Torbjörn Nilsson, professor på Södertörns högskola och Moderaternas tre senaste partiledare. Foto: Montage, Pi Frisk/SvD/ Janerik Henriksson
Moderaternas framtid

Professor: Det är ovanligt med M:s hårdhet mot SD

Vad är Moderaterna för typ av parti i dag? Lider det av en identitetskris? I debatten framförs det ofta att partiet har blivit mer konservativt de senaste åren. Men Moderaterna har alltid skiftat mellan liberalt och konservativt, menar forskaren Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson, professor på Södertörns högskola, har forskat om Moderaternas historia. Han säger att han inte vill spå om vad partiet kommer att ta för riktning framöver, men han konstaterar att den politiska hållningen har fluktuerat genom åren.

– Genom hela M:s historia har partiet blandat liberalism och konservatism, med perioder där den ena delen har dominerat mer än den andra, säger Torbjörn Nilsson.

Han menar att det i dagsläget finns vissa drag inom partiet som går åt det mer konservativa hållet, med mer samverkan med Kristdemokraterna och även med Sverigedemokraterna lokalt. Torbjörn Nilsson poängterar dock att det inte finns något så kallat ”konservativt block” som en del hävdar.

– Inget konservativt block har formats än. Däremot finns det potential för det. Det beror på hur M och KD agerar framöver. Efter några år kanske vi har ett sådant block. Men det är just nu inte som med Alliansen där det fanns ett riktigt samarbete, ett politiskt program.

– Den som talar om ett konservativt block vill troligen att det ska finnas ett sådant. Socialdemokraterna kommer att hävda det i sin retorik för att vinna stöd.

Torbjörn Nilsson påminner om att det inte är första gången som Moderaterna av motståndarna kategoriseras tillsammans med impopulära personer eller partier. Många av de som var emot M:s politik under 70- och 80-talet ville stämpla det som nyliberalt för att associera med Margaret Thatcher och Ronald Reagan. Även M-anhängarna själva gjorde det, fast av omvänd anledning.

– Motståndarna ville utnyttja att Thatcher och Reagan var ogillade i svensk debatt. Men i verkligheten fanns det få hänvisningar till dem i moderata tidskrifter och annat, säger Torbjörn Nilsson.

Av samma anledning vill nu en del klumpa ihop M med SD i ett konservativt block, som ännu inte finns. Torbjörn Nilsson säger att trots en del lokala moderaters samarbete med sverigedemokrater är Moderaterna generellt sett fortfarande ganska ovilliga att samarbeta med SD, jämfört med resten av Europa.

– Det är ovanligt med M:s hårdhet mot SD. Ute i Europa är det vanligt att högern samarbetar med populistiska högerpartier.

Hur förenar M sina ideologier – liberalism och konservatism – i dag?

– Man ska inte se det som att det finns två falanger inom partiet. De flesta av Moderaternas anhängare förenar båda. Vissa är så klart mer liberala och andra mer konservativa.

Torbjörn Nilsson berättar att högern i sin ungdom förespråkande tullar och skydd av industrin. Från och med 30-talet började de protektionistiska inslagen att släppa och i stället blev det socialdemokratin och Bondeförbundet som propagerade för diverse stöd, som jordbruksstöd. Med åren blev Moderaterna ett allt mer liberalt parti.

– På 70-80-talet började M förespråka individualism samt riktade kritik mot välfärdsstaten och höga skatter. Detta gjorde att M växte tydligt under den perioden.

– Under Fredrik Reinfeldt anpassade partiet sig till en bredare politik och kunde därför ha statsministerposten i åtta år. Reinfeldts kursomläggning i politiken trampade dock på många tår. Han sa i princip att den politik som hade drivits tidigare var fel. Efter honom kom i stället kritik mot den rådande invandringspolitiken.

– I dag är M i en situation där kursen inte är lika tydlig. Men kriser i partier skapar deras kursomvändningar. Det var efter en kris som Reinfeldt kunde styra om politiken.

Var M tydligt med sina ståndpunkter under valrörelsen?

– Ja, det tycker jag att det var. M var tydligt med att det accepterade stöd från SD men inte samarbete.

– Mittenpolitikerna var otydligare eftersom de hade två olika budskap – de sa att de inte skulle ha en regering beroende av SD men inte heller släppa fram en Löfven-regering. Centerpartiet och Liberalerna ville inte tala om sitt andrahandsval ifall det inte skulle bli en Allians.

Finns Alliansen kvar?

– Nej, det är svårt att tala om en Allians där vissa vill driva opposition och andra vill försvara delar av politiken och där den ena sidan anser att den andra har lurat dem.

Har Annie Lööf ärvt Fredrik Reinfeldts liberala M-politik?

– C är inte Nya Moderaterna. I vissa fall driver Annie Lööf en mer ekonomiskt liberal politik än Reinfeldt, som med arbetsrätten. Däremot driver hon en liknande invandringspolitik.

– I januariavtalet nu lyckades C åstadkomma många socialdemokratiska reträtter. S fick i sin tur spoliera en borgerlig allians. Om situationen fortsätter kommer S att fortsätta kvar vid makten. Detta är oerhört värdefullt för S, men de har fått betala för det också.

Toppnyheter

Annegret Hilse / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Tyskland redo spendera 540 miljarder på krisen

Tysklands finansminister Olaf Scholz kan komma att överväga stimulanser om 50 miljarder euro , motsvarande 540 miljarder kronor, om det skulle bli en ekonomisk kris, skriver DI.

Samma summa användes i ökad upplåning vid förra finanskrisen, och nu är man alltså redo att göra det igen. Med detta sagt tror han inte på att krisen står för dörren. Det vi ser nu handlar snarare om global osäkerhet, framför allt i spåren av handelskriget mellan USA och Kina, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

1 tim
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag bilförsäljning i Kina kan slå mot svensk ekonomi

Bilförsäljningen fortsätter att minska i Kina, världens största bilmarknad. Det kan sin tur slå mot svensk ekonomi, säger Martin Cardell, ansvarig för fordonsindustrin och transporter på konsultföretaget Ernst & Young, till Ekot.

Han menar att den stora prispress som råder på den kinesiska marknaden inte bara slår mot inhemska tillverkare utan även biltillverkare i Tyskland.

Och Sverige, framför allt i Västsverige där Volvo Cars är verksamt, är inget undantang. Just nu är läget positivt, och hittills rapporterar Volvo en ökad försäljning på 12 procent. Men i och med att Volvo exporterar den stora stadsjeepen XC90 från Göteborg till Kina, förblir bolaget sårbart för vad som händer hos jätten i öst.

Cardell, tror därför att om Volvos försäljningstrend skulle vända och om läget i Kina bli ännu tuffare framöver, kan det betyda färre jobb i Sverige.

– Skulle volymerna gå ner, och samtidigt så kan man tänka sig att det är en avmattning i andra delar i världen också, kan det påverka Volvo Cars och därmed en viktig del av den svenska ekonomin, säger Martin Cardell på Ernst and Young.

3 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vädjar till politikerna: Skatta inte sönder våra bilar

Nyregistreringarna av personbilar och lätta lastbilar gick som väntat upp i juli, enligt siffror från Bil Sweden. Men enligt Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, beror uppgången på få registreringar i juli förra året, eftersom rekordmånga fordon registrerades månaden innan då Bonus Malus-systemet infördes.

– Den svenska bilmarknaden har varit extremt ryckig under det senaste året. Tyvärr introducerades Bonus-malussystemet med den gamla testmetoden NEDC precis innan den nya testmetoden WLTP lanserades inom EU, säger han i ett pressmeddelande.

Om Sverige börjar tillämpa WLTP-metoden väntar en rejäl skattesmäll för många bilar, och en del laddhybrider kommer att mista klimatbonusen trots att just dessa bilar behövs i klimatomställningen, varnar han. Dessutom menar han att ytterligare justeringar av Bonus-malussystemet skapar stor förvirring.

Nu vädjar han till politikerna att avvakta.

– Skulle trots allt WLTP-värdena införas redan från 2020 bör skatteskalorna justeras så att fordonsskatten inte höjs. Fordonsindustrin är positiva till mätmetoden WLTP, samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett fordon i verkligheten har samma koldioxidutsläpp både före och efter ett införande av WLTP-värden i Bonus-malussystemet, säger Mattias Bergman.

5 tim
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Arkivbild. Vy över Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen sparkar igång veckan på plus

Stockholmsbörsen inleder veckan med stigande index. Strax före lunch såg index ut som följer:
• OMXS30: +0,7 %
• OMXSPI: +0,8 %
Bland storbolagen är det huvudsakligen uppgångar. SSAB och Kinnevik är i topp, med uppgångar på 2,9 respektive 1,9 procent.

Catena Media presenterade på måndagsmorgonen något av en besvikelse för andra kvartalet, där omsättningen sköt under förväntningarna. Direkt vid öppning rasade aktien runt 16 procent och på de nivåerna har aktien hållit sig under förmiddagen. Strax före kl 12 är kursen ner knappt 19 procent.

Under morgonen kom ny statistik från Valueguard, som visar att priset på bostadsrätter i storstadsområdena klättrat svagt uppåt i juli.

Bland morgonens aktierekommendationer finns bland annat Ratos, där både SEB och Kepler Chevreux har höjt sina rekommendationer till behåll, från tidigare sälj. Samtidigt sänks riktkursen – för SEB:s del till 18 kronor (22) och för Keplers del till 21 kronor (24).

Ratos har stigit under dagen och ligger vid lunch på plus 5,7 procent.

Morgonens nyhetsflöde domineras i övrigt av nyheten att det norska flygbolaget Norwegian har beslutat sig för att sälja hela sitt innehav i Bank Norwegian, för 2,2 miljarder norska kronor. Köpare är bland annat den finska Nordeaägaren Sampo.

3 tim
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Brett upp i Asien efter nytt hopp i handelssamtalen

De asiatiska börserna steg brett på måndagen efter att New York-börserna haft en stark avslutning förra veckan. Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:
• Nikkei: +0,7%
• Shanghai: +2,1%
• Shenzhen: +3,1%
• Hongkong: +2,1%
• Kospi: +0,7%
Bakom det glada börshumöret låg förnyat hopp om framgångar i handelssamtalen mellan USA och Kina, skriver AFP. Det efter att Vita husets topprådgivare i ekonomiska frågor, Larry Kudlow, sagt att förra veckans telefonsamtal mellan parterna var ”mycket mer positiva än vad som rapporterats”.

Enligt Financial Times steg börserna även på hopp om nya lättnader i penningpolitiken inför att världens centralbankschefer möts i Jackson Hole, Wyoming, USA på torsdag.

Under natten har japanska makrosiffror släppts. Landets export minskade med 1,6 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Det är åttonde månaden i rad som den japanska exporten sjunker. Dessutom vände producentförtroendet till minus för första gången på över sex år, skriver Reuters.

Idag 03:39
TT
undefined

Svag återhämtning på Wall Street – Walmart lyfte

De amerikanska börserna återhämtade sig svagt på torsdagen efter onsdagens fall på signaler om recession från räntemarknaden.

Vid stängning låg de stora indexen som följer:

• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,4%

Cannabisjätten Canopy Growth föll över 15 procent efter en förlust i miljardklassen i amerikanska dollar för andra kvartalet. Bolaget är världens största producent av laglig cannabis.

General Electrics aktie föll över 11 procent efter att en visselblåsare, Harry Markopolos, sagt att bolaget har stora hål i sin bokföring. General Electric nekar dock till anklagelsen.

En aktie som däremot steg var Walmart efter att bolaget redovisat en kvartalsrapport där förlust vändes till vinst och bolaget höjde sina prognoser.

Kinesiska Alibaba steg efter att ha redovisat ökade intäkter med 42 procent under april–juni och överträffat prognoserna. Alibaba lyfte över 3 procent på börsen.

15 aug
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer