Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Professor: Med ökade lönekostnader dör fler butiker

Den svenska handeln är så hårt pressad att minsta lilla kostnadsökning innebär att butiksdöden breder ut sig ytterligare. Lönerna får inte skjuta i höjden, varnar forskaren Sven-Olov Daunfeldt. ”Jag skulle faktiskt hävda att fack och arbetsgivare borde gå med på en minskning”, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Bortsett från kronkurs och räntepolitik är lönekostnader och lönebildningstakten en ödesfråga för hur snabbt butiksdöden kommer att breda ut sig. Bara år 2018 försvann 4 222 butiker.

– När marknaden blir global spelar det oerhört stor roll vad vi har för skatter och arbetsgivaravgifter på att anställa i förhållande till omvärlden. I längden är det orimligt att svenska företag ska ha en högre skatteryggsäck än omvärlden, säger Johan Davidson.

”Arbetskraftskostnader den tunga biten för handlarna”

Sven-Olov Daunfeldt, professor vid Handelns forskningsinstitut (HFI), har under många år sett en lönestruktur som är skadlig för branschen. Och att den i nuläget inte tål ytterligare lönelyft är otvetydigt.

– Arbetskraftskostnaderna är den tunga biten för handlarna. Det blir mycket svårt för företagen att klara stora lönelyft i den internationella konkurrensen. Jag skulle faktiskt hävda att fack och arbetsgivare borde gå med på en minskning, säger han.

Men det är framförallt lönestrukturerna inom branschen som borde förändras menar han.

– Ingen annan bransch har så platt lönekurva som de handelsanställda. För mig är det obegripligt att fackförbunden har kunnat gå med på denna skadliga utveckling. Det är i princip omöjligt att göra karriär som handelsanställd. Vi ser hur nyanställda går in och får samma lön som någon som har jobbat i tio år. Det är svårt att få någon motiverad att följa med i företagets resa och utveckla butiken tillsammans med ägaren då, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Toppnyheter

Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
Den svenska ekonomin

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

2 tim
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

Igår 07:42
Mat delas ut till fattiga i Sydsudan. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Globalisering är viktigare än biståndsnivån”

De svenska ledarsidorna domineras fortsatt av coronapandemin och dess effekter på samhället.

DN skriver i en osignerad ledare att Sverige så snart som möjligt måste ta tag i många av de problem som följer i krisens spår. Alternativet är ett gigantiskt skuldberg orsakat av till exempel högre skolfrånvaro, inställda operationer och en ökad frekvens av sociala problem, hävdar tidningen.

Sydsvenskans ledarsida skriver att globalisering har varit långt mycket viktigare än bistånd för fattiga länders framsteg. Detta apropå nyheten om att det svenska biståndet till följd av coronakrisen väntas krympa nästa år. Tidningen skriver att det är viktigt att verka för fortsatt öppenhet och handel – ”nu när trenden går mot stängda gränser och nationalism”.

Expressens Anna Dahlberg tar upp Operation Rimfrost och uppmanar inrikesminister Mikael Damberg att erkänna att projektet varit ett misslyckande. Dahlberg skriver att det generellt inom svensk polis ”är för många projekt – Operation X och Operation Y – som dras i gång med trumvirvel och sedan läggs ned i tysthet”.

17 maj
Läs mer om Den svenska ekonomin

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer