Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska lantbruket

Pressade bönder erbjuds ta snabblån inför nästa sommartorka

Bristen på regn runtom i landet kan tvinga svenska bönder att köpa in extra foder. Men tiden är knapp och i väntan på regeringens krispengar uppmanas många ta snabblån till väldigt hög ränta, skriver DN.

Jordbruksverkets krispengar följer på fjolårets krispaket som delades ut i efterdyningarna av sommartorkan. Det rör sig om 1,08 miljarder som ska sökas före den 20 maj och som ska delas ut från den 5 juli.

Men redan nu har finansiella institutet Uppland kredit AB erbjudit det kallade Bondelånet till ett okänt antal lantbrukare, vilket i praktiken är ett snabblån mot femton procents ränta.

Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert vid Lantbrukarnas riksförbund anser att erbjudandet är belysande för hur situationen ser ut för många bönder i nuläget.

– Djuren har börjat släppas ut samtidigt som det är torrt i markerna. Det finns inte tillräckligt med bete på många håll, och även tillskottsfodret är på upphällningen, säger han till DN.

Enligt Land Lantbruk säger en lantbrukare som vill vara anonym att han aldrig tidigare upplevt att ett företagslån har riktats specifikt mot bönder.

– Jag tycker att det är att utnyttja folks belägenhet. Varför dyker annars den här typen av erbjudande upp just nu? frågar sig lantbrukaren.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Analys: Svenska kronan når finanskrisnivå i år

Svenska kronan kommer pressas ytterligare under andra halvåret menar analyshuset Capital Economics. Enligt analyshuset kommer kronan försvagas till 11 kronor mot euron i slutet av året, skriver Dagens Industri.

Senast kronan var så svag var 2009, året efter finanskrisen. Riksbanken har hittills förespråkat oväntat positiva utsikter för den svenska ekonomin, men Capital Economics bedömer att Riksbanken snart kommer få ändra sin ståndpunkt då det nu finns flera tecken på att den inhemska efterfrågan i Sverige försvagas.

Ett viktigt tecken är att hushållskonsumtionen för maj var svag, och sjönk från samma månad i fjol med 1,0, vilket är den största nedgången på ett decennium. Enligt Capital Economics är det helt klart att den svenska ekonomin tappat mycket momentum i mitten av året.

Det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta, menar analyshuset.

1 tim
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Fortsatt svag krona efter inflationsbesvikelse

Senaste svenska inflationssiffror blev en besvikelse vilket sänker förhoppningarna om en kronförstärkning inom en snar framtid.

Det skriver Nordeas Martin Enlund och Andreas Steno Larsen i ett nyhetsbrev på söndagen, skriver Omni Ekonomi.

”Hösten talar för en svagare krona snarare än en starkare krona”, skriver de.

Vidare tror Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf att Riksbanken kan komma att behöva slopa sin planerade räntehöjning i vinter och behålla räntan på minus 0,25 fram till och med 2021.

14 jul
Läs mer om Den svenska kronan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i den flygolycka där nio personer omkom i söndags. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Haverikommissionen klar på olycksplatsen i Umeå

Statens haverikommissions arbete på platsen där flygolyckan i Umeå inträffade för en vecka sedan är färdigt, rapporterar TT. Nu fortsätter arbetet med utredningen, dels från huvudkontoret i Stockholm och dels i myndighetens lokaler i Strängnäs där flygplansvraket finns.

Faktainsamlingen beräknas ta flera månader och avdelningschef Peter Swaffer på Haverikommissionen vill inte uttala sig om man har gjort några framsteg hittills.

– Jag har ingen kommentar om det just nu. Vi behöver få lite mer tid på oss, säger han till nyhetsbyrån.

4 tim
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i flygolyckan i Umeå där nio personer omkom. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australisk expert följer utredning av flygkraschen

På plats för att följa Haverikommissionens utredning av dödskraschen i Umeå finns en representant från Australiens motsvarighet till myndigheten, Australian Transport Safety Bureau, ATSB. Anledningen är att flygplansmodellen, Gipps Aero GA8 Airvan, är Australientillverkat, rapporterar TT.

– För flygsäkerheten har vi berörda personer som kan vara behjälpliga av att få ta del av det vi håller på med, säger avdelningschef Peter Swaffer på Statens haverikommission till TT.

Dessutom utser den australiske representanten en teknisk rådgivare som i det här fallet kommer från Australiens transportmyndighet CASA.

4 tim
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå