Ruud, Vidar / TT NYHETSBYRÅN
Stordalens upptåg

Petter Stordalen: Greta ger mig gåshud

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen vill se en ny kapitalism, hyllar Greta Thunberg och anser att det svenska skattetrycket är rimligt. Det säger han i en intervju med Arbetsmarknadsnytt.

57-åringen är den nordiska modellens främste fanbärare och betonar att vi nordbor lever i den främsta civilisationen som någonsin funnits.
– Tilliten är nordbornas guld för vi litar på att politikerna förvaltar vår skatt på ett bra sätt. När jag var liten tittade alla på USA, men nej, nej, titta på Norden. Jag tror på det här systemet. Skatt är civilisationens kostnad och vi befinner oss i den yttersta civilisationen. Sverige är till 98 procent jävligt bra, säger han.

Vill du verkligen ha höga skatter på företagande?

– Om någon i Sverige tycker att den har för hög skatt idag så är det bara bullshit. Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle. Utan detta systemet, vem skulle bygga vägarna till mina hotell? Fixa sjukvården? Vi tar våra samhällen för givna, vi ser inte hur fantastiskt det är.

Utöver företagsledare och investerare brukar ett annat ord fogas till Stordalens eget CV: miljöaktivist. Men i tider av växande klimatdemonstrationer riktar många aktivister udden mot kapitalister. Att det skulle finnas en motsättning mellan att vara miljöaktivist och företagare är fundamentalt fel, enligt Stordalen.

Men Greta Thunberg talar om att bromsa eller till och med stoppa tillväxten?

– Först och främst måste jag säga att Greta är helt fantastisk. Hon får en hel generation att resa sig och säga att ”det är vår framtid vi pratar om”. En svensk tjej som adresserar världen i FN ger mig gåshud. Jag tror att vi behöver göra många saker samtidigt och näringslivet måste bli mer miljövänligt. Det handlar om göra förändring kring maten vi producerar och konsumerar, som är en stor miljöbov, till att knuffa processer så att vi tar steg åt rätt håll.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer