TT
Framtidens pensioner

Politiskt storbråk om pensionerna: Ministern kör sitt eget race

Det har uppstått ett politiskt storbråk i riksdagens pensionsgrupp. Bakgrunden är att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gett löften om höjda pensioner som inte är förankrade i gruppen. "Han geggar ihop statsbudgeten med pensionssystemet", säger Hans Eklind (KD).

Ett storbråk har uppstått i pensionsgruppen – den blocköverskridande arbetsgrupp med företrädare för de partier som stod bakom senaste pensionsöverenskommelsen 2017. Den består av regeringspartierna och M, L, C och KD. Gruppen finns till som en garant för att uppgörelser i den viktiga pensionsfrågan ska vara långsiktiga och hålla över flera mandatperioder.

Men nu går flera partier till hårt angrepp mot gruppens ordförande, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som de anser sprider löften som inte har stöd i gruppen. Bakgrunden är ett vallöfte redan inför valet 2018 av Stefan Löfven om ett pensionstillägg. Frågan blev extra aktuell i en Expressenintervju nyligen.

– Man kan ju undra varför vi behöver en pensionsgrupp och en pensionsöverenskommelse – Ardalan Shekarabi och Socialdemokraterna har ju redan bestämt sig och kör sitt eget race, säger Katarina Brännström (M). 

I den intervjun lovar Ardalan Shekarabi att pensionerna kommer att höjas för alla pensionärer genom ett så kallat ”pensionstillägg” på 600 kronor redan nästa år. Han säger även att pensionerna delvis kommer att bekostas av höjda pensionsavgifter för arbetsgivarna. 

– Grunden i pensionsgruppen är att vi alltid ska vara överens. Men Shekarabi kör hårt nu och det finns ett enkelt svar. Han är desperat över opinionssiffrorna. Socialdemokraternas kärnväljare är pensionärer, säger Katarina Brännström.

Säger nej till höjda arbetsgivaravgifter

Pensionsgruppen kom redan 2017 överens om att se över avgiftsinbetalningarna för att bekosta en eventuell höjning av pensionerna. Men Katarina Brännström anser att ett sådant beslut noga måste utredas innan ett regeringsparti går ut och lovar höjningar. Och att arbetsgivaravgifterna skulle höjas säger hon tvärt nej till.

– Någon höjning av den totala arbetsgivaravgiften är inte aktuell. Det finns dessutom ingen utredning som säger att vi ens behöver höja några avgifter. Det enda vi har sagt att vi ska se över avgiften, säger Katarina Brännström.

På frågan om var Centerpartiets Solveig Zander står angående Socialdemokraternas löfte om höjning menar Katarina Brännström att det finns en viss osäkerhet.

– Den är nog så att de kanske vacklar, men det får du fråga henne om, säger hon.

KD har gått i taket

Även Kristdemokraterna har gått i taket av Shekarabis uttalande i Expressenintervjun nyligen. Hans Eklind är Kristdemokraternas representant i gruppen. 

– Nu har Shekarabi minsann sett till att alla ska få 600 kronor mer i månaden och det ska tydligen vara genomfört redan nästa år. Men hur detta ska lösas tekniskt ställer vi oss frågande till. Vi har skapat ett autonomt pensionssystem som vi ska vara rädda om, där vi kan ha en tilltro till systemet även om det går illa för aktiebolaget Sverige. Nu geggar Shekarabi ihop hela statsbudgeten med pensionssystemet, säger Hans Eklind.

Han och Katarina Brännström är dock ense om att någonting måste göras åt det så kallade respektavståndet – alltså att pensionen måste bli högre för den som har jobbat i ett låglöneyrke hela livet, i förhållande till någon som inte har arbetat alls. Det är också något som det finns en samsyn om i hela pensionsgruppen.

– Vi vill stärka ekonomin för pensionärer med låg lön i tidigare yrkesliv, men då måste vi hitta en lösning att vara eniga kring. Det pensionstillägg som Socialdemokraterna vill ha strider mot grundbulten. Och vi kommer aldrig att gå med på en höjning av arbetsgivaravgifterna, säger Hans Eklind.

”Inga tydliga förslag”

Centerpartiets representant i pensionsgruppen, Solveig Zander, upplever också att Ardalan Shekarabi vill hålla i taktpinnen, men är mer försiktig i sin kritik.

– Han driver ju det som Socialdemokraterna lanserade första maj 2017. Han försöker tala om för oss hur det ska vara, men vi har inte nappat på det. Och vi har inte heller sett några tydliga förslag. Men vi är överens om att vi ska öka respektavståndet.

Ardalan Shekarabis utsaga om att arbetsgivare kan få ökade kostnader för pensionsinbetalningarna är något som inte har förankrats i gruppen, enligt Solveig Zander.

– Vi är överens om att vi vill höja intäkterna till pensionen, men vi har inte sagt hur. Det finns flera sätt som de skulle kunna höjas på, men vi har inte sagt var vi ska ta pengarna ifrån, säger Solveig Zander.

Det finns rykten som säger att Centerpartiet vacklar i frågan om Socialdemokraternas löften om pensionshöjningen.
– Om någon har tolkat det som att jag vacklar, så har de tolkat fel. Jag har suttit i pensionsgruppen i många år och jag vet att jag inte ska uttala mig förrän vi är överens. Det är en hederssak.

Bråkar ni i gruppen?
– Det gör vi väl jämt, säger Solveig Zander.

Systemet ska vara garant mot politisk klåfingrighet

Johannes Hagen är nationalekonom vid Jönköpings Universitet. Han ser Shekarabis utspel som ett sätt att markera att något behöver göras med pensionerna, även om det riskerar att bryta den konsensuslinje som har präglat pensionsfrågan.

– Systemet är uppbyggt så att det ska fungera som en garant mot politisk klåfingrighet. Och det finns en styrka i ett system som ska stå pall för olika skiftningar i politiken, säger Johannes Hagen.

När det gäller frågan att pensionerna måste öka uppfattar han att det råder ganska stor enighet, men förstår att det råder osämja i frågan om de tekniska lösningarna.

– Jag förstår det som att Ardalan Shekarabi framförallt vill bekosta pensionsökningarna med de offentliga finanserna utanför pensionssystemet, men om han öppnar för att höja avgifterna och att arbetsgivaravgifterna på totalen ska öka så förstår jag osämjan, säger han. 

Vad tycker du då om att en minister går ut och äventyrar konsensuslinjen?
– Det är klart att det kan sticka i ögonen, men det är ju en politiker och minister vi talar om. Löfven har ju tidigare lovat dessa förändringar så det är ju ingen överraskning. Men det är ett högt spel. Det är ju inte säkert att han lyckas eftersom det kan finnas väljare som ogillar att man rubbar ett stabilt system.

Arbetsmarknadsnytt och fPlus har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en kommentar men han har tackat nej.

Toppnyheter

Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Regioner har köpt in osäkra skydd – kan vara farliga

Ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med fejkad CE-märkning eller bluffintyg, enligt en granskning från SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Maskerna kan vara farliga och har i flera fall använts i äldrevård, hemtjänst eller sjukhus utan att ha testats.

Flera av leverantörerna som sålt undermåliga och felmärkta masker har gett sken av att produkterna uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är oklart hur många av dem som förstått att de inte gjort det.

15 min
Studentflak. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fördubbling av smittfall bland studenter i väst

Sedan vecka 23, då många gymnasieelever tog studenten i Västra Götaland, har antalet bekräftade fall av coronavirus i årskullen fördubblats i regionen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Studentfirandena, kramkalasen och festerna har med all sannolikhet bidragit till en smittspridning, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Från andra regioner har rapporterats om smittspridning vid enskilda fester eller klasser, men i Västra Götaland har spridningen bland ungdomar födda 2001 varit mer generell, enligt Dotevall.

2 tim
Undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Patienter får själva spåra smitta – går emot WHO-råd

Den stora mängden coronatester har gjort att flera regioner har lagt över ansvaret för smittspårning på patienterna, som SVT var först med att rapportera. Men att be patienterna själva höra av sig till sina kontakter för att berätta om testresultatet lever inte upp till Världshälsoorganisationen WHO:s guide över smittspårning från i maj, enligt Ekot.

Uppsala är en av de regioner som till stor del förlitar sig på patienternas hjälp – men vården gör inga kontroller för att se till att smittspårningen verkligen äger rum.

– Det är inte så att vi ringer och dubbelcheckar och kollar, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Demonstrationer i Hongkong mot säkerhetslagen. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Australien överväger att bli fristad för Hongkongborna

Australien överväger fristadsåtgärder för Hongkongbor som svar på Kinas hårt kritiserade säkerhetslag, rapporterar AFP.

Premiärminister Scott Morrison säger att situationen är ”mycket oroande” och att hans regering tittar på möjligheterna att välkomna invånare.

I går meddelade Storbritannien att nästan tre miljoner människor från Hongkong ska erbjudas ett snabbspår till brittiskt medborgarskap, och i USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

25 min
Bilder från Hongkong.  TT
undefined

Kina tänker stoppa brittiskt medborgarskap i motattack

Kina kommer att stoppa Storbritannien från att ge Hongkongbor brittiskt medborgarskap, uppger den kinesiska ambassaden i Storbritannien, enligt The Guardian.

Svaret kommer efter att premiärminister Boris Johnson under onsdagen lovat att introducera en enklare väg för att nå brittiskt medborgarskap för de som flyr undan den nya stränga säkerhetslagen i Hongkong.

Utrikesminister Dominic Raab har medgett att Storbritannien inte har mycket att sätta emot om Kina hindrar personer från att fly.

2 tim
Protester i Hongkong under onsdagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadör uppkallad av brittiska UD: ”Djup oro”

Det brittiska utrikesdepartementet har kallat till sig Kinas ambassadör med anledning av den nya säkerhetslagen i Hongkong, skriver Sky News. Syftet är att uttrycka Storbritanniens ”djupa oro” över situationen.

Mötet skedde tidigare under onsdagen. Den brittiska toppdiplomaten Simon McDonald ska då ha gjort klart att britterna anser att Kinas agerande bryter mot den brittisk-kinesiska överenskommelsen från 1984 som garanterade Hongkong full frihet under 50 år efter det att territoriet återlämnades till Kina 1997.

Igår 20:28
Läs mer om Hongkongprotesterna
Maria Van Kerkhove, WHO.  - / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Vissa länder kan behöva återinföra lockdown

Efter att antalet smittade av coronaviruset ökar varnar nu WHO för att vissa länder kan behöva återinföra strikta restriktioner, eller lockdowns. Det sa Maria Van Kerkhove, chef på organisationens nya avdelning för sjukdomar och zoonoser, på en presskonferens uppger CNBC.

Hon uppgav också att det ännu inte är för sent att stoppa spridningen, även om uppgiften för vissa länder kan ”kännas övermäktig”.

Globalt är nu över 10,5 miljoner människor smittade i viruset och över en halv miljon har dött i covid-19 enligt Johns Hopkins University.

1 tim
Bilder från Kalifornien.  TT
undefined

USA för första gången över 50 000 nya fall på ett dygn

För första gången har antalet nya bekräftade smittfall av coronaviruset på ett dygn överstigit 50 000 i USA, rapporterar flera medier.

Flera delstater, som Kalifornien, Texas, Arizona, North Carolina och Georgia, har under det senaste dygnet haft fler nya bekräftade fall än någonsin.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom uppmanar nu invånarna till försiktighet.

– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer.

Det totala antalet smittade i landet steg under onsdagen med drygt 52 000 människor, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

3 tim
Dödsfallen uppmärksammas i Rio de Janeiro. Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien passerar 60 000 döda – lokalval skjuts upp

Brasilien har passerat 60 000 döda i covid-19, efter att drygt 1 000 nya dödsfall registrerats under onsdagen, rapporterar AFP. Hela den senaste veckan har landet haft det högsta antalet dagliga dödsfall i världen.

Smittspridningen visar inga tecken på att sakta ned och regeringen har enligt Reuters utfärdat ett dekret för att begränsa inresorna i landet under 30 dagar.

Landet har också beslutat att årets lokalval, som skulle ha hållits i oktober, skjuts upp till november på grund av smittan, rapporterar Bloomberg.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer