Den turbulenta bomarknaden

Pressade banker – dags att omförhandla bolån

Den hårdnande konkurrensen om bolånen pressar storbankerna som under rapportsläppen vittnat om krympande marginaler och fallande vinster.

Vinnare är bankkunderna – som nu uppmanas att utnyttja en allt bättre förhandlingsposition.

Storbankerna står förvisso fortfarande för den största delen av bolånekakan. Men utlåningstillväxten avtar och andra aktörer tar ett allt större grepp om marknaden samtidigt som nya sajter gjort det enklare att jämföra räntorna.

Att den hårdnande konkurrensen börjar kännas av blev tydligt under veckans - för bankerna - dystra rapportsläpp. Ett positivt tecken, tycker finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

– Det är bra för alla konsumenter som har lån att vi har en bra konkurrens, det gör ju också att priserna pressas. Sverige har ju haft ganska höga bolånemarginaler där bankerna tagit ut ganska stora andelar, säger han.

Ökad rörlighet

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, märker tydligt av den ökade rörligheten bland kunderna. Framför allt är det de etablerade småbankerna som utgör storbankernas största hot. Vid årsskiftet stod de för nästan 20 procent av den totala bolånestocken, enligt Finansinspektionens Bankbarometer.

Men uppstickarna gör också gör sin del, säger Söderberg.

– Länsförsäkringar och SBAB har tagit väldigt mycket kunder med sina låga räntor. Men det är nog de här små nya aktörerna med specialerbjudanden som gör att vi som kunder börjar ifrågasätta våra banker mer och förhandlar i större utsträckning, säger hon.

– Bara att de finns gör att storbankerna måste skärpa till sig och inte kan fortsätta med de här enorma marginalerna på bolån.

Hungriga aktörer

Sparekonomer som TT pratat med är ense om att nu är dags att ta tillfället i akt och utnyttja situationen. Råden är att vända sig till fler aktörer, kolla på snitträntorna och kontakta de som ligger bäst till.

– Det finns många hungriga aktörer som vill locka kunder samtidigt som storbankerna inte har råd att förlora allt för mycket heller, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som tycker att det kan vara värt att ha i åtanke vid förhandlingsbordet.

Hon höjer dock ett varningens finger för vissa erbjudanden om helhetslösningar, till exempel de om att i samma veva också föra över allt pensionssparande till samma bank.

– Det behöver inte vara dåligt, men då gäller det verkligen att se till att inte villkoren blir sämre för pensionen bara för att man ska få några punkter lägre ränta.

Hon får medhåll från Claudia Wörmann, sparekonom på SBAB, som tycker att man som kund inte ska behöva känna att man måste vara så lojal banken.

Men medan Bratt tycker att binda räntan är ett uselt alternativ i dagens läge, menar Wörmann att det ändå fortfarande kan ha sina fördelar.

– Om man tänker sig att man ska bo kvar och vill veta vad man ska betala så kan det vara ett alternativ. För stiger räntorna är det där det kommer kännas först.

Fakta: Storbanker tappar

Storbankerna har tappat marknadsandelar till konsumentbankerna (såsom Skandiabanken, SBAB och Länsförsäkringar) som fortsätter att expandera på bolånemarknaden. Konsumentbankernas höga tillväxt har de senaste åren helt utgjorts av bolån och vid årsskiftet stod de för nästan 20 procent av den totala bolånestocken i Sverige.

Bankernas marknadsandelar, bolån, mars 2019:

Swedbank: 24,3%

Handelsbanken: 22,6%

SEB: 13,7%

Nordea: 13,5%

SBAB: 8,4%

Länsförsäkringar: 6,8%

Danske Bank: 3,8%

Skandiabanken: 1,9%

Sparbanker: 2,1%

Övriga: 2,9%

Källa: Finansinspektionen, siffrorna från SCB efter beräkningar av Svenska Bankföreningen

Toppnyheter

Illustrationsbild/Tedros Adhanom Ghebreyesus. TT
Coronavirusets spridning – globalt

WHO larmar: Över 100 000 nya smittade varje dag

Antalet nya smittade av coronaviruset världen över har de senaste fem dagarna legat på över 100 000 per dag, enligt rapporter till WHO som flera medier uppmärksammar. Utbrottet ökar i styrka i många regioner.

– Vi är särskilt oroliga över Central- och Sydamerika, där många länder nu ser accelererande epidemier, säger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Samtidigt fortsätter antalet nya covid-19-fall att minska i Europa. Under torsdagen registrerades den lägsta siffran över nya fall sedan den 22 mars.

2 tim
Illustrationsbild. JIM URQUHART / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina öppnar för USA:s flygbolag efter hämnden

Utländska flygbolag som portats från Kina under coronapandemin kommer att tillåtas flyga igen, meddelar Kinas luftfartsmyndighet enligt TT.

Det innebär att Kina häver det temporära förbudet även för amerikanska flygbolag – bara några dagar efter att USA förbjudit kinesiska flygbolag att verka i landet som hämnd för Kinas inskränkningar.

Kina säger nu att utländska flygbolag kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka. Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan.

37 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Astra Zeneca bland USA:s fem corona-finalister

Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Merck och Pfizer tillhör de fem läkemedelsbolag som Trump-administrationen utsett till vaccin-finalister. Bolagen kan därmed få tillgång till statliga medel, enligt källor inom Vita huset skriver New York Times.

De tre förstnämnda har redan fått 2,2 miljarder dollar av federala pengar i coronavaccinjakten men ytterligare tillskott kan vänta. Pengarna ska hjälpa till att genomföra kliniska tester och även till att bygga en tillverkningsbas innan det ens står klart vilken av läkemedelsjättarnas vaccin, om ens något, kommer att fungera.

Genom att utse fem toppkandidater hoppas Vita huset att snabbt kunna identifiera vilka som ligger i framkant, för att påskynda en massproduktion av ett coronavaccin, skriver tidningen.

Igår 20:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Demonstration.  Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Polisen: Fanns inga skäl att neka protesten tillstånd

Trots att det befarades att många fler än 50 personer skulle dyka upp på Black lives matter-demonstrationen i Stockholm i går kväll, såg polisen aldrig några skäl till att neka den tillstånd, rapporterar SVT.

– Vi måste ändå ha tillit till personer som söker tillstånd för allmän sammankomst, säger presstalesperson Mats Eriksson.

Han menar att demonstrationen sannolikt skulle ha genomförts oavsett.

24 min
Jim Mattis/protester i Los Angeles. TT
undefined

Förre försvarsministern: Trump splittrar folket

USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis går till hård attack mot landets president, enligt amerikanska medier. I ett sällsynt uttalande säger Mattis att Donald Trump är ”den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket” utan tvärtom söker splittring.

Han säger sig vara arg och bestört över hur presidenten hanterat den senaste tidens oroligheter i landet.

Kritiken beskrivs som anmärkningsvärd, särskilt eftersom Mattis hållit en låg profil sedan han lämnade sin post i december 2018 i protest mot Trumps Syrienstrategi.

1 tim
Kravallutrustad polis fick gripa in. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arrangören: ”Tar avstånd från det som hände efter”

Arrangörerna hade bara tillstånd för en demonstration för 50 personer till stöd för Black lives matter-rörelsen. Men runt 8 000 dök upp på Sergels torg i centrala Stockholm, enligt DN. När demonstrationen upplöstes spreds deltagarna över staden och vid Stockholms slott fick kravallpolis sättas in.

Arrangören Ibi Chune Jogestrand säger att hon själv gick hem när arrangemanget upplöstes.

– Jag tar helt avstånd från det som sedan hände och det en del personer valde att göra efteråt. När polisen bad oss att avsluta så gjorde vi det, säger hon till DN.

Smittskyddsexperten Björn Olsen är mycket kritisk till att demonstrationen över huvud taget arrangerades mitt under coronapandemin.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter igång, säger han till Aftonbladet.

Igår 21:49
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Anna Ekström (S). Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ekström: Aldrig ”särskilt nära” att skolorna stängdes

Det var aldrig ”särskilt nära” att regeringen stängde grundskolorna i våras, men det var inget lätt beslut, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med DN. Hon har märkt att det fanns en stor förväntan på att så skulle bli.

– I takt med att beskedet kom och var väl motiverat (...) så uppfattar jag att det är en stor majoritet som tycker att det är bra att vi har hållit skolorna öppna, säger hon och betonar att hon lyssnat på experter och Folkhälsomyndigheten.

Sverige är ett av få länder i världen som hållit grundskolorna öppna genom pandemin.

1 tim
Harriet Wallberg. TT
undefined

Avhoppade koordinatorn: ”Hade inte något mandat”

Sveriges testkoordinator Harriet Wallberg ville se bredare testning och smittspårning av coronaviruset, men valde i helgen att hoppa av sitt uppdrag.

– Man måste ha ett beslutsmandat för att kunna åstadkomma något. Den rollen hade inte jag, säger hon till DN.

Wallbergs anställning löpte ut den 31 maj, men hon hade uppfattningen att både regeringen och Folkhälsomyndigheten ville att hon skulle fortsätta. Efter att ha gjort en analys av vad hon kunde bidra med valde hon ändå att gå.

2 tim
Demonstranter på Sergels torg. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittskyddsexperten kritisk till demonstration

Smittskyddsexperten Björn Olsen säger till Expressen att demonstrationen i Stockholm, till stöd för Black lives matter, aldrig borde ha fått klartecken mitt under en pandemi.

– Jag blir djupt bestört av det där beteendet. Det är hemskt och ignorant, säger han till tidningen.

Arrangörerna hade tillstånd för en demonstration med 50 deltagare, men det dök upp tusentals demonstranter på Sergels torg.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter igång, säger Olsen till Aftonbladet.

Igår 18:44
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige