Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Polisexperten: 10 000 nya poliser är omöjligt

2024 ska det finnas 10 000 fler polisanställda, lovar regeringen. Men Börje Carlsson, som jobbat som polis i 46 år, tror inte på löftet. ”Granskar man siffrorna så går det inte att nå målet”, säger han till fPlus.

Det råder ingen tvekan om saken – 2024 ska Sverige ha fått 10 000 fler polisanställda. I en kommentar till TT i mars förra året skrev inrikesminister Mikael Damberg: ”Regeringen har varit tydlig. Polisen ska få 10 000 fler anställda till 2024, något som också fastslås i Januariavtalet”.

Börje Carlsson, som skriver för Magasinet Paragraf och som jobbat som polis i olika funktioner under 46 år, är kritisk mot regeringens utspel och att den håller fast vid löftet. Han menar att målsättningen är orealistisk.

Börje Carlsson, skriver för Magasinet Paragraf och jobbat som polis i olika funktioner under 46 år.  Privat

Börje Carlsson, skriver för Magasinet Paragraf och jobbat som polis i olika funktioner under 46 år.

– Det måste sättas in åtskilliga utbildningsinsatser för att nå upp till politikernas siffror. Man måste gå med många poliser plus varje år för att komma dit. Granskar man siffrorna så går det inte att nå målet, det är min slutsats. Det tar åtminstone 15-20 år innan vi kan få ihop så många fler poliser.

Ingen kurs är full

Börje Carlsson har gjort en uträkning där han visar att väldigt mycket måste förändras för att målet ska kunna nås. Han pekar på att inte en enda av de sex utbildningskurserna sedan januari 2016 fyllts med antagna. Kurserna har genomförts med 881 tomma platser, vilket innebär 146 tomma platser per kursomgång.

– Jag har hämtat siffrorna från polisen, Polisförbundet och andra officiella instanser. Polisens egen årsberättelse visar dessutom att det åren 2024, 2025 och 2026 kommer att ske stora pensionsavgångar. Så även om målet skulle nås till 2024 så försvinner många poliser direkt. Hela förfarandet är alltså ett nollsummespel, säger Börje Carlsson.

Robert Thorburn. Ernst Henry Photography AB.

Robert Thorburn, som är kommunikationsrådgivare och projektledare vid Svenskt Näringsliv, delar bedömningen. Han är mycket kritisk mot regeringens utspel.

– Det ständigt upprepade löftet om 10 000 polisanställda är inget annat än fria fantasier, fromma förhoppningar och fagra försäkringar för att visa väljarna handlingskraft. Risken är uppenbar att väljarnas förtroende för regeringen och den förda politiken minskar ännu mer. Min bedömning är att om allt går maximalt bra så kanske vi har högst 2 500 nya poliser till 2024, säger han till fPlus.

Vill inte sänka kraven

Börje Carlssons varningar får också stöd av polisen internt. Nyligen larmade ansvariga för de fem polisutbildningarna i Sverige att utbildningsplatserna inte är i närheten av att fyllas. En av orsakerna är att av de 17 500 som sökte blev bara var 27:e person godkänd – vilket fick till följd att enbart 607 aspiranter påbörjat polisutbildningen. 413 av 1 020 utbildningsplatser står därför tomma i detta nu.

Börje Carlsson vill absolut inte se lägre krav på de antagna för att fylla utbildningsplatserna och på så sätt få ut fler poliser.

– Det är inte rätt väg att sänka kraven. Vi har mestadels jäkligt duktiga poliser idag. Men en polis får inte börja hyperventilera av skräck så fort den ser en pistol. Jag har jobbat i yttre tjänst i 19 år och blivit hotad med knivar, pistoler och älgstudsare och har aldrig dragit pistolen, utan alltid snackat mig ur situationerna. Det är viktigt att vi utbildar psykiskt stabila poliser.

Polisaspiranter under utbildning i Sörentorp. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

De ansvariga för de fem polisutbildningarna i Sverige föreslår att polisutbildningen förlängs och ger yrkesexamen med behörighet till fortsatta studier på högskolenivå. Men Börje Carlsson menar att det skulle vara en felriktad insats.

– Dagens utbildning är lagom. Jag tycker tvärtom att man borde satsa mer på praktiken. Polisjobbet innebär ett ständigt lärande och att lära sig allt på skolan går inte. Jag brukar säga att polisarbetet är det enda myndighetsarbete som inte kan ske på distans. Jag kan ju inte gripa en bandit tre mil bort. En bra polis måste hela tiden vara närvarande, ha god lokalkännedom och personkännedom. Praktiken är betydligt viktigare än teorin.

Börje Carlsson menar att det redan idag går att få till fler poliser genom att låta de poliser som finns utföra polisiärt arbete.

– Min uppfattning är att det är alldeles för många poliser som inte jobbar polisiärt utan de är istället chefer för olika enheter där det inte behöver sitta poliser. Om man skär ner på den administrativa sidan skulle det radikalt öka antalet poliser i polistjänst, säger han till fPlus.

Toppnyheter

Jean Castex Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
Macrons Frankrike

Corona-koordinatorn Jean Castex ny premiärminister

Frankrikes president Emmanuel Macron utser Jean Castex till ny premiärminister. Castex har under våren haft ansvar för öppningen av det franska samhället efter nedstängningen i samband med coronapandemin.

Det var under förmiddagen som beskedet kom att den sittande franske premiärministern Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår.

Anledningen till den politiska rockaden har bara kommenterats i korthet.

”Dags för en ny etapp”, heter det i ett uttalande.

Macron har varit hårt pressad, bland annat av coronakrisen och av dåliga resultat i förra helgens lokalval. Trycket på honom att leverera förnyelse inför presidentvalet 2022 är stort.

1 tim
Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
undefined

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

4 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

3 tim
Läs mer om Macrons Frankrike
TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Daniel Helldén. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Helldén om diskussionen mellan M och S: ”Borde nästan lämna regeringen”

Miljöpartiet borde ”nästan” hoppa av regeringen om S går vidare i förhandlingarna med Moderaterna och kommer överens om ett volymmål för asylmottagandet. Det säger MP-toppen Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, till DN.

Helldén anser inte heller att Socialdemokraternas förslag om en mer rörlig gräns, ett riktmärke, är något som han parti kan acceptera.

– Jag har svårt att se att man skulle kunna ha ett vettigt samarbete i en regering efter en sådan händelse. Då borde man nästan lämna regeringen.

36 min
Benjamin Dousa Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dousa: Moderaterna bör hoppa av samtal om S går MP till mötes om migration

Om Socialdemokraterna gör upp med Miljöpartiet i migrationsfrågan borde Moderaterna lämna migrationskommittén. Det kravet ställer Moderata ungdomsförbundets avgående ordförande Benjamin Dousa i en intervju med Expressen.

– Vi kan inte ställa upp på Miljöpartiets invandringspolitik, säger han till tidningen.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare under dagen nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Isabella Lövin.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven öppnar för rörligt mål för antal asylsökande

Statsminister Stefan Löfven säger nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan.

I stället öppnar han för ett rörligt mål som skulle innebära att Sverige tar emot mellan två och tre procent av de asylsökande som kommer till EU under ett år.

Statsministerns uttalande kommer samtidigt som samtliga riksdagspartier just nu sitter i samtal om den framtida migrationspolitiken.

4 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Silja Lines fartyg Symphony Hasse Holmberg
Den svenska konjunkturen

Silja Linje säger upp 300 anställda i Sverige: ”Tungt”

Närmare 300 anställda i Sverige sparkas från Tallink Silja Line, skriver Aftonbladet.

Främst rör det sig om personal som arbetar på fartygen Galaxy och Symphony.

Enligt kommunikationschefen Erika Janson beror uppsägningarna på coronapandemin som gjort att fartygen stått nästan helt stilla sedan i mars.

– Det är ett otroligt tungt besked att ge och folk är ledsna, vi vill ju inget hellre än att se full besättning på fulla fartyg men så ser det inte ut i nuläget, säger hon till tidningen.

1 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Nytt virusdödande material kan minska spridningen

Forskare på Chalmers tekniska högskola har tagit fram ett nytt material som dödar virus och bakterier, rapporterar SR P4 Göteborg. Förhoppningen är materialet ska kunna användas i skyddsmaterial som munskydd, vilket skulle minska spridningen av coronaviruset.

– De första testresultaten ser lovande ut. Det är inte färdigt men vi har goda intentioner och det verkar lovande på alla sätt och vis, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi.

3 tim
Illustrationsbild. Per Danielsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminalvårdens hantering av corona får kritik av JO

Justitieombudsmannen (JO) ifrågasätter om Kriminalvården var tillräckligt väl förberedd på att möta den kris som coronaviruset utlöst, rapporterar TT.

JO pekar bland annat på att man borde infört tillfälliga begränsningar, exempelvis ett stopp för dubbelbeläggningar i celler. Kriminalvården kritiseras också för att man infört ett förbud mot besök, men trots det fortsatt bevilja besökstillstånd.

Detta, anser JO, innebär att det blir svårt för de intagna att veta om det går att överklaga besöksförbudet eller inte.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige