TT/Pressbild
Framtiden för RUT och ROT

Professor: Riksrevisionen har fel om RUT – ”Jag är häpen”

RUT-avdragen kostar mer än de smakar menar Riksrevisionen i en ny granskning. Men det stämmer inte enligt professor Sven-Olov Daunfeldt. ”De har gjort många konstiga antaganden. Konsekvenserna av deras beräkningar blir absurda”, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

RUT-avdraget betalar sig inte, menar Riksrevisionen som i en granskning konstaterar att avdraget, som kostade staten 5,4 miljarder under 2019, inte är självfinansierat som den borgerliga regeringen hävdade. Men nationalekonomen Sven-Olov Daunfeldt, professor vid Handelns forskningsinstitut, efterlyser mer ärlighet från myndigheten.

– De har gjort många konstiga antaganden när de har beräknat självfinansieringsgraden och de är ganska selektiva när de tolkar resultaten, säger han.

Jämställdhetsreform

Till granskningen finns ett omfattande appendix. Det innehåller många av de resultat som Riksrevisionen har fått fram genom sina beräkningar. Sven-Olov Daunfeldt konstaterar att många av beräkningarna visar mycket goda resultat av RUT-reformen.

– Det är helt enastående vilken effekt det har haft för RUT-köparna och deras arbetsinkomster. RUT-köparna har valt att arbeta under den tid som frigörs. Effekten är speciellt stor bland kvinnor och extra mycket bland kvinnor med små barn, säger han.

Kvinnor med barn som är mellan noll och tre år och som anlitar RUT ökar sina arbetsinkomster med mellan 5,1 och 16,6 procent, beroende på vilket år det handlar om.

– Det är en enorm skillnad, säger Sven-Olov Daunfeldt och konstaterar att RUT är en jämställdhetsreform.

Ökad sysselsättning som består över tid

Även vad det gäller RUT-arbetarna är effekten tydlig i Riksrevisionens beräkningar, menar han. Sysselsättningsgraden, både för inrikes och utrikes födda, ökar och skillnaden består över tid.

– De går från arbetslöshet till sysselsättning. Många hade inte haft ett arbete om inte den här reformen hade genomförts. Även det är ett häpnadsväckande positivt resultat, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Han säger att delar av analysen som Riksrevisionen har gjort är bra och att det märks att den är gjord av någon som är duktig på ekonometri som har arbetat fram siffrorna. Men han är förvånad över hur myndigheten har tolkat sina egna siffror.

– När man läser resultaten så kan man konstatera att det är fantastiska resultat. Det som var avsikten med reformen har i hög grad uppnåtts.

Går att ifrågasätta myndighetens antaganden

Sven-Olov Daunfeldt menar att mycket av de resultat som Riksrevisionen har kommit fram till beror på antaganden som myndigheten har gjort i sin analys och att myndigheten i stort sett genomgående har räknat på sämsta möjliga scenario.

– Många av deras antaganden går verkligen att ifrågasätta. Det hade varit mycket mer ärligt av dem att redovisa någon form av spann, säger han.

Riksrevisionen kommer fram till att RUT-reformen är självfinansierad till 76 procent. En studie från HUI research som publicerades i förra veckan visar på 90 procent.

Sven-Olov Daunfeldt tror att det är en siffra som ligger nära sanningen, men att siffran också kan vara över 100 procent, beroende på olika beräkningar. Till exempel har Riksrevisionen valt att inte räkna på att svarta jobb har blivit vita.

– Det är helt outgrundligt varför de har gjort så, säger Sven Olov Daunfeldt.

Maud Olofsson: Riksrevisionen bedömer inte viktiga effekter

Maud Olofsson var ledare för Centerpartiet och näringsminister i den Alliansregering som genomförde reformen. I en SVT-intervju menar även hon att Riksrevisionen missar målet med sin undersökning.

– Det fanns många bra argument för avdraget. Att det skulle bekosta sig själv var aldrig det enda argumentet och för mig inte huvudargumentet. Jag var beredd att lägga pengar på att få den här reformen till stånd av flera skäl, säger Maud Olofsson, till SVT.

Många av effekterna bedöms inte av Riksrevisionen, anser hon. Hon, liksom Sven-Olov Daunfeldt, pekar på att kvinnor har fått det lättare att balansera karriär och hemarbete, liksom att svarta jobb har blivit vita.

Enligt Maud Olofsson har reformen haft flera positiva effekter som Riksrevisionen inte bedömer. Hon pekar på att rut-avdraget på köparsidan har underlättat för kvinnor som tidigare haft svårt att balansera karriär med hemarbete. Hon menar även att pensionärer har fått större valfrihet när de kunnat komplettera hemtjänst. Det har dessutom ökat andelen kvinnor som driver företag på landsbygden, skriver SVT.

Arbetsmarknadsnytt söker Riksrevisionen för en kommentar.

Läs hela intervjun med Sven-Olov Daunfeldt på Arbetsmarknadsnytt:

Toppnyheter

Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Trots uppmaningarna: Personal i vården testas inte

Trots att Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell flera gånger poängterat vikten av att vårdpersonal testas för coronavruset för att undvika att de är hemma i onödan görs nästan inga sådana test i Stockholm. Det rapporterar Ekot.

Charlotta Dickman, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm är kritisk.

– Jag tycker det är dårskap att inte testa personal med symptom eftersom vi måste stanna hemma då, säger hon.

Enligt regionens chefläkare Elda Sparrelid handlar det om resursbrist, och att regionen inte vill äventyra möjligheten att testa patienter.

44 min
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första virusfallet har bekräftats i Kriminalvården

Det första coronavirusfallet har bekräftats inom svenska Kriminalvården, rapporterar TT. Fallet har konstaterats i Stockholmsområdet, meddelar Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Han säger också att ytterligare några personer visar symptom och ska testas. Intagna och anställda som misstänks vara smittade hålls isolerade. Enligt From Nordin är det lugnt bland de intagna.

– Nu är våra klienter väldigt införstådda med det här och det arbete vi gör och de upplever att de får bra information, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Mike Ryan till vänster. Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Ser tecken på stabilisering i Europa

Världshälsoorganisationen, WHO, ser tecken på en stabilisering av smittspridningen i Europa sedan Italien rapporterat det lägsta antalet nya fall på nära två veckor, skriver Bloomberg.

Mike Ryan, chef för hälsonödlägen på WHO, säger att det är organisationens ”brinnande hopp” att Italien och Spanien närmar sig en kulmen och att de europeiska nedstängningarna ska börja bära frukt.

Han uppmanar samtidigt alla länder att trappa upp sina insatser när det gäller att hitta och isolera personer som har smittats.

8 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

11 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens nya prognos ifrågasätts – ”optimistisk”

Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent i år. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Hon beskriver det som dubbla negativa chocker – både i utbud och efterfrågan – som drabbar ekonomin. Svensk BNP spås falla med 4 procent i år, vilket är i paritet med finanskrisen, och därefter väntas snabb återhämtning.

– Ekonomisk aktivitet kommer att öka under andra halvåret, säger Andersson.

Regeringen spår KPI-inflation på 0,5 procent, jämfört med tidigare prognosen på 1,7 procent. Underskottet i statens finanser bedöms bli 3,8 procent av BNP i år.

Men flera ekonomer menar att regeringen är för optimistisk i sin prognos.

– Risken är ju att det kan vara en underskattning, om vi tittar på varselsiffrorna för den senaste månaden så finns ju stora risker att vi får en högre arbetslöshet än 9 procent, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi til SR.

Även från fackligt håll ifrågasätts prognosen.

– Ja, vi ser det här som en relativt optimistisk prognos och som nog förutsätter att regeringen sätter in mer kraftfulla åtgärder än vad man har gjort hittills. Jag tror att man måste sätta in mer regelrätta stöd särskilt till de mindre företagen i vissa branscher annars kommer de inte att fixa det här, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, till SR.

Idag 08:06
undefined

Professorn: Så kan vi dra nytta av coronakrisen

I krisen föds kreativiteten. Och trots den svåra situation som coronakrisen innebär kan det komma något gott ur den. Det menar  Charlotta Stern, professor och vice vd på Ratio.

– Vi har hög tillit och vi är pragmatiska. Det är styrkor som hjälper i en krissituation och även under återuppbyggnaden efter en kris, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Den svenska modellen har dessutom stark legitimitet och parterna på arbetsmarknaden har etablerade relationer.

– Överlag är de bra på att samarbeta vilket är viktigt i svåra situationer. Att lita på sin motpart och att kunna jobba tillsammans för att lösa problem är en stor styrka.

Kanske kan krisen leda till att digitaliseringen tar fart, menar hon.

– Jag tänker att det kanske är nu det händer. Att vi plötsligt börjar anamma de digitala verktygen och får ut nyttan av dem. Den som har gjort det en gång och sett den kreativa potentialen kanske inser att det går att göra regelbundet.

Dessutom utmanas våra attityder vilket kan ge positiva effekter, enligt Charlotta Stern.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Återhämtning på Wall Street efter minusöppning

Tisdagshandeln är slagig på Wall Street och breda S&P 500 går mot sitt sämsta första kvartal sedan 1938, skriver CNBC. Vid 16.20-tiden står de ledande indexen som följer:
• S&P 500: +0,2 procent
• Nasdaq: +0,9 procent
• Dow Jones: +0,4 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände upp i samband med ett rapportsläpp som visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Siffran var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Tom Lee, analyschef på Fundstrat Global Advisors, säger till CNBC att marknaden tycks ha bottnat då indexen har rusat den senaste veckan trots en rad katastrofala makrosiffror och ökad virusspridning.

– Om vi ser rallyn på dåliga nyheter så tror jag att det är ett tecken på att vi förmodligen är på botten, säger han.

S&P 500 är trots den senaste veckans rusning ner 18,7 procent under det första kvartalet. Dow Jones har i sin tur backat 21,8 procent och går mot sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

2 tim
undefined

Svängig handel i Stockholm – OMXS30 tillbaka på plus

Det rådde stor volatilitet på Stockholmsbörsen på tisdagen. Vid 16.30-tiden hade indexen återigen handlats upp rejält:
• OMXS30: +1,9 procent
• OMXSPI: +2,4 procent

Nattens PMI-siffror från Kina kom in klart högre än väntat. Marssiffrorna på 52 kan jämföras med analytikernas snittestimat på 45 och rekordlåga 35,7 i februari.

Nyheten gav Stockholmsbörsen och de amerikanska terminerna en rejäl skjuts under förmiddagen. Men efter lunch handlades indexen ner och OMXS30 var ner och vände under nollan innan Wall Street öppnade och tryckte upp även Stockholm.

Trots dagens uppgångar summerar OMXS30 månaden runt 13 procent lägre och det första kvartalet nära 17 procent lägre.

På storbolagslistan har det lyst grönt stora delar av dagen med H&M som ett av dragloken. Klädjätten steg runt 4 procent. Även Swedish Match, Boliden och Handelsbanken låg i toppen av storbolagslistan.

I botten fanns Getinge och Essity som rekylerade ner efter senaste tidens branta uppgångar. Även Sandvik hade en tuff dag.

Idag 07:01
NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asiens börser efter statistiksläppet: ”Glädjande”

Det var positiva tongångar på Asiens börser under tisdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +1‚9 %
• Kospi: +2,2 %
Indexen som steg tog därmed rygg på gårdagens uppgångar på Wall Street och Reuters skriver att börshoppet hålls uppe av att PMI-siffror i Kina kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna kom in på 52 – vilket kan jämföras med analytikernas prognoser på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Även CNBC tar upp makrosiffrorna i Kina som en förklaring till börsuppgångarna. Och siffrorna är överraskande starka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter. Han lägger dock till man ska vara försiktig kring att dra slutsatser av olika data just nu – även positiva.

”Likväl glädjande”, skriver Bergqvist.

Idag 03:25
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer