Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

PostNords Black Friday-varning: Kan bli tajt

Handelns stora dag Black Friday innebär stora utmaningar för logistiken. Nu varnar Postnord att det kan bli tufft att klara leveranserna, skriver sajten Ehandel.

Black Friday innebär en tillväxt på 20 procent för handeln. Ehandel har frågat Postnord hur förberedelserna inför den hektiska dagen och den efterföljande julhandeln går.

– Vi gör en rad saker inför årets högsäsong. Vi tar in extra personal och fler transporter. Vi sorterar paket på söndagar och kör ut leveranser till ombud på lördagar. Och inte minst jobbar vi tillsammans med avsändande kunder för att slipa prognoserna så vi har rätt kapacitet vid rätt tidpunkt, säger Maria Ibsén, pressansvarig hos PostNord.

Prognoserna bygger på statistik och erfarenhet.

– Om någon av oss har räknat helt fel kan det förstås bli extra tajt, säger Maria Ibsén till Ehandel.

Toppnyheter

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

3 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer