EU:s framtid

Professor: ”EU-val används av partierna för inrikespolitiska syften”

Nils Karlson, vd på forskningsinstitutet Ratio och professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, menar att den svenska offentliga diskussionen om EU:s framtid är ”undermålig”. Men det finns även ljusglimtar när partier tar sig an frågan om vilket EU man vill ha. Karlson förespråkar själv en ”pluralistisk federalism” där EU kombinerar tätare samarbete inom vissa områden med mer decentralisation i andra sammanhang.

Vad har Sverige tjänat på EU-medlemskapet?

– Sverige har varit medlem i nästan 25 år. EU har varit otroligt viktigt för svenskt välstånd och välfärd och företagens möjlighet att växa och tjäna pengar. Som en konsekvens har svensk tillväxt och BNP ökat. Det är svårt att beräkna exakt hur mycket, men någonstans mellan 3 och 20 procent är en direkt effekt av medlemskapet.

– Vi har även fått en mer långsiktighet i politiken, starkare äganderätt och en förbättrad rättsstat tack vara att vi är med i EU. Europadomstolarna ­gett ett bättre skydd för företagen än vad som varit möjligt tidigare. Både demokratin och rättsstaten har stärkts.

Sveriges BNP har ökat beskriver du. Om man ser till EU:s BNP så sjunker det stadigt medan BNP i länder som Kina ökar. Vad behöver EU göra för att komma ikapp?

– Andra delar av världen har vuxit snabbare, men EU växer också men inte lika snabbt. Kina och Asien har haft en hög tillväxt under de senaste åren, det gör att Europas relativa betydelse har minskat generellt, med vissa undantag. Tyskland är fortfarande väldigt konkurrenskraftigt och Sverige ligger också ganska bra till fortfarande, men som helhet har Europa förlorat i konkurrenskraft och betydelse.

Karlson menar att den negativa utvecklingen kan motas med förbättrade villkor för företagen, men att det inte ser särskilt ljust ut på den fronten idag.

– Det mest tydliga skadliga exemplet är den sociala pelaren, men det finns många andra förslag på EU-nivå om centrala investeringsfonder, industripolitik innovationssatsningar som riskerar att undergräva företagens konkurrenskraft.

Hur är innovationssatsningar och gemensamma fonder negativt för företagen?

– Helt enkelt för att marknaden sköter detta bättre än politiken. Det är mer effektivt att minska regelbördan och sänka skattetrycket och satsa på att göra villkoren bättre för företagen. Det finns en tendens inom EU att gynna för vissa branscher stöd och bidrag, kanske särskilt de som är viktiga i länder som Frankrike och Tyskland med en annan näringslivsstruktur än i Sverige, vilket är dåligt för Europas tillväxt och utveckling. Ofta missar man även helt den allt viktigare tjänstesektorerna, som ju även är allt viktigare för industrin.

Vilket slags EU skulle gynna Sverige framåt, ett tätare europeiskt samarbete och involvering eller ett mer decentraliserat EU där mer beslut lämnas åt de enskilda medlemsländerna?

– Jag tror på att inom vissa områden så behöver vi ett fördjupat och stärkt samarbete och inom andra områden mindre. När det gäller arbetsmarknaden, socialförsäkringssystem, jordbruksstöd och industripolitik bör man bejaka vad som kallas institutionell konkurrens, att länder konkurrerar med skatter, lagar och regler. Detta är områden som bättre sköts på medlemsstatsnivå. Men när det gäller rättsstaten och inre och yttre försvar, liksom gränsskyddsfrågor och hållbarhetsfrågor behöver samarbetet utvecklas och stärkas på EU-nivån. Den här kombination av ett starkare EU-samarbete och ökad institutionell konkurrens kallar jag ”pluralistisk federalism”. Diskussionen om federalism behöver utvecklas!

De svenska partierna har den här valrörelsen liksom tidigare EU-val inte varit särskilt tydliga med vad de vill med och i EU, enligt Karlson.

– Vi har fortfarande en undermålig offentlig diskussion om EU:s framtid. EU-val används av partierna för inrikespolitiska syften. Och många duckar än så länge helt i debatten.

Att några av partierna, främst Kristdemokraterna och Moderaterna, däremot börjat ta diskussionen med Frankrike och Tyskland om vilket EU vi vill ha, tycker Karlson är bra.

– Det är också väldigt positivt att samtliga riksdagspartier nu har förstått att EU är bra för Sverige.

EU-opinionen hos svenskarna är stark men ökar också fortsatt, hur kommer det sig tror du?

– Det handlar nog en del om brexit. Att många har förstått att efter 25 år som medlemmar så har vi som land blivit så integrerade att kostnaderna att lämna skulle vara för höga, inte bara ekonomiskt men även socialt och kulturellt. Fördelarna överväger, även om det också finns skäl att vara kritisk på vissa områden.

Den här tysk-franska federalismen som du menar att svenska politiker nu fått upp ögonen för, hur ser förutsättningarna ut för en motpol inom EU?

– Tidigare har kritiken mot överdriven centralisering utgått från Storbritannien, och Sverige har, oavsett regering, lierat sig med Storbritannien. Nu utgörs motkraften till Merkel-Macron av länderna utanför eurozonen liksom en del av de östereuropeiska länderna. Problemet ur ett svenskt perspektiv är att vi kanske inte delar andra uppfattningar med dessa länder. Sveriges inflytande riskerar därmed att minska.

Karlson tror på ett stärkt nordiskt samarbete inom EU, där också de baltiska staterna skulle kunna ingå. En sådan samarbetsgrupp skulle kunna balansera inflytandet från Frankrike, Italien och andra liknande länder.

I och med brexit så har mycket i debatten om medlemsländerna handlat om spekulationer om eventuella andra länder som vill lämna. Hur ser förutsättningarna ut för en utvidgning, finns det utrymme för EU att växa de närmaste åren?

– Det land som står på tur är Serbien, de ligger närmast till för det. Ingen tror på att Turkiet skulle kunna upptas i EU längre. Jag tror att det kommer att dröja tills vi får någon ny medlem i EU.

Toppnyheter

Lars Adaktusson. Arkivbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i KD

Adaktusson lämnar KD:s partiledning – saknade stöd

Kristdemokraten Lars Adaktusson lämnar partiledning, bekräftar han för Expressen. Detta då han kände att han saknade stöd från ledningen när abortdebatten bröt ut.

– Jag lämnar varken partiet eller riksdagen, säger han i Studio Ett:s direktsändning och fortsätter:

– Jag tycker det är rätt i en situation som denna att låta någon annan ta över i stället för mig.

Enligt källor till Aftonbladet ska en enig valberedning saknat förtroende för Adaktusson och ville därför peta honom från partistyrelsen och rollen som andre vice ordförande. Han själv säger till Ekot att det inte varit någon som uppmanat honom att ta det här beslutet.

Adakutsson hamnade i fokus inför EU-valet efter DN:s granskning om hur KD-toppen röstat i ett antal voteringar kring abortfrågan.

2 tim
Arkivbild: Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor i samband med att de båda presenterades som KD:s toppnamn inför EU-valet 2014. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Intern KD-kritik mot Lars Adaktusson

Det finns en växande intern kritik mot Lars Adaktusson inom Kristdemokraterna. Det rapporterar Svenska Dagbladet med hänvisning till källor.

Anledningen ska vara hur Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.

– Han saknar en politisk fingertoppskänsla. Folk är jättearga. Hans position är i fara på rikstinget i höst, säger en person som beskrivs som en tung KD-topp.

Adaktusson säger till tidningen att han och partiet utsatts för en kampanj, men att man alltid ska ta kritik på allvar.

Oron inom KD ska enligt SvD vara sammankopplad med att partiet tappat i de senaste opinionsmätningarna. Även migrationspolitiken och specifikt partiets linje när det gäller familjeåterföreningar lyfts fram som en faktor.

16 jun
Läs mer om Krisen i KD
Göran Persson. SVT
Penningtvätten i banksektorn

Persson: ”Blir inte förvånad upp det dyker upp mer”

Förre S-statsministern Göran Persson valdes till ny styrelseordförande till Swedbank på onsdagen. I en intervju i SVT:s Aktuellt säger han att han inte vet om det finns fler missförhållanden inom banken efter penningtvättshärvan.

– Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp mer i den här granskningen.

Han säger vidare att han tycker att man tagit för lätt på det som hänt på Swedbank och att lovar att styrelsen kommer vara transparant om fler missförhållanden kommer fram.

2 tim
Joacim Olsson, vd Aktiespararna.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Perssons dubbla stolar väcker kritik: ”Felaktigt”

Trots att Göran Persson valts till ny ordförande för Swedbank tänker han sitta kvar som styrelseledamot i Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, skriver Dagens Industri.

Nu kritiserar Aktiespararnas vd Joacim Olsson den tidigare statsministerns beslut och kallar det för ”jättekonstigt”. Enligt honom är det lika principiellt felaktigt som om Swedbanks ordförande skulle sitta i styrelsen för exempelvis Investor som är största ägare i SEB.

– Göran Persson kan i sin roll som styrelseledamot i detta bolag utöva i alla fall indirekt ägarstyrning av en konkurrerande bank, säger Olsson till DI.

Persson ser i sin tur ingen risk för intressekonflikter, säger han till tidningen.

Idag 16:04
Per Bolund (M) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen skärper regler för att stoppa penningtvätt

Regeringen inför nya skärpta regler mot penningtvätt, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat gäller det skärpta åtgärder för kundkännedom och att banker blir skyldiga att lämna uppgifter vidare till Säpo. Detta efter en rad uppmärksammade skandaler, senast gällande Swedbank.

– Vi tar rejäla kliv framåt och täpper till de luckor som funnits i den tidigare lagstiftningen. Det gäller att hela tiden ligga steget före de kriminella, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till tidningen.

Finansinspektionen ska också få nya direktiv som tvingar dem till att i större utsträckning samarbeta med Europeiska Centralbanken och tillsynsmyndigheter i Europa.

Idag 06:18
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS-krisen

SAS-chefen om kritiken: Missvisande bild målas upp

SAS-anställda vittnar om kaos, mobbning och avtalsbrott inom företaget, rapporterar SVT. Nu tillbakavisar SAS kritiken från de anställda och säger att det är en felaktig och missvisande bild som målas upp av företaget.

– I SAS är det högt i tak, i SAS uttrycker man det man vill, säger kommunikationsdirektör Karin Nyman till SVT.

Nyman säger också att företaget måste jobba hårt med de här frågorna och att medarbetartrivsel är viktigt för företaget.

I dag riktade 700 anställda på SAS skarp kritik mot bolagets ledning i ett protestbrev.

”Det handlar om en fruktansvärd Nordkorea-kultur inom bolaget”, säger exempelvis en anställd.

3 tim
Illustrationsbild. Charles Platiau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

700 SAS-anställda bakom protestbrev mot ledningen

700 anställda på SAS riktar skarp kritik mot flygbolagets ledning i ett protestbrev, avslöjar SVT Nyheter. Källor vittnar om avtalsbrott, hur oliktänkande tystas och medarbetare uppmanas att inte gå ensamma till möten med chefer.

– Vi trycks ner av en stor och dyr administration som kör ”management by fear”, säger en av initiativtagarna till SVT och berättar om en känsla av hopplöshet och uppgivenhet.

Carina Malmgren-Heander, chief of staff, har på SAS interna nätverk tackat för brevet och engagemanget.

”Jag är positiv till att vi har samma mål i åtanke: Ett i längden lönsamt och framgångsrikt SAS”, skriver hon.

Idag 09:40
Civilminister Ardalan Shekarabi, S, till höger.  TT
undefined

Minister kritisk mot SAS: ”Det är inte acceptabelt”

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, fortsätter att kritisera SAS sedan flygbolagets vd Rickard Gustafson sagt att de kan kommer strunta i Allmänna Reklamationsnämndens (ARN) rekommendationer efter pilotstrejken

– Det är inte acceptabelt. Det är inte så ett seriöst bolag ska förhålla sig till lagstiftningen och till konsumenters rättigheter, säger han till SVT.

Ministern uppmanar nu SAS ”tänka om och göra rätt” och säger att det är helt oacceptabelt att i förväg säga att man tänker strunta i ARN:s rekommendationer.

12 jun
Läs mer om SAS-krisen
Kronprins Mohammed bin Salman TT
Mordet på Jamal Khashoggi

The Guardian varnades om saudiska cyberattacker

Den brittiska tidningen The Guardian uppger att tidningen fick en varning tidigare i år om en saudisk cybersäkerhetsgrupp försökte hacka tidningens nätverk. Enligt tidningen kom varningen från en källa i Riyadh som berättade att de var en måltavla för attacker efter deras rapportering om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Tidningen ska också ha fått ett dokument som bekräftade varningen. I texten beordrades en ”infiltration” av tidningens servrar och konton som hör till två av tidningens reportrar. Enligt The Guardian ska ordern ha varit signerad av en av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans topprådgivare.

Det är oklart om några försök att hacka tidningens servrar upptäcktes.

4 tim
FN:s rapportör Agnes Callamard. Cemal Yurttas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN-utredares rapport pekar ut saudiske kronprinsen

FN:s utredare Agnes Callamard släppte idag sin rapport över utredningen om mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

Det finns trovärdig bevisning som kopplar Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman till mordet på Khashoggi säger FN-utredaren under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Bevisningen ”motiverar ytterligare undersökningar av saudiska tjänstemäns inblandning, inklusive kronprinsens”, skriver Agnes Callamard i rapporten.

Sedan tidigare misstänker amerikanska underrättelsetjänsten CIA och flera länder i väst att det är den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beordrat mordet på journalisten.

Igår 16:55
Läs mer om Mordet på Jamal Khashoggi
Illustrationsbild. Petra Älvstrand/TT
Den svenska arbetsmiljön

Bristande arbetsmiljö på ny arbetsmiljömyndighet

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, som har funnits i ett år, har stora arbetsmiljöproblem, skriver DN. Myndighetens syfte är just att skapa förutsättningar för ett ”friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv”.

Sedan myndigheten upprättades har sex stycken av myndighetens 17 anställda slutat eller aldrig tillträtt sina tjänster.

Skyddsombudet på myndigheten uppger för Du & Jobbet att arbetsbelastningen är för hög och att det brister i både rutiner och arbetsmiljön. Ombudet har även lämnat in en anmälan om brister i arbetsmiljön till arbetsgivaren.

Idag 16:49
Nader Ahmadi. Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY
undefined

Generaldirektör anklagas: Inte varit min avsikt

Nader Ahmadi, generaldirektör vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap, har anklagats av personal och facket för att vara hierarkisk i sitt ledarskap och för att han sagt kränkande kommentarer, skriver DN.

Ahmadi, som har kallats till ett möte hos arbetsmarknadsdepartementet, säger till tidningen att han välkomnar att detta kommer ”upp på bordet”.

– Det är bekymmersamt. Jag har inte haft för avsikt att fälla stötande kommentarer eller kritisera medarbetare inför andra. Har det uppfattats som så, tar jag ansvar för det. Det har varit klumpigt, säger han till DN.

6 tim
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställd på myndigheten: Kunde inte utföra mitt jobb

Arbetsmiljön är bristande på den nyinrättade Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, som funnits sedan juni förra året, skriver DN.

Totalt har sex anställda slutat, fyra av dem är chefer.

– Jag sade upp mig för att jag kände att jag inte kunde utföra mitt jobb under de förutsättningarna som rådde, säger en av de tidigare toppcheferna till DN.

I en 15 sidor lång skrivelse, som skickats till arbetsmarknadsdepartementet, beskriver anställda hur de är frustrerade, har låg arbetsglädje och är stressade.

6 tim
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön
Trump och Xi.  Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

”Stor risk att samtalen bryter samman”

På tisdagen stod det klart att USA:s president Donald Trump och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping ska träffas under G20-mötet i Japan nästa helg. Att mötet ska leda till att länderna begraver stridsyxan i handelskriget är dock inte troligt – i alla fall om man ska tro Tom Rafferty, Kina-ekonom på The Economist Intelligence Unit.

– Det bästa vi kan hoppas på från det här mötet är en överenskommelse om att inte höja tullarna, säger han till CNBC.

Nyckeln till framgång ligger i ländernas ordval, menar Rafferty:

– Risken att samtalen bryter samman och att USA fortsätter med tullar är ganska hög.

4 tim
Trump och Xi under ett möte i Peking i november 2017.  NICOLAS ASFOURI / AFP
undefined

Trump bekräftar: Kommer att träffa Xi nästa helg

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han kommer att träffa Kinas president Xi Jinping för ett längre möte under G20 i Japan nästa vecka.

”Hade ett väldigt bra telefonsamtal med president Xi. Vi kommer att ha ett förlängt möte nästa vecka under G-20 i Japan. Våra respektive team kommer att påbörja samtalen före vårt möte”, skriver han.

Trump har vid upprepade tillfällen sagt att han väntas träffa Xi under G20 för att prata om handelsrelationerna mellan länderna men Kina har inte bekräftat uppgifterna.

Både Wall Street och oljepriserna stiger kraftigt på nyheten och nytt hopp om att parterna ska nå ett avtal och få slut på det långdragna handelskriget.

Igår 13:47
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag i massupprop mot Trump-tullar – ”ineffektivt verktyg”

I spåren av handelskonflikten mellan USA och Kina, larmar nu 600 amerikanska företag om dess kastrofala effekter på inhemska företags verksamhet och konsumenterna.

I ett brev till Trump-administrationen uppmanar de att lösa konflikten snarast möjligt, skriver DI.

"Brett införda tullar är inget effektivt verktyg för att ändra Kinas orättvis handelspraktik. Tullar är skatter som betalas direkt av de amerikanska företagen… inte Kina", står det i brevet.

Nästa etapp i de hittills tröga handelsförhandlingarna mellan Donald Trump och Xi Jinping väntas ske under G20-mötet i Japan den 28-29 juni, även om inget formellt är beslutat om detta ännu.

14 jun
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fackens framtid

”TCO växer – LO allt mer irrelevant”

TCO har växt sig större än LO. Det markerar skiftet bort från fackets hittills dominerande tankesystem, skriver Stefan Stern i en krönika i Affärsvärlden.

När nio av tio svenskar trivs på jobbet och med sina arbetsgivare – då förefaller LO fokusera på att företräda de tio procenten som är missnöjda. TCO resonerar tvärt om. Om 90 procent av medarbetarna trivs – då kan inte facket upplevas mest företräda de som protesterar. Då gör man sig till slut irrelevant, menar Stefan Stern.

”Inget parti som vill vara brett och stort kommer att kunna undgå att ta hänsyn till ett TCO som nu växer i styrka. Lägg därtill akademikerna i Saco. Det fackliga tronskifte som nu ägt rum kommer över tid att få långtgående konsekvenser”, skriver Stefan Stern i Affärsvärlden.

3 tim
undefined

Regeringen: Mer makt till facket – för skattepengar

I arbetslivet finns idag regionala skyddsombud med uppgift aktivera arbetsmiljöarbetet på främst mindre arbetsplatser. Verksamheten finansieras av staten med 125 miljoner kronor årligen, pengarna går direkt från Arbetsmiljöverket till fackförbunden.

Hittills har inspektioner och arbetsplatsbesök enbart fått ske på företag där det finns fackanslutna medlemmar och där det inte finns någon skyddskommitté. Men det vill regeringen nu ändra på, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

I ett lagförslag som ska presenteras i höst ges de regionala skyddsombuden tillträde till alla arbetsplatser med ett kollektivavtal, även om facket inte har några medlemmar där.

– Jag har ju lyssnat på parterna och det här är en av de åtgärder som lyfts fram väldigt tydligt av de fackliga företrädarna, och jag tycker därför att vi ska gå fram med det förslaget, säger Ylva Johansson till Ekot, och betonar att det bland annat handlar om att få tillträde till utländska företag verksamma i byggbranschen.

”Helt fel väg att gå”

Men lösningen möter nu kritik från flera håll.

– Arbetsmiljöarbetet ska i första hand bedrivas av dem som finns i verksamheten, alltså av arbetsgivaren tillsammans med medarbetarna, säger Amelie Berg, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, till Arbetsmarknadsnytt.

Även Susanne Pripp, vid på Hotell Ett i Östersund, är kritisk till förslaget.

– Regeringens förslag är helt fel väg att gå. Ett bättre sätt att lösa detta är att ge företagen utbildning och stöttning i sitt arbete för att förstå vikten av att någon på arbetsplatsen tar rollen som skyddsombud. Då får vi fler skyddsombud men också skyddsombud som känner den arbetsplats de är på. Och vi ska komma ihåg att även om ett företag idag inte har ett skyddsombud betyder inte att man inte aktivt jobbar med frågorna, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Idag 12:12
Karl-Petter Thorwaldsson t.v. TT
undefined

LO-basen kritisk till AW: ”Medarbetare kan fara illa”

I en intervju med Aftonbladet berättar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om sitt beslut att inte dricka alkohol. Han berättar bland annat om hur den alkoholkultur han växt upp med i Småland, med fokus på fylla, blev en belastning när han kom till Stockholm.

LO-basen är också kritisk till konceptet after work, AW, när kollegor dricker tillsammans efter arbetsdagens slut. Särskilt när pressen kommer uppifrån.

– När chefen bjuder in sätter det press på närvaro och att inte vara tråkig, men du vet aldrig vilka medarbetare som kan fara illa av alkoholen, säger Karl-Petter Thorwaldsson till tidningen.

11 jun
Läs mer om Fackens framtid