Utanförskapet på arbetsmarknaden

Privata arbetsgivare anställer fler funktionsnedsatta

Privata arbetsgivare är bättre än offentliga på att anställa personer med olika intellektuella funktionsnedsättningar, uppger SVT Örebro.

Men ett lärlingsprojekt i Örebro län vill få de offentliga verksamheterna att skärpa sig. Projektet går ut på att utbilda vuxna med lindrig utvecklingsstörning och ge dem en titel. De som går lärlingsutbildningen blir kallade serviceassistenter inom respektive yrke.

Jessica Arvidsson, doktor i handikappvetenskap, uppger att den privata sektorn är bättre på att anställa människor med funktionshinder.

– Huvuddelen av de som har arbete jobbar inom små privata företag. Ska man vara drastisk så kan man säga att offentlig sektor är ganska usel på att anställa den här målgruppen, säger Jessica Arvidsson till SVT Örebro.

Toppnyheter

Swedbanks logga utanför det litauiska huvudkontor.  Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Swedbanks externa rapport ute: ”Styrelsen har fortsatt förtroende för vd”

Swedbank har släppt slutsatserna av sin externa penningtvättsrapport. I det pressmeddelande som släpptes i samband med den framgår bland annat att styrelsen har fortsatt förtroende för Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

– Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt, skriver styrelseordföranden Lars Idermark.

Swedbank ska tillsätta en specialiserad enhet för ”Financial Crime Intelligence”, heter det i pressmeddelandet.

– För att säkerställa att vi har rätt fokus eftersom finansiell brottslighet utvecklas över tid. Arbetet med att bekämpa finansiell brottslighet är ständigt pågående, säger Bonnesen i pressmeddelandet.

Swedbanks rapport har gjorts av den externa utredaren, Forensic Risk Alliance. Vilka specifika slutsatser FRA eller banken drar av den granskning FRA har gjort nämns inte i pressmeddelandet. Rapporten offentliggörs och är delvis maskerad.

Bakgrunden är SVT:s Uppdrag gransknings rapportering om att cirka 40 miljarder kronor ska ha tvättats genom Swedbank. Ett avslöjande som briserade i februari.

12 min
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Analyser: Förtroendet för Bonnesen är för skadat

Birgitte Bonnesen har varit en utmärkt vd på många sätt – men nu är förtroendet för Swedbank-toppen alltför skadat, skriver SvD Näringslivs Jan Almgren.

Han skriver också att läget är akut för Bonnesen och att hennes tidigare uttalanden om penningtvätt ligger som en våt filt över ”allt hon gör och säger”.

”Om det inte går att lita på henne när hon talar om penningtvätt, går det då att lita på henne i andra sammanhang?”, skriver Almgren.

Fredagens presentation av Forensic Risk Allicance granskning av den misstänkta penningtvätten är ett försök för Bonnesen och Swedbank att återupprätta ett sargat förtroenden, enligt DI:s Mikael Vilenius.

”Om danskan fixar att ta sig ur knipan vore det ett Houdininummer i den högre skolan”, skriver han.

40 min
Arkivbild: Swedbanks huvudkontor i Riga.  Merko.
Penningtvätten i banksektorn

Ex-chef: Banken blundade för penningtvätt i Baltikum

Tidigare chefer vittnar anonymt för SvD Näringsliv om att Swedbank sedan länge varit medvetna om riskerna kopplade till den baltiska bankmarknaden.

En person som suttit i koncernledningen säger att det var allmänt känt att ryska oligarker fanns bland kunderna och att det fanns transaktioner som borde granskas.

– Men ingen ville tala högt om det, så länge det gick bra. Verksamheten i Baltikum gjorde kanonvinster, vilket gjorde cheferna i Sverige euforiska, säger personen.

En icke namngiven bankexpert som jobbat för Swedbank i regionen påstår att det är lätt att kontrollera penningtvätt.

– Det finns ingen chans i världen att du inte upptäcker misstänkta aktiviteter, du måste helt enkelt välja att inte se dem, säger personen.

Anklagelserna mot Swedbank fördes fram av Uppdrag Granskning i slutet av februari och banken tillsatte kort därefter en extern utredning för att syna uppgifterna. De slutsatserna presenteras under fredagen.

Igår 21:03
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ebba Busch Thor (KD). Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre - analyser

Ledare: Seger för förnuftet – som även S kan fira

Jimmie Åkesson har all anledning att jubla över KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om att hon är redo att samtala med SD – så här nära en normalisering har partiet aldrig tidigare varit, skriver Expressens ledarredaktion. Men även S har anledning att fira, beskedet är nämligen den definitiva dödskyssen åt Alliansen, enligt Expressen.

På GP:s ledarsida skriver Håkan Boström att Busch Thor nu gör det enda rätta och att hennes besked är en seger för förnuftet.

”Att sakpolitiken och resultaten är viktigare än vem man pratar med förstår egentligen en skolelev. Ändå har det varit så svårt för många ledande politiker att våga säga det självklara”, skriver Boström.

Aftonbladets Jonna Sima frågar sig hur länge de dröjer innan M följer i KD:s spår. Hon skriver att motelden för vänstern och liberalerna måste vara att satsa på ”politik som inte bara stänger högerextremismen ute, utan också motverkar dess framväxt”.

Igår 20:58
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre - analyser

Löfven: Hur är det i linje med kristna värderingar?

Att öppna upp för samtal med Sverigedemokraterna är ett sätt för Kristdemokraterna att vinna makt åt sig själva. Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett inlägg på Facebook.

”Hur det faktum att de ger större makt till högerextrema ledare, som ägnat nästintill hela sina liv till att hetsa människa mot människa, ligger i linje med Kristdemokraternas kristna värderingar lämnar jag till dem själva att försöka förklara”, skriver Löfven.

Han påpekar också att KD under valrörelsen sa att partiet inte skulle kunna samarbeta med SD ”på 20 år”.

”Ibland kan 20 år gå fort i politiken”, skriver Löfven.

Igår 16:23
Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre - analyser

Analyser: Första steget mot Jimmie Åkessons nya block

KD-ledaren Ebba Busch Thors öppning mot SD vidgar sprickan mellan de forna Allianspartierna och möjligheten att de ska hitta tillbaka till varandra ter sig allt blekare. Det skriver Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg i en analys.

DN:s Ewa Stenberg skriver i sin analys att Busch Thors besked banar väg för en framtida M+KD-regering med stöd av SD. Hon anser att det troligaste är att Moderaterna kommer att följa efter KD och öppna för samtal med SD även de.

Stenberg konstaterar också att även om många KD-väljare säkert kan acceptera ett SD-samarbete finns det nog också de som överger partiet till följd av dagens besked. Dock kan KD också locka till sig SD-väljare och nettot behöver därmed inte bli negativt, enligt Stenberg.

SVT:s Mats Knutson skriver att en som jublar åt dagens besked är SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Åkesson har länge talat om att bygga ett konservativt block och kan uppfatta dagens utspel som ett första steg i den riktningen”, skriver Knutson.

Igår 15:23
Läs mer om Sveriges nya styre - analyser