TT/Pressbild
Framtiden för RUT och ROT

Professor: Riksrevisionen har fel om RUT – ”Jag är häpen”

RUT-avdragen kostar mer än de smakar menar Riksrevisionen i en ny granskning. Men det stämmer inte enligt professor Sven-Olov Daunfeldt. ”De har gjort många konstiga antaganden. Konsekvenserna av deras beräkningar blir absurda”, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

RUT-avdraget betalar sig inte, menar Riksrevisionen som i en granskning konstaterar att avdraget, som kostade staten 5,4 miljarder under 2019, inte är självfinansierat som den borgerliga regeringen hävdade. Men nationalekonomen Sven-Olov Daunfeldt, professor vid Handelns forskningsinstitut, efterlyser mer ärlighet från myndigheten.

– De har gjort många konstiga antaganden när de har beräknat självfinansieringsgraden och de är ganska selektiva när de tolkar resultaten, säger han.

Jämställdhetsreform

Till granskningen finns ett omfattande appendix. Det innehåller många av de resultat som Riksrevisionen har fått fram genom sina beräkningar. Sven-Olov Daunfeldt konstaterar att många av beräkningarna visar mycket goda resultat av RUT-reformen.

– Det är helt enastående vilken effekt det har haft för RUT-köparna och deras arbetsinkomster. RUT-köparna har valt att arbeta under den tid som frigörs. Effekten är speciellt stor bland kvinnor och extra mycket bland kvinnor med små barn, säger han.

Kvinnor med barn som är mellan noll och tre år och som anlitar RUT ökar sina arbetsinkomster med mellan 5,1 och 16,6 procent, beroende på vilket år det handlar om.

– Det är en enorm skillnad, säger Sven-Olov Daunfeldt och konstaterar att RUT är en jämställdhetsreform.

Ökad sysselsättning som består över tid

Även vad det gäller RUT-arbetarna är effekten tydlig i Riksrevisionens beräkningar, menar han. Sysselsättningsgraden, både för inrikes och utrikes födda, ökar och skillnaden består över tid.

– De går från arbetslöshet till sysselsättning. Många hade inte haft ett arbete om inte den här reformen hade genomförts. Även det är ett häpnadsväckande positivt resultat, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Han säger att delar av analysen som Riksrevisionen har gjort är bra och att det märks att den är gjord av någon som är duktig på ekonometri som har arbetat fram siffrorna. Men han är förvånad över hur myndigheten har tolkat sina egna siffror.

– När man läser resultaten så kan man konstatera att det är fantastiska resultat. Det som var avsikten med reformen har i hög grad uppnåtts.

Går att ifrågasätta myndighetens antaganden

Sven-Olov Daunfeldt menar att mycket av de resultat som Riksrevisionen har kommit fram till beror på antaganden som myndigheten har gjort i sin analys och att myndigheten i stort sett genomgående har räknat på sämsta möjliga scenario.

– Många av deras antaganden går verkligen att ifrågasätta. Det hade varit mycket mer ärligt av dem att redovisa någon form av spann, säger han.

Riksrevisionen kommer fram till att RUT-reformen är självfinansierad till 76 procent. En studie från HUI research som publicerades i förra veckan visar på 90 procent.

Sven-Olov Daunfeldt tror att det är en siffra som ligger nära sanningen, men att siffran också kan vara över 100 procent, beroende på olika beräkningar. Till exempel har Riksrevisionen valt att inte räkna på att svarta jobb har blivit vita.

– Det är helt outgrundligt varför de har gjort så, säger Sven Olov Daunfeldt.

Maud Olofsson: Riksrevisionen bedömer inte viktiga effekter

Maud Olofsson var ledare för Centerpartiet och näringsminister i den Alliansregering som genomförde reformen. I en SVT-intervju menar även hon att Riksrevisionen missar målet med sin undersökning.

– Det fanns många bra argument för avdraget. Att det skulle bekosta sig själv var aldrig det enda argumentet och för mig inte huvudargumentet. Jag var beredd att lägga pengar på att få den här reformen till stånd av flera skäl, säger Maud Olofsson, till SVT.

Många av effekterna bedöms inte av Riksrevisionen, anser hon. Hon, liksom Sven-Olov Daunfeldt, pekar på att kvinnor har fått det lättare att balansera karriär och hemarbete, liksom att svarta jobb har blivit vita.

Enligt Maud Olofsson har reformen haft flera positiva effekter som Riksrevisionen inte bedömer. Hon pekar på att rut-avdraget på köparsidan har underlättat för kvinnor som tidigare haft svårt att balansera karriär med hemarbete. Hon menar även att pensionärer har fått större valfrihet när de kunnat komplettera hemtjänst. Det har dessutom ökat andelen kvinnor som driver företag på landsbygden, skriver SVT.

Arbetsmarknadsnytt söker Riksrevisionen för en kommentar.

Läs hela intervjun med Sven-Olov Daunfeldt på Arbetsmarknadsnytt:

Toppnyheter

Illustrationsbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nedgång i Stockholm efter fyra raka plusdagar

Stockholmsbörsen inleder fredagens handel nedåt efter fyra raka handelsdagar på plus. Strax efter öppning står index som följer:
• OMXS30: −1,0%
• OMXSPI: −0,9%
Den upptrappade konflikten mellan USA och Kina, efter nya säkerhetslagar i Hongkong, sätter tonen på världens börser. Donald Trump fick Wall Street att vända nedåt i går kväll då han kallade till presskonferens på fredagen och väntas presentera motåtgärder.

På svenska bolagsfronten har Elekta lämnat en rapport som var bättre än väntat. Aktien lyfter 4 procent.

NCC backar 3 procent trots en stororder på 750 miljoner kronor för att bygga kontorshus i Solna.

Autoliv har tecknat ett miljardlån från Svensk exportkredit efter att försäljningen på bolagets största marknader Amerika och Europa i princip stått still i april. Aktien faller 5 procent.

På torsdagskvällen lämnade Oscar Properties till slut sin försenade delårsrapport, som visade intäktsras och endast en såld bostad under Q1. Kursreaktionen är ett ras på 15 procent.

18 min
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt på Asiens börser – spänd väntan på USA:s besked

Aktiemarknader i Asien rör sig sig åt olika håll i fredagens tidiga handel. Vid 05.30-tiden står index som följer:
• Nikkei: −0,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hang Seng: −0,7 %
• Kospi: −0,3 %
I fokus är konflikten mellan USA och Kina som trappats upp efter att nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong klubbats igenom i går. Vita huset väntas svara med nya sanktioner. Donald Trump har utlovat en presskonferens i dag fredag, rapporterar CNBC.

Investerare i regionen reagerar olika på händelseutvecklingen. Kinesiska Shenzhen-index pekar uppåt, medan Hang Seng i Hongkong faller tydligt.

”Spänningarna mellan USA:s och Kinas regeringar i frågan om Hongkongs säkerhetslagar väntas fortsätta eskalera”, skriver Joseph Capurso, chef på Commonwealth Bank of Australia, enligt CNBC.

Förutom Hongkong är även coronaviruset och Sydkinesiska havet konfliktfrågor, lägger han till.

3 tim
Illustrationsbild TIMOTHY A. CLARY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump sänkte Wall Street – oro för upptrappad konflikt

Wall Street steg inledningsvis på torsdagen men vände ner efter att Donald Trump kallat till pressträff med anledning av Kinas agerande i Hongkong. Vid stängning noterades indexen som följer:
• S&P 500: –0,2 %
• Nasdaq: –0,5 %
• Dow Jones: –0,6 %
Färska siffror visar att 2,1 miljoner amerikaner skrev in sig som arbetslösa förra veckan, vilket var en minskning jämfört med veckan före. Analytiker menar att det signalerar att ekonomin nu har bottnat, skriver CNBC.

– Den amerikanska ekonomin är nu på väg upp ur hålet från april och det är goda nyheter, säger Bank of Americas vd Brian Moynihan till nyhetskanalen.

S&P 500 var som mest upp 1,1 procent under dagen, trots ökade spänningar efter att Kina gått vidare med en nationell säkerhetslag i Hongkong. Börshumöret dämpades betydligt när Trump meddelade att han kommer hålla en pressträff om Kina och Hongkong under fredagen.

– Om USA:s svar till Kina innefattar breda sanktioner så blir problemet genast mycket större och något som marknaden inte kan ignorera, säger Adam Crisafulli på Vital Knowledge.

Twitter och Facebook backade 4 respektive 2 procent. Enligt medieuppgifter planerar Donald Trump att hämnas på Twitters faktakontroll genom att häva vissa juridiska skydd för sociala medie-jättar.

Igår 13:38
Läs mer om Dagens börs
Danmarks statsminister Mette Frederiksen/bilder visar långa köer till Danmark från Sverige. TT
Coronavirusets spridning – globalt

I dag väntas danskt besked om gränsen mot Sverige

Danmarks regering väntas i dag ge besked om huruvida gränsen mot Sverige öppnas eller inte.

För Sveriges del står mycket på spel. Det handlar inte bara om sommarturism och resor, utan om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter, skriver TT.

Från svenskt håll märks en irritation över att danskar kunnat resa fritt över sundet. Danskar har kunnat gå på krogen i Malmö eller njuta av svensk natur medan hemlandet varit nedstängt.

Inom dansk politik är debatten intensiv. Flera oppositionspartier har krävt att man ska öppna mot Tyskland och Norge men inte Sverige, något som politiker i Malmö slagit tillbaka mot med argumenterat att dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne.

3 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler döda i covid-19 än svenska siffrorna visar

Sannolikt har fler dött i covid-19 i Sverige än de 4 220 dödsfall som registrerats. Hittills finns ytterligare 1 000 dödsfall som utgör så kallad överdödlighet, rapporterar DN.

– En del av de 1 000 kommer att kunna härledas till covid-19. Men hur mycket högre antalet blir vet vi inte, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Hon säger att det alltid kommer att finnas ett mörkertal i dödsiffran men att en del av dödsfallen kommer att kunna kopplas till coronapandemin i efterhand.

2 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Personal i äldrevården rädda för att gå till jobbet

På över 40 äldreboenden i Stockholm har personal sjukskrivit sig eller avbokat sina arbetspass på grund av rädsla för smitta. Det rapporterar Ekot med hänvisning till en enkät som Smittskydd Stockholm gjort bland chefer på länets boenden.

”Det har varit kaotiskt. Majoriteten av personalen har varit skräckslagna, livrädda för att de själva ska dö, eller att de ska ta med smitta hem”, skriver en verksamhetschef.

I en liknande enkät som gjorts inom Region Sörmland framkommer det att personal inom äldrevården känt liknande oro över arbetet.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Nyamko Sabuni/arkivbild. TT
Den turbulenta bomarknaden

Januaripartierna vill slopa uppskovsräntan för alla

När uppskovsräntan slopas kommer det att gälla alla, såväl kommande som befintliga uppskov. Det har regeringen och samarbetspartierna enats om, rapporterar SR Ekot.

Den som säljer en bostad med vinst och sedan köper en ny bostad kan välja att skjuta upp betalning av reavinstskatten och i stället betala en uppskovsränta på 0,5 procent. Uppskovsräntan tas bort vid årsskiftet vilket i praktiken innebär att den som säljer sin bostad slipper betala räntan när den lämnar in deklarationen 2022.

– Det är rätt att underlätta för människor att få tillgång till en bostad. Den stelhet som idag präglar svensk bostadsmarknad måste vi göra något åt, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till Ekot.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Priset på ettor sjunker i storstäderna

Trenden är tydlig: Priset på ettor sjunker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det skriver SvD Näringsliv och hänvisar till data från Svensk mäklarstatistik.

I februari kostade en etta i Stockholm 88 321 kronor per kvadratmeter jämfört med 84 500 kronor i maj.

– Ettor påverkas av den allmänna dämpningen på bostadsmarknaden. Dessutom rör sig ofta priset på ettor mer beroende på var man är i Sverige, säger Svensk mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren.

En mäklare som SvD Näringsliv pratat med vittnar om att många var nervösa under början av pandemin men att både köpare och säljare fått tillbaka lite av förtroendet.

2 tim
Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Avskaffa hyresregleringen”

Hyresregleringen borde avskaffas för att rätta till den dysfunktionella bostadsmarknaden, skriver DN:s ledarskribent Lisa Magnusson.

Ett avslöjande från Hem och Hyra (14/5) om att rika lägger hundratusentals kronor på att köpa svartkontrakt är helt oacceptabelt, men det bör snarare betraktas som ett symtom än det ondas rot.

Om regeringen fortsätter att stå fast vid hyresregleringen för allt annat än nybyggnation kommer vi att fortsätta stå med en bostadsmarknad som inte kan beskrivas som annat än ”sirapströg och segregerande”, menar Magnusson.

"Med marknadshyror följer förstås nya problem, som man får parera för och utjämna så gott det går. Men en politik som gynnar de redan gynnade är inget hållbart alternativ", avslutar hon.

Igår 11:32
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Turistkommuner vill ha tydliga besked

Inom kort väntas besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten om förutsättningarna för att resa i Sverige i sommar. Regionalpolitiker och besöksnäringen hoppas framför allt på tydliga riktlinjer.

För närvarande avråds svenskarna från längre resor inom landet för att inte sprida coronaviruset, ett tillstånd som försatt besöksnäringen i kris. Inom kort väntas nya besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten, och för politikerna i kommuner som är beroende av besöksnäringen är det en spänd väntan.

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande i Gotland, säger att det viktigaste är att riktlinjerna blir tydliga.

– Ett bra besked är ett tydligt besked. När regeringen och Folkhälsomyndigheten gick ut med förtydliganden om att man får resa en till två timmar med bil blev det istället mycket otydligare för Gotland. Vi behöver samma förutsättningar som resten av landet, säger Eva Nypelius.

Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn, håller med.

– Jag hoppas vi får tydliga rekommendationer så att det blir enkelt för människor att följa dem, och att vi kan vara säkra på hur det ser ut, säger hon.

Region Gotland har redan hört av sig till regeringen och bett om stöd för att täcka upp för de förlorade intäkterna. Även för Simrishamn skulle en sommar utan turism vara förödande, enligt kommunstyrelseordföranden.

– Det pallar vi inte en hel sommar, vårt näringsliv klarar inte det. Vi behöver helt enkelt ha besökare för att kunna hålla igång, säger Jeanette Ovesson.

Även besöksnäringen vill ha klara besked, säger Maria Ros Jernberg, tillträdande generalsekreterare för Svenska turistföreningen (STF).

– Otydlighet är det värsta, att vi får ett besked som kan tolkas på många olika sätt. Det finns redan en polarisering, ett otydligt besked skulle ytterligare spä på den, och det behöver vi inte, säger Maria Ros Jernberg.

Hon säger att besöksnäringen nu använt våren för att ställa om och göra verksamheten tryggare. Nu hoppas hon att myndigheterna lägger ansvaret på medborgarna.

– Det bästa vore ett besked som säger att vi med ansvar får resa runt i Sverige i sommar. Med ansvar, för pandemin är ju inte över på långa vägar, så vi måste alla fortsätta ta ansvar. Om vi då får åka lite längre än de här två timmarna med bil vore det fantastiskt – inte bara för STF eller besöksnäringen utan också för folkhälsans skull, säger Maria Ros Jernberg.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Elitidrotten får klartecken att starta i juni

Allsvenskan och andra elitidrotter som sker utomhus får klartecken att starta upp igen från 14 juni, meddelar idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Alla matcher och andra evenemang ska dock genomföras utan publik.

Med på pressträffen är även inrikesminister Mikael Damberg, som understryker att det är fortsatt är viktigt att vara försiktig.

– Beslutet ska inte ses som en allmän lättnad av restriktioner, säger Damberg (S).

När publiken kan återvända till arenorna är oklart, men det lär sannolikt dröja.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen på 50 (personer) kommer att gälla över sommaren, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer