Mall of Scandinavia i Solna. TT
Den svenska våldsvågen

Polisen: Stora gallerior är tillhåll för ungdomsrånare

Stora köpcentrum, som till exempel Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm, har blivit ett tillhåll för ungdomsrånare. Det säger polisen till SVT Stockholm.

I Stockholmsområdet anmäldes över 1 000 rån mot barn fram till oktober i år, att jämföra med 572 under samma period i fjol. Rånen sker ofta där det rör sig mycket folk, exempelvis i närheten av centrum och tunnelbanestationer.

Polisen Tommy Stiernerlantz säger att det är viktigt att visa ”att det inte är en kompis” om man utsätts för ett rån.

– Många gånger kan det se ut för folk som skyndar sig förbi att det är en massa ungdomar som står och hänger, säger han till SVT.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer