TT
Butiksdöden

Professor: Så förvärras butikskrisen – här är enda sättet att överleva

Fyra konkurser per dag och det spås bli värre. Handeln genomgår en radikal omvandling – och tiden krymper för att hitta lösningar. ”Nu gäller det att anpassa sig eller dö”, säger forskaren Sven-Olov Daunfeldt i en längre intervju med fPlus.

När Teknikmagasinet nyligen begärdes i konkurs väcktes nya farhågor om butiksdöden i media. En vecka tidigare användes Cykelringen, Paradiset och Thernlunds som exempel. Och dessförinnan Best of Brands och Boomerang. Verkligheten blir än mer obekväm om vi tittar bortom tidningsrubrikerna. Enligt Svensk Handel begärdes i snitt tre handelsföretag i konkurs per dag under 2015. Nu är siffran uppe i fyra.

Det vi ser är inte en rad dåliga sammanträffanden, utan ett förebud om handelsbranschens mest radikala omvandling i modern historia, förklarar Sven-Olov Daunfeldt, forskare vid Handelns Forskningsinstitut.

– Handeln står inför sin största strukturomvandling på väldigt länge. Digitaliseringen och globaliseringen sätter stor press på de fysiska butikerna. Dessutom gör prisjämförelsesajter det stentufft för butiker att priskonkurrera, säger han.

”Blir värre innan det blir bättre”

Sven-Olov Daunfeldt befarar att den konkurstrend vi ser nu kommer att accelerera längre fram.

– Jag tror det blir värre innan det blir bättre. Vi ska komma ihåg att lönsamheten i detaljhandeln ofta är låg. Ändå har många företag klarat sig eftersom vi har haft en lång period av högkonjunktur. Men om vi går in i en lågkonjunktur kommer de butiker som har kämpat fram till nu inte klara av att kämpa mycket längre till, säger han.

Det blir inte bara ett problem för handeln. Om varslen skulle öka kan det få stora konsekvenser för hela ekonomin.

– Många individer riskerar att förlora sina jobb om lågkonjunkturen kommer samtidigt som vi befinner oss i den här strukturomvandlingen. Eftersom branschen anställer många unga riskerar det att leda till en stigande ungdomsarbetslöshet, säger Daunfeldt.

Här är företagen som dukar under

De första företagen som riskerar att duka under är butikshandlare som inte särskiljer sig från mängden. Näst på tur är de stora butikskedjorna som säljer liknande produkter som näthandlarna, men som på grund av höga lokal- och personalkostnader inte kan priskonkurrera, menar Daunfeldt.

Dessutom kan butikshandlare få det ännu mer kärvt om facken ställer hårdare lönekrav på arbetsgivarna under pågående avtalsrörelse.

– Jag skulle bli förvånad om man skulle kräva högre löner. Man borde snarare se över dagens ersättningsnivåer. Att få dubbelt betalt för att jobba på lördag och söndag är inte hållbart. Om man inte ser över det här snart kommer utvecklingen att gå ännu snabbare, varnar Daunfeldt.

Och nej, att satsa fullt ut på e-handel är inte heller lösningen. Även om näthandlare tar en allt större marknadsandel i detaljhandeln kommer det bli allt svårare för mindre aktörer att nå lönsamhet i den digitala världen.

– Jag tror att om vi tittar på de närmaste 15–20 åren så kommer e-handeln att domineras av stora aktörer som har tillräckligt stor infrastruktur och distribution att hantera de stora volymerna, till exempel Amazon, säger Daunfeldt.

Tror inte på butiksdöden

Men i en sådan här omvandling uppstår det också möjligheter. Om man är innovativ och vågar tänka nytt.

– Det pratas mycket om butiksdöden, men det tror jag inte dyft på. Men det går inte längre att priskonkurrera med e-handlare. Nu måste man hitta nya sätt att sticka ut, att skapa udda butiker som kan erbjuda helt andra upplevelser och tjänster som är mer relevanta för konsumenten. Apple Store är ett exempel på en butik som erbjuder mer än själva produkten, förklarar Daunfeldt.

”Går inte att stoppa utvecklingen”

En annan strategisk fördel vore om de fysiska butikerna siktade på andra målgrupper.

– En möjlighet för butikerna är att rikta in sig mot bortglömda kundgrupper, till exempel de seniora konsumenterna. Det finns en nidbild av att de äldre har låga inkomster och att de handlar på reor och använder rabattkuponger. Men i själva verket är det en köpstark grupp med höga inkomster och förmögenheter, säger Daunfeldt.

En sak är säker. De butiker som gör som alla andra kommer inte att lyckas. Och tidsfönstret för att hitta nya lösningar blir allt smalare.

– Det går inte att stoppa den här utvecklingen. Digitaliseringen och globaliseringen är här. Det finns inga gränser för var och när du kan handla. Nu gäller det att anpassa sig eller dö.

Toppnyheter

Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

2 tim
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

1 tim
Anders Tegnell.  Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell raderade mejl från myndigheter och experter

Statsepidemilog Anders Tegnell har raderat ett flertal mejl från myndigheter och experter, rapporterar Aftonbladet – som i våras begärde ut drygt 200 mejl från Tegnells mejllogg.

Folkhälsomyndigheten förklarar mejlen som saknas med att mejlloggar ”inte reflekterar vilka mejl som finns sparade på myndigheten och vad som kan lämnas ut”.

Enligt Tegnell var de saknade mejlen ”arbetsmaterial” och inget som enligt offentlighetsprincipen behöver diarieföras.

– Jag raderar väldigt mycket mejl över huvud taget som jag inte bedömer är relevanta på ett sätt som behöver diarieföras, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Andrej Babiš. John Thys / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Tjeckiens premiärminister kräver omval i Belarus

Tjeckiens premiärminster Andrej Babiš kräver nu att presidentvalet i Belarus görs om, rapporterar Reuters. Babiš skriver på Twitter att valet måste genomföras med utländska observatörer på plats.

På torsdagsnatten släpptes runt 1 000 som gripits i samband med protesterna och belarusiska myndigheter har sagt att alla kommer att släppas senast på fredagen. Totalt har över 6 700 personer gripits och två har dött i protesterna efter att Aleksandr Lukasjenko utropats som segrare i det kritiserade valet.

Utrikesministrar för EU-länderna ska under fredagen ha ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet.

26 min
Människor i Minsk viftade med ballonger och blommor när de samlades för att protestera mot presidentvalet Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demonstranter släppta: ”Vi behöver inget krig”

Protesterna efter helgens presidentval har fortsatt i Belarus under torsdagen. I Minsk och flera andra städer har demonstranter bildat mänskliga kedjor, skriver AFP med hänvisning till lokala medier.

Nu tycks också tonen från de styrandes håll ha mjuknat något. Senatens talman Natalja Kotjanova säger i ett tal att 1 000 gripna släppts, och president Aleksandr Lukasjenko ska ha beordrat en utredning kring massgripandena.

– Vi slåss inte, vi behöver inget krig, säger hon.

Reuters rapporterar att en av Lukasjenkos allierade, inrikesminister Jurij Karajev, offentligt bett om ursäkt för skador som demonstranter fått.

Igår 22:08
Arkivbild: Maria Zakharova YURI KADOBNOV / AFP
undefined

Kreml: Utländska krafter vill destabilisera Belarus

Efter protesterna i samband med presidentvalet i Belarus anklagar nu Ryssland utländska krafter för att försöka destabilisera landet. Det rapporterar internationella nyhetsbyråer.

– Vi kan se tydliga försök till påverkan utifrån i en suverän stats interna angelägenheter med målet att skapa en splittring i samhället och destabilisera läget, säger ryska UD:s talesperson Maria Zakharova.

Samtidigt säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas att EU måste öka trycket på president Aleksandr Lukasjenko, rapporterar tyska medier.

På torsdagen kom också rapporter från regeringskritiska demonstranter, som berättar att de blivit slagna efter att de gripits, att det var trångt i cellen och att de fick små matransoner. Det skriver Reuters, som talat med en person som identifierar sig som Sergei.

– De slog mig inte i cellen, de förde ut mig ur cellen och slog mig.

Reuters har inte på egen hand kunnat verifiera uppgifterna.

Igår 14:31
Läs mer om Valet i Belarus
TT, Invisio
Dagens börs

Röd öppning på börsen – H&M och Invisio backar

Stockholmsbörsen öppnar nedåt på fredagen i linje med övriga Europabörser. Vid 09.15 står indexen som följer:
• OMXSPI: -0,6 procent
• OMXS30: -0,7 procent
Enligt CNBC och Bloomberg tyngs riskaptiten på de globala börserna av de strandade förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket i USA. Resesektorn tynger Europaindexen efter att Storbritannien inför karantänkrav mot fler länder.

På hemmaplan har flera bolag släppt sina delårssiffror. Invisio rapporterade lägre intäkter och resultat trots att effekten från covid-19 bedöms vara begränsad. Teknikbolaget har tidigare flaggat för stora variationer mellan enskilda kvartal. Aktien backar 4 procent.

Precise Biometrics ökade omsättningen med 76 procent och minskade förlusten. Aktien stiger 7 procent.

Hexatronics redovisade ett vinstlyft som låg i det övre intervallet av bolagets tidigare meddelade preliminära siffror. Aktien stiger marginellt.

Clas Ohlsons jämförbara försäljning ökade med 8 procent i juli och detaljhandelsjätten vittnar om en ”gradvis förbättring” efter coronakrisen. Aktien stiger 1 procent.

Gårdagens rapportrusare Embracer fortsätter upp 1 procent. Gamingbolaget har fått höjda riktkurser från Nordea och Bernstein, som båda ser fortsatt uppsida i aktien.

It-konsultbolaget Prevas avancerar 11 procent efter att plockats in i Aktiespararnas korta portfölj i går.

Getinge och SCA toppar OMXS30 med knappa uppgångar på 0,1 procent. SKF, Atlas Copco och H&M återfinns i motsatt ände med nedgångar på 1–2 procent.

1 tim
Leon Mutesa förklarar hur metoden fungerar. TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Flera tester kan analyseras samtidigt genom ny metod

Den rwandiske forskaren Wilfred Ndifon har tagit fram en metod för att analysera flera covid-19-prover på samma gång, skriver Africa News. I praktiken innebär det att fler tester kan hanteras på en kortare tid.

Nyhetssajten beskriver det som en ”livräddare” för länder eller hälsoinstitutioner med mindre resurser. Professorn Leon Mutesa, som är en del av Rwandas särskilda grupp i arbetet mot viruset, säger att processen att granska testerna går mycket fortare i och med att provresultaten blandas.

– Vi ger feedback till patienterna på en dag. Detta tillvägagångssätt kan också tillämpas i höginkomstländer, inte bara i låginkomstländer, säger han.

WHO har tidigare hyllat Rwanda för dess hantering av pandemin.

2 tim
Polis blockerar vägar i Auckland/Provtagning för covid-19.  TT
undefined

Smittan sprider sig utanför Auckland – 12 nya covidfall

Ytterligare 12 fall av covid-19 har bekräftats i Nya Zeeland, efter att smittan återupptäcktes i landet efter mer än 100 dagar utan ett enda nytt inhemskt fall.

Denna gång konstaterades två av fallen i Tokoroa, en stad drygt 200 kilometer söder om Auckland, där de andra nya fallen hittats. Det rapporterar AFP.

Men hälsominister Chris Hipkins säger att alla nya fall är del av samma kluster.

– Vi har inte sett några covidfall utanför Auckland som inte är relaterade till klustret i fråga, säger han.

Senare på dagen meddelade landets premiärminister Jacinda Ardern att nedstängningen av Auckland förlängs med tolv dagar.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer