TT
Skjutningarna i Malmö

Polisen i Malmö om mordet: ”Väcker känslor och oro”

Dödsskjutningen i Malmö på onsdagsmorgonen hanteras som en särskild händelse, skriver Sydsvenskan. Därmed kan polisresurser frigöras för att jobba specifikt med händelsen, säger Maya Forstenius, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till tidningen.

Skjutningen ägde rum på Möllan, nära en förskola, mitt i morgonrusningen.

– Det här väcker oro och känslor. Den oron man känner måste man hantera och ta ansvar för. Vi gör vårt i detta genom att finnas på plats, säger Eva- Gun Westford, presstalesperson vid polisen, till P4 Malmöhus.

Enligt Kvällsposten var den mördade mannen, som är i 50-årsåldern, en av Malmös mest omtalade kriminella. Tidningen skriver att det har funnits misstankar om att han levt under dödshot. Han har tidigare varit misstänkt för mord men friats.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Skjutningarna i Malmö

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer