TT
Framtidens pensioner

Politiskt storbråk om pensionerna: Ministern kör sitt eget race

Det har uppstått ett politiskt storbråk i riksdagens pensionsgrupp. Bakgrunden är att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gett löften om höjda pensioner som inte är förankrade i gruppen. "Han geggar ihop statsbudgeten med pensionssystemet", säger Hans Eklind (KD).

Ett storbråk har uppstått i pensionsgruppen – den blocköverskridande arbetsgrupp med företrädare för de partier som stod bakom senaste pensionsöverenskommelsen 2017. Den består av regeringspartierna och M, L, C och KD. Gruppen finns till som en garant för att uppgörelser i den viktiga pensionsfrågan ska vara långsiktiga och hålla över flera mandatperioder.

Men nu går flera partier till hårt angrepp mot gruppens ordförande, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som de anser sprider löften som inte har stöd i gruppen. Bakgrunden är ett vallöfte redan inför valet 2018 av Stefan Löfven om ett pensionstillägg. Frågan blev extra aktuell i en Expressenintervju nyligen.

– Man kan ju undra varför vi behöver en pensionsgrupp och en pensionsöverenskommelse – Ardalan Shekarabi och Socialdemokraterna har ju redan bestämt sig och kör sitt eget race, säger Katarina Brännström (M). 

I den intervjun lovar Ardalan Shekarabi att pensionerna kommer att höjas för alla pensionärer genom ett så kallat ”pensionstillägg” på 600 kronor redan nästa år. Han säger även att pensionerna delvis kommer att bekostas av höjda pensionsavgifter för arbetsgivarna. 

– Grunden i pensionsgruppen är att vi alltid ska vara överens. Men Shekarabi kör hårt nu och det finns ett enkelt svar. Han är desperat över opinionssiffrorna. Socialdemokraternas kärnväljare är pensionärer, säger Katarina Brännström.

Säger nej till höjda arbetsgivaravgifter

Pensionsgruppen kom redan 2017 överens om att se över avgiftsinbetalningarna för att bekosta en eventuell höjning av pensionerna. Men Katarina Brännström anser att ett sådant beslut noga måste utredas innan ett regeringsparti går ut och lovar höjningar. Och att arbetsgivaravgifterna skulle höjas säger hon tvärt nej till.

– Någon höjning av den totala arbetsgivaravgiften är inte aktuell. Det finns dessutom ingen utredning som säger att vi ens behöver höja några avgifter. Det enda vi har sagt att vi ska se över avgiften, säger Katarina Brännström.

På frågan om var Centerpartiets Solveig Zander står angående Socialdemokraternas löfte om höjning menar Katarina Brännström att det finns en viss osäkerhet.

– Den är nog så att de kanske vacklar, men det får du fråga henne om, säger hon.

KD har gått i taket

Även Kristdemokraterna har gått i taket av Shekarabis uttalande i Expressenintervjun nyligen. Hans Eklind är Kristdemokraternas representant i gruppen. 

– Nu har Shekarabi minsann sett till att alla ska få 600 kronor mer i månaden och det ska tydligen vara genomfört redan nästa år. Men hur detta ska lösas tekniskt ställer vi oss frågande till. Vi har skapat ett autonomt pensionssystem som vi ska vara rädda om, där vi kan ha en tilltro till systemet även om det går illa för aktiebolaget Sverige. Nu geggar Shekarabi ihop hela statsbudgeten med pensionssystemet, säger Hans Eklind.

Han och Katarina Brännström är dock ense om att någonting måste göras åt det så kallade respektavståndet – alltså att pensionen måste bli högre för den som har jobbat i ett låglöneyrke hela livet, i förhållande till någon som inte har arbetat alls. Det är också något som det finns en samsyn om i hela pensionsgruppen.

– Vi vill stärka ekonomin för pensionärer med låg lön i tidigare yrkesliv, men då måste vi hitta en lösning att vara eniga kring. Det pensionstillägg som Socialdemokraterna vill ha strider mot grundbulten. Och vi kommer aldrig att gå med på en höjning av arbetsgivaravgifterna, säger Hans Eklind.

”Inga tydliga förslag”

Centerpartiets representant i pensionsgruppen, Solveig Zander, upplever också att Ardalan Shekarabi vill hålla i taktpinnen, men är mer försiktig i sin kritik.

– Han driver ju det som Socialdemokraterna lanserade första maj 2017. Han försöker tala om för oss hur det ska vara, men vi har inte nappat på det. Och vi har inte heller sett några tydliga förslag. Men vi är överens om att vi ska öka respektavståndet.

Ardalan Shekarabis utsaga om att arbetsgivare kan få ökade kostnader för pensionsinbetalningarna är något som inte har förankrats i gruppen, enligt Solveig Zander.

– Vi är överens om att vi vill höja intäkterna till pensionen, men vi har inte sagt hur. Det finns flera sätt som de skulle kunna höjas på, men vi har inte sagt var vi ska ta pengarna ifrån, säger Solveig Zander.

Det finns rykten som säger att Centerpartiet vacklar i frågan om Socialdemokraternas löften om pensionshöjningen.
– Om någon har tolkat det som att jag vacklar, så har de tolkat fel. Jag har suttit i pensionsgruppen i många år och jag vet att jag inte ska uttala mig förrän vi är överens. Det är en hederssak.

Bråkar ni i gruppen?
– Det gör vi väl jämt, säger Solveig Zander.

Systemet ska vara garant mot politisk klåfingrighet

Johannes Hagen är nationalekonom vid Jönköpings Universitet. Han ser Shekarabis utspel som ett sätt att markera att något behöver göras med pensionerna, även om det riskerar att bryta den konsensuslinje som har präglat pensionsfrågan.

– Systemet är uppbyggt så att det ska fungera som en garant mot politisk klåfingrighet. Och det finns en styrka i ett system som ska stå pall för olika skiftningar i politiken, säger Johannes Hagen.

När det gäller frågan att pensionerna måste öka uppfattar han att det råder ganska stor enighet, men förstår att det råder osämja i frågan om de tekniska lösningarna.

– Jag förstår det som att Ardalan Shekarabi framförallt vill bekosta pensionsökningarna med de offentliga finanserna utanför pensionssystemet, men om han öppnar för att höja avgifterna och att arbetsgivaravgifterna på totalen ska öka så förstår jag osämjan, säger han. 

Vad tycker du då om att en minister går ut och äventyrar konsensuslinjen?
– Det är klart att det kan sticka i ögonen, men det är ju en politiker och minister vi talar om. Löfven har ju tidigare lovat dessa förändringar så det är ju ingen överraskning. Men det är ett högt spel. Det är ju inte säkert att han lyckas eftersom det kan finnas väljare som ogillar att man rubbar ett stabilt system.

Arbetsmarknadsnytt och fPlus har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en kommentar men han har tackat nej.

Toppnyheter

Infektionsklinik i Göteborg.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Smittad i Göteborg kan ha exponerat 40-tal personer för det nya coronaviruset

Den man som konstaterades smittad av coronaviruset i Göteborg i går tros ha exponerats för ett 40-tal personer, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT. Samtidigt fortsätter arbetet med att identifiera de som haft närkontakt med mannen.

Personerna kommer att ha kontakt med vården via telefon varje dag i två veckor framöver. Chefsläkaren Per Karlsson säger att det mest sannolika framöver är att det kan dyka upp ”några fler ströfall”.

Sjukhuset rustar för fler fall men säger också att risken för samhällsspridning bedöms som låg.

25 min
Illustrationsbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurang i Lund stänger av rädsla för corona

Fengsson dumplings house i Lund stänger sin verksamhet tillfälligt till följd av rädsla för coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Jag kommer från Kina och vi tittar på nyheterna och pratar om viruset varje dag. Jag kände att vi måste göra någonting och att man inte tar det här på tillräckligt allvar här i Sverige, säger ägaren Li Feng, till SVT.

Han understryker samtidigt att ingen i personalen är smittad.

1 tim
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom / illustrationsbild TT
undefined

Analyser: WHO fega efter att tidigare ha ropat varg

Att WHO inte kallar det nya coronavirusets utbrott för en pandemi säger mer om WHO än om själva viruset, skriver Bloombergs Therese Raphael i en analys. En anledning till det kan vara att organisationen tidigare anklagats för att ropa varg och nu överkompenserar – något som hotar att underminera WHO:s trovärdighet, argumenterar Raphael.

DN:s medicinreporter Amina Manzoor menar dock att vi, åtminstone i Sverige, måste våga lita på våra expertmyndigheter eftersom de ”har tillgång till mycket mer information än vad vi andra har”. Manzoor skriver att hon förutsätter att svenska myndigheter planerar och övar för hur ett scenario med betydligt fler coronafall än i dag ska hanteras.

Michael Knights, medarbetare vid Washington Institute for Near East Policy, skriver i Politico att världen bör vara minst lika orolig över virusets etablering i Iran som spridningen till Europa och USA. Detta eftersom Iran är ”den geografiska hörnstenen som förbinder Asien, Eurasien, Arabiska halvön och Levanten”.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven/Annie Lööf TT
Framtidens pensioner

Pensionshöjning hotar att spräcka januariavtalet

Det pågår en konflikt mellan regeringen och C och L om att höja pensionerna, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen vill S och MP höja pensionerna med 600 kronor för de med låg ersättning, något som de borgerliga samarbetspartierna inte har gått med på.

Höjda pensioner är en av punkterna som finns med i januariavtalet.

– Om det inte blir någon pensionshöjning så ser vi inte att det finns något januariavtal. Här går en tydlig gräns för oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

4 tim
Roland Magnusson / Roland Magnusson
undefined

”Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk”

Dagens unga är bättre på spara än äldre generationer. Men de gör det på fel sätt vilket riskerar att tunna ut pensionen i framtiden. Det skriver Karin Pihl på GP:s debattsida.

I stället för att spara på sparkonto, som i dagens lågräntenivå inte ger någon avkastning alls, måste unga bli bättre på att fondspara. Eftersom tidshorisonten är 30-40 år, går det att kosta på sig att ta lite risker med placeringen av pengarna.

Ett annat hinder för unga att bygga en bra pension är det sena inträdet på arbetsmarknaden.

Andra problem är att dagens flexibla arbetsmarknad skapar dåliga villkor för en bra tjänstepension medan bostadsproblematiken leder till att en stor andel av lönen går åt att betala upptrissade andrahandshyror.

Men pensionen kan inte enbart lösas av kloka val från hushållen. Även staten måste vara bättre på att premiera sparande. Dessvärre har staten gjort tvärtom genom att underläta lån genom ränteavdrag och riksbankens penningpolitik, menar hon.

"Samtidigt slopades avdragsrätten för pensionssparande 2016. Det är inte hållbart, vilket framtidens äldre kommer märka av", skriver Pihl.

1 tim
Illustrationsbild/Daniel Suhonen TT
undefined

Suhonen: Skrota slöseriet och höj fattigpensionerna

Sverige behöver en pensionsreform och borde börja med att kraftigt banta Pensionsmyndighetens kommunikationsbudget, skriver Daniel Suhonen på Expressen debatt.

Myndigheten lägger i dag 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation, en summa som Suhonen tycker borde gå till fattigpensionärerna i stället.

Han förespråkar att hela systemet görs om och att Socialdemokraterna tar initiativ till att höja pensionerna.

”Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen”, resonerar Suhonen.

2 tim
Läs mer om Framtidens pensioner
isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Vårdmomsen kan försvinna

Den hårt kritiserade vårdmomsen kan försvinna, rapporterar DI.

Enligt tidningen har regeringen och Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att tillsätta en utredning om lagstiftningen.

– Det finns en väldigt stor förväntan att den här utredningen kommer att föreslå lagändringar som kommer att göra att det här blir bra igen. Utredningen ska ju hitta lösningar, som kanske kan vara i kraft till den 1 januari 2022, men det är för tidigt att spekulera i det. Men tills dess ska det finnas medel i regionerna att kompensera för det här, säger  Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet till DI.

4 tim
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sös backar – ingen vårdpersonal ska sägas upp

Södersjukhuset i Stockholm, Sös, backar från höstens varsel. I ett mejl till DN skriver vd Mikael Runsiö att inga läkare eller undersköterskor kommer att sägas upp.

I november meddelade han att sjukhuset skulle varsla 100 tjänster: 25 ur administrationen, 25 läkare och 50 undersköterskor.

Sedan höstens varsel har vårdpersonalen på Sös larmat om stora patientsäkerhetsbrister. Så sent som i helgen tvingades sjukhuset upp i stabsläge eftersom det fattades bemannade vårdplatser på grund av personalbrist.

Igår 17:47
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer