EU-valet reaktioner och analyser

Professor: KD och SD hade hoppats på mer

Magnus Hagevi är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. För fPlus beskriver han skillnaderna mellan förväntningar och resultat för partierna i EU-valet. Samt pekar på vilka grupper som kan bli dominerande när parlamentet väl ska ta form.

Vad har du för kommentar till de preminära resultat som trillar in?

– När det gäller de svenska partierna så finns det nog några som drar en lättnadens suck. S, M och MP kan se det här som en framgång men Vänsterpartiet hade hoppats på bättre valresultat. KD har också hoppats mer och SD tycker nog att de kört fast på den här nivån.

– När det gäller SD så handlar det om konkurrens från KD och M, man är inte ensamma på sin planhalva längre.

– KD har problemet med osäkerheten kring vad de förväntas driva för linje i abortpolitiken. Frågetecken finns ifall Adaktusson inte står för vad han gjort och partiet uppfattas som splittrat när de tycker olika i den frågan. Då vet väljarna inte vad man får. Man förlorar två grupper på samma gång.

Hur hamnade abortfrågan i centrum för EU-valet på sluttampen?

– Det var DN:s undersökning kring hur Adaktusson röstat i parlamentet som satte igång det.

– Europarlamentet beslutar inte om abortlagen, det gör man på nationell nivå. Men EU kan göra uttalanden i frågan och har omröstningar om dessa uttalanden.

För parlamentet som helhet, vilka förändringar av vikt syns?

– Vänsterpartiets partigrupp och Socialdemokraternas partigrupp backar. Den gemensamma kristdemokratiska partigruppen backar.

– De som går framåt är ALDE, liberala gruppen, gröna gruppen och de ganska splittrade högergrupperna går framåt.

Inför EU-valet har det talats mycket om en populistvåg.

– De går fram men ser ändå ut att vara svagare än förväntat.

– Det som blir intressant att se är om de här splittrade grupperna till höger kan ena sig på något sätt. Om de kan ena sig så kan de bli en av de största grupperna bredvid de andra stora.

– Samarbetet i Europaparlamentet gynnas av att det inte ska utses någon regering, men det kommer att vara ett pussel att få ihop samarbeten med de olika partigrupperna.

– Socialdemokraterna, liberalerna och den kristdemokratiska gruppen kommer att samtala på olika sätt och det finns en möjlighet att den gröna gruppen är en del av det.

Toppnyheter

Socialminister Lena Hallengren. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Uppgifter: Regeringen vill utöka svenska testerna

Regeringen planerar att redan i morgon ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en strategi för hur fler svenskar ska kunna testas för det nya coronaviruset, enligt uppgifter till Ekot.

Socialminister Lena Hallengren vill dock inte kommentera uppgifterna i detalj i nuläget, men har meddelat att regeringen verkar för att fler ska kunna testas.

Tidigare i dag gick Moderaterna ut med att de vill se masstester, för att människor som inte är sjuka inte ska behöva vara hemma, bland annat i syfte att minska skadeverkningarna på ekonomin.

1 tim
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Smittskyddsläkare Per Folin säger till Aftonbladet att läget i Stockholmsvården just nu är ansträngt. Han lägger inte så stor vikt vid att siffrorna går upp eller ner enskilda dagar.

– Det viktigaste är den generella trenden, och där ser vi en fortsatt ökning, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Ekot att utvecklingen under veckan har legat på en jämn nivå, men att man ska vara väldigt försiktig med att dra några slutsatser.

5 tim
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell positiv till M:s förslag om fler virustester

Statsepidemiolog Anders Tegnell är positiv till Moderaternas förslag om att utöka testerna av bland annat sjukvårdspersonal, så att de inte behöver stanna hemma ”för säkerhets skull” trots att de inte är sjuka. Till TT säger Tegnell att även andra viktiga grupper kan testas, men att det viktiga är att de utökade testerna inte går ut över de i sjuk- och äldrevården.

Han påpekar också att det är viktigt att hela kedjan med personal samt skydds- och testutrustning är på plats innan man börjar.

– Det är inte bara att köra det i en maskin på labbet, säger Tegnell.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ryssar håller avståndet. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskvaborna uppmanas sätta sig i karantän

Alla Moskvas invånare uppmanas av stadens borgmästare att sätta sig i karantän hemma från och med måndag, enligt AFP. Över helgen har antalet bekräftade fall av smittan passerat 1 000 stycken.

Karantänen kommer gälla invånare av alla åldrar. Moskvaborna kommer endast få lämna hemmet för att exempelvis vård, resor till jobbet och att handla mat.

”Den extremt negativa utvecklingen i större städer i Europa och USA har skapat stor oro för våra invånares liv och hälsa”, skriver r Sergei Sobyanin på sin hemsida.

38 min
Hjälparbetare i Aleppo syr skyddsmasker.  - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första dödsfallet i Syrien: ”Kan bli katastrof ”

Syriens första officiella dödsfall i covid-19 har rapporterats, skriver AFP. En kvinna avled strax efter att han kommit till ett sjukhus, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Humanitära organisationer befarar att coronaviruset kan leda till en katastrof om det får spridning i det krigshärjade landet. Minst nio fall av smittan har konstaterats i Syrien, enligt officiella siffror men enligt sjukhuskällor ska antalet vara fler än så.

44 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Johan Rockström. TT
Klimatomställningen

”Vi borde mobilisera på samma sätt för klimatet”

Även om det viktiga för stunden är att bekämpa de akut negativa effekterna av den pågående coronakrisen måste vi också redan nu börja tänka på vilken ekonomi vi vill ha när krisen är över. Det skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap i en krönika i SvD.

Att försöka återgå till hur situationen var tidigare vore förödande för klimatet, skriver Rockström. Istället bör världen ta lärdom över hur coronakrisen hanteras.

”Vi borde vara fullt kapabla att mobilisera oss på samma sätt och lösa den planetära krisen – och vi kan göra det nu”, skriver Rockström.

Alex Schulman väljer i sin krönika i Expressen att hylla vårdpersonalen som arbetar vidare trots larm om brist på skyddsutrustning.

”Det är både mardrömslikt och hjältelikt och hopplöst, för jävligt på en och samma gång”, skriver han.

3 tim
Bild från Arlanda under coronakrisen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin kan ge tuffare klimatavtal för flyget

De minskade flygutsläpp som coronapandemin har orsakat kan få en positiv effekt på klimatet på längre sikt, rapporterar DN.

Enligt uppgifter som tidningen tagit del av har flyget globalt minskat med cirka 60 procent under virusutbrottet. Det påverkar i sin tur klimatkompensationsprogrammet Corsia som träder i kraft nästa år – som baseras på baslinjen av genomsnittet för utsläppen under 2019 och 2020.

– Utsläpp över det ska kompenseras. Om flygandet hade fortsatt som vanligt i år hade baslinjen legat högre, säger Olle Palmqvist, handläggare på Naturvårdsverket.

Idag 04:25
Läs mer om Klimatomställningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer