Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brotten mot företagen

Piratkopior krossar svenska företag – växer okontrollerat

Idag finns det inte en skyddad zon – allt kopieras och pressas ut på den svenska marknaden. Myndigheter och polis står handfallna för den nya tidens fuskare, visar fPlus granskning.

Det händer på semestern eller på nätet: Priset på skorna, klockan, parfymen, skinnjackan är egentligen alldeles för billigt för att vara sant – men vi köper det ändå, och låtsas att det är ”ett fynd”.

Faktum är att vartannat köp av en piratkopierad vara görs med öppna ögon, fullt medvetet om att det är just det – en piratkopia. Men vi låter priset och köplusten trycka undan tanken på att något självklart är fel när ett välkänt varumärke går att köpa till en så billig penning.

Därmed gör vi oss till medspelare på en enorm, svart, marknad. Enligt en färsk rapport från OECD, gjord på uppdrag av Patent- och registreringsverket, utgör piratkopierade varor 3,3 procent av den globala världshandeln och omsätter svindlande femtusen miljarder kronor. Det är mer än den samlade knarkhandeln i världen.

– Frågan är inte vilka produkter som är piratkopierade utan om det överhuvudtaget finns några som inte är det, säger Karl Lallerstedt, säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv.

Historiskt har just exklusiva konsumentprodukter, kläder, smink, elektronik och liknande varit i fokus när det gäller piratkopiering. Men numera är bredden, marknaden total.

– Idag kopieras i princip allt, från tandkräm, mat och tvättmedel till medicin, elektronik och bildelar, säger Per Holgersson, specialist på piratkopiering på Tullverket i en undersökning om immaterialrättsintrång och piratkopiering som Svenskt Näringsliv genomförde 2015.

Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Designern Ida Sjöstedt med sin kopierade klänning. Någon har sålt kläder under hennes varumärke, med falska etiketter, på nätet.

Det svenska Tullverket liksom kollegorna i övriga europeiska länder, för en närmast hopplös kamp mot den lavin av oäkta produkter som varje år flyter över gränserna. Den ökande näthandeln med stora mängder mindre paket som skickas direkt till köparen driver på möjligheten att sälja falska varor.

Piratbranschen har hög lönsamhet och små risker och Sverige förlorar stort eftersom det här slår inte bara mot företaget utan också mot samhället och samhällsekonomin.

EU räknar med att 6,8 procent av alla varor som importeras från länder utanför gemenskapen är piratkopierade och av de som trots allt upptäckts är 69 procent skickade med små postpaket. Trots en växande medvetenhet om problemet, både vad gäller vilka varor det främst rör sig om och i vilka länder som produktionen sker – Kina, Hong Kong, Förenade Arabemiraten, Indien, Singapore och Turkiet – prioriteras inte någon satsning på motåtgärder: ”The Swedish government must do more”, konstaterar OECD torrt i en rapport.

– Piratbranschen har hög lönsamhet och små risker och Sverige förlorar stort eftersom det här slår inte bara mot företaget utan också mot samhället och samhällsekonomin. Att det är så lågt prioriterat är bekymmersamt med tanke på att Sverige är ett litet exportberoende land och har inte råd att svenska varumärken drabbas. Då borde vi vara drivande i det här, fortsätter Karl Lallerstedt.

Det främsta problemet med piratkopiering är att det i grund och botten är en stöld från det företag som investerat, produktutvecklat och producerat originalet. Dessutom finns alltid en betydande risk att piratkopiorna, som naturligtvis inte är testade och godkända, innehåller farliga ämnen och undermåliga delar. Bland annat har tullen beslagtagit p-piller gjorda av – vetemjöl.

De piratkopierade varorna tillverkas ofta i fabriker med dålig och farlig arbetsmiljö, med barnarbete och över huvud taget undermåliga arbetsvillkor. Det finns även idag tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten och numera även till terrororganisationer som finansierar sin verksamhet med piratkopior.

Pressades till konkurs

I ett bredare perspektiv skadar piratkopiorna ett företags varumärke och affärer och möjligheter att investera och produktutveckla. Ett exempel är den svenska Morakniven som ständigt för en hård kamp mot kopior ute på världsmarknaden och senast förra året vann en varumärkesstrid.

Än sämre gick det för det svenska företaget Lovikavanten som till slut blev helt utkonkurrerat och gick i konkurs. Där försvann några av de uppskattningsvis hundratusentals arbetstillfällen inom EU som varje år försvinner på grund av plagiatbranschen.

SKF är ett av de företag som tagit upp kampen mot piratkopieringen med ett team på tolv personer som arbetar heltid på att avslöja falska kullager. Den relativt enkla men viktiga produkten är lätt att kopiera och när den sedan förpackas i lådor med en falsk SKF-logga är den snart sagt omöjlig att avslöja för ett otränat öga.

Men en sämre kvalitet och kortare livslängd leder förr eller senare till problem för kunden och med det risk för att SKF:s varumärke urholkas. Därför finns nu en egenutvecklad app som analyserar inskickade bilder på misstänkta kullager. Visar det sig vara en kopia blir kunden som skickat in bilden erbjuden att köpa ett äkta kullager – och på så vis har SKF både identifierat och etablerat kontakt med en ny kund.

– Det här är rakt igenom lönsamt för oss. Enkelt räknat får vi för varje krona vi investerat i att få bort en förfalskning från marknadenfyra kronor tillbaka. Alla som köpt ett förfalskat lager av misstag har bevisligen behovet av ett äkta, säger Tina Åström inom SKF:s globala antiförfalskningsarbete i en tidigare intervju på prv.se.

28 miljarder omsätts bara i Sverige

Enligt den senaste undersökningen från OECD omsätter svenska piratkopierade produkter 28 miljarder årligen. I sin tur gör det att svenska företag förlorar 17 miljarder och att Sverige som land tappar tusentals arbetstillfällen och cirka sju miljarder i skatteintäkter. Dessutom strömmar det in piratkopierade varor till Sverige till ett värde av 18 miljarder, vilket motsvarar 1, 6 procent av den totala varuimporten.

I dagarna genomförde EU ett möte med ambition att stärka kampen mot piratkopiorna med Europol och den europeiska upphovsrättsorganisationen EUIPO i förarsätet. Bland annat ska unionen försöka stoppa misstänkta betalflöden, kunna ingripa mot vilseledande annonser, stoppa så kallade ”free-trade zones” och öka informationsutbytet länderna emellan. Den svenska regeringen hakar också på och har föreslagit en skärpning av lagstiftningen som träder i kraft den 1 juli i år. Bland åtgärderna höjs maximistraffen från två till sex år för ett så kallar grovt varumärkesbrott.

Kvarstår arbetet på att bryta vår egen längtan efter att ”göra ett fynd”. Hälften av de som köper en falsk vara är alltså medvetna om att det är en kopia. Det innebär stora pengar: ett tillspetsat räkneexempel visar att varje svensk i ”köpkraftsålder” köper piratkopior för 2 000 kronor årligen.

Toppnyheter

Resenärer går av Westerdam. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Forskare: Det här kan ha varit ett ödesdigert misstag

Att släppa av resenärerna på lyxfartyget Westerdam kan ha varit ett stort misstag, säger forskare till New York Times efter att det visat sig att en av dem testat positivt för det nya coronaviruset.

De 1 455 passagerarna har spridits för vinden sedan de tilläts gå av Westerdam i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Infektionsläkaren William Shaffner säger att beslutet kan ha varit en ”vändpunkt” för virusspridningen, som hittills varit relativt begränsad utanför Kina. Och epidemiologen Peter Rabinowitz säger att det nu kan bli svårt att följa smittspridningen.

– Det är en oroande tanke att de här resenärerna nu har rest över hela världen.

3 tim
KARIM SAHIB / AFP
undefined

IMF: Coronaviruset kan bromsa världsekonomin

Utbrottet av coronaviruset i Kina och dess spridning över världen kan komma att bromsa tillväxten i världsekonomin i år, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men IMF-chefen Kristalina Georgieva betonar att virusspridningens fulla genomslag ekonomiskt ännu är oklar och bland annat beror på hur fort den kan stoppas.

– Jag råder alla att inte dra förhastade slutsatser. Det finns fortfarande stor osäkerhet. Vi arbetar med scenarier, ännu inte med prognoser, fråga mig om tio dagar, säger hon vid det stora ekonomiska forumet i Dubai.

Den 20 januari sänkte IMF sin tillväxtprognos för i år med 0,1 procentenheter och för 2021 med 0,2 procentenheter – till 3,3 respektive 3,4 procent. Men då pekade IMF i huvudsak till svag utveckling i Indien.

Nu har virusproblematiken tillkommit och kan komma att minska tillväxten, enligt Georgieva – men hon hoppas att det ska rymmas inom den nuvarande prognosen.

– Vi hoppas att det ska bli inom utrymmet 0,1–0,2 procentenheter.

Igår 17:35
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
undefined

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

Igår 15:41
Läs mer om Coronavirusets spridning
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Moderaterna mår bra av att slippa Centern

Splittringen inom borgerligheten, generation Z och barns rättigheter är några frågor som engagerar ledarsidorna på måndagen.

Moderaterna har gynnats av att inte längre behöva ta hänsyn till Alliansen, skriver PM Nilsson på Dagens industri och pekar särskilt på att Centerpartiet tidigare agerade bromskloss.

”Den borgerlighet som nu utvecklas inom M och i dynamiken med KD och SD har hittills framför allt blivit rimligare, mognare och mer intresserad av verklighet än av en idévärld”, argumenterar PM Nilsson.

Oberoende liberala Sydsvenskan väljer i sin huvudledare att lyfta fram generation Z, som man anser att många missförstår.

Ledartexten pekar på att dagens unga inte är oansvariga utan tvärtom vill ha större trygget och ta mer ansvar än tidigare generationer, men att man samtidigt präglas av en framtidspessimism.

Barns rättigheter åsidosätts ofta till förmån för föräldrarnas vilja och önskemål, skriver Lisa Magnusson på DN:s ledarsida. Hon hänvisar bland annat till att även de föräldrar som misskött sina barn har omfattande möjligheter att få tillbaka vårdnaden till följd av att deras biologiska koppling anses ha en stor betydelse, något Magnusson anser är fel.

19 min
Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Ren idioti att göra det svårare att välja tåget

Klimatvänliga resor får utrymme i dagens ledarsvep. GP:s Karin Pihl konstaterar att det snart kan vara slut på nattågsresorna från Göteborg till städer i Norrland, efter att SJ förlorat upphandlingen. Hon tycker att staten måste gå in och täcka upp på sträckor som inte är lönsamma.

”Med tanke på den klimatutmaning vi har framför oss är det ren idioti att göra det svårare för människor att ta tåget”, skriver hon.

DN tycker att elbilssubventionerna varit ineffektiva och vill i stället se en höjd bensinskatt. De statliga pengarna bör läggas på infrastruktursatsningar, som att rusta järnvägen och elektrifiera vägarna. Pengar kan också gå tillbaka till landsbygden genom statsbidrag och skattesänkningar, anser tidningen.

Sydsvenskan är positiv till översynen av svensk narkotikapolitik. Tidningen vill se att fokus skiftas från en nollvision för droger till en nollvision för drogrelaterad dödlighet.

Igår 07:17
Läs mer om Ledarsvepet
Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Den digitala bokförsäljningen fortsatt stark

Den digitala försäljningen är fortsatt stark och för den totala svenska bokförsäljningen går det svagt uppåt, enligt en ny rapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Anledningen till ökningen är att det går allt bättre för de digitala abonnemangsstjänsterna.

– Jag tror dels att det handlar om att man konsumerar annan kultur på det här sättet, som film, musik och tv-serier, och dels att tillgängligheten är stor. Man har sitt abonnemang, man kan testa sig fram med olika böcker. Beslutet att lyssna på en bok är inte lika stort som att köpa ett fysiskt exemplar i butik, säger Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som har sammanställlt rapporten, til SVT:s Kulturnyheterna.

24 min
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Något ljusare för handeln

Framtidsförväntningarna ökar något i både butiks- och e-handeln, men trots det ligger framtidstron i butikshandeln på låga nivåer. Det visar nya siffror från Svensk Handels Handelsbarometer.

– I stora delar av landet har det inte blivit något av den vinter som sport- och klädhandeln så väl hade behövt. Försäljningen av skidor, vinterjackor och handskar har inte tagit fart. Nu blickar butikerna istället fram mot vårförsäljningen och med det kommer nytt hopp, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Däremot har butikshandeln återhämtat sig något jämfört med föregående månad och framtidstron bland e-handlarna ligger alltjämt betydligt högre än för butikshandeln.

34 min
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liten ökning för klädhandeln – skor halkar efter

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel ökade med 2,0 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Samtidigt minskade skor med 12,2 procent under månaden. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

– Klädhandelns ökning beror till stor del på företagens e-handelstillväxt. De fysiska butikernas försäljningsökning landar på mindre än en halv procent, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i en kommentar.

12 feb
Läs mer om Handeln i siffror
Arkivbild. Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Dennis

Tiotusentals strandade i värsta ovädret på två år

Brittiska lågprisflygbolaget Easyjet ställde in 234 flighter till och från Storbritannien i spåren av stormen Dennis, rapporterade BBC i helgen. Fler än 40 000 resenärer uppgavs vara berörda.

British Airways uppgav i lördags att 40 av deras avgångar till och från Heathrow ställts in, enligt BBC.

– Det kunde inte kommit vid en värre tidpunkt, säger BBC:s korrespondent Helena Wilkinson som tillägger att många familjer just nu har ledigt på grund av skollov.

Brittiska meteorologer har utfärdat sin första så kallade röda varning för regnoväder på nästan två år, uppger Bloomberg, vilket indikerar livsfara där stormen drar in.

2 tim
Illustration.  TT.
undefined

Vattendjup på en meter i stormens spår: ”Gå inte ut”

Stormen Dennis har dragit in över delar av Sverige under söndagen och på flera håll har det kraftiga regnet orsakat översvämningar. GT rapporterar om stora mängder vatten i Västsverige tidigare under söndagen, bland annat vid en fotbollsplan i Borås kommun där vattendjupet ska ha varit en meter.

Dryga 2 000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, och SMHI har utfärdat flera varningar. Men problemen gäller inte bara för Västsverige. I både Uppsala län och i Västmanlands län rapporteras det om nedfallna träd som ställer till det i trafiken, och sent på söndagen uppmanas boende i Uppsala att stanna hemma.

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger ledningsbefälet Christer Wahlström till Aftonbladet.

Igår 22:09
Läs mer om Stormen Dennis
Jean-Yves Le Drian. CHRISTOF STACHE / AFP
Brexit - förhandlingarna

”Britterna och EU kommer att slita varandra i stycken”

De kommande handelssamtalen mellan Storbritannien och EU kommer att bli väldigt ansträngande, spår Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian.

Efter britternas EU-utträde ska parterna under 2020 förhandla om bland annat ett nytt handelsavtal.

– Jag tror att när det gäller handel och framtida relationer, som vi kommer att starta förhandlingarna med, så kommer vi att slita varandra i stycken, säger le Drian enligt Sky News.

1 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv: Risken kvarstår för hård brexit

– Som att återskapa ett ägg ur en omelett.

Det säger Anna Stellinger, till Dagens Industri, om möjligheterna att förhandla fram en framtida handelsrelation mellan Storbritannien och EU. Hon är sedan den 1 första november ny chef för internationella frågor och EU-frågor på Svenskt Näringsliv. Hon menar att förhandlingarna går in på okänt vatten.

– Storbritannien ligger väldigt nära och är stort jämfört med andra länder där EU har slutit avtal. Där har man förhandlat ihop oss. Här ska man ta ett land ur EU-lagstiftningen och förhandla fram en framtida relation. Samtidigt är förtroendet på bottennivå, säger hon till DI.

Alla som gör affärer med brittiska företag måste redan nu planera för nästa år, när övergångsperioden efter EU-utträdet tar slut, menar hon.

– Det blir dyrare. Importörer får fråga sig om de brittiska företagen de arbetar med är förberedda på export eller bara har sålt till den inre marknaden, säger Anna Stellinger.

Hon anser att förhandlingarna hade tjänat på en mer realistisk tidslinje.

– Man behöver mer tid för att få fram ett ambitiöst frihandelsavtal. Under det halvår det handlar om är det nog omöjligt. Företagen måste förbereda sig för att risken för en hård brexit är kvar, säger hon till DI.

Igår 20:38
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens mejlhaveri

Experter sågar säkerheten: ”Är så fel det bara kan bli”

Flera experter är starkt kritiska till att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex använt mejl för att skicka inloggningsuppgifter till byråns interna plattform. I ett fall stavade en administratör fel på en mejladress till en svensk polis så att en utomstående person fick tillgång till sekretessbelagda dokument.

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till SVT Nyheter att det är ”så fel det kan bli” att skicka sådana inloggningsuppgifter via mejl.

– Och att sekretessbelagda uppgifter ligger i ett system som bara skyddas av användarnamn och lösenord, det är patetiskt, säger han.

Igår 18:27
Båt med migranter på Medelhavet. Francesco Malavolta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Privatperson kunde läsa ur hemliga flyktingdokument

Sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om EU:s gränsbevakning har röjts till utomstående i samband med ett mejlhaveri hos Polismyndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

När EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex skulle ge en svensk polis tillgång till byråns interna plattform via mejl stavade en administratör fel på mejladressen. Därmed fick en person med en liknande domän som polisens tillgång att ladda ner känsliga dokument.

Dokumenten handlar bland annat om EU:s insatser på Medelhavet och om hur man avslöjar människosmugglare. I dokument som SVT tagit del av står det bland annat att migranters liv skulle sättas i fara om uppgifterna blev offentliga.

En säkerhetsexpert som SVT talat med säger att det är ”patetiskt” att sådana uppgifter bara skyddas av användarnamn och lösenord.

Igår 18:05
Läs mer om Polisens mejlhaveri