Torbjörn Nilsson, professor på Södertörns högskola och Moderaternas tre senaste partiledare. Foto: Montage, Pi Frisk/SvD/ Janerik Henriksson
Moderaternas framtid

Professor: Det är ovanligt med M:s hårdhet mot SD

Vad är Moderaterna för typ av parti i dag? Lider det av en identitetskris? I debatten framförs det ofta att partiet har blivit mer konservativt de senaste åren. Men Moderaterna har alltid skiftat mellan liberalt och konservativt, menar forskaren Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson, professor på Södertörns högskola, har forskat om Moderaternas historia. Han säger att han inte vill spå om vad partiet kommer att ta för riktning framöver, men han konstaterar att den politiska hållningen har fluktuerat genom åren.

– Genom hela M:s historia har partiet blandat liberalism och konservatism, med perioder där den ena delen har dominerat mer än den andra, säger Torbjörn Nilsson.

Han menar att det i dagsläget finns vissa drag inom partiet som går åt det mer konservativa hållet, med mer samverkan med Kristdemokraterna och även med Sverigedemokraterna lokalt. Torbjörn Nilsson poängterar dock att det inte finns något så kallat ”konservativt block” som en del hävdar.

– Inget konservativt block har formats än. Däremot finns det potential för det. Det beror på hur M och KD agerar framöver. Efter några år kanske vi har ett sådant block. Men det är just nu inte som med Alliansen där det fanns ett riktigt samarbete, ett politiskt program.

– Den som talar om ett konservativt block vill troligen att det ska finnas ett sådant. Socialdemokraterna kommer att hävda det i sin retorik för att vinna stöd.

Torbjörn Nilsson påminner om att det inte är första gången som Moderaterna av motståndarna kategoriseras tillsammans med impopulära personer eller partier. Många av de som var emot M:s politik under 70- och 80-talet ville stämpla det som nyliberalt för att associera med Margaret Thatcher och Ronald Reagan. Även M-anhängarna själva gjorde det, fast av omvänd anledning.

– Motståndarna ville utnyttja att Thatcher och Reagan var ogillade i svensk debatt. Men i verkligheten fanns det få hänvisningar till dem i moderata tidskrifter och annat, säger Torbjörn Nilsson.

Av samma anledning vill nu en del klumpa ihop M med SD i ett konservativt block, som ännu inte finns. Torbjörn Nilsson säger att trots en del lokala moderaters samarbete med sverigedemokrater är Moderaterna generellt sett fortfarande ganska ovilliga att samarbeta med SD, jämfört med resten av Europa.

– Det är ovanligt med M:s hårdhet mot SD. Ute i Europa är det vanligt att högern samarbetar med populistiska högerpartier.

Hur förenar M sina ideologier – liberalism och konservatism – i dag?

– Man ska inte se det som att det finns två falanger inom partiet. De flesta av Moderaternas anhängare förenar båda. Vissa är så klart mer liberala och andra mer konservativa.

Torbjörn Nilsson berättar att högern i sin ungdom förespråkande tullar och skydd av industrin. Från och med 30-talet började de protektionistiska inslagen att släppa och i stället blev det socialdemokratin och Bondeförbundet som propagerade för diverse stöd, som jordbruksstöd. Med åren blev Moderaterna ett allt mer liberalt parti.

– På 70-80-talet började M förespråka individualism samt riktade kritik mot välfärdsstaten och höga skatter. Detta gjorde att M växte tydligt under den perioden.

– Under Fredrik Reinfeldt anpassade partiet sig till en bredare politik och kunde därför ha statsministerposten i åtta år. Reinfeldts kursomläggning i politiken trampade dock på många tår. Han sa i princip att den politik som hade drivits tidigare var fel. Efter honom kom i stället kritik mot den rådande invandringspolitiken.

– I dag är M i en situation där kursen inte är lika tydlig. Men kriser i partier skapar deras kursomvändningar. Det var efter en kris som Reinfeldt kunde styra om politiken.

Var M tydligt med sina ståndpunkter under valrörelsen?

– Ja, det tycker jag att det var. M var tydligt med att det accepterade stöd från SD men inte samarbete.

– Mittenpolitikerna var otydligare eftersom de hade två olika budskap – de sa att de inte skulle ha en regering beroende av SD men inte heller släppa fram en Löfven-regering. Centerpartiet och Liberalerna ville inte tala om sitt andrahandsval ifall det inte skulle bli en Allians.

Finns Alliansen kvar?

– Nej, det är svårt att tala om en Allians där vissa vill driva opposition och andra vill försvara delar av politiken och där den ena sidan anser att den andra har lurat dem.

Har Annie Lööf ärvt Fredrik Reinfeldts liberala M-politik?

– C är inte Nya Moderaterna. I vissa fall driver Annie Lööf en mer ekonomiskt liberal politik än Reinfeldt, som med arbetsrätten. Däremot driver hon en liknande invandringspolitik.

– I januariavtalet nu lyckades C åstadkomma många socialdemokratiska reträtter. S fick i sin tur spoliera en borgerlig allians. Om situationen fortsätter kommer S att fortsätta kvar vid makten. Detta är oerhört värdefullt för S, men de har fått betala för det också.

Toppnyheter

Karin Tegmark Wisell på en pressträff. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegmark Wisell: Vi är långt från att nå flockimmunitet

Sverige är långt ifrån att nå flockimmunitet mot coronaviruset, säger Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell i en intervju med Bloomberg.

– Vi vet att stora delar av befolkningen är oskyddade, eftersom de inte smittats.

Svenska myndigheter har hela tiden förnekat att flockimmunitet skulle vara ett uttalat mål med att låta samhället förbli relativt öppet.

Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar och som kritiserat Folkhälsomyndighetens agerande under våren, säger till Bloomberg att han tror att Sverige hade kunnat vinna mycket på att stänga ner samhället. Nu, menar han, är det dock för sent:

– Tåget lämnade stationen i mars, och vi tappade biljetten på perrongen.

Igår 21:17
Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning till biljettbokning när tyskarna lättar reglerna

Svenskarna var snabba med att boka resor till Tyskland när landet i går lyfte karantänsrestriktionerna för svenskar som besöker landet, rapporterar GP.

Stena Line märkte genast av en stor ökning av bokningar. Under gårdagen fick färjerederiet in 1 700 bokningar, att jämföra med cirka 1 000 en dag tidigare. Det är ett välkommet tillskott för Stena Line som haft en ansträngd vår ekonomiskt.

– Det har varit väldigt tufft, för passagerarelementet har i princip uteblivit, säger presschefen Erik Lewenhaupt till Ekot.

Igår 17:40
Bild från infektionskliniken i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjukvården oroar sig för turistresors effekter i höst

Flera regioner ser ett osäkert flöde av patienter med covid-19 som en stor utmaning vad gäller planeringen för hösten, rapporterar Ekot.

Pernilla Petersson, tillförordnad vice ordförande för Vårdförbundet i Region Kalmar län, tror att sommarens turistresor kan öka trycket på vården under sensommaren. Hon är därför oroad för att anställda på intensivvårdsavdelningen som ska ha sen semester kommer behöva arbeta ändå.

– Vi förstår att man som egenföretagare behöver de här turisterna och dra in sin försörjning. Samtidigt behöver våra medlemmar ha sin semester, så det är en tuff situation, säger hon.

Igår 15:33
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Kontroll vid gränsen mellan Sverige och Norge i mars. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Allt fler vill nu resa in i Norge – men reglerna är snåriga

Under onsdagen märkte den norska gränspolisen av ett ökande antal svenskar som ville passera gränsen in i Norge, skriver Aftonbladet.

Alla svenskar får nu passera gränsen. Men bara de personer som kommer från Sveriges så kallade ”gröna zoner” – Blekinge, Skåne och Kronoberg – slipper sitta i en tio dagar lång karantän.

Gränspolisen Martin Hintland upplever att alla inte har lärt sig reglerna.

– Svenskar som bor i Skåne kör genom Sverige och om de övernattar i Sverige på vägen upp så måste de vara i karantän, vilket inte alla riktigt förstått, säger han till tidningen.

Igår 21:03
TT
undefined

Löfven, Trudeau, Ardern: ”Framtida coronavaccin måste bli seger för oss alla”

Det globala samfundet måste garantera global och jämlik tillgång till vaccin mot covid-19. Det skriver statsminister Stefan Löfven tillsammans med flera andra världsledare i en text i Washington Post.

”Det här kan inte vara ett tävling med bara en vinnare. När ett eller flera vaccin blir framgångsrika måste det vara en seger för oss alla”, skriver de.

Undertecknarna efterlyser att vaccinet, när det finns färdigt, distribueras på transparenta och vetenskapliga grunder och utifrån en princip om global solidaritet.

”Var du lever ska inte avgöra om du överlever”, skriver de.

Enligt texten pågår just nu nära 200 försök att ta fram ett vaccin runt om i världen.

Igår 18:09
Arkivbild. Hans Dahlgren och Stefan Löfven. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Öppen fråga” om EU enas om coronastöd i helgen

Sverige står fast vid sina krav inför fredagens EU-toppmöte om coronastödet och långtidsbudgeten. Enligt TT är planen att mötet ska pågå tills en uppgörelse finns på plats, men EU-minister Hans Dahlgren (S) är inte säker på om det kommer gå vägen:

– Det är en öppen fråga om det blir ett avslut nu till helgen eller om det behövs ytterligare ett möte, säger han på en pressträff.

Från ordförandelandet Tysklands håll är bilden av mötets utgång mer optimistisk. Förbundskansler Angela Merkel har sagt att hon vill ha avtalet på plats innan semestern, och den tyske EU-ministern Michael Roth menar att det finns ”en bra chans att nå ett genombrott”.

Igår 18:37
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Nyamko Sabuni under en intervju i tisdags. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Sabuni vill ha nya samtal om migration: Låt oss försöka

Att migrationsförhandlingarna bröt samman är ett stort nederlag och samtalen bör nu återupptas, skriver L-ledaren Nyamko Sabuni på DN Debatt.

”Min uppmaning till Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är denna: Låt oss försöka på nytt”, skriver hon.

Annars, fortsätter Sabuni, är risken att Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet kommer kunna styra villkoren efter nästa val. I stället borde de fem partierna som står för en ”stram men human flyktingpolitik” komma överens, tycker hon.

Igår 20:24
Flyktingläger i norra Uganda/Arkivbild. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kvotflyktingar till Sverige igen efter coronauppehåll

Kvotflyktingar får komma till Sverige igen efter att Migrationsverket beslutat att försiktigt återuppta det arbetet igen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I begränsad uppstart kommer ett antal kvotflyktingar att börja överföras till Sverige, säger Oskar Ekblad, chef med ansvar för den svenska flyktingkvoten, till radion.

Sedan i april har det svenska flyktingmottagandet i stort sett stått still med anledning av coronakrisen.

Igår 11:31
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
 Benjamin Crump (t h) TT
Protesterna mot rasism

Familjen stämmer staden för George Floyds död: ”Folkhälsokris för svarta”

George Floyds familj stämmer staden Minneapolis och beskriver Floyds död som del i en ”folkhälsokris” som drabbar svarta i USA, skriver flera medier.

– Det var inte bara Derek Chauvins knä som trycktes mot George Floyds nacke i åtta minuter och 46 sekunder, det var hela Minneapolis poliskår som dödade honom, säger familjens advokat Benjamin Crump i ett uttalande.

Chauvin och de tre andra poliserna som var närvarande när Floyd dödades misstänks alla för brott, men rättegången mot dem kommer dröja till 2021.

Stämningen innebär att Floyds familj oberoende av det domslutet kan få miljoner dollar i skadestånd, om de kan bevisa att Minneapolis-polisen som helhet kan klandras för de enskilda polisernas agerande.

Igår 20:14
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åsa Lindhagen: Rasism är ett stort problem i Sverige

Var femte svensk tycker att det vore negativt att bo granne med en person som har ursprung i Mellanöstern och Afrika eller är muslim. Det rapporterar DN med hänvisning till en ny Novusundersökning.

– Det bekräftar att vi har ett stort problem med rasism i Sverige, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Från politikens sida tycker hon det är viktigt att ”inte peka ut grupper av människor som problem och spä på en polarisering”.

Igår 19:52
Den nya statyn. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Staty av slavhandlare ersatt med demonstrant

I engelska staden Bristol vältes och kastades en staty föreställande slavhandlaren Edward Colston i floden Avon förra månaden. Nu har konstnären Marc Quinn gjort en ny staty föreställande en kvinna med en knuten näve i luften, rapporterar CNN.

Inspirationen hämtade han från demonstranten Jen Reid, som stod på en sockel med knuten näve.

Konstverket heter ”En svallvåg av makt (Jen Reid) 2020” och är tänkt att vara tillfällig, då det inte finns något tillstånd till den. Skulle statyn säljas tänker Quinn skänka vinsten till välgörande ändamål, som Reid får välja.

Igår 11:27
Läs mer om Protesterna mot rasism
USA:s president Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump försvagar miljölag – stärker infrastrukturen

USA:s president Donald Trump färdigställde på onsdagen planerna på att försvaga landets nationella miljöpolicy, kallad NEPA, skriver CNBC.

Det genom att snabba på godkännandet av infrastrukturella projekt som gasledningar, kraftverk och motorvägar.

Försvagningen av NEPA innebär att färre nationella projekt kommer att granskas under lagstiftningen vilket kommer att skynda på processen att färdigställa dem, enligt CNBC.

Det är en seger för amerikansk energisektor, men förändringen innebär också en försvagning av USA:s arbete mot klimatförändringar, skriver kanalen.

Igår 20:31
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo öppnar för striktare sanktioner för gasledning

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har under onsdagen uppgett att sanktionerna för att stoppa Nord Stream 2:s gasledning mellan Ryssland och Tyskland kan skärpas. Det skriver AFP.

– Vår förväntan är att länderna som deltar i det fortsatta projektet kommer att vara föremål för potentiella konsekvenser, säger Pompeo under en nyhetskonferans enligt nyhetsbyrån.

Trots vissa politiska åsiktskillnader mellan Tyskland och Ryssland, ser Tyskland gasledningen som ett sätt att stabilisera landets tillgång på energi. USA däremot anser att ledningen ger Ryssland ett övertag över Europas energileveranser.

Igår 19:11
Arkivbild. Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps team utmanar HD om att släppa deklarationen

Donald Trumps advokater utmanar högsta domstolens beslut om att presidenten måste lämna ut sin deklaration, rapporterar amerikanska medier.

I domslutet från förra veckan framgick att Trumps team har möjlighet att lämna in nya argument, en möjlighet som hans advokater nu meddelar att de kommer utnyttja. Enligt NBC News handlar Trump-teamets invändningar bland annat om att begäran om att få deklarationerna utlämnade är för bred och politiskt motiverad.

Begäran om att få ta del av deklarationen kommer från Manhattans distriktsåklagare Cyrus R Vance Jr. Han undersöker bland annat om Trump försökt dölja pengatransaktioner för att tysta två kvinnor som hävdar att de haft affärer med honom.

Igår 17:07
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Resultat från Astra Zenecas fas 1-studie på måndag

Medicintidskriften The Lancet ska publicera resultatet av Astra Zenecas fas 1-studie om ett möjligt covid-19-vaccin på måndag, enligt Reuters.

– Vi förväntar oss att artikeln, som genomgår sista redigeringen, ska publiceras på måndag 20 juli, säger en talesperson för The Lancet uppger Reuters.

Enligt uppgifter kommer rapporten i tidskriften visa att vaccinet både ger antikroppar och T-cellrespons, skriver Market Watch.

ITV:s politiska redaktör Robert Preston uppgav tidigare i dag att resultaten kan presenteras redan i morgon torsdag.

Igår 19:10
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Jättens vaccin kan ge dubbelsvar mot viruset

Positiva nyheter kan komma så tidigt som i morgon torsdag om det Oxfordutvecklade coronavaccinet som utvecklas i samarbete med Astra Zeneca. Det skriver tv-kanalen ITV:s politiska redaktör Robert Peston och hänvisar till källor.

Tidiga indikatorer tyder på att vaccinet ser ut att generera ett dubbelt försvar mot covid-19 – dels från antikroppar men också från de T-celler som alltmer verkar vara ett annat sätt som kroppen bekämpar viruset på. Att få ett dubbelförsvar ska vara ovanligt bland de många vaccin som nu utvecklas, skriver Peston.

Ett säkert svar i frågan kommer däremot inte förrän fas 3-studien som nu genomförs i Brasilien är klar.

Astra Zeneca-aktien är upp 3,5 procent vid lunchtid på onsdagen. En annan vaccinkandidat, från Astra Zeneca-delägda Moderna, ska ha ge ett robust skydd för samtliga 45 personer som ingått i deras test, meddelades det sent i går kväll. Det fick Moderna-aktien att rusa i Wall Streets efterhandel.

Igår 11:43
Nya studier pekar på att antikropparna mot covid-19 kan börja avta. Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frågan alla söker svaret på: Går det att smittas igen?

Kan patienter smittas av det nya coronaviruset två gånger? Nya forskningsstudier pekar på att antikropparna mot covid-19 kan börja avta redan efter 60 till 90 dagar, skriver NBC i en längre artikel.

Daniel Kuritzkes, som jobbar med infektionssjukdomar vid ett sjukhus i Boston, säger att det ännu finns för lite data för att svara på om patienter kan smittas igen.

Men, fortsätter han, om det är möjligt så uppstår två enorma problem. För det första kan mänskligheten glömma konceptet om flockimmunitet och för det andra kan det innebära att inte heller ett framtida vaccin ger ett långvarigt skydd.

– Det måste vi komma ihåg när vi fortsätter med vaccintesterna, säger Kuritzkes.

Igår 13:44
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin