Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska lantbruket

Pressade bönder erbjuds ta snabblån inför nästa sommartorka

Bristen på regn runtom i landet kan tvinga svenska bönder att köpa in extra foder. Men tiden är knapp och i väntan på regeringens krispengar uppmanas många ta snabblån till väldigt hög ränta, skriver DN.

Jordbruksverkets krispengar följer på fjolårets krispaket som delades ut i efterdyningarna av sommartorkan. Det rör sig om 1,08 miljarder som ska sökas före den 20 maj och som ska delas ut från den 5 juli.

Men redan nu har finansiella institutet Uppland kredit AB erbjudit det kallade Bondelånet till ett okänt antal lantbrukare, vilket i praktiken är ett snabblån mot femton procents ränta.

Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert vid Lantbrukarnas riksförbund anser att erbjudandet är belysande för hur situationen ser ut för många bönder i nuläget.

– Djuren har börjat släppas ut samtidigt som det är torrt i markerna. Det finns inte tillräckligt med bete på många håll, och även tillskottsfodret är på upphällningen, säger han till DN.

Enligt Land Lantbruk säger en lantbrukare som vill vara anonym att han aldrig tidigare upplevt att ett företagslån har riktats specifikt mot bönder.

– Jag tycker att det är att utnyttja folks belägenhet. Varför dyker annars den här typen av erbjudande upp just nu? frågar sig lantbrukaren.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer