Mike Pompeo och Ayatolla Ali Khamenei. Arkivbilder. TT
USA:s fejd med Iran

Pompeo och Khamenei: USA och Iran vill inte kriga

Både Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei och USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att det inte kommer att bli något krig mellan länderna, skriver AFP.

– Varken vi eller de (USA) vill ha ett krig, säger Khamenei i ett uttalande på sin officiella hemsida, enligt nyhetsbyrån.

Även Pompeo säger under tisdagen att USA inte vill kriga med Iran. Däremot har man gjort klart för Iran att om amerikanska intressen attackeras så kommer man att agera.

– Vi hoppas att Iran beter sig som ett normalt land, säger Pompeo under en presskonferens efter hans möte med Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov.

Spänningarna mellan USA och Iran har ökat sedan USA skickade sina styrkor, inklusive ett hangarfartyg och bombplan, till regionen.

Läs mer

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

41 min
Vita huset. TT.
undefined

USA fördömer agerandet: Eskalerande våld från Iran

Efter att ett brittiskt fartyg beslagtagits i Hormuzsundet av Iran fördömer USA agerandet som man kallar för ”eskalerande våld”, rapporterar flera medier.

– Det här är andra gången på bara lite mer än en vecka som Storbritannien har varit måltavla för eskalerande våld från den iranska regimen, säger Garrett Marquis, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Det brittiskflaggade fartyget tillhör det svenska rederiet Stena Bulk. Irans revolutionsgarde anklagar fartyget för att ha brutit mot internationella sjöfartsregler.

1 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer