Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Professor om brexit: ”Då gnuggar Putin händerna av förtjusning”

Historieprofessor Harald Gustafsson kallar brexit för en ny akt i ett gammalt drama. Han betraktar den pågående processen med att Storbritannien lösgör sig från EU som en ny variant av en brittisk ambivalens mot Europa som bär på långa anor. För fPlus blickar professorn bakåt i tiden för att söka svar på hur det kunnat bli som det blev med relationerna mellan Storbritannien och Europa och spanar framåt mot vad som väntar efter utträdesdatumet 31:a oktober.

– Man brukar säga att avvecklingen av imperiet var en identitetskris för Storbritannien. Det började med Indiens självständighet, vilket i en hög grad var en följd av andra världskriget där många människor dragits in i strider för Storbritannien.

Gustafsson beskriver hur allt fler starka krav på självständighet från de forna kolonierna pressande Storbritannien.

– Det gick sedan nedåt steg för steg för imperienationen, även om man försökte streta emot och slå ned rörelser som till exempel Mau-Mau-upproret i Kenya.

– När premiärminister Harold Wilson 1968 deklarerade att Storbritannien inte har några intressen i andra världsdelar så hade man nått fram till insikten att det här går inte längre.

Efter 1945 tvingades Storbritannien vänja sig vid en ny roll, menar Harald Gustafsson.

– 1973 kom EEC-medlemskapet, det var en process som tog mentalt lång tid att landa.

Har Storbritannien haft svårt att anpassa sig i sin nya identitet?

– Det har uppenbart varit svårt att vänja sig vid den nya rollen. Det handlar inte bara om imperiet och förlusten av kolonierna utan i ett ännu längre perspektiv handlar det om idén om ”splendid isolation”.

Gustafsson beskriver hur britterna sedan slutet av 1600-talet haft en väldigt stark position med stora delar av världshandeln under sig liksom kolonialväldena.

– Storbritannien upplevde den europeiska kontinentala politiken mest som ett fånigt virrvarr som man skulle hålla distans till. Det här gav en brittisk attityd av att ”ja ja, de bråkar där ute i Europa, men så länge de bråkar med varandra så gör det inte oss något”. Det har suttit kvar väldigt länge.

Får vi ett Storbritannien som ställer sig i opposition mot EU eller för den delen ett EU som ställer sig mot Storbritannien, då är Europa väldigt illa ute. Då tror jag Putin gnuggar händerna av förtjusning

Att det är en inställning som britterna inte har råd med idag, varken politiskt eller ekonomiskt, anser många uttalare utanför Storbritannien, också Gustafsson. Han menar samtidigt att den attityden är mycket segare att göra sig av med än vad föreställningarna om imperiet var.

– När man följer medierapporteringen i Storbritannien ser man bevis för detta varje dag, brexitförespråkare håller envetet fast vid uppfattningen att allt kommer att gå bättre för landet bara de får sköta sig själv.

– Det är ett historiskt arv, en slags självbild som vi som står utanför inte tycker stämmer överens med verkligheten.

Den här brittiska självbilden, hur har den vårdats och överlevt med tiden?

– Det är klart att självbilden inte är densamma idag som den var på sjuttonhundratalet. Men det är en väldigt intressant fråga, det är farligt om man pratar för mycket om kontinuitet i historien. Då tar man inte hänsyn till hur kontexterna ändrar sig, vilket de gör, dock finns det ett element av kontinuitet inte minst när det gäller det politiska ledarskapet, säger Gustafsson.

– De politiska ledarna sitter inskrivna i en kontinuitet, särskilt i länder där det inte har varit någon revolution.

– Med moderna massmedia så reproduceras både fördomar och föreställningar om Storbritannien för att de slår an. Följer man tidningar som Daily Mail och andra som förordar brexitlinjen så ser man att de har en väldig genomslagskraft, förklarar Gustafsson.

Det brittiska imperiet, förklarar Gustafsson, marknadsfördes brett redan under 1700-talet. Inte minst genom böcker och artiklar om James Cooks resor, som gick ut på att sprida idén om den stora behärskade civiliserade människan som reste ut och kartlade världen.

– Det är i hög grad populärkulturen som för vidare dessa bilder.

I det långa perspektivet har Storbritannien bidragit till en maktbalans i Europa, menar Gustafsson.

– För att inte någon makt på kontinenten skulle hota Storbritannien har man i konflikter stött den svagare parten. Det har bidragit till att det funnits konkurrerande starka makter i Europa, som på flera sätt varit positivt, konkurrensen mellan stater i Europa har gjort att vi fått det här försprånget som vi hade tills för inte så länge sedan.

Men med dagens globaliserade värld så räcker det inte med att ta hänsyn till enbart den europeiska dynamiken.

– Idag måste man se på maktbalansen ur ett globalt perspektiv. De europeiska staterna är ekonomiskt sett för små, i jämförelse med Kina, USA och Indien, att ensamma konkurrera mot dessa stormakter.

– Ett EU utan Storbritannien gör oss ännu svagare. Det ser vi idag med Syrien-frågan. Europa har inget att komma med. EU har varken politiska eller militära möjligheter att gå in och sett ur ett maktperspektiv, blir sådana händelser i världen ännu svårare för EU och Storbritannien framöver.

Det förblir viktigt även vid brexit att ”kapsla in Storbritannien” så gott det går i europeiskt samarbete, menar Gustafsson.

– Får vi ett Storbritannien som ställer sig i opposition mot EU eller för den delen ett EU som ställer sig mot Storbritannien, då är Europa väldigt illa ute. Då tror jag Putin gnuggar händerna av förtjusning.

Sverige och Storbritanniens relation lyfts med jämna mellanrum, inte sällan hör man åtminstone svenskar påstå att svenskar och britter har mycket gemensamt. Står Sverige och Storbritannien särskilt nära varandra kulturellt och i så fall varför?

– Jag vet inte riktigt om jag tycker det stämmer. Det har ju förvisso funnits aktiviteter mellan Labour och de svenska socialdemokraterna, så där finns en politisk förbindelselänk, men kulturellt är vi också ganska lika Benelux-länderna och Tyskland. Historiskt sett så var förbindelserna mellan de brittiska öarna och Norden som tätast under vikingatiden och högmedeltiden.

Brexit har en chans att bli en händelse utan motstycke i brittisk historia om det vill sig illa

Vad som väntar Skottland efter brexit är en fråga som hänger lite i luften. Finns det något i historien som kan ge vägledning?

– Det vore intressant med ett brexitscenario där Skottland så småningom går ur Storbritannien, då måste de organisera sig på något nytt sätt. Möjligen kan de nordiska länderna bli en förebild för deras internationella orientering.

– Under hela medeltiden fanns det sådana kontakter och Norden sträckte sig ju nästan dit eftersom Orkney och Shetland tillhörde Norge till mitten av 1400-talet, fortsätter Gustafsson.

Gustafsson pekar på att Skottland senare också kom att spela en viktig roll i europeisk diplomati.

– Frankrike såg alltid till att ha goda förbindelser med Skottland för att ha en kniv i ryggen på Storbritannien. Eftersom Sverige och Frankrike hade mycket utbyten så fanns Skottland på det sättet närvarande i svensk diplomati och medvetande väldigt länge tills Skottland gick in i en union med England.

Brexit i ett historiskt perspektiv är däremot en jättestor händelse om man jämför med tidigare stora historiska händelser, säger Gustafsson som får leta sig tillbaka till normandiska invasionen år 1066 för att hitta en motsvarighet.

– Världen sitter ihop så väldigt mycket mer idag så det blir så många trådar som knyts av.

De många vardagliga sätt som världen sitter ihop på illustreras inte minst den akut bristen på vardagens förnödenheter som väntas efter den sista oktober, brexitdatumet.

– Brexit har en chans att bli en händelse utan motstycke i brittisk historia om det vill sig illa, sammanfattar Gustafsson.

Toppnyheter

Flera av de händelser som listas. TT
undefined

Medier: Det här präglade den brittiska valrörelsen

Boris Johnsons flykt in i ett kylrum, antisemitismanklagelserna mot Labour, falska nyheter och slag under bältet. Det präglade stora delar av den brittiska valrörelsen, skriver The Guardian och AFP.

Enligt AFP har valrörelsen innehållit flera fall av fejknyheter, missförstånd och kampanjkupper. Man nämner bland annat Torypartiets drag att köpa domänen labourmanifesto.co.uk, där man gjorde narr av oppositionspartiets politik.

The Guardian nämner ministern Jacob Rees-Moggs kritiserade kommentarer om Grenfell-branden och Johnsons ovilja att gästa BBC:s utfrågare Andrew Neil.

4 tim
Jeremy Corbyn/Boris Johnson.  DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
undefined

Analys: Fyra olika scenarier i det brittiska ödesvalet

Det finns fyra olika tänkbara utgångar i brittiska valet, menar The Guardians Dan Sabbagh. Det första är att Boris Johnson vinner en jordskredsseger efter att ha lyckats vinna klassiska Labournästen. Nästa är att Torypartiet vinner en knapp majoritet och klarar av att bilda egen regering, vilket kan vara ett troligt resultat enligt senaste Yougov-mätningen.

Alternativ nummer tre enligt Sabbagh är ett ”hängt parlament”, det vill säga att inget parti får majoritet. Då skulle Johnson återigen bli beroende av nordirländska nationalistpartiet DUP, ett parti som inte är nöjt med hans brexitavtal. En sådan koalition skulle kunna bli osäker.

Sista och fjärde alternativet är att Jeremy Corbyn till slut vandrar in på Downing Street efter att ha lyckats bilda regering med Liberaldemokraterna och skotska nationalistpartiet SNP.

Idag 15:36
Läs mer om Valet i Storbritannien
Trump slänger ut kepsar till anhängare under ett kampanjtal/en Trump-supporter. TT
Amerikanska valet 2020

Glädje i Trumplägret – tror på ”riksrättseffekt” i valet

President Donald Trump har redan börjat se positiva effekter av den pågående riksrättsutredningen mot honom, säger kampanjchefen Brad Parscale till Washington Post.

– Det här eldar på vår bas, eldar på de människor som stödjer presidenten. De är frustrerade, de är arga, och det motiverar väljare, säger han.

Parscale tycker att riksrättsutredningen är orättvis, men gläds över de positiva effekter han menar den har fört med sig inför valet nästa år. Han menar att kampanjen har fått större donationer och fler volontärer till följd av utredningen – och skapat större publikhav vid Trumps tal.

22 min
Elizabeth Warren. BRIAN SNYDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Warrens nya strategi: Gå till attack mot motståndarna

Den demokratiska presidentaspiranten Elizabeth Warren har en ny strategi i kampen om Vita huset: att gå till attack mot motståndarna. Det skriver flera amerikanska medier som på förhand har tagit del av senatorns tal i New Hampshire i kväll.

Tidigare har Warren undvikit att attackera sina motståndare, men i kvällens tal blir det annorlunda. Hon kommer att rikta kritik mot både Joe Biden och Pete Buttigieg, två av hennes värsta rivaler. Vicepresident Biden kommer att målas ut som naiv och Buttigieg får kritik för att han förlitar sig på rika donatorer.

Något mer försonande kommer tonen att vara mot miljardären Michael Bloomberg, som hon tidigare har gått till hård attack mot. Däremot nämns inte Bernie Sanders i talet, enligt New York Times. I stället försöker Warren att lyfta frågor där de vänsterinriktade politikerna tycker olika.

5 tim
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Lindsey Graham i mitten. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Senaten uppmanas ändra strategi för riksrättsåtalet

Senaten borde byta strategi kring riksrättsåtalet, skriver republikanen Jim Banks i ett brev till topprepublikanen Lindsey Graham. Det rapporterar Politico som har läst brevet.

Riksrättsutredningen är för närvarande kvar i det demokratledda representanthuset. Men om punkterna mot Trump får stöd där går de vidare för omröstning i senaten, som är republikanernas starka fäste.

Graham, som är ordförande för senatens justitieutskott, har sagt att han vill genomföra en snabb utredning. Men det är viktigt att ”vi bekämpar eld med eld och säger till dem att nog är nog”, menar Jim Banks, som vill att Demokraternas granskning av Trump utreds noggrant. Han hänvisar till den granskning som har gjorts av utredarna bakom Rysslandsutredningen.

”Med största respekt, herr ordförande. Jag uppmanar dig att använda samma filosofi under det kommande riksrättsåtalet”, skriver han.

I en intervju med Fox News kallar Graham riksrättsutredningen för ”nonsens”.

1 tim
Jerry Nadler under dagens debatt. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ukrainas president hade pistol riktad mot huvudet”

Ordförande för representanthusets justitieutskott, demokraten Jerry Nadler, har kommenterat anklagelserna mot Donald Trump under den pågående debatten. Nadler menar att det är självklart att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Trump inte pressade honom att utreda den politiska motståndaren Joe Bidens son.

– Han hade en pistol mot huvudet, säger Nadler.

Han syftar på att Trump hotat att hålla tillbaka det militära stödet till Ukraina om Zelenskyj inte spelade med kring ”presidentens personliga politiska mål”.

Debatten handlar om hur punkterna mot Trump ska utformas. Senare i kväll kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, vilket kommer att leda till att hela representanthuset röstar om Trumps framtid nästa vecka. Om representanthuset röstar ja till ett riksrättsåtal går frågan vidare till senaten.

3 tim
Representanthusets justitieutskott sammanträder. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Republikanerna vill stryka åtalspunkter mot Trump

Republikanerna och demokraterna som ingår i representanthusets justitieutskott drabbar i kväll samman i en debatt som blir helt avgörande för fortsättningen i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Efter flera timmars debatt röstades utskottets medlemmar nej till ett tilläggsförslag som syftade till att stryka åtalspunkten om maktmissbruk. Punkten grundar sig i att Trump ska ha hållit tillbaka militärt stöd i syfte att utpressa Ukraina att utreda den politiska rivalen Joe Bidens son. Alla politiker röstade efter partilinjen. De 23 demokraterna röstade nej till tillägget och de 17 republikanerna röstade ja.

Republikanerna har därefter lagt fram ytterligare ett tilläggsförslag. Det handlar om att referensen till Joe Biden ska strykas ur de officiella dokumenten och att fokus i stället ska ligga på sonen Hunter Biden.

Efter debatten kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, skriver CNN. Om det sker så kommer representanthuset att rösta om punkterna nästa vecka.

4 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Arkivbild: Presidenterna Trump och Xi. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Källa: USA och Kina är eniga om fas 1-avtal om handel

President Donald Trump har nu godkänt den överenskommelse till handelsavtalets första fas mellan USA och Kina som förhandlare enades om tidigare under kvällen. Det uppger källor för Bloomberg, skriver nyhetsbyrån på Twitter.

Rådgivare uppgavs tidigare i kväll ha träffat presidenten för att diskutera uppgörelsen. Ett offentliggörande kan komma redan under kvällen, skriver Bloomberg.

Vita huset har avböjt att kommentera uppgifterna.

Enligt uppgift till CNBC har Vita huset gått med på att slopa de Kinatullar som skulle införas på söndag och sänka existerande tariffer.

Wall Street stärktes rejält efter nyheten och breda S&P 500 stängde 0,9 procent högre.

2 tim
Donald Trump, till vänster.  MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump: Världsbanken måste sluta låna ut till Kina

Världsbanken borde sluta låna ut pengar till Kina, anser USA:s president Donald Trump enligt Reuters.

Utspelet kommer dagen efter att världsbanken beslutat om ett femårigt låneprogram till Kina värt 1–1,5 miljarder dollar.

”Varför lånar världsbanken ut pengar till Kina? Kan det här vara möjligt? Kina har gott om pengar och om de inte har det så producerar de bara nya. Sluta!”, skriver Trump på Twitter.

Världsbanken menar att deras utlåning till Kina minskat drastiskt.

7 dec
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Camilla Läckberg. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens sjukvård

Läckberg: Privata aktörer kan utveckla hela vården

Privata vårdcentraler kan vara med och driva utvecklingen i hela vårdsystemet, skriver bland andra författaren och vårdentreprenören Camilla Läckberg på DN Debatt. Debattörerna skriver att vårdsystemet i dag, trots heroiska insatser från personalen, inte fungerar som det var tänkt och ansvaret för det vilar på politikerna.

Enligt debattörerna gynnas vården i stort av att både privata och offentliga aktörer är verksamma. Den privata vården kan exempelvis fungera som en spjutspets när det gäller nya metoder, och den lider dessutom inte av den tröghet som politiskt styrd verksamhet ofta drabbas av, skriver de.

2 tim
Camilla Läckberg Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Läckbergs vårdcentral ett hot mot välfärdsmodellen”

Välfärdsmodellen håller på att äventyras när Camilla Läckberg kan slå upp portarna för en privat vårdcentral där ett läkarbesök kostar tusentals kronor, skriver Elinor Odeberg, socialdemokratisk politiker i Region Stockholm, i ett inlägg på Aftonbladet Debatt.

Att det över huvud taget är möjligt beror på att borgerligheten i staden har haft ”fritt spelrum att privatisera, fragmentisera och skära ned på den offentliga vården”, skriver hon.

Odeberg är starkt kritisk till att allt från primärvård till gynekologi har privatiserats genom Lagen om valfrihet, och att det har skett samtidigt som den offentliga vården tvingas spara stora pengar. Läckbergs satsning är ett exempel på det, menar hon.

6 dec
Läs mer om Framtidens sjukvård

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ursula von der Leyen och Viktor Orbán. TT
Klimatmötet i Madrid

Nej till klimatneutralt mål: ”De fattiga ska inte betala”

Polen, Ungern och Tjeckien vänder sig emot EU:s mål om att vara en klimatneutral union år 2050, skriver AFP. De östeuropeiska länderna är beroende av kolet och menar att EU borde ta kostnaden för övergången till förnybart.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán menar att länderna måste få finansiella löften och att villkoren bakom dessa måste förhandlas fram, enligt Reuters.

– Vi kan inte tillåta att byråkrater i Bryssel får fattiga människor och fattiga länder att betala kostnaden för klimatförändringarna, säger Orbán.

4 tim
Isabella Lövin (MP) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Behövs ett positivt budskap från Madridmötet

Att man inte har lyckats komma överens om svåra frågor på klimattoppmötet i Madrid visar en bristande tillit mellan länderna.

Det menar klimatminister Isabella Lövin, som samtidigt säger att euforin efter klimattoppmötet i Paris har försvunnit.

När man nu går in i mötets slutfas försöker en liten grupp med utvalda ministrar bryta dödläget och signalerna är försiktigt positiva kring att hitta en kompromiss för utsläppshandeln.

– Det här mötet behöver komma ut med ett positivt budskap om att hela världen är med på att vi ska leva upp till Parisavtalet. Det är det viktiga nu, säger Lövin.

Idag 13:13
Arkivbild: klimatminister Isabella Lövin (MP). Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera frågor skjuts upp på mötet: ”Är problematiskt”

Förhandlingarna om hur klimatrapporteringen ska gå till har kört fast på toppmötet i Madrid, rapporterar TT.

Enligt Parisavtalet ska alla länder rapportera sina utsläppsminskningar, men det har återstått för länderna att komma överens om exakt hur det ska gå till. Medan Sverige och andra vill ha ett transparent system har Kina och Saudiarabien sagt nej till det. Något som enligt TT kan tolkas som att de vill begränsa insynen.

En annan fråga som skjutits på framtiden är hur lång implementeringstid de nationella klimatplanerna ska ha.

– Det är problematiskt. Vi har ingen tid att förlora, så de här mindre och mer tekniska frågorna som vi skulle kunna klara av i år, de borde vi klara av, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT.

Idag 05:32
Läs mer om Klimatmötet i Madrid