Johnson med flickvännen Carrie Symonds anländer till partikongressen i Manchester.  HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Pressad Johnson lovar 40 nya sjukhus inför stämman

Det var en pressad Boris Johnson som anlände till Torypartiets kongress i Manchester, skriver Sky News. Veckan som lett fram till den första kongressen som premiärminister har varit minst sagt tuff. I veckan åkte Johnson på ett smärtsamt nederlag i högsta domstolen, då det slogs fast att han vilselett drottningen om nedstängningen av parlamentet. Senare i veckan inledde en oberoende enhet inom polisen en granskning av Johnsons kontakter med en amerikansk affärskvinna. Utredningen gäller huruvida Johnson under sin tid som borgmästare i London gav Jennifer Arcuri offentliga medel och särskilda tjänster.

Boris Johnson inledde konferensen med ett nytt löfte om att lyfta sjukvården. Johnson lovar att satsa 13 miljarder pund på 40 nya sjukhus. I en intervju med Sunday Times säger han att den nationella sjukvårdsmyndigheten NHS är ”helt och hållet central” för hans vision om ett ”enat samhälle och ett enat land”.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Storbritanniens framtid

Toppnyheter

Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Analyser: Svensk modell för krishantering lär inte bestå

Sverige har hittills inte varit i närheten av att nå målet om 100 000 coronatester i veckan, och en förklaring verkar vara att den svenska modellen för krishanteringen i det här fallet inte fungerar. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Systemet bygger på ansvarsmodellen, att den organisation eller myndighet som har ansvaret i normalfallet har det även i kris.

”Den svenska modellen för krishantering har inte klarat testet och kommer knappast att bestå oförändrad när coronakrisen är över”, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin skriver om beskedet att personer över 70 fortsatt ska hålla sig isolerade. Hon skriver att många lockas att strunta i att följa direktiven när tristessen nu tränger sig på.

”Det är inte lätt uppfostra ett helt land. Men Anders Tegnell och hans kolleger gör vad de kan, det är uppenbart. Det får 70-plussarna tänka på när de ska hantera sin besvikelse.”

20 min
Irene Svenonius.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenonius: Staten har inte klarat sitt uppdrag

Att inte fler har testats för covid-19 är inte regionernas fel säger Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) till Svenska Dagbladet. Hon menar att det är staten som inte klarat sitt uppdrag.

Kritiken kommer efter att socialminister Lena Hallengren (S) sagt att regeringen gjort sin del genom att se till att testkapaciteten har ökats.

Svenonius tycker inte att testningen av personal inom ”övrig samhällsviktig verksamhet” ligger på regionerna. Hon menar att Region Stockholm uppfyllt kraven i och med att de testat bland annat sjukvårdspersonal.

34 min
Christina Tallberg. Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

PRO: Många frågar sig när det kommer att ta slut

Det är bra att riktlinjerna för personer över 70 nu har förtydligats, men samtidigt är isoleringen krävande för många äldre. Det säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisations (PRO) till Ekot.

– Många frågar sig när det här kommer ta slut. Man oroar sig för att det kommer bli väldigt långvarigt, säger Tallberg.

Lena Gustafsson, 74, i Göteborg säger till GP att hon är besviken över att restriktionerna för de äldre inte lättades i dag.

– Jag är ledsen och har nog inte riktigt hunnit hämta mig. Det här var inte vad jag hade förväntat mig, säger hon.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Människor i Brasilien. Illustrationsbild. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Virusspridningen ökar ännu i Sydamerika

Virusspridningen i Brasilien, Peru och Chile ökar fortfarande. Det säger chefen för Washington-baserade Panamerikanska hälsoorganisationen, WHO:s regionala gren för Nord-, central- och Sydamerika till AFP.

– Vi är särskilt oroliga för att antalet nya fall som rapporterades förra veckan i Brasilien var den högsta siffran för en sjudagarsperiod i landet, säger Carissa Etienne till nyhetsbyrån.

2 tim
Ann Linde. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde: Danmark måste se på situationen i Skåne

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att hon förstår den frustration många i Skåne känner över att danskar får resa in i Sverige men att svenskar är portade från Danmark.

Till TT säger hon att hon tycker att Danmark ska titta på hur smittsituationen ser ut i Skåne när man fattar beslut om hur gränserna ska öppnas, något statsminister Mette Frederiksen ska ge besked om senast fredag.

– Är det verkligen så att man riskerar att få mer smittspridning i Danmark om skåningar åker över? frågar sig Linde.

3 tim
Bent Høie/Människor i Sørenga Sjøbad i Oslo på måndagen TT
undefined

Norsk oro för ny smittvåg: ”Har släppt ner axlarna”

När livet i Norge börjar återgå till det normala pyr en oro för en ny smittvåg. Det säger hälsominister Bent Høie till NTB.

– Vi har ju alla släppt ner axlarna lite. Vi är i en fas där vi gradvis och kontrollerat öppnar upp, säger han och påminner om det är väldigt viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns i samhället.

Han säger att det finns farhågor att norrmännen inte längre tar smittorisken på samma allvar som tidigare.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sergels torg i Stockholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Expert: Den ekonomiska botten kan ha passerats

Allt fler indikatorer pekar uppåt igen vilket kan betyda att den ekonomiska recessionen har passerat botten. Det säger SEB:s ekonom Marcus Widén till TT:

– Riktningen är självklar.

Widén lyfter bland annat den senaste veckans tyska makrosiffror som indikerar en större optimism för framtiden. Preliminära data inför Konjunkturinstitutets barometer på torsdag pekar också på en uppgång i maj.

Men en ljusare framtidstro betyder inte att det värsta är över. Widén säger till TT att risken för stora varsel, konkurser och boprisfall kommer att hålla i sig åtminstone året ut.

4 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svår global återhämtning efter corona – Sveriges fall oroar

Den globala kojunkturen kommer aldrig att återhämta sig till fullo när coronakrisen väl klingar ut. Det spår Catherine Mann, global chefsekonom på den amerikanska storbanken Citi, enligt DI.

Hon befarar att den minskade ekonomiska aktiviteten kan sätta en ny ribba för hur mycket hushållen kommer att konsumera och hur mycket företag kommer att producera och anställa. Därför kan vi räkna med permanenta förluster i global BNP.

Rent konkret uppskattas gapet till 4,5 procent av global BNP jämfört med storbankens tillväxtprognos i början av året.

Situationen i Sverige, som mer eller mindre har haft ett normaltillstånd sedan utbrottet, är ett förebud om hur det kommer att se ut i världens ekonomi.

”Sverige är ett intressant fall. Offentliga platser och restauranger har inte stängts och trots det ser vi att folk inte gått till dem på samma sätt som de gjorde förra året när vi tittar på datan”, säger Mann.

Idag 07:55
Läs mer om Den globala konjunkturen