

2 tim
New York är en av de städer i USA som drabbats värst av det nya coronaviruset. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 4 000 döda i coronaviruset i USA

4 076 personer har dött till följd av det nya coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till Johns Hopkins-universitetet.

Över 40 procent av dödsfallen har inträffat i delstaten New York, ett av de i särklass värst drabbade områdena i landet.

De uppdaterade siffrorna innebär att USA nu har passerat Kina i antalet dödsfall.

Samtidigt ökar antalet personer som har konstaterats smittade till 189 510 personer.

Under en pressträff i Vita huset i går varnade Trump för att USA har en svår tid framför sig.

– Det här kommer att bli två väldigt smärtsamma veckor, sa Trump men tillade att USA kommer att vinna kriget mot viruset.

1 tim
En kvinna i Iowa väntar på bussen iklädd handskar och ansiktsmak. Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA på väg att uppmana alla att bära ansiktsmask

USA:s smittskyddsmyndighet CDC kan vara på väg att uppmana befolkningen att bära ansiktsmask, rapporterar New York Times.

Enligt WHO är ansiktsmasker inte nödvändigt för människor i allmänhet. Men flera studier om det nya coronaviruset har visat att även personer som inte visar några symptom är smittsamma, vilket har fått CDC att tänka om vad gäller masker. Myndigheten uppskattar att uppemot 25 procent av alla som smittas inte känner av sjukdomen.

– Det här hjälper oss att förstå hur snabbt viruset fortsätter att sprida sig över landet, säger CDC:s chef Robert Redfield, till NPR.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Blandat på Asiens börser – Kina lyfter på ny data

Utvecklingen var blandad på Asiens ledande börser under onsdagsmorgonen. Vid 05-tiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,6%
• Shenzhen: +1,4%
• Hang Seng: −0,7%
• Kospi: +0,1%

De kinesiska indexen lyftes av ett oväntat starkt inköpschefsindex för tillverknignsindustrin från Caixin/Markit, som visade ett värde på 50,1 – strax över gränsen för expansion. Analytikerna hade enligt Reuters väntat sig ett PMI på 45,5. Motsvarande siffra för februari, i spåren av coronakrisen, var 40,3.

Desto dystrare var utfallet i Bank of Japans industriindex för mars, som kom in på −8. Det var den lägsta nivån sedan mars 2013, enligt Reuters. Utfallet var däremot bättre än de −10 som analytikerna hade väntat sig.

I går stängde Wall Street sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen i slutet av 2000-talet. Dow Jones la samtidigt sitt värsta Q1 någonsin till handlingarna.

2 tim
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street föll – sämsta kvartalet sen finanskrisen

Tisdagshandeln var slagig på Wall Street när breda S&P 500 summerade sin sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –1,6 procent
• Nasdaq: –1,0 procent
• Dow Jones: –1,9 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände tillfälligt upp när nya siffror visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator ”bara” sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Det var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Under den sista handelstimmen tilltog börsnedgångarna igen. Breda S&P 500:s facit för årets första tre månader blev ett tapp på 20 procent – det sämsta kvartalet sedan 2008.

Dow Jones backade i sin tur drygt 23 procent och hade sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

Igår 13:35
Läs mer om Dagens börs
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Ministern: Tveklöst kris – regeringen redo att agera

Regeringen är redo att vidta fler åtgärder mot den eskalerande arbetslösheten, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Hon menar att det inte är någon tvekan om att vi har en allvarlig kris.

– Vi vet inte hur mycket det blir, men prognosen pekar på runt 100 000 fler arbetslösa. Det är ett tufft läge, säger arbetsmarknadsministern till TT.

Det innebär också att fokus för Arbetsförmedlingen blir att matcha arbetslösa mot nya jobb och att de politiska förhandlingarna om att reformera myndigheten måste vänta, menar Nordmark.

Igår 18:45
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

Igår 15:06
Kawa Mohamed jobbar som frisör. Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro om uppehållstillstånd i varselvåg: ”Kämpat fyra år”

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige som hoppas få stanna permanent drabbas hårt av de rekordhöga varseltalen, rapporterar Ekot. I går meddelade Arbetsförmedlingen att 36 800 hade varslats i coronakrisens spår i mars.

Frisören och hemspråkshandledaren Kawa Mohamed från Syrien oroar sig för att förlora jobbet och därmed möjligheten att få stanna.

– Jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting, säger han.

Migrationsverket säger att reglerna ligger kvar, men att man ser över konsekvenserna. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) planeras inte någon översyn av regelverket.

Igår 03:56
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Analys: Nu gäller det att förhindra ekonomisk katastrof

Blir coronakrisen långvarig ser framtiden mörk ut för många av de svenska storföretagen. För att förhindra en ekonomisk katastrof krävs nu att staten avlastar företagen i deras kostnader, skriver journalisten Johan Schück i en analys på sin hemsida.

Ingripanden för att rädda Sveriges företag är en absolut nödvändighet, då ekonomin kommer få lida en tung förlust om konkurserna fortsätter, menar skribenten. Genom tillfälligt sänkta eller slopade arbetsgivaravgifter och andra omfattande skattelättnader, som med fördel kan sättas in snabbt, kan effekterna minskas enormt.

Men de flesta av prognoserna belyser inte hur allvarligt läget faktiskt kan bli, och mycket tyder på bistrare tider.

”Det är knappast meningsfullt att i förväg sätta siffror på ett sådant hot, där följderna inte går att överblicka. Viktigast är istället att sätta in alla krafter på att förhindra en katastrof, innan det är för sent”, skriver Johan Schück.

Igår 18:17
Alice Bah Kuhnke och Per Holmgren.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP: Låt räddningspaketen bli del av EU:s gröna giv

Stimulanspaketen för att rädda Europas ekonomi under och efter coronakrisen får inte bli för kortsiktiga och ske på bekostnad av klimatinvesteringar, skriver fem MP-politiker på DN Debatt. I stället måste satsningarna vara en del av EU:s gröna giv, skriver de.

Den gröna given bör också anpassas för en europeisk ekonomi på väg mot recession, anser debattörerna. De vill också att stöd till fossilberoende industri villkoras mot klimatkrav och att fossilsubventioner avskaffas.

Igår 19:31
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens nya prognos ifrågasätts – ”optimistisk”

Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent i år. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Hon beskriver det som dubbla negativa chocker – både i utbud och efterfrågan – som drabbar ekonomin. Svensk BNP spås falla med 4 procent i år, vilket är i paritet med finanskrisen, och därefter väntas snabb återhämtning.

– Ekonomisk aktivitet kommer att öka under andra halvåret, säger Andersson.

Regeringen spår KPI-inflation på 0,5 procent, jämfört med tidigare prognosen på 1,7 procent. Underskottet i statens finanser bedöms bli 3,8 procent av BNP i år.

Men flera ekonomer menar att regeringen är för optimistisk i sin prognos.

– Risken är ju att det kan vara en underskattning, om vi tittar på varselsiffrorna för den senaste månaden så finns ju stora risker att vi får en högre arbetslöshet än 9 procent, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi til SR.

Även från fackligt håll ifrågasätts prognosen.

– Ja, vi ser det här som en relativt optimistisk prognos och som nog förutsätter att regeringen sätter in mer kraftfulla åtgärder än vad man har gjort hittills. Jag tror att man måste sätta in mer regelrätta stöd särskilt till de mindre företagen i vissa branscher annars kommer de inte att fixa det här, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, till SR.

Igår 08:06
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem tips: Så undviker du covid-19-relaterade bedrägerier

Allt fler bedragare försöker utnyttja människors utsatthet under coronakrisen och därför är det viktigt att vara uppmärksam och ta till åtgärder för att skydda sig själv och företaget. FICO listar fem tips för hur du undviker covid-19-relaterade bedrägerier.

  1. Granska noggrant var information kommer ifrån och var uppmärksam på bedragare som använder aktuella organisationer, som exempelvis WHO, för att få dig att klicka på skadliga länkar eller bilagor.
  2. Var uppmärksam på falska erbjudanden som är kopplade till virus. För att vara på den säkra sidan kan du googla hemsidenamnet tillsammans med ordet ”scam” först.
  3. Var försiktig och avvakta om ett erbjudande har kort eller ologisk tidsfrist, ofta kan bedragare försöka ge sken av att situationen är brådskande vilket många kan påverkas av.
  4. Många nya hemsidor har dykt upp sedan virusutbrottet, som utger sig för att ha information om covid-19, och för att undvika skadlig kod är det alltid bäst att vara uppmärksam och dubbelkolla länkar innan man klickar på dem.
  5. Skulle bedragare besöka dig i hemmet, för att erbjuda exempelvis desinfektering av hemmet, så bör du ifrågasätta deras avsikter och hålla avstånd.
Igår 13:34
Läs mer om Företagarjouren

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

Ny rapport: Ungern inte längre en demokrati

Ungern har haft den största demokratiska tillbakagången i världen under det senaste årtiondet, enligt en färsk rapport från V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet.

Europaportalen skriver om den nya rapporten där Ungern som första EU-land inte längre klassificeras som en demokrati. Mätningen baseras på 450 indikatorer och samlar 3000 landsexperter för att mäta graden av demokrati i världens länder.

Demokratirankingen toppas av Danmark, Estland och Sverige.

Igår 11:29
Malin Björk (V) och Tomas Tobé (M). TT
undefined

Svenska EU-politiker rasar: Inga mer pengar till Orbán

Politiker från flera svenska partier fördömer Ungerns premiärminister Viktor Orbáns senaste drag som kraftigt förstärker hans befogenheter i landet. Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé (M), som likt Orbáns parti Fidesz ingår i grupperingen EPP, tycker att det är fel väg att gå.

”Att pausa parlamentarisk demokrati på obestämd tid och slå ner på yttrandefriheten måste fördömas, även av EPP”, skriver Tobé på Twitter.

Även parlamentarikerna Karin Karlsbro (L) och Malin Björk (V) har kommenterat. Som vanligt är Orbán värst, tycker Björk.

”Inga mer EU-pengar till Ungern. Jag tror att det är det enda språk Orbán förstår!” skriver hon.

Även utländska EU-politiker har reagerat. Belgiska profilen Guy Verhofstadt, tidigare ledare för EU-parlamentets liberala grupp och en högljudd kritiker av Orbán, skriver att regeringspartiet Lag och rättvisa i Polen har en liknande strategi.

Igår 09:24
Premiärminister Viktor Orbán / Militär patrullerar en marknad i Budapest TT
undefined

Analys: Coronaviruset har dödat sin första demokrati

Ungerns parlament röstade i går igenom nödlagar som i praktiken ger regeringen med premiärminister Viktor Orbán i spetsen möjlighet att styra hur den vill och hur länge den vill.

”Coronaviruset har dödat sin första demokrati”, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys.

Men trots att många liberala européer anser att Ungerns agerande utgör grund för uteslutning ur EU tror Tharoor att Orbán kommer komma undan även den här gången – dels på grund av pandemin, dels för att Orbán numera har många allierade inom unionen.

DN:s Ingmar Nevéus skriver att Orbán tar en stor risk genom att tillskanska sig så mycket makt. Om virusutbrottet skulle drabba Ungern hårdare än andra länder kan premiärministern få hela skulden eftersom han inte har någon annan att skylla på än sig själv.

Expressens Mats Larsson skriver att Orbáns senaste drag visar att coronaviruset utgör ett trefaldigt hot mot vissa länder: först hotas hälsan, sedan ekonomin och slutligen demokratin.

Igår 08:57
Läs mer om Orbáns Ungern