Torbjörn Nilsson, professor på Södertörns högskola och Moderaternas tre senaste partiledare. Foto: Montage, Pi Frisk/SvD/ Janerik Henriksson
Moderaternas framtid

Professor: Det är ovanligt med M:s hårdhet mot SD

Vad är Moderaterna för typ av parti i dag? Lider det av en identitetskris? I debatten framförs det ofta att partiet har blivit mer konservativt de senaste åren. Men Moderaterna har alltid skiftat mellan liberalt och konservativt, menar forskaren Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson, professor på Södertörns högskola, har forskat om Moderaternas historia. Han säger att han inte vill spå om vad partiet kommer att ta för riktning framöver, men han konstaterar att den politiska hållningen har fluktuerat genom åren.

– Genom hela M:s historia har partiet blandat liberalism och konservatism, med perioder där den ena delen har dominerat mer än den andra, säger Torbjörn Nilsson.

Han menar att det i dagsläget finns vissa drag inom partiet som går åt det mer konservativa hållet, med mer samverkan med Kristdemokraterna och även med Sverigedemokraterna lokalt. Torbjörn Nilsson poängterar dock att det inte finns något så kallat ”konservativt block” som en del hävdar.

– Inget konservativt block har formats än. Däremot finns det potential för det. Det beror på hur M och KD agerar framöver. Efter några år kanske vi har ett sådant block. Men det är just nu inte som med Alliansen där det fanns ett riktigt samarbete, ett politiskt program.

– Den som talar om ett konservativt block vill troligen att det ska finnas ett sådant. Socialdemokraterna kommer att hävda det i sin retorik för att vinna stöd.

Torbjörn Nilsson påminner om att det inte är första gången som Moderaterna av motståndarna kategoriseras tillsammans med impopulära personer eller partier. Många av de som var emot M:s politik under 70- och 80-talet ville stämpla det som nyliberalt för att associera med Margaret Thatcher och Ronald Reagan. Även M-anhängarna själva gjorde det, fast av omvänd anledning.

– Motståndarna ville utnyttja att Thatcher och Reagan var ogillade i svensk debatt. Men i verkligheten fanns det få hänvisningar till dem i moderata tidskrifter och annat, säger Torbjörn Nilsson.

Av samma anledning vill nu en del klumpa ihop M med SD i ett konservativt block, som ännu inte finns. Torbjörn Nilsson säger att trots en del lokala moderaters samarbete med sverigedemokrater är Moderaterna generellt sett fortfarande ganska ovilliga att samarbeta med SD, jämfört med resten av Europa.

– Det är ovanligt med M:s hårdhet mot SD. Ute i Europa är det vanligt att högern samarbetar med populistiska högerpartier.

Hur förenar M sina ideologier – liberalism och konservatism – i dag?

– Man ska inte se det som att det finns två falanger inom partiet. De flesta av Moderaternas anhängare förenar båda. Vissa är så klart mer liberala och andra mer konservativa.

Torbjörn Nilsson berättar att högern i sin ungdom förespråkande tullar och skydd av industrin. Från och med 30-talet började de protektionistiska inslagen att släppa och i stället blev det socialdemokratin och Bondeförbundet som propagerade för diverse stöd, som jordbruksstöd. Med åren blev Moderaterna ett allt mer liberalt parti.

– På 70-80-talet började M förespråka individualism samt riktade kritik mot välfärdsstaten och höga skatter. Detta gjorde att M växte tydligt under den perioden.

– Under Fredrik Reinfeldt anpassade partiet sig till en bredare politik och kunde därför ha statsministerposten i åtta år. Reinfeldts kursomläggning i politiken trampade dock på många tår. Han sa i princip att den politik som hade drivits tidigare var fel. Efter honom kom i stället kritik mot den rådande invandringspolitiken.

– I dag är M i en situation där kursen inte är lika tydlig. Men kriser i partier skapar deras kursomvändningar. Det var efter en kris som Reinfeldt kunde styra om politiken.

Var M tydligt med sina ståndpunkter under valrörelsen?

– Ja, det tycker jag att det var. M var tydligt med att det accepterade stöd från SD men inte samarbete.

– Mittenpolitikerna var otydligare eftersom de hade två olika budskap – de sa att de inte skulle ha en regering beroende av SD men inte heller släppa fram en Löfven-regering. Centerpartiet och Liberalerna ville inte tala om sitt andrahandsval ifall det inte skulle bli en Allians.

Finns Alliansen kvar?

– Nej, det är svårt att tala om en Allians där vissa vill driva opposition och andra vill försvara delar av politiken och där den ena sidan anser att den andra har lurat dem.

Har Annie Lööf ärvt Fredrik Reinfeldts liberala M-politik?

– C är inte Nya Moderaterna. I vissa fall driver Annie Lööf en mer ekonomiskt liberal politik än Reinfeldt, som med arbetsrätten. Däremot driver hon en liknande invandringspolitik.

– I januariavtalet nu lyckades C åstadkomma många socialdemokratiska reträtter. S fick i sin tur spoliera en borgerlig allians. Om situationen fortsätter kommer S att fortsätta kvar vid makten. Detta är oerhört värdefullt för S, men de har fått betala för det också.

Toppnyheter

Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

Inom kort ska Donald Trump också utfärda en presidentorder om sanktioner mot ”nuvarande och tidigare medlemmar av den turkiska regeringen” och personer som bidrar till att destabilisera norra Syrien.

Presidentordern kommer att göra det möjligt för USA att införa ytterligare kraftfulla sanktioner mot dem som är involverade i brott mot mänskliga rättigheter. Bland annat kan det bli tal om finansiella sanktioner, frysning av tillgångar och inreseförbud till USA, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

1 tim
Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

12 min
Ett amerikanskt stridsfordon i Syrien. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Pentagon: Offensiven var ”onödig och impulsiv”

Turkiets offensiv i norra Syrien var ”onödig och impulsiv”. Det säger den amerikanske försvarsministern Mark Esper på måndagskvällen. I ett uttalande säger han att han kommer att träffa de övriga Natoländerna nästa vecka och då driva på för ”diplomatiska och ekonomiska” motåtgärder mot Turkiet.

Samtidigt uppger president Donald Trump att de amerikanska styrkor som ska dras tillbaka från Syrien kommer att bli kvar i regionen. De kommer fortsatt vara sattionerade i Mellanöstern för att ”övervaka utvecklingen” och förhindra att IS på nytt vaknar till liv.

Det skriver Trump i ett uttalande på måndagen. I samma uttalande skriver han att han ger grönt ljus för sanktioner mot turkiska ledare.

30 min
Läs mer om Kriget i Syrien
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

2 tim
Det demokratiska startfältet i den förra debatten, som ägde rum den 12 september i Houston. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största debatten i politiska historien väntar i morgon

Tolv demokrater gör i morgon upp i den största debatten i amerikansk politisk historia, skriver Time. Aldrig tidigare har så många kandidater stått på samma scen.

Sedan debatten i september har två politiker tillkommit: Tulsi Gabbard och Tom Steyer. För att kvalificera sig krävdes att kandidaterna samlat in donationer från minst 130 000 personer och att de fått över två procents väljarstöd i minst fyra mätningar mellan 28 juni och 1 oktober, något som både Gabbard och Steyer nu har klarat, enligt Vox.

Men frågan är om Gabbard ställer upp. Hon har hotat att bojkotta tillställningen för att ”medier försöker kapa hela valprocessen” genom att hålla debatter som är ”menade att underhålla, inte upplysa”.

Idag 04:56
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
undefined

Sanders: Hon är kapitalist in i märgen – det är inte jag

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders avfärdar uppfattningen om att han och rivalen Elizabeth Warren i princip har identiska positioner, i en intervju med ABC News. Sanders menar att han är den enda som vill ta krafttag mot ”den styrande klassen” i USA.

– Elizabeth ser sig själv – om jag förstod citatet rätt – som kapitalist ända in i märgen. Det gör inte jag. Och skälet är att jag inte för en sekund kommer att tolerera den typ av girighet, korruption och ojämlikhet i inkomst och rikedom och allt lidande som pågår i det här landet, säger Sanders.

Han fick också frågor om sin hälsa, efter att han drabbats av en hjärtinfarkt tidigare i höst. ”Väldigt bra”, svarade Sanders när reportern frågade hur han mådde.

Både Sanders och Warren tillhör favoriterna i det demokratiska startfältet.

Idag 04:39
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Tomas Hilmo. Arkivbilder. Pressbild, TT
Krisen i sjukvården

Leverans väntas på onsdag – vd:n beklagar situationen

Leverantören Apotekstjänst hotas av både vite, skadestånd och avbrutet kontakt med anledning av den rådande bristen på sjukhusmaterial i flera regioner, skriver TT.

Företagets vd Tomas Hilmo beklagar den uppkomna situationen.

”Vi arbetar dygnet runt för att lösa leveranserna snarast möjligt. Vi beräknar just nu att alla leveranser ska vara igång i normal omfattning på onsdag”, skriver han i ett pressmeddelande som SVT och TT tagit del av.

På grund av materialbristen har planerade operationer ställts in i Uppsala under tisdagen och onsdagen. Andra regioner har gått in i stabsläge.

3 tim
Sjukvårdsmaterial. Arkivbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt stabsläge i Dalarna på grund av materialbrist

Stabsläget fortsätter i Dalarna med anledning av bristen på sjukvårdsmaterial, rapporterar SVT Dalarna. Regiondirektör Karin Stikå Mjöberg säger dock att inga planerade operationer har behövts ställas in hittills, men att det är nödvändigt att förråden kontinuerligt fylls på.

– Vissa delar klarar vi en vecka men andra delar bara några dagar, säger hon.

Stikå Mjöberg säger att man nu hoppas på att leverantören Apotekstjänst AB snart ska få sina leveranser att fungera.

Akademiska sjukhuset i Uppsala förlängde i dag operationsstoppet till onsdag på grund av brist på sjukvårdsmaterial.

6 tim
Arkivbilder  TT
undefined

Operationer i Uppsala ställs in på tisdag och onsdag

Problemen med materialbrist på Akademiska sjukhuset i Uppsala fortsätter. All planerad slutenvård och planerade operationer ställs in även under tisdagen och onsdagen, meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.

Sjukhuset har fått in vissa leveranser med sjukvårdsmaterial under helgen, men man är ännu inte uppe i de nivåer som krävs för att kunna bedriva en normal verksamhet och samtidigt ha beredskap för akuta händelser.

Materialbristen i Uppsala och fyra andra regioner har uppstått i samband med att man bytte distributör. Socialstyrelsen har på grund av detta kallat de berörda regionerna till ett extramöte, rapporterar SVT Uppsala.

Idag 11:33
Läs mer om Krisen i sjukvården
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

”Äntligen premierar riksbanken forskning som leder världen rätt”

Riksbanken har länge mött kritik för att endast premiera marknadsvänlig forskning. Med årets pristagare kan de stilla de kritiker som vill avveckla priset, skriver Tomas Bjöersdorff, Ekonom och tidigare VD för Erikshjälpen, på SVT debatt.

Världen idag är i stort behov av den typ av ekonomisk och praktisk forskning som årets pristagare bidragit till, skriver debattören. Han menar att vi måste lyssna till de ekonomer och forskare som förstår värdet av att väga in faktorer som befolkningens välmående, livskvalitet, kunskap och engagemang.

”En händelse som ser ut som en tanke är att det prestigefyllda Ekonomipriset som i år firar 50 år jubilerar med att ge världen hopp och uppmuntran genom att premiera forskning som kan svara på hur vi kommer tillrätta med några av vår tids största risker såsom ekologiskt sammanbrott, social och ekonomisk ojämlikhet”, skriver Tomas Bjöersdorff.

2 tim
Michael Kremer, Esther Duflo och Abhijit Banerjee. Wikipedia/Harvard University/MIT
undefined

Ekonomipriset till Nobels minne tilldelas trio

Den franska fattigdomsforskaren Esther Duflo delar Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne med amerikanerna Abhijit Banerjee och Michael Kremer.

”Årets pristagare har introducerat ett nytt angreppssätt för att få tillförlitliga svar på hur man kan bekämpa global fattigdom”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

I mitten av 90-talet gjorde Kremer fältexperiment och testade åtgärder för att förbättra skolresultaten i västra Kenya, något som Banerjee och Duflo fortsatt med i andra länder, ofta tillsammans med Kremer.

”Deras metoder är i dag dominerande bland utvecklingsekonomer”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

Idag 09:50
JONATHAN NACKSTRAND / AFP
undefined

Här är vinnarna av priset – två är ett gift par

Årets tre vinnare av Riksbankens pris till Nobels minne får utmärkelsen för deras ”experimentella ansats mot att minska den globala fattigdomen”.

Esther Duflo och Abhijit Banerjee är ett gift par som bland annat tillsammans med den tredje pristagaren Michael Kremer studerat så kallad mikroekonomi i utvecklingsländer, till exempel hur hushåll beter sig och effekten av utbildning. Metoden har ofta varit fältexperiment där målet har varit att fastslå kausala samband inom ekonomin.

– Vad som fungerar, vad som inte fungerar och varför, säger Duflo i Vetenskapsakademins intervju direkt efter tillkännagivandet.

Idag 10:14
Läs mer om Nobelpriset

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer