Växt där förhållandet återkommer.  Wikimedia Commons.
Forskning & tech

Professor: I dag firar vi gyllene snittets dag

Mattenördar har väntat i hundra år på den här dagen, skriver professor Scott Duke Kominers i en krönika hos Bloomberg. Skälet är att datumet – skrivet 1/6/18 i USA – överensstämmer med de fyra första siffrorna i värdet på det gyllene snittet.

”Så låt oss fira dagen genom att begrunda det underbara som det gyllene snittet erbjuder”, skriver Duke Kominers och hänvisar bland annat till att ratiot återfunnits i exempelvis snäckor.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Två män ser på förödelsen efter explosionerna i Beirut.  Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Domare varnades om farliga ämnet 2016 – tyckte inte det var hans ansvar

Personer inom den libanesiska regeringen och rättsväsendet informerades om farorna med det ammoniumnitrat som förvarades i Beiruts hamn och som låg bakom tisdagens katastrof. Det visar dokument som CNN har tagit del av.

Tv-kanalen rapporterar att tulltjänstemän upprepade gånger varnade en domare i Beirut om det farliga ämnet mellan 2016 och 2017, men fick som svar att man behövde ”föra en diskussion” om huruvida fartyget och lasten låg inom domstolens jurisdiktion.

Besättningen ombord på det ryska fartyg som förde ämnet till hamnen har sagt att de var på väg till Moçambique. Men hamnchefen i Beira i Moçambique, António Libombo, säger till den portugisiska nyhetstjänsten Lusa att han inte fått någon notifikation om att ett fartyg med den lasten var på väg till landet vid den tidpunkten, skriver CNN.

– Normalt sett, innan ett fartyg anländer, så får vi ett meddelande, säger han.

3 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron tillsammans med Libanons president Michel Aoun på flygplatsen i Beirut.  Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Libanons president avvisar krav på utländsk utredning

Libanons president Michel Aoun avvisar kraven på en internationell utredning av explosionerna i Beirut, rapporterar AFP.

I ett inlägg på Facebook skriver han att ”målet bakom kraven på en internationell utredning av hamnfrågan är en urlakning av sanningen”.

Uttalandet kommer samtidigt som ilskan växer bland libaneser, som menar att oaktsamhet och utbredd korruption inom landets politiska elit bär skulden för olyckan. Aoun sa tidigare under fredagen att han tror att explosionen i hamnen kan vara orsakad antingen av oaktsamhet eller en robotattack.

3 tim
Läs mer om Explosionen i Libanon