TT
Gästboken
I flödet

Professionell pessimism bekämpas bäst med fakta

Människan håller på att systematiskt förstöra planeten. Allt fler mår dåligt psykiskt. Livet var bättre förr och imorgon blir det sämre. Så brukar det låta i mediernas braskande rubriker om krig och katastrofer. Det är bara det att dessa sanningar om världens tillstånd inte visar sig stämma.

FN:s panel för biologisk mångfald IPBES gav i maj ut en rapport om att en miljon arter hotas av utrotning globalt, vilket skulle vara 25 procent av de artgrupper som utvärderats.

Det är bara det att hälften av arterna IPBES inkluderar i sin siffra på 25 procent är den kategori som kallas sårbar, det vill säga att arten löper en sannolikhet att utrotas i vilt tillstånd på minst 10 procent de närmaste 100 åren. Det rör sig alltså bara om en uppskattning av hur många arter som skulle kunna utrotas, inte ett konstaterande att de precis håller på att utrotas.

En nyligen utgiven metaanalys (en studie av andra studier) pekar samtidigt - tvärtemot återkommande larm – på att människor inte mår sämre psykiskt.

Men ingen vill läsa om de flygplan som inte kraschar, byggnaderna som inte brann eller djurarterna som lever vidare. Redaktioner tar sällan in rättelser och då ofta långt efter att den negativa nyheten har fått spridning. Minnet är kort och många är dessutom okunniga om hur dåligt pessimisterna gissat i tidigare prognoser. Ofta är de pessimistiska prognoserna just förväntningar om vad som skulle kunna bli en framtida utveckling, och i sig påverkade av pessimistiska utgångspunkter.

Psykologen Steven Pinker menar att det ligger i våra gener att hoppas på det bästa men planera för det värsta. Det är inte en bra strategi för våra dagar av snabb utveckling. Pessimisten planerar bara för det värsta, att jämföra med de bästa ekonomiska investerarna som planerar för sitt nästa steg efter framgången.

Tänkare som Hans Rosling har lyft världens verkliga tillstånd, men pessimismen och cynismen behöver debatteras. Det handlar inte bara om rimlighet och fakta, utan även om att peka ut att det finns professionella pessimister, vars drivkrafter är och förklara varför dåliga nyheter får genomslag. Förhoppningar på att en teknik ska lösa alla problem, en ”hype”, drivs på av pessimismens sökande efter mirakellösningar på olösliga problem.

Det är först med fakta som vi kan driva på en sund och förutseende framtidsoptimism. Roslings berömda sentens är därför väl värd att fortsätta påminna om: ”Det finns ingen plats för fakta om våra sinnen är fyllda av rädsla”.

Waldemar Ingdahl, skribent och vetenskapsjournalist.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Gästboken

Toppnyheter

Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Efter två års handelskrig: Trump bekräftar delavtal

Kina och USA har kommit överens om en första fas av ett nytt handelsavtal länderna emellan – efter ett nästan två år långt handelskrig. Det bekräftar USA:s president Donald Trump på Twitter efter en presskonferens där Kina sagt i princip samma sak.

Presidenten skriver samtidigt att förhandlingarna omgående tas vidare.

”Vi kommer att börja förhandlingarna om den andra fasen direkt, i stället för att vänta tills valet 2020”, skriver Trump på Twitter.

Handelsrepresentanten Robert Lighthizer bekräftar samtidigt att avtalet innebär sänkta tullar på vissa kinesiska varor.

USA kommer att behålla tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar från Kina men sänka dem från 15 till 7,5 procent på varor för 120 miljarder dollar.

6 tim
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina överens med USA om handelsavtalets utkast

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

Idag 15:11
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Idag 04:31
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer