Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brotten mot företagen

Piratkopior krossar svenska företag – växer okontrollerat

Idag finns det inte en skyddad zon – allt kopieras och pressas ut på den svenska marknaden. Myndigheter och polis står handfallna för den nya tidens fuskare, visar fPlus granskning.

Det händer på semestern eller på nätet: Priset på skorna, klockan, parfymen, skinnjackan är egentligen alldeles för billigt för att vara sant – men vi köper det ändå, och låtsas att det är ”ett fynd”.

Faktum är att vartannat köp av en piratkopierad vara görs med öppna ögon, fullt medvetet om att det är just det – en piratkopia. Men vi låter priset och köplusten trycka undan tanken på att något självklart är fel när ett välkänt varumärke går att köpa till en så billig penning.

Därmed gör vi oss till medspelare på en enorm, svart, marknad. Enligt en färsk rapport från OECD, gjord på uppdrag av Patent- och registreringsverket, utgör piratkopierade varor 3,3 procent av den globala världshandeln och omsätter svindlande femtusen miljarder kronor. Det är mer än den samlade knarkhandeln i världen.

– Frågan är inte vilka produkter som är piratkopierade utan om det överhuvudtaget finns några som inte är det, säger Karl Lallerstedt, säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv.

Historiskt har just exklusiva konsumentprodukter, kläder, smink, elektronik och liknande varit i fokus när det gäller piratkopiering. Men numera är bredden, marknaden total.

– Idag kopieras i princip allt, från tandkräm, mat och tvättmedel till medicin, elektronik och bildelar, säger Per Holgersson, specialist på piratkopiering på Tullverket i en undersökning om immaterialrättsintrång och piratkopiering som Svenskt Näringsliv genomförde 2015.

Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Designern Ida Sjöstedt med sin kopierade klänning. Någon har sålt kläder under hennes varumärke, med falska etiketter, på nätet.

Det svenska Tullverket liksom kollegorna i övriga europeiska länder, för en närmast hopplös kamp mot den lavin av oäkta produkter som varje år flyter över gränserna. Den ökande näthandeln med stora mängder mindre paket som skickas direkt till köparen driver på möjligheten att sälja falska varor.

Piratbranschen har hög lönsamhet och små risker och Sverige förlorar stort eftersom det här slår inte bara mot företaget utan också mot samhället och samhällsekonomin.

EU räknar med att 6,8 procent av alla varor som importeras från länder utanför gemenskapen är piratkopierade och av de som trots allt upptäckts är 69 procent skickade med små postpaket. Trots en växande medvetenhet om problemet, både vad gäller vilka varor det främst rör sig om och i vilka länder som produktionen sker – Kina, Hong Kong, Förenade Arabemiraten, Indien, Singapore och Turkiet – prioriteras inte någon satsning på motåtgärder: ”The Swedish government must do more”, konstaterar OECD torrt i en rapport.

– Piratbranschen har hög lönsamhet och små risker och Sverige förlorar stort eftersom det här slår inte bara mot företaget utan också mot samhället och samhällsekonomin. Att det är så lågt prioriterat är bekymmersamt med tanke på att Sverige är ett litet exportberoende land och har inte råd att svenska varumärken drabbas. Då borde vi vara drivande i det här, fortsätter Karl Lallerstedt.

Det främsta problemet med piratkopiering är att det i grund och botten är en stöld från det företag som investerat, produktutvecklat och producerat originalet. Dessutom finns alltid en betydande risk att piratkopiorna, som naturligtvis inte är testade och godkända, innehåller farliga ämnen och undermåliga delar. Bland annat har tullen beslagtagit p-piller gjorda av – vetemjöl.

De piratkopierade varorna tillverkas ofta i fabriker med dålig och farlig arbetsmiljö, med barnarbete och över huvud taget undermåliga arbetsvillkor. Det finns även idag tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten och numera även till terrororganisationer som finansierar sin verksamhet med piratkopior.

Pressades till konkurs

I ett bredare perspektiv skadar piratkopiorna ett företags varumärke och affärer och möjligheter att investera och produktutveckla. Ett exempel är den svenska Morakniven som ständigt för en hård kamp mot kopior ute på världsmarknaden och senast förra året vann en varumärkesstrid.

Än sämre gick det för det svenska företaget Lovikavanten som till slut blev helt utkonkurrerat och gick i konkurs. Där försvann några av de uppskattningsvis hundratusentals arbetstillfällen inom EU som varje år försvinner på grund av plagiatbranschen.

SKF är ett av de företag som tagit upp kampen mot piratkopieringen med ett team på tolv personer som arbetar heltid på att avslöja falska kullager. Den relativt enkla men viktiga produkten är lätt att kopiera och när den sedan förpackas i lådor med en falsk SKF-logga är den snart sagt omöjlig att avslöja för ett otränat öga.

Men en sämre kvalitet och kortare livslängd leder förr eller senare till problem för kunden och med det risk för att SKF:s varumärke urholkas. Därför finns nu en egenutvecklad app som analyserar inskickade bilder på misstänkta kullager. Visar det sig vara en kopia blir kunden som skickat in bilden erbjuden att köpa ett äkta kullager – och på så vis har SKF både identifierat och etablerat kontakt med en ny kund.

– Det här är rakt igenom lönsamt för oss. Enkelt räknat får vi för varje krona vi investerat i att få bort en förfalskning från marknadenfyra kronor tillbaka. Alla som köpt ett förfalskat lager av misstag har bevisligen behovet av ett äkta, säger Tina Åström inom SKF:s globala antiförfalskningsarbete i en tidigare intervju på prv.se.

28 miljarder omsätts bara i Sverige

Enligt den senaste undersökningen från OECD omsätter svenska piratkopierade produkter 28 miljarder årligen. I sin tur gör det att svenska företag förlorar 17 miljarder och att Sverige som land tappar tusentals arbetstillfällen och cirka sju miljarder i skatteintäkter. Dessutom strömmar det in piratkopierade varor till Sverige till ett värde av 18 miljarder, vilket motsvarar 1, 6 procent av den totala varuimporten.

I dagarna genomförde EU ett möte med ambition att stärka kampen mot piratkopiorna med Europol och den europeiska upphovsrättsorganisationen EUIPO i förarsätet. Bland annat ska unionen försöka stoppa misstänkta betalflöden, kunna ingripa mot vilseledande annonser, stoppa så kallade ”free-trade zones” och öka informationsutbytet länderna emellan. Den svenska regeringen hakar också på och har föreslagit en skärpning av lagstiftningen som träder i kraft den 1 juli i år. Bland åtgärderna höjs maximistraffen från två till sex år för ett så kallar grovt varumärkesbrott.

Kvarstår arbetet på att bryta vår egen längtan efter att ”göra ett fynd”. Hälften av de som köper en falsk vara är alltså medvetna om att det är en kopia. Det innebär stora pengar: ett tillspetsat räkneexempel visar att varje svensk i ”köpkraftsålder” köper piratkopior för 2 000 kronor årligen.

Toppnyheter

Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Oljefartyget Stena Impero. Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Sverige kan bjudas in att delta i sjöfartsstyrka

Svenska UD uppger att utrikesminister Margot Wallström inte blivit tillfrågad om att Sverige ska vara med i en gemensam sjöfartsstyrka i Hormuzsundet, rapporterar Sveriges Radio. Men Niklas Granholm, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att en förfrågan är på gång.

Till DN säger Margot Wallströms pressekreterare att ”man har en nära dialog med Storbritannien för att lösa konflikten” men att hon inte kan gå närmare på i vad som sägs. Flera europeiska länder, bland annat Danmark, Italien och Frankrike, uppges stödja en europeisk sjöfartsstyrka.

Igår 19:36
Stena Bulks fartyg beslagtas i Hormuzsundet/en svensk militär kamoflaugeuniform. TT
undefined

Ledare: Sverige bör skicka trupper till Hormuzsundet

Sverige bör hjälpa Storbritanniens nyvalda premiärminister Boris Johnson genom att skicka trupper till Hormuzsundet för att kyla ner situationen, skriver Expressen. Ledarsidan poängterar att länderna har haft ett försvarssamarbete sedan 1950-talet.

”I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad”, skriver tidningen.

Andra ledarskribenter fokuserar mer på Johnsons karaktär och hans kommande utmaningar. I grunden en intelligent och klarsynt person, skriver liberala BLT:s ledarskribent Karin Pihl, men frågar sig om det räcker för att ta landet ur EU utan att splittra partiet i två läger.

Robert Sundberg i socialdemokratiska Sydöstran håller med om att brexit blir en utmaning för Johnson. Samtidigt ser han flera likheter med USA:s president Donald Trump.

”Trump och Johnson har odlat folkliga framtoningar, trots att de gått elitskolor och rört sig i respektive lands överklass hela sina liv”, skriver Sundberg.

Igår 16:44
Läs mer om USA:s fejd med Iran